Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2015-04-11 17:18

BRP per capita - Norrland starkast

Bruttoregionalprodukt per captia är ett mått på värdet av de varor och tjänster som produceras i en region. Bland annat synliggör BRP per capita tydligt hur landet dräneras på kapital och resurser via statlig skatt och pumpas in i myndigheterna i Stockholm, samt via exempelvis bankernas centralisering till huvudstaden. Bortser man från Stockholms skattesubventionerade ekonomi, så är Norrlands BRP starkast, och man skulle i norr klara sig utmärkt om man t ex drog en ny nationsgräns längs Dalälven.
BRP per capita 2011 efter riksområden.

BRP per capita var 2011 högst i skattesubventionerade Stor-Stockholm (Stockholms län), med 512 000:- SEK per capita. Därefter kommer Övre Norrland och på fjärde plats hittar man Mellersta Norrland.

Tittar man på enskilda län är det bara Stockholms län och Norrbottens län som är över riksmedlet, men då mottar alltså Stockholm skatteuppbörd från provinserna.

De fattigaste delarna av riket hittar man i själva verket inte i Norrland, utan i sydöst, med Blekinge och Gotlands län.

Norrland har allt att vinna på att bryta sig loss från Sverige, även om Västerbottens och Jämtlands län har relativt svaga ekonomier. Men när flödena av statlig skatt riktas om från Stockholm och till Norrlands nya huvudstad bör hela regionen stärkas avsevärt.
BRP per capita 2011 per län (kSEK)
Man kan också titta på enskilda kommuner, men det blir orättvisande, då kommuners ekonomi knappast slutar vid kommungränsen då många arbetande i en kommun bor i någon annan kommun i regionen. Naturligtvis sker detta även med län, men län eller riksregioner blir mer rättvisande att titta på med mindre brus.

Att Norrland är så starkt BRP-mässigt beror förstås på att gammal alltid är äldst, och svensk basindustri i form av skogs- och stålindustrin, samt gruvnäringen alltjämt skapar värden. Därtill har vi vattenkraften i Norrland.

Sedan landar förstås mycket av värdena i huvudkontor i Stockholm, vilket förklarar varför lönelägen, levnadsstandard, bostadspriser mm inte återspeglar BRP per capita uppe i norr.

Naturligtvis är ovanstående en grovt förenklad bild, men det är ändå intressant att se hur stora värden som skapas i norr. Norrbotten och Västernorrland står sig väl mot rikets annars starkaste provins utanför Stockholm, nämligen Västra Götaland. Man kan notera att jordbrukslän som Östergötland, Halland och Skåne presterar relativt dåligt. Svenskt jordbruk har aldrig varit en basindustri i modern tid och kommer aldrig bli det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. En ny skatt på bara norrlänningar, t.ex. femdubblad bensins- och dieselskatt, kanske kan rätta till denna djupa orättvisa? Här är några genier som på DN idag bevisar, med rigorös användning av fakta och logik, att även norrlänningar ("alla") blir rikare om statens byråkrater använder våld mot dem för att stjäla mer pengar av dem:
  http://www.dn.se/debatt/vi-kraver-raka-besked-var-ska-statliga-jobben-finnas/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gaah! Samma felaktiga länk fanns kvar på min clipboard. Denna artikel syftade jag på, av USA:s f.d. finansminister och the Nuder:
   http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vaxande-klyftor-ger-alla-samre-ekonomi_4472041.svd

   Radera
  2. Det måste varit därför välståndet är så stort i alla kommunistiska länder.

   Radera
 2. Stockholms ekonomi är uppblåst av den pågående bostadsbubblan. Massor av människor tjänar pengar på detta, inte bara mäklare. När bubblan brister så är det viktigt att vi alla ställer upp och kompenserar de som drabbas.

  Exempel: den som idag stått i bostadskön i 35 år kan få en hyresrätt på Södermalm värd 3.5 miljoner. Naturligtvis måste ALLAsom stått i kön kompenseras om bostäder sjunker i pris. Enligt exemplet ovan kan det vara lämpligt med 100 000 kr per år i kön.

  SvaraRadera
 3. Källa på att Stockholms ekonomi är skattesubventionerad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på antalet statliga jobb i Stor-Stockholm. För några år sedan var enbart i Stockholms kommuner 46 609 statligt anställda, eller säg 6% av alla invånare (ännu fler av de i arbetsåldern 20-65. I många svenska kommuner finns bara någon enstaka statligt anställd.

   Statligt anställda betalas med statlig skatt, t ex moms etc. Momsen är ren överföring från provinserna till Stockholms alla myndigheter. Bara "rikets styre" får ett antal miljarder, specifikt till Stockholm.

   http://cornucopia.cornubot.se/2013/02/solnabor-far-43-459-sek-var-av-staten-i.html

   Radera
  2. Ska stå "Stockholms kommun" inte "kommuner".

