Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2015-04-02 07:14

20 000:- i månadshyra för trea i Kaplanslummen

Bostadsminister Mehmet Kaplans förslag om att uppföra sk Kaplanslum, med modulbostäder med tillfälligt bygglov, för att hantera de 100 000-tals flyktingar som väntas till Sverige, visar sig vara ekonomiskt ohållbart. Eftersom allt måste skrivas av på 10-15 år, då slummen bara ska vara tillfällig, blir hyran för en trea på 70 m2 19 800:- SEK i månaden har Veidekke räknat ut.

Det är Lennart Weiss, tidigare socialdemokratisk politiker och numera kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, som går ut med siffrorna hos Dagens Samhälle.
"Det här skulle bli de säms­ta bostäderna till de högsta kostnaderna någonsin. Modulhusen är ett ekonomiskt, socialt och politiskt haveri. Det leder till utanförskap och visar att Sveriges politiker inte klarar av en helhetssyn på bostadsfrågan"
Problemet ligger i att hyresvärden måste få kostnadstäckning på de 10 - 15 år, som Kaplanslummen har sitt tillfälliga bygglov. Därefter ska slummen rivas, och hyresvärden måste alltså fått tillbaka hela sin investering på 10 - 15 år.
"Skulle du bosätta dig i
slum påhittad av denne man?"
Idolporträtt Mehmet Kaplan (mp)
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Normalt skrivs annars byggnaden av på exempelvis 50 år, medan vissa markanläggningar som avlopp kan skrivas av på 100 år, och markkostnaden inte skriv av alls. I fallet Kaplanslum måste både byggnad, anläggningar och även marken, som blir i princip värdelös när den inte längre har bygglov, skrivas av på 10-15 år.

Dessutom ska man sedan betala för rivning, inklusive att gräva upp vatten, avlopp, el, telekom, och vägar, vilket aldrig är aktuellt för en byggnad med permanent bygglov.

Kaplanslum fungerar helt enkelt inte, utan skulle bli Sveriges dyraste hyresrätter, med Sveriges sämsta standard. Det förblir helt ovärdigt segregerande, men vad annat är att vänta från Miljöpartistiska ministrar?

Tillfälliga bygglov ska gälla i tio år, och kan förlängas med fem år.

Även om man sannolikt kommer ge permanent bygglov till slummen efter det, för det kommer inte byggas riktiga bostäder någon annanstans istället, så kan inte en hyresvärd räkna med det. Initialt måste man sätta hyran utifrån tio års bygglov, plus rivningskostnader. Och då blir hyran 20 000:- SEK i månaden för att bo i en container.

Med reservation för att Dagens Samhälle publicerade nyheten på 1:a april, men med avskrivningstiderna och rivningskostnader är Veidekkes siffror fullt rimliga.

Det ter sig ganska självklart att ingen markägare, byggherre eller hyresvärd kommer bygga någon Kaplanslum efter att ha räknat på hyreskraven. Förslaget är helt enkelt dött. Volymfrågan får som bekant inte diskuteras, annars hade man tvingats lägga en tak på upphållstillstånden, med krav på att man måste ha en rimlig bostadslösning för att få stanna i landet. Och då är inte 67 flyktingar skrivna i samma lägenhet (Public Service/SVT-Uppdrag Granskning) en rimlig lösning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Ett förslag gällande bloggens utseende. Bilder som den ovan på Kaplan gör texten nästan oläsbar om man inte har maximerat fönster (och även då svårläst) genom att ett/två ord per rad till vänster om bilden inte är så bra.
  Så om det är möjligt bör du om du ska ha bilder insprängt i texten endast ha text före och efter bilden givet att bilden inte är mycket liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du maila mig en skrämdump? Antar att du pratar om en mobil enhet nu?

   Radera
  2. Det verkar vara en bugg i IE med width: auto i css-mallen.

   Ta bort width: auto på img-element eller sätt width direkt på img-elementet.

