Cornucopia?

2015-04-01 09:34

Buggfixar: Nu zoomning mm

De senaste dagarna har jag åtgärdat ett antal synpunkter och buggar med den nya bloggdesignen. Bland de mest efterfrågade är zoomning på iPhone, iPad och Androidprylar, vilket nu åter fungerar, även för mobilläget.

Inzoomning på en iPad.
Zoomningen är bara testad på iPad och iPhone 5S, med senaste versionen av iOS. Vore bra att höra om den även fungerar som önskat på Android, dvs responsiv design, men zoombar.

Andra åtgärder är
 • Antal kommentarer anges på förstasidan. Avser endast Blogger-kommentarer.
 • Nästa och föregående-valen under mobilinlägg har fixats till utseendemässigt, även om de på mobilen inte visar rubriken på nästa och föregående inlägg.
 • Kortat ner relaterade inlägg, som kunde bli antalet etiketter gånger fem inlägg.
 • Ett antal andra mindre uppenbara buggfixar
Även om det alltid kommer finnas saklig kritik och osakligt gnäll, så är nu det mesta av den sakliga kritiken åtgärdat. 

Jag hoppas att ni är någorlunda nöjda, även om jag förstår att all förändring förstås är jobbig. Men ibland är även jobbiga förändringar nödvändiga, när t ex läsandet via mobila enheter ständigt ökar. 

Bloggen fungerar nu åtminstone anpassat för mobiltelefoner, skärmstorlek, paddor mm, och har ett renare och tydligare utseende, samt modernare och professionellare. Det kommer komma ett antal andra förändringar de kommande månaderna, men inget lika omfattande och psykiskt jobbigt mina kära läsare.

Expansion av sökalternativ
Några rader om sökfunktionen. 

Lilla sökresultatrutan
Den bör numera expandera olika sökalternativ och i första hand visa upp en mindre sökruta. Klicka på View all about... för att se alla sökträffar. (Ja, lokalisering behöver fortfarande utföras där...)

Om ni råkar expandera en nyhet från tickern, som lägger sig över sökresultaten, flytta runt muspekaren bort från tickern eller den expanderade ytan så bör det ordna sig.

Jag tar naturligtvis fortfarande emot saklig kritik, men tror inte så mycket mer behöver åtgärdas, utan nu kommer jag utvärdera en del affärsmässiga konsekvenser. Exempelvis kommer mest lästa inlägg inte längre förenklat redovisa vilka inlägg om länkats mest i sociala medier och/eller fått mest aktiv debatt, utan tar även med vilka inlägg ni som läsare faktiskt läser. Det gör att jag bättre kan anpassa innehåll efter vad ni, kära läsare, faktiskt vill läsa om. Dock verkar det vara någon bugg i Google Analytics att reda ut, då det systemet sedan omläggningen kraftigt skiljer sig mot Bloggers serversideloggning. Analytics ger 51 858 sidvisningar för gårdagen, medan Bloggers kompletta redovisning, som tidigare brukar diffa 10-20%, anger 101 202 sidvisningar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Kan du inte ta bort den rullande "nyhetslisten" med senaste nytt?
  Känns mest som att jag är inne på någon amerikansk nyhetssida eller rent av Nasdaqbörsen och flödet stör i alla fall min läsro.

  SvaraRadera
 2. Du har en bugg kvar på förstasidan, när man hoovrar över en artikel så ändras radavståndet till artikeln ovan. Hela DIVen flyttar sig nedåt typ 5 pixlar eller så, hoppar upp igen om du tar bort musen.

  Om du inte förstår vad jag menar så får jag ta skärmdump.

  SvaraRadera
 3. Zoomning funkar bra på en gammal platta med Android 2.3

  SvaraRadera
 4. Finns det någon inställning man kan göra för att bli av med den otroligt irriterande rullremsan överst?

  Och jag har noterat att man kan öka textstorleken på inläggen (bra!), men finns det någon motsvarande inställning för framsidan? Texten där är för liten för min smak. Jag vet att jag kan justera det i min browser, men den verkar inte kunna komma ihåg såna ändringar för en viss sida, utan det är hela nätet eller inte alls som gäller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bör kanske förtydliga att det är vanlig (inte så vanlig längre?) PC jag pratar om, ingen platta eller mobil.

   Radera
  2. Du kan ju köra en adblock på det elementet så är det borta.

   Radera
  3. En annan lösning för att bli av med rullremsan är följande bookmarklet, klistra in i ett bokmärke, och välj det bokmärket när du är på sidan:

   javascript:(function(){jQuery('#newsticker').remove()}())

   Radera
 5. Det verkar som att ute till höger så är det något som är tokigt. Se bild.

  Det kanske är rätt men jag finner det rätt irriterande. Sedan kan jag hålla med om tidigare talar att den rullande remsan med "senaste nytt" känns fel.

  http://i.imgur.com/76rSPIW.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sitter på laptop, kör chrome (Senaste). Lägger zoomen på 85%..

   Radera
  2. Nej, det är rätt, men fult.

   Radera
 6. Zoomen funkar fint nu, tack!

  SvaraRadera
 7. Det finns en rätt störande bugg med "Senaste nytt"-rullremsan. När muspekaren vidrör den öppnas en liten ruta med förhandsgranskning av materialet, som försvinner om muspekaren rör sig inom huvudartikeln. Detta innebär att om man drar muspekaren väldigt snabbt förbi rullremsan (både uppåt eller nedåt) och sedan inte rör den alls, så ligger den lilla rutan med förhandsgranskning kvar, tills du skakar lite på musen. Ett typiskt fall där man märker av detta är om man byter flik till ett blogginlägg och sedan drar ner muspekaren till mitten av skärmen snabbt. Då kommer förhandsgranskningsrutan komma upp och inte försvinna förrän man rör musen igen. Detta är väldigt irriterande då den blockar rätt mycket text.

  SvaraRadera
 8. Zoom funkar (Android 4.4.4), och det är lättare att läsa än med gamla designen. Bra.
  Men... Det hade varit ännu bättre om aktuella inlägg fortfarande syntes i sin helhet på startsidan. Förstår att det blir lättare att göra statistik som det är nu men effekten blir att i alla fall jag inte längre läser de inlägg som jag inte är extra intresserad av = mindre tid på bloggen. Statistiken lär visa om det är fler som funkar likadant.

  SvaraRadera
 9. Oh så förvirrande att ha taggar där man förväntar sig breadcrumbs. Det antyder en hierarkisk ordning som inte finns, framför allt när samma inlägg har flera taggar, men är i egentlig mening inte en bug. I övrigt: Snygg omdesign! Nu ser du riktigt 2010-tals-anpassad ut!

  SvaraRadera