Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2015-03-17 09:25

Tomma Kaplantunnor skramlar mest

Bostads- och turkietminister Mehmet Kaplan (mp) har anlänt till ytterligare slutsatser kring den svenska bostadsmarknaden, efter sina omfattande studier av Turkiet under hösten och vintern. Han levererar tom retorik och tomma ord i en debattinlaga i Bonnier/DN, vilket väl är ungefär det andra han alls presterat under sin tid som bostadsminister.

Egentligen ville jag sätta rubriken "Tomma Kaplanturbiner skramlar mest", men jag gissar att den rubriken gått över huvudet på de flesta. Moving on...

Kaplan inleder förstås med att den socialistiska staten måste ta ekonomiskt ansvar över bostadsbyggandet. Exakt hur detta ska ske framgår dock inte - ansvar ska tas, men inga medel ska skjutas till.

Han fortsätter med att häva ur sig att 300 000 "ungdomar" i åldern 20 - 27 år saknar "egen bostad". Nu brukar man inte vara ungdom efter 25 års ålder, men för att få en snygg siffra tar Kaplan förstås i lite. Detta handlar inte om att ungdomar saknar en bostad - de råkar bara bo hemma hos sina föräldrar eller delar bostad med någon de inte har sex med.
Barn boende hos sina föräldrar i
åldern 18 - 34 år i EU. Notera att
siffrorna för 18 - 24 år inkluderar
18- och 19-åringar, där nästan 100%
bor hemma (hos föräldrar).


Sedan bor drygt 11% i åldern 20 - 27 år inneboende eller delar lägenhet, utan att dela säng med övriga i lägenheten. Av Kaplans 300 000 är i själva verket 123 000 inneboende eller delar lägenhet, dvs saknar egen bostad. Kvar är 177 000, som bor hos sina föräldrar får man förmoda.

Men är 177 000 ungdomar som bor hemma hos sina föräldrar en katastrof? Svaret är nejFör svenska ungdomar flyttar hemifrån bland de tidigaste i Europa och Kaplans ojande över 177 000 ungdomar är ett lyxproblem. Det är bara i Norge, Finland och framför allt Danmark ungdomar flyttar hemifrån tidigare än i Sverige - åldern 25+ är det bara Danmark som är väsentligt bättre än Sverige.
Inneboende eller lägenhetsdelande
ungdomar år 2011 - 2013.
11.64% löser bostaden på detta vis.

Efter 24 års ålder bor endast 4.8% av ungdomarna kvar hemma hos föräldrarna.

Sedan till förslagen. Kaplan skriver att till 2020 ska 250 000 bostäder byggas.
"Regeringens målsättning är tydlig: för att lösa bostadsbristen måste det byggas fler bostäder. Vårt mål är 250.000 bostäder fram till 2020."
Fast till (och med) 2020 kommer det redan byggas åtminstone 170 000 bostäder. Regeringens verkliga ambition är alltså bara 80 000 ytterligare bostäder.
Antalet "Kaplanungdomar"
minskar fram till år 2020

År 2014 påbörjades det byggandet av 34 049 bostäder i Sverige, vilket mer än väl med tre boende per bostad (mamma, pappa, barn) sväljer hela Sveriges ökande befolkning. I samma takt till 2020 kommer det byggas 34 049*5=170 245 bostäder.

Därtill kommer ungdomarna i åldern 20 - 27 år minska snabbt under perioden, då babyboomen från tidigt 90-tal passeras.

Antalet "Kaplanungdomar" kommer till år 2020 enligt SCB minska med 111 481 personer, vilket lätt via minskad efterfrågan på ungdomslägenheter ordnar de övriga "80 000 bostäderna" som saknas. Även ungdomsarbetslösheten kommer ordna sig när 111 481 färre ungdomar behöver jobb.

