Cornucopia?

2015-04-30 14:32

Experternas ränteprognos kontra utfallet - bloggläsarna bättre

Här följer en sammanställning av vad experterna, eller "experterna" trodde att Riksbanken skulle göra med reporäntan igår onsdag. Schibsted/SvD frågade föredömligt en lång rad experter dagen innan beskedet, men experterna hade alla fel.

Roger Johansson, Danske bank: -0.50%
Annika Fällander, Swedbank: -0.50%
Annika Winsth, Nordea: -0.50% och ser ingen nedre gräns
Jan Häggström, Handelsbanken: -0.35%

Medel ovan blir -0.4625%.
Swedbank hade fel.
Foto: Swedbank

SEB:s Robert Bergqvist citeras inte uttryckligen om en exakt ränta, utan tror på mindre än -0.50%.  Inte heller Tor Borg på SBAB eller Marie Giertz vid Svensk Exportkredit citeras exakt, men tror att att ränta inte sänks till mer än -0.50%.

Utfallet blev som sagt oförändrat -0.25%.

I sammanhanget trodde 29% av bloggläsarna att räntan skulle ligga kvar på -0.25% och ett medel på -0.37%, bloggläsarna är alltså bättre experter än ovanstående högavlönade experter. Denna expertis är vad ni får för era bolåneräntor.

Om bankernas experter är så dåliga på att förutspå något så relativt enkelt som Riksbankens räntebeslut, hur är de då på att förutspå systemkritiska och systemhotande händelser?

Däremot var man rätt bra på att gissa hur mycket ytterligare obligationsköp Riksbanken skulle ta till. Både SEB:s Robert Bergqvist och Swedbanks Annika Fällander anger 50 GSEK, mot Riksbankens 40-50 GSEK.

Så håll era huvuden högt som kollektiv, kära läsare.

Man kan fundera på varför experterna är så här fartblinda. Kanske har det med önskedrömmar att göra, då bankerna profiterar maximalt på en fortsatt uppblåst bostadsbubbla?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. "Medlet ovan blir -0.4625%."

  Vilket medel använder du, är det Yes maskindiskmedel? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, det kostar att ligga i täten och vara språkförnyare. Men trägen vinner, och till slut kommer även formen redundanta pronomen att försvinna.

   Radera
 2. Ibland när jag känner mig extra cynisk så undrar jag om dom inte vet utfallet i förväg och bara slänger ur sig lite siffror för att verka ovetande. Dessa människor borde ju kunna den svenska räntemarknaden utan och innan. Möjligtvis att de försöker påverkar Riksbanken och marknaden i ena eller andra riktningen.

  Men sen återfaller man i vetskapen att inkompetens oftast är en bättre förklaring än konspiration.

  SvaraRadera
 3. Det har ingenting med ekonomi eller vetenskap att göra, att försöka förutspå vad en handfull byårkrater hitta rpå härnäst. Det finns ingen vetenskap som förutspår vad du kommer att göra i morgon. Man kan inte vara expert på det som det inte kan finnas någon kunskap om.

  SvaraRadera