   Radera
 2. Vad är det som säger att man inte kommer att tvinga kommunen (eller kommunens hyresbolag) att äga dessa fastigheter och bära risker och kostnader? Alltså förutom sunt förnuft, respekt för skattebetalarnas pengar och andra saker som väger lätt när politisk handlingskraft skall visas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fungerar inte. Kommunen skulle bara förhala det hela. Ingen kommun kommer från början vilja ha Kaplanslum inom sina gränser oavsett, då det bara är förenat med massiva kostnader.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det här med tillfälliga byggnader är redan en realitet inom landstingsvärlden. Sitter själv och jobbar i en kontorsbarrack (av ändå hyfsad kvalitet) som ursprungligen uppfördes för att stå i bara tre år och fungera som evakueringslokal under en ombyggnad (det satt alltså andra anställda där initialt). Sedan blev det fem år p.g.a nästa ombyggnad på området. Just nu är det höjt till sju år p.g.a en tredje ombyggnad på området. En sekundär barrack har tillkommit p.g.a en fjärde parallell om- och tillbyggnad. Och efter de två byggprojekten så är ytterligare en stor om- och tillbyggnad redan projekterad så ingen här tror att det kommer att bli rivning efter sju år heller. Realiteten är att man projekterar kortsiktiga livslängdstillstånd på byggnaderna eftersom detta går att få igenom enhälligt politiskt om man från börjar lovar att det senare skall rivas, då blir det heller inga obligatoriska förseningar p.g.a överklaganden från privata närliggande fastigheter som splittrar de politiska partierna av populistiska skäl. Sedan när byggnaden väl står där och tillståndstiden närmar sig sitt slut så upptäcker alla i enighet att nya behov har tillkommit och så förlänger man byggnadens tillstånd med ett par år till - den finns ju redan där och fungerar.

  Nu pratar jag iofs om byggnader helt finansierade av landstingsskattepengar - om Kaplan vill få de privata byggbolagen att börja bygga så gäller givetvis matematiken i bloggposten ovan - så vi får väl se hur staten har tänkt lösa den gordiska knuten.

  SvaraRadera
 5. Det bör finnas massor av härliga, malmedelsindränkta, militärtält att resa i Reinfeldts skogar i Norrland? Placerar man dem på lagom avstånd, och rentav omgrupperar jämna veckoslut, löser man frågan om avlopp då varje grävd ränna tas om hand av naturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, varför inte, de romska tiggarnas tältläger runt om i landet bevisar ju att det numera går att bo utomhus året runt tack vare den globala uppvärmningen.

   Den här vintern har det varit en (EN!) dag med kallare än -10°C där jag bor, kanske 10 dagar med kallare än -5°C. Fullt sovbart med varma kläder och en hyfsad sovsäck.

   Skulle det bli långvarigt kallare även i södra Sverige, sådär som det bara blir kanske var 6-7 vinter nuförtiden, så får väl även idrottsrörelsen öppna sina hjärtan och ställa landets idrottshallar till förfogande ett par veckor så där som man sett att de gör utomlands när det varit översvämningar och sånt.

   Radera
  2. Militärtält är rätt tänkt men Norrland är fel plats för slum. Slum finns alltid i närheten av storstädernas pulserande arbetsmarknad.

   Radera
  3. Jag känner att en "gilla"-knapp fattas här i kommentarsfältet.
   Inte för att jag tycker att någon förtjänar att bo i tält, särskilt inte på vintern, jag bara gillar elegant ordbajseri helt enkelt. :)

   Radera
 6. Våra politiker skiter i verkligheten. De bara fantiserar och fabulerar. Sorgligt men sant.

  SvaraRadera
 7. Omtag

  Husvagn 15 m2 med vedspis och utedass. Kostnad 240 000 kr. På den nivån bodde många i Sverige fram till miljonprogrammet. Avskrivet på 10 år är månadskostnaden 2000 kr. Sedan bara att bogsera bort till återvinningsanläggningen. Långt bättre än att bo sex personer i ett rum på en flyktingförläggning.

