Cornucopia?

2015-04-28 11:11

Förbereder Egypten en invasion av Libyen?

Ta det för vad det är, men israeliska DEBKAfile, spekulerar i att Egypten kommer skala upp sina angrepp mot IS i Libyen. Man skriver nu att en egyptisk invasion av grannlandet kan vara närstående, då Egypten samlar trupper vid gränsen.

Med start den 16:e februari, efter att IS i Libyen avrättat 21 kristna egyptiska kopter, inledde Egypten bombningar av grannlandet, där IS håller på att etablera sig.

Egyptens flagga
DEBKAfile rapporterar nu att egyptiska flottstyrkor och marinkårsstyrkor håller på att samlas i egyptiska hamnar, och spekulerar också i att luftlandsättningstrupper kan sättas in för att snabbt erövra viktiga mål.
"The substantial naval and marine forces assembling at Egypt’s Mediterranean ports indicate the possible launching of the offensive by dropping Egyptian marines on the Libyan coast around Derna (pop: 100,000), which ISIS has made its provincial capital. They may be accompanied by simultaneous landings of paratroops from the air."
Egyptens eventuella ingripande även på marken är till stöd för den libyiska regeringen i Tobruk, och ska förstås bara vara tillfällig.
"In reply to his visitor’s demand for precise information on Egypt’s Libyan campaign. President El-Sisi offered an assurance that he had no intention of keeping the Egyptian army in Libya. He would pull the troops out after defeating and disarming the jihadis and hand power to the Libyan government, which has established its seat in the eastern town of Tobruk near the Egyptian border and home to Libyan military bases and oil terminals."
Nu ska man förstås ta det mesta DEBKAfile skriver med en stor nypa salt, men det är ändå en potentiellt intressant utveckling. Att ett shooting war utbryter mellan IS i Libyen och Egypten kommer också få omfattande konsekvenser för den dagsaktuella frågan om Medelhavets båtflyktingar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Egypten är överbefolkat. Befolkningen körande 1000000 människor varje år. Landet har inga expansiva industrier. Jordbruket kan inte expandera sitt jordbruk då man redan använder allt vatten från Nilen.

  Egypten behöver Lebensraum.
  Det är logiskt att Egypten försöker expandera genom att erövra Libyen. Alternativet skulle vara att åtgärda korruptionen iEgypten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är det den lokala stormakten som agerar som stormakter altidgjort mot svagare grannar. Förresten blir verkligen ett krig MELLAN Libyen och Egypten? Kräver inte det att den Libyska regeringen har kontroll över territoriet i fråga?

   Radera
  2. Den verkliga "regeringen" i Libyen numera är väl den/de krafter som kontrollerar oljeproduktionen - landet sitter ju på ganska stora reserver om jag förstått rätt.

   Eller?

   Radera
  3. Det kan väl mkt väl vara så att man planerar en markoperation, men den kan ju vara begränsad i både tid och rum.

   Det kliar nog i fingrarna i alla fall, Egypten har ju tidigare velat ha FN-mandat för dylikt.

   Radera
  4. Appropå lebensraum, så ligger väl Egyptens ambitioner historiskt att gå uppströms nilen.

   Radera
  5. Det är väl frågan om vad syftet är:

   1. Egypten har problem med IS på hemmaplan. Det hotar bl a deras turism. Det är inte omöjligt att en del av de problemen kan lösas genom att slå till mot diverse i Libyen. I extremfallet kan det ju vara något så enkelt som "hot pursuit" dvs möjligheten att gå över gränsen till Libyen om det behövs.

   2. Lebensraum. I så fall handlar det ju om en långvarig ockupation. Fast det känns ju rätt konstigt att Egypten i så fall skulle ha försökt blanda in FN i sina Lebensraum-planer.

   Radera
  6. Ben, ett FN-mandat vore toppen då kunde ju Sverige återigen göra en humanitär militärinsats i Libyen. Resultatet av den förra var ju inte speciellt lyckad så nu kunde man försöka att ställa allt tillrätta och också få ordning på flyktingleveranserna från Libyen med fartyg godkända av sjöfartsstyrelsen.

