Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2015-04-13

Folkpartiet hoppar av försvarssamtalen

Folkpartiet hoppar av förhandlingarna om försvaret och försvarsbudgeten (Public Service/SVT). Därmed uppfylls inte villkoren i decembersveket, den sk decemberöverenskommelsen.

Decemberöverenskommelsen lyder bland annat:
"Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal.
De i överenskommelsen ingående partierna värdesätter den tradition vi haft i Sverige när det gäller blocköverskridande överenskommelser om försvars- och säkerhetspolitik samt pensionssystemet. Ett förändrat och försvårat säkerhetspolitiskt läge understryker vikten av samverkan kring försvars- och säkerhetspolitik."
Folkpartiet hoppar alltså av en sådan samverkan och en blocköverskridande överenskommelse. Återstår då att se om man är beredda att sätta svart på vitt och kliva ur decemberöverenskommelsen helt. Naturligtvis sker inte detta i denna stund, utan att man lämnat förhandlingarna är förstås en markering än så länge. Avgörande blir datumet 24:e april, då en proposition ska lämnas in av regeringen.

Naturligtvis är ovanstående formuleringar fulla av kryphål. T ex kan man vara överens om att värdesätta traditionen och en blocköverskridande överenskommelse behöver inte innefatta Folkpartiet. Men Folkpartiet står här inför ett val - svika sina väljare dubbelt via decembersveket och sedan genom att inte riva upp decembersveket trots havererade försvarssamtal - eller visa att man faktiskt står för något och riva decembersveket om man inte kommer överens i försvarsfrågan. Värt att notera är att decembersveket inte är värt något om inte alla allianspartierna är med - då kommer inte socialisterna hedra överenskommelsen om nästa regering innefattar Folkpartiet.

Till SVT säger Jan Björklund:
Jan Björklund
Foto: Riksdagen
"Utvecklingen i Ryssland är djupt oroande och vi behöver genomföra ordentliga försträkningar (SIC) av den svenska försvarsförmågan efter 25 år av nedrustning. Regeringen är inte beredd att ge ens i närheten av det som vi anser behövs och då är fortsatta förhandlingar inte meningsfulla."
ÖB har likt en myndighet, som inte får tillräckliga medel för att uppfylla sitt uppdrag, t ex Migrationsverket, krävt fyra miljarder SEK till om året för att ens klara den av riksdagen ålagda Insatsorganisation 2014, avsedd för den eviga fredens ljuvliga tid. Det översätts till 17.5 GSEK under mandatperioden. Folkpartiet ville dock endast anslå 17 GSEK, mot moderaternas 10 GSEK och regeringens 6.2 GSEK under fem år. Inget av förslagen når alltså ens upp till begärd miniminivå.

Växelpengar, sådant som finansdepartementet hanterar dagligen, om man ska tro tidigare uttalanden från finansminister Magdalena Andersson. Man kan jämföra det med att Försäkringskassan pga ökade sjukdomstal äskar mer pengar till sjukförsäkringen, eller mer till föräldrapenningen pga fler födda barn - man måste få de pengar man behöver för att uppfylla sitt uppdrag. Annars ska uppdraget ändras, t ex IO2014 halveras via riksdagsbeslut.

Jag har sökt partiet per telefon för kommentarer, men bollats runt mellan pressekreterare i möten och pressjouren. Uppdaterar om svar ges.

26 kommentarer:

 1. Spel för gallerierna.
  Björklund lär sitta löst som han gör och när någon DÖ anhängare som är mer socialliberal än liberal kommer till makten så kommer de nästan sitta i regering...

  SvaraRadera
 2. Det är ju Björklunds budget som gäller nu, inklusive försvaret, så trovärdigheten för den mannen är låg.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar väl inte dö, men att säga att det är att svika väljarna är en överdrift. Fredde upprepade hela valrörelsen att största blocket skulle få regera, och hade man inte haft dö skulle han ju svika väljarna :-)

  SvaraRadera
 4. Är det för mycket att hoppas på att DÖ spricker på onsdag? Hur mycket underliga saker kan socialisterna stoppa in i budgeten innan alliansen får nog tror ni?

  SvaraRadera
 5. Han vill väl visa vem som är tuppen i hönsgården. Men om han har mer stake än AKB är en annan fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror iaf att hon har "bigger balls".

   Radera
 6. Cornu - missade du att marinen bestämt att det var en icke-ubåt i skärgården i somras. Flera individer som gjort observationer har blivit förklarade halvblinda - det de såg var en arbetsbåt. Ingen ubåt. Det har marinen bestämt och så ska det skrivas i historieböckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. @Niklas - det där stämmer inte riktigt.