   Radera
  3. Har inte Stockholm varit skattesubventionerad ända sedan Birger Jarl levde?
   Egentligen fick Stockholm stadsprivilieger under Erik av Pommerns regeringstid, år 1436.
   Jo, jag glömde huvudstad blev det oficiellt vid 1634 års regeringsform.

   Folkungaättens palats finns i Vadstena, Götaland, för övrigt


   Radera
  4. Du har tyvärr svalt propagandan. Titta på RAMS-statistiken

   Med Stockholm avses i dagligt tal den stora staden som ligger i Stockholms Län. 6.4% är inget som sticker ut. Både Uppsala, Gotland, Blekinge,Västerbotten och Norrbotten har fler anställda inom statlig förvaltning.

   Vad som däremot sticker ut är den höga andelen privatanställda och låga andelen offentliganställda.

   Radera
  5. (men eftersom majoriteten av befolkningen bor utanför Stockholm så odlas gärna myten att det är som Mordor och fullt med orcher och troll. För att inte spräcka den lilla bubblan så kan vi ju bara helt enkelt utgå ifrån att SCB har fel.)

   Radera
 4. Nu är det ju inte helt enkelt att påvisa att någon del har något att vinna på att bryta sig loss. Tar man dessutom historiska hänsyn kan man notera att Norrbotten befolkades på allvar när man började med gruvdrift, skogsdrift och energidrift. Således kan man utan större problem hävda att de som nu geografiskt råkar befinna sig i Norrbotten har Stockholmsmaffian att tacka för sin existens.

  Att i efterhand komma och säga att man har rätt till frukterna av det man tillfälligt råkar besitta kan nog ses som en svaghet i det kapitalistiska systemet. Och det är därför konceptet land finns. Något man i alla fall utom Sverige försvarar med energisk intensitet. Det enda man har rätt till är frukterna av sitt eget arbete, inte att man av en turlig anledning råkat befinna sig på en viss plats vid en viss tidpunkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det där kanske lät lite väl kommunistiskt, så jag vill bara komplettera med att den som äger något som är frukterna av hens arbete naturligtvis har rätt att ge bort det till vem som hen så önskar, barn, fru, eller annan.

   Radera
  2. Tur är en viktig egenskap om man vill bli rik. Der är orättvist. Exempel en person som ärvde en bondgård i Blåsjön, Jämtland, kan idag sälja den för 50 000 kr. Samma bondgård i Åre, Jämtland är värd miljoner.

   Alla försök att skapa rättvisa genom att inskränka marknaden har lett till värre orättvisor. Se systemet med bostadsköer i Sverige.

   Radera
  3. Det som skiljer demokratier från annat är att demokratier garanterar äganderätten, den grundläggande aspekten av ett civiliserat leverne.

   Radera
  4. Tango, att du ens tar ordet rättvisa i din mun är avskyvärt. Rättvisa är ett kommunistord som bara kommunister använder. Det finns inget som heter rättvisa. Rättvisa är synonymt med avundsjuka! Skäms!

   Radera
  5. Det enda fallet då man kan åberopa rättvisa är rättvisa inför lagen. I övriga fall handlar det om avundsjuka.

   Radera
  6. Positiva eller negativa friheter och rättigheter?
   Synd att ett så viktigt ämmne inte finns med i den Svenska grundskolans läroplan.
   En lektion, 40minuters diskussion, hade varit tillräckligt.

   ”För livet är det allra viktigast, inte att staten förser oss med skola, utan att staten tillåter utbildning. Monopol är alltid värda vårt förakt, men allra mest skrämmande är monopolet på utbildning.”

   Citat av Frédérick Bastiat, största inspirationskällan för grundaren av aftonbladet för övrigt.

   Radera
  7. Fast NeoCortex, nu är det ett faktumn att svensk polis, militär, skattefogde för att nämna de viktigaste lämnar Norrbotten. Så separatismen är snarare ett resultat av default, ett maktvakuum som av ren logik kommer att så småningom fyllas.

   Och det är väl självklart att invånarna blir oroliga för vem som skall komma istället och benägna att i vakuumet falla framåt, sträcka upp handen och med hög och tydlig röst utbrista "Vi tar befälet".