   Radera
  7. @BD: Jag tror också på 1, jag nämnde mest Egyptens gamla expansionsriktning uppströms som en sak som tyder på att lebensraum inte är målet.

   Radera
  8. Där är vi helt överens Wikström - man bör reda upp de problem man skapar. Dessutom finns det ju en fix och färdig EU Battle Group som är färdig att skickas ut.

   Radera
 2. Vore det en ogärning eller en välgärning?

  Stabilitet sökes för Libyen.
  En bra militärdiktatur kan ersätta klanernas tyrannier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolonialism kan vara bättre än anarki
   Fick jag välja fritt skulle jag dock inte välja Egypten som kolonialmakt

   Radera
  2. Nu är det väl så att man sällan brukar få välja kolonialmakt

   Radera
 3. Det eviga kriget i Mellanöstern verkar arabifieras. Saudi invaderade Yemen utan att ens berätta det för USA i förväg (Saudi har värdlens 4;e största militärbudget, allt importerat). De formar Arabförbundet till en militär allians. Och Egypten tar ut svängarna i Libyen. 25 år efter Kuweit-kriget så har de återstående arabiska ledarna i de sista kärnländerna insett att USA inte är användbart för dem. Ska de krossa sina värsta rivaler inom sin omänskliga sunni-sekt (IS) och ska de förinta sin ärkefiende shiiterna, så måste de göra det på egen hand. Jag tippar att det kommer att misslyckas katastrofalt för ledarna i Egypten och Saudi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om detta stämmer så kan det ha varit USA:s kärnenergiavtal med Iran som var droppen - nu gäller det för Saudi och Egypten att säkra sin bakgårdar (precis som Ryssland säkrat Krim) before the final showdown mellan Israel och Iran och de sidoeffekter det kan tänkas få i hela regionen.

   Och att Saudi (eventuellt) inte berättat för USA:s regering att de tänkte gå in i Yemen är ju inte heller detsamma som att de inte berättat för andra i USA. De största privata vapentillverkarna var nog informerade om att de snart kommer att få beställningar på reservdelar.

   Obama är ju numera en last term lame duck som tydligen börjat förbereda sig för en karriär som stand-up komiker:

   https://www.youtube.com/watch?v=G6NfRMv-4OY

   Radera
 4. Eftersom Sverige, genom Carl Bildts försorg, var vapenbroder till jihadisterna i ISIS/al-Qaida i det libyska kriget, som startade 2011 och som gick ut på att döda den relativt sekulära muslimske ledaren i Libyen, Muammar Kadaffi, så tror jag nog att många där nere förväntar sig att Sverige ska ställa upp på ISIS/al-Qaidas sida ännu en gång. Särskilt när nu Egypten uppenbarligen hotar med krig, och Sverige vill väl inte förlora rangen som den humanitära stormakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En minst sagt radikal tolkning av en FN resolution.

   Radera
  2. @Kristian 16:05
   Ställde du dig aldrig frågan varför Tyskland och Finland inte var med i det libyska kriget? Dessa båda länder jämte Sverige deltog ju i ISAF i Afghanistan på ett FN-mandat.

   Radera
  3. Du menar att Tyskland och Finland genomskådade FNs lömska plan att tillsammans med ISIS och al-Qaida (två grupper som hatar varandra) lura naiva europeer att bomba fram ett sunnimuslimskt lyckorike? Det är elaka jävlar där inom FN. Tur att du finns som ser så klart!

   Radera
  4. @Kristian 17:29
   Och ditt svar på min fråga är ...?

   Obs! Jag skrev "ISIS/al-Qaida".
   Hur märker du att dessa organisationer hatar varandra. Skär de halsen av varandra under videoinspelning? Eller är det förmenta hatet en kuliss eller en lögn?

   Radera