  Hur man sedan får dessa människor att assimileras i Sverige och bidra till välfärden vet jag inte men den frågan verkar ändå ingen bry sig om.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Lösningen på problemet är att låta Jokarjo (Bert Karlsson) bygga modulhusen. Företaget har redan immunitet mot "orimliga regelverk" så som bygglov, detaljplaner mm.

  SvaraRadera
 10. Kan inte modulhusen vara av sådan typ att de kan flyttas med lyftkran och lastbil? Vilket gör att kostnaden endast blir för ledningar/rör i marken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar Ja, det kan man och vatten och avlopp kan ytdras för att förenkla ytterligare. Men eftersom ingen gillar modulhus baktalar alla konceptet. En gigantisk brainstorming med motargument.

   Radera
  2. En fördel med modulhus är att de tämligen enkelt låter sig byggas industriellt. Dvs på en typ av löpande band enligt en standardiserad process. Det ger den stora fördelen, eller gigantiska skräcken beroende på organisationstillhörighet, att vem som helst kan stå vid det löpande bandet och genomföra samma moment om och om igen. Dvs behovet av hantverkare utgår och löneläget blir följaktligen mycket lägre.

   Radera
 11. Använd tomma kontorslokaler. Sök på lediga kontor och du skall finna ytor motsvarande Gotlands storlek.

  Redan förberedda med kommunikationer, handikappanpassning, parkering mm.
  Endast kök, våtrum behöver modifieras och innerväggar eventuellt byggas.

  Hur svårt kan det vara att förstå detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är alltså beredd att ge upp allt hopp om en relativt snar återhämtning för den svenska ekonomin?

   Jag förstår iofs vad du menar, jag tror inte heller att det kommer att bli någon expansionsfas i det svenska företagandet överhuvudtaget under den nuvarande regeringen - så då finns det ju inte heller någon risk att något redan existerande företag skall nyanställa och snabbt behöva större kontorslokaler.

   Radera
 12. Efter decemberöverenskommelsen förväntar jag mig egentligen att det så småningom snarare blir en byggnadsöverenskommelse av typen att flyktingarna får bygga sina egna timmerstugor på statens mark och att dessa sedan blir privat egendom. Alliansen borde naturligtvis vara för att statens mark privatiseras. Miljöpartiet gillar naturbruk a la 1800-talet. Sossarna vill assimilera till vilket pris som helst.

  Så ge dem 500 kvadratmeter granskog per familj, en yxa, en säck sättpotatis, ett par kor eller getter - och problemet löser sig självt.

  SvaraRadera
 13. Det här går inte. Det finns inga bostäder, inga jobb, ingen personal och ingen egentlig plan.
  Om det inte finns politisk vilja att förenkla det generella systemet (aka. dumpa löner, sänka skatter och i princip avreglera arbets- bostads- bygg- och utbildningsmarknaden helt eller delvis), som då (förhoppningsvis, inte garanterat) bereder plats för de inkommande 500.000 personerna som är här eller inkommande, så måste det bli svårare att komma in i Sverige, och genom det sträva efter att återställa och bevara status quo, vilket verkar vara det enda politiska alternativet (i praktiken olika tolkningar av vänsterkonservatism) som det finns stöd för.

  Jag ser ingen annan väg ut nu. Antingen marknadsanpassning av flyktingflödet eller reformering av i princip allt, så läget blir mer likt USA, med en liten klick hyperavancerade arbeten med tillhörande elit, uppstödd av en myrstack med horder av låg- och lägre medelklass arbetande. Om man tittar noga kanske man kan hitta något som vid avlägsen beskådan kan tas som medelklass. Antingen så gör vi plats för en halv miljon människor till i systemet, vilket inledningsvis ger mindre till alla, eller bevarar status quo, och göra det svårare för människor med stora socioekonomiska investeringsbehov att komma in i systemet. Vi kan inte ha bägge.