   Först gjordes en del observationer som FM tror var korrekta.

   "Icke-ubåten" handlar om observationer som gjordes ca 1 vecka efter den "stora" incidenten.

   Så det har varit både trolig ubåt och icke ubåt i två på varandra följande incidenter.

   Radera
  3. Tror det gör man i kyrkan eller moskén. Det är inget Försvarsmakten ska ägna sig åt.

   Radera
 7. Vi vet ju alla vad Björklund och alla andra borgarbrackor vill. Det har de ju bevisat i handling under de 8 år som de har regerat. Särskilt har de förverkligat sina ideal när det gäller Försvaret. Att vara borgare är per definition att vara för fortsatta försvarsnedläggningar. Borgarna är extremistsocialister som mycket framgångsrikt försöker lura konservativa och liberala väljare att rösta på dem.

  Psykopaten och världens allra mest misslyckade skolminister genom tiderna, ljuger nu för att försöka lura försvarsvänner att rösta för ännu mer försvarsnedläggning.l Luras DU av hans lögner? (Inte Cornu så klart, han är för klarsynt i detta ämne, min fråga är retoriskt riktad till de cirka 3% av befolkningen som läser hans debattartikellögner).

  Alla vet vi ju att försvarsnedläggningen kommer att fortsätta. Ministrar och partiledare kommer att fortsätta försöka lura dig genom bombastiska proklamationer om att de minsann lovar sats hundra miljooo.oooner på Försvaret. Den som inte är mentalförlamad dysnumriker inser omgående att alla såna löften om "jättejättestor supersatsning" om fem år bara uppgår till mindre än en enda procent av försvarsbudgeten, och att problemet är hundra gånger större än så. Dessutom kommer de där hundra miljonerna om fem år att slarvas bort i en handvändning på Försvarets korrumperade upphandling av släpvagnar som försenas tio år, inte fungerar och ändå är avsedda att stå parkerade på en nedlagd flygplats i Tjeckoslovakien.

  Politik är en apteater där alla skådespelare och alla i publiken vet att det är teater. Inte någon fäster något avseende överhuvudtaget vid vad politikeraporna ljuger härnäst. (Utom de allra värst begåvningshandikappade naivisterna). Politikerna är till för att stjäla det mesta v dina pengar, de gör inget annat än bara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synnerligen korrekt beskrivning av hut statsapparaten fungerar.

   De borde sluta stjäla folks pengar i parti och minut och låta folk själva avgöra hur de vill spendera sina pengar förutom i de allra mest grundläggande frågorna. Tex försvaret.

   På så sätt skulle det inte vara lika lätt att dribbla bort sin inkompetens i en mängd andra icke-frågor. Det skulle bli pinsamt uppenbart hur värdelösa våra politiker är om de endast hade ett fåtal ansvarsområden.

   Radera
  2. Kapitalist och DL, det där som ni påstår kan inte stämma för om det vore sant så skulle den skarpögda journalistkåren ha avslöjat det för länge sedan. Något sådant avslöjande har åtminstone inte jag läst eller hört om, inte ens i Rapport och Aktuellt.

   Radera
  3. @wikstrom
   Svenska Dagbladets ledarblogg har faktiskt ett par personer (främst Maria Larsson) som brukar påpeka detta. Om än i form av en detalj i taget och inte lika uttalat som jag gör här.

   Radera
  4. Kapitalist, det har liksom inte smittat av sig till andra medier kan man säga.

   Radera
 8. Fp har en försvarspolitiker som varit med länge-Allan Widman?
  Budgeten för försvaret har dragits ner länge.
  Känner han att han behöver reparera sina misstag?
  Kan det vara utanför Borgen som han får sin luft?

  SvaraRadera
 9. På tal om löften....
  "Klara Besked": Lövet sa att han inte rör ränteavdraget, så räkna med att det försvinner helt om 6 månader.

  SvaraRadera
 10. Börja ruttna på google och deras jäkla konto för att kommentera.

  Hursom... För att vara en "pragmatiskt" vänsterledare som ska vara en "mästerförhandlare" och chef för en "samarbetsregering" så måste jag säga att intrycket jag får från Löfven är att det är "my way or the highway"...

  SvaraRadera
 11. Detta är Moderaternas första chans att visa att de är mer socialistiska än Folkpartiet! Alliansen har ju skrotats så i hopp om få sitta vid de fetare regeringsgrytorna tävlar borgarna om att få potentiellt samregera med sossarna i framtiden. Skillnaden mellan sossarnas och moderaternas föreslagna försvarsbudgetar är tydligen 2 miljarder under 5 år, alltså 0.2 miljarder kr/år. Mindre än en halv procent av dagens försvarsbudget. M+S är helt ense om att problemet inte är större än så under resten av detta decennium.

