Cornucopia?

2015-04-09 13:33

Bluetooth vs WiFi - använd WiFi för att koppla datorn till telefon/4G

Bluetooth-överföringen mellan en Macbook Pro och en iPhone 5S lämnar en del att önska. Vill man komma i närheten av full 4G-hastighet måste man välja en WiFi-koppling istället.

Det hela kan enklast illustreras med följande två bilder, med exakt samma setup och placering av både dator och telefon. Bredbandskollen har använts för att göra hastighetsmätningarna.
4G via Bluetooth mellan dator och iPhone4G via WiFi mellan dator och iPhone
När ska man då använda Bluetooth för att koppla ihop dator och telefon?

Svaret är att Bluetooth är strömsnålare och därmed sparar på batteri och slipper överhetta din iPhone. Själva batteriproblematiken finns förstås inte om man befinner sig på en fast arbetsplats med strömförsörjning, även om att använda en iPhone som Internetdelande WiFi-basstation gör telefonen ganska varm, så blir den skitvarm om man även laddar den samtidigt.

Men för bästa hastighet ska man alltså välja WiFi som koppling mellan dator och telefon. Ett tredje alternativ är förstås sladd, vilket lämnas som en övning åt läsaren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Skall du mäta prestandan på 4G nätet så är just sladd det du skall använda. Annars så mäter du något annat.

  SvaraRadera
 2. Skall du mäta prestandan på 4G nätet så är det telefonen du skall använda. Annars så mäter du något annat.

  SvaraRadera
 3. Att notera: Asus (och andra) har ett dual WAN mode som gör att man kan koppla flera leverantörer eller ett 4G USB https://www.youtube.com/watch?v=k5FjpBiYiXo

  SvaraRadera
 4. Bluetooth är inte gjort för snabb dataöverföring utan maxar i optimala fall 3Mbit/s. Så 1,2 är väl ok.

  Testade just med min gamla Samsung S3 (LTE) och fick 34/11Mbit/s i telefonen och 38/27 från macbook pro med telefonen som WiFi surfpunkt. Därefter 38/18 i telefonen igen och 42/32 i Mac. Svårt att säga om det påverkar speciellt mycket om man kör direkt i telefonen eller från dator via telefonen med den som surfpunkt när det varierar så. Vid optimala förhållanden har jag fått över 100 Mbit/s i telefonen där jag sitter nu i soffan. Detta är bara för test. Kör normalt WiFi/fiber.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 125/13 via wifi/fiber men betalar för 100/10.

   Radera
 5. Ska man använda LTE för datatrafik och har dålig signal kan man köpa en signal booster.

  SvaraRadera