Cornucopia?

2015-04-29 14:56

Anders Borg: Tillgångsbubblan kraschar om 2-3 år

Till Talentum/Affärsvärlden säger nu fd finansminister Anders Borg att vi bygger upp en tillgångsbubbla och att den kommer krascha, antagligen inom 2-3 år. Hela lågräntesamhället döms ut av Borg som ett "experiment".

Anders Borg.
Foto: Riksdagen
Bland annat citeras han säga följande:
"Det finns en väldigt stor risk att pengar börjar jaga tillgångar och att vi får en tillgångsprisinflation. [...] Man ska aldrig underskatta hur länge en obalans kan byggas upp och man ska aldrig underskatta hur snabbt den sedan dras ihop. [...] Alla sådana här smällar har kommit på något område där man inte hade tänkt sig. Och den kommer framförallt inte där den slog till förra gången."
Borg upprepar tidigare syndabekännelse och säger att ränteavdraget måste sänkas, kapitaliseringen i bankerna höjas och amorteringskraven skärpas, dvs bli ännu kraftigare än de Finansinspektionen föreslog, men nu dragit tillbaka.

Borg menar att vi nu har ett till två år av hygglig ekonomisk tillväxt framför oss, vilket gör att vi kan sluta oss till att kraschen alltså kommer inom 2 - 3 år. Ser man till citaten ovan så håller han med om att irrationella bubblor alltid kan blåsas upp lite mer, men att det inte hindrar kraschen, som bara blir värre med större bubblor.

I en annan artikel hos Talentum/AFV ångrar han att alliansen inte reformerade arbetsrätten. Han säger också att hushållens skuldbubbla är Sveriges ekonomi största akilleshäl.

Den tidigare finansministern fortsätter alltså att erkänna att alliansen Pippi Långstrumpekonomi byggt på att blåsa upp tillgångsbubblor och skuldbubblor. Den har nu ersatts av Karlsson på taket-ekonomin
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

22 kommentarer:

 1. Fiasko-Borg som inte ville visa BNP per capita i sina budgetar. http://www.tino.us/2015/04/det-gar-inte-bra-for-sverige/

  SvaraRadera
 2. Dagens nr av Ny Teknik har påpassligt nog högst upp: "Ersätter ekonomer med robotar".

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Låter som ett troligt scenario. Tyvärr så är det av flera anledningar inte någon bra idé för mig att sälja min villa nu men om man nu tror på krasch (och då speciellt på boende) så vill man ju inte sitta som ett fån och inte göra något. Någon som kan tipsa hur man kan hedga ett villainnehav?

  SvaraRadera
 4. Mjo, låter lite så som jag resonerat med. Men alla möjliga från IMF till Cornu har ju pratat om bubbla sen ett bra tag tillbaka.
  I Sverige kommer problemet nog vara hur, vem, och på vilket sätt skall "städa" efter festen.
  Frågan kommer bli: "Vill du rösta på en politiker som lovar försämringar?".

  Citatet från Vanity Fair och Michael Lewis reportage om Irland från 2011 "Egen Irish eyes cry" eller vad den nu hette: "A bubble is is only fueled by it's expectations and nothing else." känns rätt passande här.

  SvaraRadera
 5. Borg sitter väl och kollar på "Army of Lovers" - videor nuförtiden ? Men om han kan berätta när nästa börs-krasch kommer, och när botten sen nås, så vill jag gärna veta !

  SvaraRadera
 6. Automatiseringen torde bli ytterligare en sak som knäcker bostadsbubblan. Roland Paulsen får återigen uttrycka sig i DN och gör det som vanligt med bravur. Inget om bostadsbubblan dock, men han tycker kanske att hans budskap är oroande nog utan att man nämner den.

  http://www.dn.se/kultur-noje/after-work-nar-datoriseringen-tar-bort-jobben/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Kuckeliku automatiseringen hinner inte spela så stor roll på kort sikt, dvs sådär två till tre år. Bostadsbubblan spricker förhoppningsvis bara i Sverige och det ger då möjligen några års nedgång och givetvis ekonomisk katastrof för många. Sedan kommer en återhämtning när svenska varor och tjänster blir attraktiva pga priset.

   Automatiseringen däremot tilltar år för år och ändrar allt. Hur vi ska hinna få fram nya arbeten som förr är svårt att se. Du verkar ha rätt i din medborgarlön som kan ge ett helt nytt samhälle med många nya småföretag för de som vill ha lite mer inkomst och definitivt mer kulturell verksamhet. Ser inte att medborgarlön är på väg än, blir nog först i några andra länder.

   Började bläddra igenom kulturdelen på döda träd, men artikeln finns bara på nätet. Mitt handlande visar i sig på förändringarna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Känns tryggt att vi alla demokratiskt kan ställa honom personligen till ansvar för sina regeringsbeslut.
  NOT!!!

  SvaraRadera
 8. Börsen brukar ligga ca 2 år före den reala ekonomin. Dax för sättning och anpassning till verklighet nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare 6-9 månader, 2 år är alldeles för lång tid.

   Radera
 9. Påståendet om 2-3 år innehåller nog en from förhoppning om att det skall komma FÖRE nästa val i september 2018...

  SvaraRadera
 10. Borg är en mediakåt fjollpelle som aldrig begripit något om ekonomi. Det var statssekreteraren Hans Lindblad som hade hjärna och skicklighet på finansen. Utan Lindblad är Borg ingenting. Han kan inte ens räkna.