Över till de tomma tunnornas Mehmet Kaplan. Jag citerar i sin helhet hans (eller hans spökskrivares) text om statens ekonomiska ansvar. Som alla normalbegåvade kan se är detta helt tomma ord, ren sk ordbajs eller floskler. Finns inget om hur staten ska ta ekonomiskt ansvar.
"1. Staten tar ett större ansvar för fler bostäder. Sverige befinner sig i en situation med allvarlig bostadsbrist. Det är ett exceptionellt läge som kräver att staten går in och stöttar kommunerna i deras bostadsförsörjningsansvar. Efter flera decenniers bostadsbrist är det tydligt att marknaden inte ensam kan lösa bostadsbristen i Sverige. Därför behöver staten ta ett större ekonomiskt ansvar för att se till att det byggs fler bostäder. Incitament för ett ökat bostadsbyggande är viktigt för hela samhällsutvecklingen – människor har rätt till en bra bostad och det är förutsättningen för utveckling av näringslivet, högskolorna och alla tillväxtorter."
Sedan fortsätter man med fokus på ungdomar och flyktingar ("nyanlända" som de kallas med socialistiskt nyspråk). Detta ska lösas med Kaplanslum i form av sk modulbostäder, vilket inte är något nytt då Kaplan gick ut med ambitionen att bygga slumområdet för flyktingar tidigare i år. Nytt är möjligen att även ungdomar ska bo i dessa slumområden.
"Ett handlar exempelvis om att effektivisera leveranser och uppförande av moderna och flexibla modulbostäder."
Man vill öka konkurrensen inom byggsektorn. Låter ju bra, men det enda Kaplan har att leverera här är att en utredning presenteras i höst.
"I höst presenteras en utredning om bristande konkurrens inom byggbranschen."
Nu är ju Kaplan förvisso en oduglig amatör som aldrig borde sitta i en regering , dvs en miljöpartist. (Här skulle man om detta var satir kunna använda Lex Tankesmedjan och kalla honom för samma saker som Public Service kallar Alice Teodorescu, men jag har bättre smak än Public Service och det är inte Kaplans fel var han är född - dock är det hans eget fel att han en stor del av tiden som minister väljer att befinna sig i ett Turkiet han flytt från. Att han är minister är Stefan Löfvéns och den dynamiska duons fel.)

En utredning innebär inga förändringar. Därefter ska man ta fram lagförslag, som ska ut på remiss. Allt sådant tar 2-3 år innan lag börjar gälla. Sedan är det visst år 2017 - 2018 och inget kommer ha hänt.

Överlag levererar bara Kaplan en tom skramlande tunna av icke-åtgärder. Det finns inte ens några lagförslag som möjliggör byggandet av Kaplanslummen. I själva verket kommer befintligt byggande och färre ungdomar lösa det mesta av ambitionen om 250 000 nya bostäder till år 2020. Helt utan Mehmet Kaplan, som kan återvända till att studera hotellen i Turkiet. Där han antagligen satt när debattinlägget skrevs.

Beskedet från Kaplan och regeringen kan sägas vara tydligt. Man kommer spendera mandatperioden med att prata om bostadsmarknaden, men inte göra något konkret alls. För maken till innehållslös debattartikel från en minister i en regering har sällan skådats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Kaplanturbiner har ställbara blad för flödes och effektoptimering. För en ordbajsande politiker låter det väl närmast som beröm att få sig tillskriven dessa egenskaper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill minnas att kaplanturbin användes vid liten fallhöjd och stort flöde. Passande namn :-)

   Radera
 2. Mest stötande är i mina ögon retoriken om hur marknaden har misslyckats. Om man reglerar bort fri hyressättning, så att det inte går att ens ta ut grundläggande ersättning för det kapital som behövs för att bygga vettiga hyresrätter i storstäderna, vad hade man då hoppats på? Det är en "cargo cult"-"marknad", som Kaplan hoppas kommer med gåvor från ovan, som politiska regleringar gjort allt för att utplåna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden har anpassat sig perfekt efter de förutsättningar som politrukerna satt. Från Fi till M (vet ej om SD) är de lika vidriga. Lögn och hyckleri är deras specialitet.

   Radera
  2. Jag tänkte samma sak när jag såg detta i DN. Med en av de hårdast reglerade marknaderna i Sverige kan inte marknaden fungera som den ska.

   Vilka marknader fungerar sämst i Sverige och vilka har störst intresse av kontroll på dessa markander? Fackföreningar och Hyresgästföreningen har inget intresse av en oreglerad bostads och arbetsmarknad och så länge de har inflytande kommer inget att hända.

