Cornucopia?

2015-04-25 11:11

En miljon Apple Watch beställda

Kanske föga överraskande verkar inte Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) armbandsterminal Apple Watch floppa. Forbes rapporterar om runt en miljon förbeställningar och att cirka tio miljoner överväger att köpa armbandsterminalen det närmaste halvåret.

Försäljningen av armbandsterminalen började officiellt i USA igår.

Dagskurs Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL)
7.1% av amerikanerna säger sig överväga att köpa en Apple Watch inom de närmaste sex månaderna, trots att den billigaste modellen kostar 349 USD. Lustigt nog tänker sig 10% av iPhone-ägarna köpa en Apple Watch, vilket innebär att en andel av de 7.1% av konsumenterna tänker sig köpa armbandsterminalen utan att äga en iPhone. Man måste ha en iPhone för att kunna använda en Apple Watch.

Apple Watch är enligt undersökningen Forbes hänvisar till den armbandsterminal flest kan tänka sig att köpa, med 7.1% de närmaste sex månaderna, mot 6.0% för Samsung Gear och 5.8% för Microsoft Band. Outsidern Pebble är förvånansvärt populär med 5.4% som överväger köpa den inom sex månader.

Lägger man samman procentsatserna som kan tänka sig köpa en armbandsterminal de kommande sex månaderna når man otroliga 35.1% av konsumenterna. Man får förmoda att det finns överlapp, annars går armbandsterminaler mot ett genombrott där man passerar 20% av marknaden.

Stämmer detta är det ett radikalt teknikskifte och tillverkarna av armbandsur borde med fog vara oroliga. Särskilt tillverkarna av dyra premium- eller kvalitetsur, som rimligtvis konkurrerar om samma konsumenter.

Någon större påverkan på Church of S:t Jobs aktiekurs märks inte än. Det är förstås för tidigt att säga om produkten flippar eller floppar. Fortsatt försäljning påverkas av användarnas upplevelser och vittnesmål, liksom deras rapporter om produktkvaliteten, och hur kul det är att ladda sin armbandsterminal varje dag...

Överväger du själv som läsare av bloggen (generellt man, högavlönad och högutbildad storstadstjänsteman) att införaskaffa en armbandsterminal de närmaste sex månaderna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

21 kommentarer:

 1. Vad har den för use case för högavlönad stadstjänsteperson?

  Smartphone har några viktiga use case för oss: Kolla mejla, svara (kort) på viktiga mejl. Kolla upp enklare saker på nätet.

  Men vad fasen ska man med en smartklocka till? Som statuspryl funkar ju en Omega (eller värre) mycket bättre. Då är det ju klart och tydligt att den bara har en funktion: Signalera status. Det är avgörande att en statuspryl inte har några användningsområden. Annars får man ju brus på statussignalen: Man kanske har tvingats hosta upp pengarna för att man behöver den till nåt.

  Dessutom är smartklockorna för billiga för att signalera status, och dom kommer knappast kunna gå i arv, då dom lär vara kaputt efter några år. Så få lär ju vilja lägga alltför mycket pengar på en smartklocka.

  Jag tror IWC, Pathek Philip, Jaeger LeCoultre och det gänget inte har nåt att oroa sig för. Däremot kan säkert iWatch slå mot försäljningen av Gucci, Chanel etc.

  Vad gör förresten Casio nu? Kommer dom med en smartwatch under tusenlappen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbkalendern är också praktisk att ha synkad i mobilen.

   Men iklockan har alldeles för liten skärm för att vara mer än ytligt användbar, speciellt för oss som behöver läsglasögon. Själv slutade jag med armbandsur för länge sedan när smartfånen blev min ständiga följeslagare och externa minne. Och vad gäller smartfånar verkar trenden vara svagt växande skärm, så att gå ner i pyttestorlek och sätta den på armen verkar vara att gå åt fel håll. Annars finns det ju redan mobilhållare så man kan ha mobilen på armen om man vill. Slutsatsen är väl att Äpple konstruerat ett artificiellt behov hos vissa.

   Radera
  2. Tycker det verkar smart att se vem som ringer utan plocka fram telefonen.

   Radera
  3. Ett kul, dock knappast affärskritiskt, use case skulle vara en klocka som man kan byta urtavla på efter lynne och behag. Funkar dock inte med dagens teknik eftersom urtavlan är nersläckt 99% av tiden, alt batteriet slut efter ett par timmar.

   Det ska bli intressant att se om någon kommer på ett riktigt use case, nu när det mer betalningsvilliga Apple-folket har fått en motsvarighet till Android Wear. Det spenderas nämligen betydligt mer pengar på iOS-appar är på Android-diton (2-3 ggr mer senast jag såg siffror).

   På tal om märkesklockor, har TAG Heuer, Intel och Google hoppat i säng med varandra: http://newsroom.intel.com/community/intel_newsroom/blog/2015/03/19/tag-heuer-google-and-intel-announce-swiss-smartwatch-collaboration

   Radera
  4. Nej, en Omega fungerar inte 2015. De flesta människor kan inte ens urskilja en omega.

   Radera
 2. Jag tror definitivt sådana prylar har en framtid, men batteritekniken måste nog bli bättre. Jag är själv dock nöjd med vanlig klocka.

  SvaraRadera
 3. vad skall vi med ännu mera teknikprylar till som bara ökar skuldsättningen och farten ner från peak oil?

  Rätt in i väggen i högsta fart.

  Ingen har frågat sig- behöver jag en iwatch?

  SvaraRadera
 4. Hade man sluppit mobilen hade den varit bra.

