Cornucopia?

2015-04-13 08:47

Clinton vs Bush 2016

Tidigare presidentfrun och fd amerikanska utrikesministern Hillary Clinton ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2016. Det förväntas även Jeb Bush, bror till George "Dubya" Bush göra. Kort sagt kan vi få se en upprepning av Clinton vs Bush 1992, vilket kan glädja svenska republikaner (ej amerikanska partiet med samma tilltalsnamn i Sverige).

Det som kan glädja svenska republikaner är att detta är ännu ett argument för att avskaffa monarkin och införa republik. Bernadotte-släkten kan förstås ställa upp i svenskt presidentval och få prövas på sina meriter. Om folket verkligen älskar kungafamiljen kommer dessa ständigt erövra den svenska presidentposten. Fast man kan ju alltid kalla en svensk presidentpost för "kung", även om kungen förslagsvis bara sitter på udda 7 år, för att ge viss kontinuitet i svensk politik, och därtill inte alltid väljas med samma förskjutning till riksdagsvalet. Därmed undviker man att svenska politiker hackar en kungavalcykel, utan med olika relativa valår kommer det istället bli ett inslag av osäkerhet från val till val.
USA:s nästa president?
Foto: Greg Skidmore
Källa: Wikipedia
Licens Creative Commons Attribution-
Share Alike 3.0 Unported

USA har sina egna kungafamiljer, vilket i sig är inget nytt. Kennedyfamiljen är ju ett exempel, även om man bara producerade en president. Bush-familjen har lyckats producera två, och kanske blir det en tredje. Det kan väl rent av vara sannolikt att det blir en tredje efter två mandatperioder med en president från GOP.

Dock ska det först till de partiinterna primärvalen, där partimedlemmar ska rösta på vilken kandidat från demokraterna och GOP, som ska representera dem i valet.

Extra roligt med en seger för Jeb Bush skulle vara att USA-hatarna skulle gå i taket. Å andra sidan hatar USA-hatarna även Obama, eftersom de hatar allt som har med USA att göra. Speciellt Hillary Clinton. Och Obama. Och namnet Bush. Låt konspirationsteorierna flöda! Amerikanska presidentval får alltid konspirationsnötterna att gå i taket.

Jag preppar med rejält med popcorn inför 2016.

Tillägg: Den ryska regeringstidningen Rossijskaja Gazeta analyserar Clintons nominering med rubriken "Två homosexuella med i Clintons valfilm" meddelar Kalle Kniivilä på Twitter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

38 kommentarer:

 1. Varför envisas svenska republikaner med att önska ersätta kungen med en president? Borde det inte gå lika bra att eliminera de rester av en statschefsroll som utförs av kungen och låta landet ledas 100% av regeringschefen?

  Då slipper man argument som att en president skulle vara dyrare i drift än en kung...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för att all republikaner i hemlighet hyser en dröm om att just de ska bli den framtida store ledaren. Om monarkin avskaffas är det enda rimliga att regeringschefen tillika blir statschef.

   Problemet med en statschef som väljs med jämna mellanrum är att man får en hel hög med fd statschefer som ska ha ståndsmässiga pensionsförmåner, avlönad stab och livvaktsskydd för den utökade familjen livet ut.

   Radera
  2. Man ska ju inte ha en stab om man inte utför nåt arbete, liksom...

   Men det där är väl en fullt naturlig tanke med hänsyn till hur debatten gått. Sveriges Konungs varumärke ska vara värt si och så många miljarder och det rätta sättet att agera är naturligtvis att bredda marknaden genom att ha en fem-tio avdankade presidenter som kan åka runt och klippa band. En marknadsexpansion, helt enkelt.

   Radera
  3. En av huvudanledningarna till att former president act instiftades i USA var att fd president Truman var så fattig att han inte hade råd att hålla sig med en stab efter avslutad presidentperiod. Vad hans skulle med staben till då han inte längre var president är för mig oklart.

   Radera
  4. Tja, t ex kan man tänka sig att behovet av avsugningar inte upphör för att man slutar vara president. Se t ex Bill Clinton.

   Radera
  5. Håller med dig "Pelle Struts"! Varför ha någon president alls? Finns det sådana exempel?

   Radera
 2. Ska man nu ta bort monarkin så bör man göra ett system som i USA där regeringschefen/statschefen väljs oberoende av valet till riksdagen. I praktiken har vi redan endast två val till regeringschef ändå, moderaternas partiledare och socialdemokraternas.