  Denna typ av retorik kan bara intressera en pytteliten andel av väljarkåren. Det måste vara de som både är helt oinformerade dysnumriska, OCH samtidigt tillhör den bråkdel av folket som läser nyhetstidningar. Förresten, de båda hänger ju intimt ihop! Folk blir desinformerade av att läsa nyhetstidningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna en gång, åtminstone en enda gång i mitt liv, se en svensk nyhetsartikel som ställer en siffra i relation till en annan siffra. Och då helst inte som f.d. GD för Kemikalieinspektionen och förra regeringens särskilda utredare om nanoteknik:
   http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sa-kan-sverige-bli-ledande-inom-nanoteknik_8590644.svd

   "Kostnaden för ett Nanocentrum och Nanoråd ligger på ca 22,4 miljoner/årligen.

   Nano betyder miljarddel. Sveriges BNP var år 2012 3549 miljarder SEK.
   Det kostar inte ens 0,01 nanodelar av vår BNP"

   Alltså, 35 kronor och 49 öre = 22400000 enligt regeringens allra främsta expert.
   Märk väl att det inte är något skrivfel, statens främsta nano-expert formulerar utstuderat hela sin punch line runt denna sifferjämförelse, som hon själv tagit initiativ att skriva (inget fult journalistiskt intervjutrick inblandat) i landets näst största dagstidning. Kompetensen är helt enkelt så fruktansvärt urusel, även bland statens allra högsta byråkrater. De är dysnumriker hela bunten och tar lätt fel på EN FAKTOR EN MILJON. De tror att ett frimärke kostar 6 miljoner, och att en riktigt bra bil kostar 6 kronor.

   Radera
  2. Jag kanske borde starta en egen blogg om dysnumriker i ledande ställning. Det om något är ett ymnighetshorn som aldrig sluta ge. Regeringen "miljardsatsar" 10 öre om dagen per invånare för att lösa ungdomsarbetslösheten, för att nästa år fördubbla det till 20 öre om dagen per person. Nu kommer säkert det där problemet med arbetslösa analfabetiska arabiska invandrare att lösas!
   http://www.svd.se/naringsliv/miljardsatsning-pa-jobb-for-unga_4483411.svd

   Radera
 12. Björklund har sagt på frågan, varför han nedrustade när Alliansen regerade under 8 år, att han inte fick något gehör för hans förmenta påstådda försvarsupprustning. Men enligt Reinfeldt var det ingen bland alliansbröderna som protesterade när man skar ned i försvaret. Jag tror på Reinfeldt i det här fallet, och anser därmed att Björklund är en pladderhatt.

  Ryssland gick in Georgien 8/8-2008, som betecknar en säkerhetspolitisk brytpunkt för Europa. Detta borde Björklund ha uppfattat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Georgien gick in i Sydossetien 8/8 2008 enligt Europarådets utredning. Björklund vill vinna herostratisk berömmelse, han har ju redan förstört den svenska skolan, med ytterligare ett område. Rekommenderar http://www.dagensarena.se/opinion/lars-ingelstam-varfor-denna-konventionella-och-okunniga-militarism-wolodarski/, som visserligen apostroferar en annan tok men ger en bra påminnelse om fakta i frågan.

   Radera
 13. Man kan ju endast hoppas att DÖ spricker och att svetsarn med följe åker ut med badvattnet. Sverige har förnärvarande Sveriges genom tidernas mest inkompetenta regering någonsin och detta i en tid med säkerhetspolitiska oroligheter....

  SvaraRadera
 14. DÖ må dö; och sen? Vi fick ett stort pajasparti i riksdagen; dom som hoppar i maskeraddräkter på riksdagens öppnande och i övrigt framträder i för trånga kostymer, SD, som inte kan vara partner till någon eftersom det är helt opålitligt även om deras görande visar att det är ett borgerligt och arbetarfientligt parti. Den situation vi nu befinner oss i är resultatet av världens mest kompetenta regering enligt egen utsago. Man kan inte lasta svetsaren för den tidigare regeringens tillkortakommanden och att man än inte lyckats städa upp i auguriastallet.

  SvaraRadera
 15. P.S Käre J sannolikt är du SD:are och tror att 12,7 är mer än 87,3. Interndemokratin i SD är klen omen kan inte appliceras på det samhället i stort.

  SvaraRadera