Cornucopia?

2015-04-15 11:11

EIA för positiva - oljeproduktionen faller redan i Bakken

EIA:s prognos om marginellt fallande oljeproduktion i skifferoljeformationen Bakken visar sig redan vara för optimistisk. Produktionen peakade i december och har sedan dess fallit 14% enligt delstaten North Dakotas Department of Mineral Resources och befinner sig i en platåfas sedan september.

Intressant nog fortsätter antalet producerande brunnar att öka, men det sk Röda drottningens dilemma (eng Red Queen dilemma) gäller. Man måste borra mer och mer bara för att bibehålla befintlig produktion. Springa fortare bara för att stå still. Geologin och peak oil vinner över teknik och kapital.

Oljeproduktionen i Bakken och
antalet producerande brunnar.
Källa.
Snittproduktionen från en skifferoljebrunn i Bakken har fallit från som bäst 146 fat per brunn, till i februari 122 fat per brunn, eller en nedgång med 16.5%. Bakkenfältet i North Dakota är nu borrat med otroliga 9 166 producerande brunnar, vilket säger något om vilken insats som krävts för att pressa ut en miljon fat olja om dagen ur skiffern.

Från toppen i december har alltså produktionen redan fallit 14%. Från platåfasens inledning redan i augusti, före oljepriset kraschade, är produktionen ner 0.3%.

EIA:s optimism om att Bakken ska tappa 23 000 fat i produktion kan verka lite missvisande. Produktionen har redan fallit 47 005 fat per dag.

Det finns uppgifter om att man borrar skifferoljebrunnar och pluggar igen dem, men siffran på ovanstående brunnar är alltså producerande brunnar. Som fortsatt öka, trots att produktionen inte längre ökar. De lågt hängande frukterna är plockade och det blir tuffare och tuffare att bibehålla produktionen. Värt att notera är hur lite en skifferoljebrunn faktiskt producerar. Drygt hundra fat olja per dag, i snitt. Inget nytt för bloggens läsare förstås, då jag skrivit om detta tidigare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

7 kommentarer:

 1. Vilken prognos från EIA pratas det om?

  När jag kollar så finns det flera prognoser beroende på hur olje respektive gas-priset utvecklar sig.

  De säger något i stil med "Om gaspriset är högt och oljepriset är högt så tror vi att produktionen ser det blir så här. Om gaspriset är lågt och oljepriset är lågt så tror vi att det blir så här. Vi tror att oljepriset blir så här - så produktionen blir då enligt våra prognoser så här".

  Om sedan oljepriset sjunker så stämmer givetvis inte prognosen som är baserad på oljepriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kortsiktiga månadsprognosen, baserad på faktiskt borrade brunnar och borraktivitet de senaste månaderna. Se förra inlägget.

   Radera
 2. Produktionen per brunn är för tillfället väldigt högt i Bakken.

  https://www.dmr.nd.gov/oilgas/stats/historicalbakkenoilstats.pdf

  Sedan 60-talet fram till 2005 har produktionen per brunn i Bakken legat på runt 10-50 fat per dag.

  SvaraRadera
 3. Från EIAs "Drilling Productivity Report" FAQ
  Question: Why don't Bakken and Eagle Ford production figures in the DPR match the figures published by North Dakota and the Texas Railroad Commission?
  Answer: In the case of the Bakken, EIA's definition of the region extends into Montana. As such, it is expected to differ from North Dakota's published Bakken data. EIA's Eagle Ford production numbers include all oil and natural gas production data available from Texas within the group of counties defined on the DPR map. The Texas Railroad Commission may have a different method of aggregating Eagle Ford production.

  SvaraRadera
 4. Vad gäller snittproduktionen per brunn i Bakken så fortsätter den för övrigt att öka i nya brunnar vilket antingen visar att fältets bästa delar ännu inte tappats och/eller att frackingtekniken fortsätter att förfinas. Snittproduktionen är nu 610 fat/dag vilket är +39% på 12 månader och +73% på 24 månaders sikt.

  SvaraRadera
 5. Att det skulle bli svårare få ut oljan när oljepriset sjunker är svårt att tro.
  Däremot mindre lönsamt. Kanske kan minskad produktion bero på lägre stimulansgrad? Den sista droppen blir mindre lönsam.

  SvaraRadera
 6. Håller inte med dig i denna Cornu. Nu när det är låga oljepriser så är det föga förvånande att skifferolja med sin korta ledtid anpassar sig. Detta är alltså inte alls något tecken på PO utan bara att USA kan skratta hela vägen till banken av att oljepriserna är låga. Skulle priserna stiga går det snabbt att få igång produktionen igen genom att borra.

  SvaraRadera