  SvaraRadera
 3. Som de senaste valen visat betyder det i praktiken litet vem som innehar ämbetet. Den förda politiken blir ändå i stort densamma. Båda partiernas kandidater har att svara inför dem som betalar deras reklamkampanjer.

  Sen nästan all industriproduktion flyttat till China har facken i USA marginaliserats och kan inte längre betala för Demokraternas kandidat. Så båda partierna tvingas nu ta stöd från samma håll. Kapitalet styr helt, någon ny oberoende kandidat som inte passar eliten har noll chans att lyckas.

  Valet är ett spel för folket, de skall hållas i tron att de fortfarande kan påverka. Teaparty rörelsen var ett försök att ta tillbaka makten till folket, men de hade närmast oändliga resurser mot sig. Sarah Palin var väl inte den vassaste kniven i lådan heller...

  Vem som vinner saknar större betydelse. Politiken blir den samma med båda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan den vara kapitalistisk när vi har en centralbanksstyrning?
   Se punkt 5:

   Utdrag ur:
   https://www.marxists.org/svenska/marx/1848/04-d037.htm
   För de utvecklade länderna skall dock tämligen allmänt följande kunna komma till användning:

   1. Jordegendomens expropriering och jordräntans användning till statsutgifter.

   2. Stark progressiv beskattning.

   3. Arvsrättens avskaffande.

   4. Konfiskation av alla emigranters och rebellers egendom.

   5. Kreditens centralisering i statens händer genom en nationalbank med statskapital och uteslutande monopol.

   6. Centralisering av transportväsendet i statens händer.

   7. Utökande av nationalfabriker, produktionsinstrument, uppodling och förbättring av jorden efter en samhällelig plan.

   8. Lika arbetstvång för alla, upprättande av industriella arméer, särskilt för åkerbruket.

   9. Förenande av jordbruks- och industridriften; åtgärder för att så småningom utplåna skillnaden mellan stad och landsbygd.

   10. Offentlig och kostnadsfri uppfostran av alla barn. Avskaffande av fabriksarbetet för barn i dess nuvarande form. Uppfostrans förenande med den materiella produktionen o.s.v.

   Radera
  2. Marknadskapitalism vs. kompiskapitalism. Marxism är väl bland de extremare kompiskapitalistiska ideologierna. Demokratisk kapitalism är kompiskapitalism som grafen avslöjar.

   Radera
  3. Marx har ALLTID rätt. (Med ett undantag: jordägandet är mer spritt i dagens UK än vad det var på Marx tid.)
   Tack för länken! Man blir så jäkla glad av att läsa Det Kommunistiska Manifestet.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Nja, visst har USA sina politika dynastier, men vi skall väl inte förhäva oss själva alltför mycket i sammanhanget. Räcker kanske att nämna Thomas Bodström, Britta Leijon och Anna Johansson, även om exemplen kunde göras många fler. Anders Isaksson skrev en rätt rolig bok om detta, "Den Politiska Adeln". Skillnaden mellan vår politika adel och den amerikanska är att bägge presidenterna Bush (och en ev. president Hillary Clinton) har kommit till sina poster genom att vinna allmänna val, medan Bodström et al har blivit utnämnda av någon kompis till sina föräldrar. En ärligt talat rätt väsentlig skillnad.
  /Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl Bildt gick väl sängvägen?

   Radera
  2. Visst gjorde han, och det gör mig litet osäker: innebär det att han skall räknas till den politiska adeln, eller innebär det bara att han är slug?

   Radera
  3. Kan ju vara B->A och inte A->B. Pga talang rörde han sig i vissa kretsar och tycke uppstod mellan honom och partiledarens dotter.

   Radera
  4. Bildt är trots allt extremt begåvad.

   Radera
  5. Eller extremt slug, vilket i sig kanske är en form av begåvning. Desssutom, hur begåvad behöver man vara för att verka smart i det svenska politiska landskapet? De du mäts mot heter Romson, Bah, Kaplan, Sahlin, m. fl.
   /Ulf

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Allmänt känt är att Carl Bildt legat med Mia Bohman, tidigare partiledaren Gösta Bohmans dotter, minst två gånger. Efter att de gifte sig 1984, födde hon hans barn 1989 och 1991 vilket alltså antyder att de legat med varandra minst två gånger.

   Radera
  8. Med reservation för att det kan varit provrörsbefruktning.

   Dock är Carl Bildt rätt vältalig, så jag är ganska övertygad om att han kan få kvinnor på fall om han ägnar sig åt kunnig lingvistik.

   Radera
  9. Pfft, vältalig, lättaste sättet att få kvinnor att falla är en högerkrok. Prova själv, dom är inte alls tuffa.

