Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2015-04-21 11:17

Diktering på Mac

Numera finns det utmärkt dikteringsfunktion på Mac OS X. Hela detta blogginlägg är dikterat.

Senast jag provade diktering var på nittiotalet. Det lämnade minst sagt en hel del att önska och jag har inte provat detta igen för än nu. Men nu fungerar det förvånansvärt bra och i princip helt felfritt så länge man inte ägnar sig åt skumma produktnamn.
Det går att ladda ner olika språk.
Här svenska.

Det har funnits en del kritik mot att det man dikterar laddas upp till servrarna där det tolkas. Numera kan man dock diktera lokalt efter att ha laddat ner det man behöver och inget behöver längre laddas upp.

Även på en iPhone finns det numera dikteringsfunktion som fungerar utmärkt. Enligt uppgift kan man t.o.m. diktera textmeddelanden när man kör bil.

Hela detta inlägg är dikterat utan korrigeringar. Detta är alltså med inbyggd funktionalitet i OS X och inget extra program. Jag har fetstilat det operativsystemet ansåg vara tveksam diktering.

Härnäst ska jag prova att diktera en hel bok. Ärligt talat vet jag inte riktigt vad man ska ha diktering till på datorn. Jag skriver snabbare på tangentbordet. Men nu att diktera när man kör bil är förstås praktiskt men dock tveksamt lagligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Funkar det med skånska? Isåfall borde mac ta över de värdelösa telefonvalsmenyer företag och myndigheter använder. Jag var tvungen att ringa skatteverket i förra veckan och fick en "tala in ditt ärende" men förstod uppenbarligen inte skånska. Jag kopplades felaktigt till folkbokföringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar utmärkt med skånska. Har barn i förskoleåldern som inte kan messa än, de kan skicka meddelanden till mig. Fast de är sämre på att kunna läsa dem... Men man ska antagligen inte ge dem en app som läser upp meddelandet för då lär de sig väl aldrig läsa.

   Radera
 2. Diktera i bilen? Hmm, är inte det lite som att vara matchkommentator.... ? lol

  Åtminstone i stockholmstrafiken så skulle detta kunna ge upphov till rätt ... underhållande "reseskildringar"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ: Numera finns det utmärkt dikter...TuuUUuUut... fan i helvete jävla idiot, du ska fan släppa in mig... och den jävel ger mig fingret...DIN MORSA! FUCK YOU!... få se nu, ja just det, utmärkta dikterings...

   Radera
 3. Kan inte dikteringsfunktionen användas så att blinda kan läsa/skriva bloggar? Eller tolka radio för döva?

  Just nu tänker jag bara högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ptjo.. Finns dikteringsfunktion i Youtube e.x. en kör speech to text, sen kan du även översätta direkt.

   Problemet är att det i filmklipp inte brukar vara tillräckligt tydligt tal för en vettig översättning,

   Radera
 4. När kommer en person bli åtalad för att avsiktligt ha lämnat mobilen på under samlag med ovetande part och twittrar/testat ut hela sexualakten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Lars dikteringsprogram lär sig skillnaden mellan "för än nu" och "förrän nu"...

   Radera
  2. Annars är det lagligt att spela in telefonsamtal där man själv är den ena parten, så borde väl inte vara någon större skillnad om man är den ena partnern. Finns appar som spelar in alla samlag automatiskt.

   Radera
 5. Detta är såklart en kul teknikutveckling som säkert kommer vara otroligt användbart i takt med att det blir felfritt.

  Däremot tror jag att många överskattar användningsområdena för detta. Kommer det exempelvis ta bort nyttan att kunna göra egna anteckningar hyffsat snabbt? Troligen inte. Det har redan blivit populärt att videofilma exempelvis föreläsningar på universitet. Studenterna tycker det är jätteskönt att slippa anteckna, eller ens gå dit eftersom de är bakfulla. Problemet är att det är svårt att skapa sig en snabb överblick och "skumma igenom" en videofilmad föreläsning.

  En föreläsning som textdikterats på detta sätt skulle iallafall gå att skumma igenom, och dessutom lätt bli sökbar. Jättebra för studenterna, va? Då slipper de ju definitivt att fokusera på föreläsningarna.

  Nja, det är nog fortfarande bra att fokusera på föreläsningar och att föra egna anteckningar för hand gör att man skärper till sig, summerar det viktiga och redan där processar informationen. Ny teknik är bra, men tyvärr tror jag många är alltför snabba med att förkasta gamla välfungerande metoder.

  SvaraRadera
 6. Det finns även appar till telefonerna där du säger något på ett språk och appen läser sen upp det du sa på ett annat språk. Man får det även i skrift på skärmen så att man kan se om den tolkade det rätt. Funkar riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Översätt fram och tillbaka några gånger utan mellanliggande korrigeringar så får du se hur bra (not) den underliggande databasen egentligen är...

   Radera
  2. Man kan ju testa med "Tomten får en spark" lr "Tomten åker spark".

   Tolkning och översättning lär vara EU:s största utgiftspost efter jordbrukssubventioner. Men på sikt kan det bli hyfsat bra när översättningsprogrammet kan förstå homonymer utifrån sammanhanget. Eja vore vi där!

   Radera
  3. Tänk vilka hack som kan göras, för att uppnå maximal osämja mellan valda länder.

   Radera
  4. "Tolkning och översättning lär vara EU:s största utgiftspost efter jordbrukssubventioner."

   If only......

   Radera
 7. Från iOS 8.3 finns Siri på svenska. Funkar perfekt, ex i bilen. Håll inne knappen, Siri frågar vad hon kan hjälpa till med. Jag svarar "skicka meddelande" Siri frågar till vem och vad ska stå och sedan om hon ska skicka det. Lysande!

  SvaraRadera
 8. Google Talk har kunnat förstå svenska i flera år :-)

  SvaraRadera
 9. Funkar diktering bra så är det en smal sak att översätta till ett annat språk och få det uppläst. Låter som potentiellt mycket praktiskt.

  SvaraRadera