Cornucopia?

2015-04-19 18:38

Alla bataljoner blir kvar

I tidigare länkning till fredagens försvarsuppgörelse hade ett antal bataljoner till synes försvunnit från armén. Efter en kontroll med Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo är detta fel och ett uppdaterat dokument finns hos regeringen.se.

Det första dokumentet hade en del små skrivfel, men dessa är nu åtgärdade. Tidigare stod det:
"Arméstridskrafterna ska bestå av två brigadstaber, två brigadspaningskompanier, fem mekaniserade bataljoner, två motoriserade skyttebataljoner, en lätt bataljon, en mekaniserad stridsgrupp på Gotland, två luftvärnsbataljoner, två ingenjörbataljoner, en säkerhetsbataljon, två militärpolisbataljoner, en livbataljon, ett CBRN-kompani, ett tungtransportkompani och 40 hemvärnsbataljoner."
Som man ser här trillade artilleribataljonerna, jägarbataljonen och underrättelsebataljonen bort, men vi fick två militärpolisbataljoner istället för två militärpoliskompanier. Listan av bataljoner omfattar inte lednings- och sambandsbataljonerna, eller logistikbataljonerna, då fokus ovan är på stridskrafter.

Detta orsakade viss uppståndelse hos en del uppmärksamma läsare, men det var alltså skrivfel.

"Arméstridskrafterna ska bestå av två brigadstaber, två brigadspaningskompanier, fem mekaniserade bataljoner, två motoriserade skyttebataljoner, en lätt bataljon, en mekaniserad stridsgrupp på Gotland, två artilleribataljoner, två luftvärnsbataljoner, två ingenjörbataljoner, en jägarbataljon, en underrättelsebataljon, en säkerhetsbataljon, en militärpolisbataljon, en livbataljon, ett CBRN-kompani, ett tungtransportkompani och 40 hemvärnsbataljoner."
Värt att notera är att två militärpoliskompanier, nu expanderas till en hel bataljon.

Jag har inte fått svar på varför militärpolisen expanderas, men det kan ha dels med att MP är utbildade och behöriga för att kunna användas i fredstid mot terrorism, och även kan sättas in vid ett sk gröna gubbar-scenario, där svenska manöverbataljoner inte får användas rakt av. Även ökat behov av säkerhetsskyddsoperationer motiverar en utökning av MP, dvs fredstida vardagliga säkerhetsuppehållande insatser i Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Klart mp vill satsa på mp :-)

  SvaraRadera
 2. Eftersom Livbataljon består av två kompanier så behöver en mpbataljon inte innebära en reell ökning. Däremot annan ledning.

  SvaraRadera
 3. Cornu. Finns det några uppgifter om vilken flygbas som kommer att omorganiseras till en flygflottilj? Tankarna går ju till Ärnabasen men Linköping är ju också ett alternativ. Måste även fråga om det finns några planer på att basera någon av de sex nya divisionerna på den fjärde flottiljen? Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krigssförbandet "flygflottilj" är inget annat än ett nytt namn på dagens flygbaskompanier. Man slår helt enkelt isär dagens flygbasbataljoner och för samman de kompanier som ligger på samma geografiska plats och kallar detta för Flygflottilj.

   Så det är flygbaskompaniet i Uppsala som kommer att bli den "nya" flygflottiljen. Basförbanden på Malmslätt torde uppgå i Helikopterflottiljen och man kan misstänka att det rörliga kompaniet där kommer att jobba mer med FARP än något annat...

   Radera
  2. Men F7 ska väl ha insats divisioner nu igen, istället för bara utbildnings divisioner?

   Radera
  3. Ja, de två divisionerna på Såtenks kommer att bli krigsförband igen.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Någon [policyprofessionell]( http://www.dn.se/debatt/politikproffs-i-kulisserna-styr-utan-demokratiskt-mandat/ ) slarvade väl ihop det där pressmeddelandet. Det är väl inte så viktigt hur det är på riktigt, om man gör karriär på att bara ljuga hela tiden och helt saknar utbildning och erfarenhet inom sitt "sakkunnigområde".

  Och är det verkligen så att civila poliser är krigsplacerade som militärpoliser? Så när MP mobiliseras så utarmas polisen. Det är ju fantastiskt, jag hade inte kunnat hitta på det själv!

  SvaraRadera
 5. Organisationsscheman är en sak. Hur många soldater har Sverige att tillgå här och nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långt viktigare fråga är hur många välövade förband vi har. Antalet soldater är en dålig mätare som egentligen inte säger någonting.

   Radera
  2. Jag håller med att antalet välövade och rätt utrustade förband är viktigare än bara antalet soldater. Men ändock så är antalet soldater en relativt god värdemätare, anser jag. Utifrån antalet har man ett fundament för att bygga vidare på, det vill säga öva. IO-2014 omfattar ca 50000 man. Vad är man uppe i nu , 20000 man?

   Radera
  3. Hur många soldater ingår i en stridsflyg division? I en korvettbesättning? I ett stridsvagnskompani?

   Antalet soldater var en relevant mätare på den tiden när understöd levererades medelst kompanivis gevärseld...

   Radera
 6. Hur lång tid tar det för nuvarande förband att mobilisera till 90% av nuvarande personaluppfyllnad och hur lång tid får man räkna med att Regeringen behöver för att beordra mob? Nej, jag vill naturligtvis inte ha något svar men jag ser gärna att ni privat funderar på frågorna.

  SvaraRadera
 7. Livbataljonen och MP-Bataljonen har bara två kompanier i sig.
  Så logiskt skulle Stridsgrupp Gotland också kunna kalla sig bataljon, bortsett från att stab och trosskompaniet skulle saknas !

  SvaraRadera