   Och tro inte att din lilla ordvits gick obemärkt förbi.

   Radera
 6. Det finns vissa frågetecken kring den amerikanska röstningsmetodiken:
  https://www.youtube.com/watch?v=t4aKOhbbK9E

  Beträffande deras släktskap:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2183858/All-presidents-bar-directly-descended-medieval-English-king.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle 12-åringen själv råka bli president nån dag så skulle ju även hon vara släkt med gamle kung John eftersom hon tydligen var 18:e-kusin med Barack Obama och med honom då släkt med kung John?

   Tror det behövs en liten kurs i typ statistisk genetik här, letar man tillräckligt långt är man släkt med typ alla.

   Radera
  2. Ja, det blir ju x2 släktingar för varje släktled bakåt, 2,4,8,16,32,etc, dock med ett visst bortfall för inavel. 100 generationer blir ca 1267650600228229401496703205376 teoretiska släktingar år noll, vilket torde innefatta alla levande människor då, inklusive Jesus, även om man justerar för inavel. Går man sedan framåt från år noll blir det ungefär lika många om man räknar att varje led får två barn. Så visst, vi är en enda stor släkt som alla sitter i samma båt men ror åt olika håll.

   Radera
  3. Ni kanske inte finner detta anmärkningsvärt? Själva håller släkterna i sina egna krönikor noga reda på detta. Det finns kanske en anledning att man gifte sig för att hålla blodet "rent".

   Om du skall räkna på teoretiska släktingar så får du hålla dig till blått blod, och inget annat.

   http://www.hull.ac.uk/php/cssbct/genealogy/presidents/

   Radera
  4. Blått blod förloras ju på spinnsidan enligt sed och jag tror den regeln gäller även i UK, så ska man räkna blått blod på riktigt går nog minst hälften av presidenterna bort.

   Radera
 7. Klart det fiins frågetecken kring den amerikanska röstningsmetodiken, men minns du inte hur det har sett ut under åtminstone de senaste två valen i Sverige? Borttappade röstsedlar, plastkassar med oräknade röstsedlar upphittade på bensinmackar etc, etc. Återigen, vi skall nog inte förhäva oss altför mycket. Bara i Göteborg fick man väl ta om kommunalvalet 2010 p.g.a. oriktigheter?
  /Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo - att det förekommer tekniska och organisatoriska problem är nog oundvikligt.

   Man bör väl snarare dra gränsen mellan de länder/system där röstningskrångel är regel och där det är undantag. Om röstningen nu fick göras om i Gbg innebär det ju ändå att vi hade typ 279 kommunalval som gick smärtfritt, typ.

   Radera
  2. Nja, eller att de borttappade röstsedlarna etc inte var av samma omfång i de andra kommunerna som de var i Göteborg? Det amerikanska valet behövde väl inte göras om i någon delstat? Återigen, jag säger inte att det amerikanska systemet är perfekt, bara att vi kanske borde sopa rent litet mer framför egen dörr innan vi dömer ut andra.
   /Ulf

   Radera
  3. Vissa svenska distrikt fick över 100 % valdeltagande. Det justerdes dock snabbt.
   http://www.expressen.se/nyheter/val2014/det-gar-troll-bland-valtalen-i-bastad/

   Radera
  4. Vote-rigging i Skottland:
   http://www.theguardian.com/politics/2014/sep/22/scottish-referendum-vote-rigging-claims-recount-petitions

   Radera
  5. Ron Paul råkade ju ut för det i det senast republikanska nomineringsvalet att han samlade ladorna fulla med entusiastiska anhängare men vid rösträkningen blev han lika fan omsprungen av de andra som knappt lyckades fylla de första raderna.

   Radera
  6. Antar det är politiskt självmord att ens tala om att förändra det system som föder en.
   Diskussioner om framtiden är nu förlagda till att revidera motståndarens dåtid och hoppas man låter
   bättre än alternativet man sågar.
   Utan kris inga reformer /förändringar..

   Radera
  7. Den svenska monarkin är ju ett slags reservsystem för nödsituationen, ungefär som den där svaga ficklampan man har någonstans längst in i städskrubben ifall strömmen skulle gå. Den nyliga saudikrisen visar ju att det funkar också - när Margot blev persona non grata i sextio länder samtidigt så fick Saudiarabiens kung besök av vår kung lite i kulisserna för lite damage control.

   Radera
 8. Och fortfarande tutar dom i Amerikanska barn att alla kan bli president; det är bara en slump att det har varit Bush's och Clinton's de senaste 25 åren.

  SvaraRadera