  SvaraRadera
 5. Apple positionerar sin smartklocka som det användarinterface som kommer användas för användarens "Internet of Things". Om man tittar på prognoser över hur många prylar som kommer vara uppkopplade om 5-10 år så blir bilden självklar. Det handlar om att t ex låsa upp sin bil automatiskt när man öppnar bildörren, automatiskt kontrollera lampor/värme i hemmet när man kommer hem, få kontext-baserade notifikationer och påminnelser när man behöver dem, m.m. Antagligen kommer klockan med sin NFC-teknik samt AppleTV som en "hub" som kör appar för hemmet vara centrala för detta.

  För min egen del ser jag ökad produktivitet, ökade besparingar, bättre tillgång till personlig data som möjliggör bättre hälsobeslut, ekonomiska beslut och produktiva beslut.

  Dock kommer jag inte skaffa första generationen då batteritiden måste förbättras kraftigt samt att mjukvaran är fortfarande infantil och native apps saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtan är stark efter att kunna kontrollera sina lampor och få kontextbaserade notifikationer (reklam?). Vet inte om jag kan vänta, vill ha den NU!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Hur mycket nytta man ser i att vara "uppkopplad" beror till stor del på vilken fysisk omgivning man har. I grund och botten måste smartklockan erbjuda en funktionell värdeproposition. För mig så räknas det värdet främst i form av ökad produktivitet.

   I just min fysiska omgivning finns det bl a en stor villa på tre våningar som redan idag har tidskontrollerade lampor (efter årstid), x antal uppkopplade TV-apparater, datorer, surfplattor, servrar. Det finns också kontor, fastigheter, lagerlokal, båt, bilar, sommarställe, m.m. Det finns möten att gå på som skickar tidsbestämda påminnelser, geografiska notifikationer (anteckningar, kontaktuppgifter, etc, kommer automatiskt när jag behöver dem, där jag behöver dem). Min tillvaro är i stort sett papperslös och har allt digitalt i molntjänster. Aktiekurser och nyheter får jag alerts på i realtid, när jag behöver dem. Nyhetsalerts på intressanta ämnen. Prissänkningar på varor som jag ska köpa, får jag alerts på när de når sänks i pris. Att göra-listor är helt digitala och har kontextbaserade alarm och sorteringsfunktioner.

   Så jag ser en nytta i att flytta en del av dessa processer från telefonen till något man bär på kroppen.

   Om du inte har en fysisk omgivning där en produkt kan skapa nytta, så köp inte den. Typ om du har en telefon full med reklamnotifikationer, kanske du inte är rätt konsument.

   Radera
  4. Javisst, kommer säkert fungera helt felfritt utan några som helst buggar, och min gamla faster kommer utan problem installera alla uppdateringar helt själv lika enkelt som hon idag programmerar VHS-videon.

   /sarc off

   Radera
 6. Tonårsdottern köpte ett vanligt armbandsur för några veckor sedan, och säger det är "inne" , så Apple är nog helt rätt i tiden, om det blir inne med armbandsur så bör de kunna hitta några miljoner köpare som vill vara extra trendiga sen om det är bara är en övergående fluga är ju en annan sak..

  SvaraRadera
 7. Den verkar ju verkligen jätteanvändbar. Man får ju ge Apple beröm för att de har gjort en armbandsdisplay till Iphone, och inte till exempel till Imac. Där var de moderna, hade ju varit försmädligt om den hade fungerat enbart i en radie av tjugo meter från datorn.

  Fast då hade de kanske kunnat sälja stora batterier och ryggsäckar istället.

  Nu har de ju verkligen fått till den ultimata sportklockan, för de som inte vill köpa en gps-klocka och inte vill ha med telefonen när de springer, men gärna tar med telefon OCH klocka. Den gruppen är stor och outforskad och säkert köpstarka. Hittas runt kiosken på Säters fasta paviljong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen samma personer som hade Tamagotchi som skaffar iklockan.

   Radera
 8. Köpte en Patek Philippe för några år sedan och det har jag inte ångrat en sekund. Väcker en viss uppmärksamhet och skickar rätt signaler till de som har lite koll.

  Betalade ca 150 kr när det begav sig. Fick inget kvitto dock, men den turkiske gatuförsäljaren intygade att den är äkta.

  SvaraRadera
 9. Låter som en helt onödig pryl till. iPryl eller inte, helt ointressant för mig. F.n. kämpar jag mer med att INTE vara uppkopplad och nåbar via nätet. För att inte behöva dra runt på min iPhone för att veta vad klockan är slagen skaffade jag en snygg Wenger 7223x, tyvärr med batteri och inte helt mekanisk men behöver inte laddas på några år:)

  SvaraRadera
 10. Har en Sony Ericsson Liveview från 2010. Var ganska smidigt att få upp mejl och sms på klockan men man tröttnade fort på att ladda varje natt. Just nu verkar Pebble Time mest intressant med iaf en veckas batteritid och skärm som hela tiden är på.

  SvaraRadera
 11. Blir intressant att se dom sociala och ev evolutionära följderna det här med uppkopplingsbruset får på några generationer. Människans hjärna är väldigt plastisk så tiden får utvisa om det är positivt eller negativt att anpassa sig
  till denna informations stress.

  Förövrigt så lär jag personligen inte känna något förtroende för ett helt uppkopplat hem och dess svagheter för att
  bli hackade. Perfekta mord så som starta en brand eller starta bilen så garaget rökfylls sedan öppna dörren till
  hemmet och kväva innehavaren. Men jag är väl bara gammal.

  SvaraRadera
 12. Jag vill ha en. Jag vet bara inte till vad än.

  SvaraRadera