  SvaraRadera
 11. Borg visar spikhuvudet!

  Inget nytt. För karriärpolitikerna är makten viktigare än folket. Att styra eller vara folkvald?
  Kombinera svag regeringsmakt(block) med de senaste 25 årens girighets-drifter(dvs västekonomier på glid) så kan inte resultatet bli annat. Mne vi får vara glada ändå. I USA är det betydligt värre.....men å andra sidan bättre i Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värre i USA, care to explain?

   Man har förvisso betydligt högre statsskuld, men det beror inte minst på en betydligt lägre skattenivå. Däremot är väl hushållen betydligt mindre skuldsatta.

   Radera
  2. Nu hängde du inte med mig här, sorry. Jag kommenterade det som "spikhuvudet" avsåg, dvs att makten framförallt gäller. Inte modet av att föra en seriös ekonomisk politik som även vågar ta tag i riskerna på nedsidan på ett proaktivt sätt(som det numera heter). Men tyvärr är det just därför västvärlden fått dras med finanskriser efter 1980. Kriser som inte uppstått sedan depressionens dagar.

   Enligt min mening skrev Cornu detta inlägg i syfta att "avslöja" politikens (moderna?) väsen. Inte för att få ytterligare belägg för att det VERKLIGEN finns en bobubbla om nu någon trodde att just Borg skulle sitta på sanningen :). För den som studerat de (ny-)moderata planerna med borätternas s.k frigörelse från 80-talet förstår också varför Borg valt att bara slå på bankerna(bonus/kapitaltäckning)....inte låntagarna(dvs väljarna om amortering/avdrag/skatt). För övrigt befinner sig Borg i gott sällskap. GP kom även han ut ur garderoben efter sin avgång där han visade att han inte levt/styrt som han låtit påskina. Deras försvar är som alltid att man varit flera om politikens beslut, dvs finansministern "bestämmer inte" :):)


   Radera
 12. Det här visar på att något är riktigt trasigt i politiken. Om de inte kan säga som det är och stå för det när de sitter i ledningen, och dessutom tar beslut efter dessa fantasier, är det riktigt illa. Ta vilket företag som helst. Det skulle antingen kånka eller byta ut ledningen. Men här byter vi ut ledningen och får samma ledning tillbaka, om än i annat namn. Således återstår alltså bara att kånka.

  SvaraRadera
 13. Antag att man tror på scenariot att Sveriges fastighetsbubbla kommer spricka inom några år, och att man därför säljer sin fastighet och hyr istället.

  Vad ska man göra med pengarna? Räntefonder i USD? Finns nån bra motsvarighet till Spiltan? Eller bara aktier i bra globala bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga john-magic!

   Det finns i princip två svar:

   1. Kanske hörde du häromdagen att den moderna forskningen visar att folk inte flyttar från jordbävningshotade områden trots att myndigheterna kommit med seriösa välunderbyggda varningar om de borde flytta. Alltså dör folk som flugor i onödan ständigt. Och varför då? Jo dessa jorderuptioner m.fl typiska fenomen inträffar tillräckligt sällan för att folk ska se hotet som verkligt(vi kan avläsa tankarna "ingen annan flyttar, då kan det inte vara så farligt").
   2. Att sälja sin bostad för att hyra dyrt och betala reavinstskatt(usch) känns inte lockande nu när vi bor så billigt(räntan och har bra jobb). Och var hittar vi en fin hyresrätt som motsvarar våra krav? Nää vad jobbigt...värdet stiger ju hela tiden dessutom. Men det är klart. Låt oss flytta till en annan förort längre ut. Näeejjjj det går inte för barnens skull.

   Passar inte ett bostadsbyte in i det övriga livet så är det nog svårt. Bara familjefäder som sätter penningen högre sysslar med sådan planering. Och en del gör säkert stora vinster.

   Radera
  2. Investera pengarna i att bygga bostäder! Det råder en extrem bostadsbrist i Sverige, som förvärras mycket hastigt. Den kommer att fortsätta förvärras när boprisbubblan kollapsat och bostadspriserna halverats. Eftersom allting som har med byggande att göra i Sverige är totalförstatligat av en kaotisk och oöverskådlig djungel av myndigheter och förordningar, så förekommer inget som helst samband mellan utbud och efterfrågan, mellan bostadspris och byggande. Så bostadsbyggande är en framtidsbransch, det ser människors grundläggande biologiska behov till.

   Nödvändig kompetens för att bygga hus är intima personliga kontakter med rätt politiker och doktorsexamen i förvaltningsjuridik. Sen kan du alltid hitta nån illegal invandrare från Centralasien som gör själva byggjobbet, själva byggandet är trivialt och står för en så liten del av totalkostnaden att den biten behöver du inte bry dig om. Allt fokus ligger på att korrumpera lokalpolitiker och driva rättsprocess i ett par årtionden innan du får statens tillåtelse att bygga ett hem åt en medmänniska.

   Radera
  3. Vi har kanske glömt vad "ekonomgurun" sade i maj 2008 4 månader innan Lehman Brothers och de orosmoln som fanns. Det är bara Thomas Östros, som tror på en finansiell kris. Är det förvånande att Östros fått bättre erbjudanden om jobb än Ankan Borg? Näringslivet vet när man har att göra med en charlatan. Sannolikt spricker bubblan innan.

   Radera