   Radera
  8. Hel rätt Neo Cortex! Många norrlänningar tror att de 'äger' vattenkraften, skogen och gruvorna bara för att de råkar bo där. Innerst inne drömmer de så klart om att slippa jobba och bara kunna leva på naturresurser.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Skinnet är sålt innan björnen är skjuten ! Cornu har dragit en förhastad slutsats. Jämförelseåret är 2011 dvs. det år som råvarupriserna stod som allra högst. Därefter har de gått fullständigt ned i källaren med Northland och elpriset i spetsen. Vad händer med Kiruna om också LKAB skulle kursa ? Med dagens järnmalmspris är det inte en möjlighet om det ligger kvar på dessa eller ännu lägre nivåer. Det ser mörkt ut för Norrland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. 2011 var järnmalmen på 180$. Idag är den på 47$. Kopparn och guldet är båda ned ca 30% sedan 2011. Elpriserna lika så.

   Många politiker lever som sagt kvar i gårdagens värld. Norrland behöver humankapital och lägre skatter.

   Radera
 7. det blir ju så om man bara ser i backspegeln som ekonomer och politiker oftast gör

  SvaraRadera
 8. Lars, det finns många sätt och vägar att ta sig fram här i livet. Just den väg du valt har berett mig mycket nöje, och det tackar jag dig för. Min magkänsla säger mig att du kanske inom en inte alltför avlägsen framtid kanske överväger att lägga ner din blogg. En naturlig utveckling kan man tycka. Å andra sidan är det din reklampelare för dina andra alster innan de flyger av sig självt.

  Därför tackar jag dig i förväg så att säga, ur djupet av mitt hjärta, och hoppas på det bästa, att du fortsätter, oförtröttligt.

  SvaraRadera
 9. Visst är det "ryggsäcken" av skatter som ställer till det.

  http://www.skogsaktuellt.se/?p=43708&pt=108&m=1422

  Som det ser ut nu borde Cornu sälja sin gård och flytta till Estland.
  På Dagö och Ösel lär de göra gott öl för övrigt.

  SvaraRadera
 10. Vattenkraft, gruvnäringen mm borde vinstbeskattas regionalt och utjämningssystemet skrotas. Norrland har ju egentligen lite Putinmakt om vi skulle vilja strypa eldistributionen söder över. Miljöpartiet har visat lite handlingskraft förr om åren när det handlar om att stänga ner eldistributionen, http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9809/15/bomb.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att det är Miljöpartiet som ligger bakom?

   Radera
  2. Miljöpartist, självklart inte sanktionerat ifrån partiet.

   Radera
  3. Samtidigt klipper Sverige skattesubventioner samt subventionerade tjänster (vägar, infrastruktur, etc.).

   Radera
 11. Utmärkt att du lyfter fram dessa skattefloder som strömmar i Sverige, förtäckta under namn som fördelningspolitik eller utjämning, när det i själva verket är traditionell utsugning á'là envälde eller barbarisk plundring det handlar om.

  Tyvärr sover den konservativa opinionen i Sverige (och i väst), den som varaktigt hade kunnat skapa fria människor, ansvar och välstånd, sedan nästan hundra år. antagligen för att de, till stor del blivit sammankopplade utan att komma loss med nazismen, vilka ju till större del är vänster. Men allt kan säljas med reklam och sedan 1918 har kommunism och vänster varit bäst på reklam och på något sätt fått folk att tro att de i grunden är snälla ideologier, trots alldeles för många riktigt hemska exempel.

  (För de som tycker jag hoppar över liberalismen: Nej jag tror inte liberalism fungerar i praktiken, den förutsätter att folk är mer begåvade än normalbegåvade. Ett liberalt (fritt) samhälle är däremot något annat. Men det förutsätter en rättsstat...)

  SvaraRadera
 12. Vänd på bilden i stället: I Blekinge trivs man bra och behöver inte så hög materiell standard för att stanna kvar!
  Norrlänningar flyttar om de inte får jobb.
  Norrland avfolkas.

  SvaraRadera
 13. Var hittar man kommunstatistiken? Skriv ett inlägg om det också!

  SvaraRadera
 14. Många bolag med verksamhet i Norrland bidrar till Stockholms bidrag per kapita - Boliden till exempel. Undrar om det är läge att Norrland utropar sig som en självständig stat (och givetvis kommer då Jämtland hoppa av densamma). Röra om i grytan lite ?

  SvaraRadera
 15. Storstadsregioner där alla oavsett politisk agenda plöjer ner sina pengar=Lugn och ro.
  Självständiga stater med stora naturrikedomar=Krig och djävulskap.

  Det första vi stockholmare gör är att destabilisera regionen, skapa interna motsättningar och muta de lokala tjänstemännen. Sedan snor vi åt oss naturrikedomarna utan att ta något ansvar för sjukvård, infrastruktur eller rättsväsende. Blir det problem får vi skicka militära rådgivare för att styra upp den upproriska befolkningen.

  SvaraRadera