  Notera att jag inte pekar ut SD som den stora frälsaren i detta som många gör misstaget att göra. -Visst med deras politik kommer systemet att kunna bevaras ett tag till och de problemen som är kopplade till socioekonomisk överbeläggning kommer att avta, men betänk att förr eller senare tar de pengar de sparade in på migrationen slut (vilket inte kommer att ta lång tid med tanke på att SD lovar allt till alla; 250 miljarder låter mycket, men det kommer att ta slut snabbare än vad man tror...att ha en välfärdsstat byggd för ett evigt sextiotal är dyrt, mycket dyrt), och då kommer systemet att krisa igen. Denna gång utan invandrare. Min gissning att nästa grupp till rakning är romer eller fattiga, generellt.

  SvaraRadera
 14. Här verkar det ha skett en monumental missuppfattning. Det som ska byggas är MODERNA baracker. Alltså bostäder som byggs av lastpallar och pressening. Den som inte tror på konceptet kan enkelt kolla in de enkla och pittoreska byggnaders som de företagsamma EU-medborgarna har uppfört.

  Problemen handlar helt om hur man ska ordna avträden. Att bajsa i sandlådan på närmaste dagis är en enkel och smidig lösning men har visat sig kunna ge upphov till negativa reaktioner från dagispersonalen.

  Alltså ett par lastpallar per person. Lite pressening och en anvisad plats i Stockholms innerstad. Sedan har vi löst problemet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten, har det satts ut några bajamajor i stadens parker än?

   Radera
  2. Förresten, har det satts ut några bajamajor i stadens parker än?

   Radera
 15. LÄR AV ISLAM
  Vi har fått en islamistisk bostadsminister skall vi naturligtvis passa på och införa likadana flyktingläger som kan har i arabländerna. Ett område stängslad in och flyktingarna hänvisas till att vistas innanför stängslet . Där får de bo i tält eller skjul. De får inte rätt att lämna lägret för att söka arbete i Sverige. Flyktingarnas försörjning betalas av FN. Sverige fakturerar flyktingarna för alla tjänster vi utför åt dem. Inte mer än rätt att vi tjänar en hacka då vi varit så generösa och tagit emot flyktingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fatta vad paffa många skulle bli om de betalat dyra pengar för att smugglas från ett flyktingläger i Mellanöstern, igenom eller runt hela EU utan att bli registrerade, och landa i Sverige - förvänta sig "guld och gröna skogar" för att bara hamna i ännu ett flyktingläger - enda skillnaden är att istället för sand och öken runtomkring så är det mossa och granar...

   Radera
 16. Vad är problemet?
  Det finns hur mycket pengar som helst för detta och liknande ädla ändamål. Öppna era plånbäcker och fyll ladorna! Det finns 57 miljoner flyktingar i världen som längtar efter att komma till Åsa, Gustavs och Margots sverige.

  Det måste kosta mycket att vara en humanitär stormakt annars har sverige ingen trovärdighet i frågan.

  Hur ska vi ta plats i säkerhetsrådet utan att alla länder i världen beundrar oss? Utan inflytande kommer inte dom stora länderna att hörsamma vårt rop på mer feministisk politik i världen. Om alla läder vore som sverige skulle alla krig och global uppvärmning upphöra direkt.

  SvaraRadera
 17. Om staten (migrationsverket) äger husen så är den höga hyran inget problem. Migrationsverket betalar 20.000 kr per lägenhet till sig självt. Problem solved. Enda kostnaden är underhållet och vad man betalar den externa bygg entreprenören.

  SvaraRadera
 18. Jag hittade det här på Ledarsidorna

  läsvärt enligt min mening http://ledarsidorna.se/2015/04/utopia/

  SvaraRadera
 19. Hallå Lars,
  Var är repliken till bostadsbristen?
  SABO: Vi behöver 436 000 bostäder till 2020
  http://www.sabo.se/aktuellt/nyheter_s/2015/mar/Sidor/Verkliga-byggbehovet-är-436-000-bostäder.aspx
  Jag hävdar extrem bostadsrist… núff said..

  SvaraRadera