Cornucopia?

2015-03-20 15:49

VARNING: Omfattande underhållsarbete på Swedbanks IT-system

Swedbank meddelar att man genomför omfattande underhållsarbete och stresstest av systemen i helgen. Periodvis kommer systemen inte vara tillgängliga, men har man erfarenhet av IT-branschen vet man att omfattande underhållsarbete ofta går åt helvete. Så se till att genomföra era bankaffärer hos banken redan idag och ska du ut på lokal, se till att ha med dig kontanter.


Man skriver följande på sin hemsida:
"Underhållsarbete i bankens datasystem den 20-22 mars
Helgen 20-22 mars kommer Swedbank och Sparbankerna att utföra underhållsarbete av våra IT-system i Sverige. Det görs med viss regelbundenhet för att våra kunder ska kunna lita på att våra system klarar allt högre krav på tillgänglighet och säkerhet.

Vi gör vårt yttersta för att våra kunder inte ska påverkas av detta överhuvudtaget. Dock kan det förekomma korta uppehåll i bankens tjänster den 21 och 22 mars mellan klockan 00.30 och 07.00.
Vi beklagar de eventuella besvär som detta kan medföra."
Ibland kan som sagt stresstest och underhåll gå rent åt helvete. Ni har blivit varnade.

Har man bara betaltkort via Swedbank  bör man se till att ta ut kontanter i god tid. Speciellt ni som går på krogen och trodde ni kunde betala med kort efter 00:30 - notera också att om krogen har Swedbank som leverantör kan övriga kortkunder eventuellt inte betala i natt.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Men om krogen inte kan ta betalt för att de har fel bank blir det givetvis faktura eller gratis besök.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kommer nog inte bli fråga om att samtliga kunder får inta disktjänsgöring.

   Radera
 2. Extra bra för en kontantfri krog då. Hahaha!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Det är en av grundiderna bakom internet. All intelligens ligger i noderna och nätet i sig självt är dumt.

   IT arkitekturer baserade på micro-services är framtiden, det är en teknik/arkitektur/filosofi för att bygga applikationer/system som är distribuerade och är både feltoleranta och självläkande. Med en rätt designad arkitektur kan man få 100% tillgänglighet och skydd mot naturkatastrofer, kablar som går av, servrar som brinner upp, hela datacenter som går upp i rök (som Amazons irländska EC2 gjorde).

   Radera
  2. Håller med dig till 100%.

   All intelligens ligger på kanten, med smarta noder, i ett dumt nätverk. Internet är, som du sa, ett sådant nätverk. Allt Internet kan göra är att leverera data, det bryr sig inte om vad det är för data den ska leverera eller vad det är för apparat som är mottagaren.

   Uppringnings-telefon nätverket är motsatsen - dumma noder med ett smart nätverk.
   Det nuvarande banksystemet är byggt kring väldigt smarta nätverk. Även de mest avancerade webbaserade banktjänsterna är dumma noder som körs på ett smart nätverk. Det gör att man som användare helt tappar kontrollen; över uppdateringar, vilka applikationer du vill eller kan köra, förmåga att själv uppfinna din egen nod eller applikation efter dina behov, val av apparat att driva din nod eller applikation på, att bestämma vilket syfte nätverket ska fylla (snabba transaktioner, stora / små transaktioner osv). Allt det man förlorar ligger istället i händerna på en central enhet. Vilket även ökar riskerna för slutanvändarna om centralenheten blir korrupt av någon orsak - bland annat det du beskrev.

   Radera
  3. Smarta nätverk lider alltid mer eller mindre av allmänningarnas tragedi.

   Radera
 4. I värsta fall får man väl diska av notan...

  SvaraRadera
 5. Alla swedbanks kort går väl via mastercard? lagras väl där över helgen eller tills de löst sina it problem.

  SvaraRadera
 6. Hej Cornu - Helt OT men här får du en ide till framtida fredagstramspost: Kommentarsbingo. För att det skall bli roligt får du iofs vara lite kreativ och anpassa posten efter din egen sajts förutsättningar...

  http://www.runnersworld.com/fun/play-reader-comment-bingo

  SvaraRadera