   Radera
  3. För nyproduktion är hyressättningen är fri. Kolla själv vad nyproduktion betingar för hyror. Så argumentet att man inte kan få ta ut ersättning för det kapital som behövs är felaktigt.

   För det äldre beståndet gäller hyresregleringen emellertid, men hur hjälper högre hyror på de bostaderna nybyggande?

   Radera
  4. Ja, det märks att vi befinner oss i den virtuella tidsåldern.

   Hela problemet existerar överhuvudtaget inte utan är virtuellt och Kaplan presenterar orealistiska icke-åtgärder som ändå inte kommer att lösa det icke-existerande problemet.

   Det låter som nåt som Daniil Kharms eller Salvador Dali tänkt ut.

   Radera
  5. Hur hjälper högre hyror på äldre bostäder nybyggnation?

   För det första så medför den stora skillnaden i hyror svårigheter att hitta hyresgäster till nybyggda hyresrätter. Kan man som boende få en likvärdig bostad till ett lägre pris så väljer man förstås det i första hand, därmed så blir det alltid dessa nyproducerade hyresrätter som kommer tappa sina hyresgäster först. Detta gör det förstås mindre attraktivt att investera i nybyggda hyresrätter.

   För det andra så ger hyresökningar i det äldre fastighetsbeståndet inkomster som fastighetsägarna kan satsa på att bygga nya fastigheter. Stryper man inkomsterna så jagar man alltid effektivt bort privata investerare.

   Sedan är detta en rättvisefråga också, varför ska en del av befolkningen ha möjlighet att få billiga subventionerade hyresrätter medans andra får betala dyrt för sina, trots att de är likvärdiga?

   Radera
 3. ”Maken till [...] debattartikel från en minister har sällan skådats”.
  Jättebra artikel av Kaplan. Klargörande. Vi ska bygga slum. Vi ska ta emot 500 000 människor under fem år som vi dömer till evig underklasstillhörighet (eller ”utanförskap” som det heter), och garantera dem att de inte bara ska alieneras genom att inte kunna ta sig ut i arbetslivet, de ska bo i en kåkstad också.
  Alltså, om man anser att nyanlända och ungdomar i ett av världens rikaste länder, som dessutom råkar ha världens högsta bostadsstandard, ska bo i billiga förvaringslådor, då ska man fan inte sitta i regeringen. Inte i någon regering, av någon färg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det garanterar också att splittringspolitiken fullföljs till det bittra slutet och att precis vad som helst kan och kommer att hända.

   Radera
  2. Problemet är att regeringen inte gör någonting alls för att vi ska få en reglerad o h välordnad slum. Alternativet är en oordnad slum som den vi ser idag:
   1: tältläger i parken befolkad av EU-medborgare
   2: hyreslägenheter med så många inneboende att man tvingas att sova på en madrass ute i trapphuset

   Radera
  3. Dom här modulbostäderna måste väl placeras någonstans och kvalitén på dom är väl inte de högsta. Jag tror att de nyanlända kommer att vägra bo i dessa gettolådor. Kan man vägra militärbaracker i Östersund så kan man väl vägra detta.

   Radera
  4. En tillfällig inkvartering i veckor eller upp till några månader ger inga problem. Ett extremt tättbefolkat område med endast undermåliga (jämfört med standarden i landet ifråga) bostäder för långtidsboende ger däremot garanterat ett problemområde.
   Att ta emot flyktingar är en stor investering, som enligt de flesta forskare blir lönsam på lång sikt och enligt andra inte blir det. En sak är säker: om den missköts blir den definitivt inte lönsam. Inte ens i nästa eller nästnästa generation. För flyktingmottagande gäller samma regler som i alla annan verksamhet: Antingen gör man det ordentligt eller så gör man det inte alls.

   Radera
 4. Trodde man använde fez och inte turbiner i Kaplans hemtrakter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu är han ju bostadsminister så då kanske han fått betongkeps?

   Radera
 5. Istället för 1000 nya lägenheter per kommun (i genomsnitt, grov överslagsräknat) - skulle det inte var jävligt kul om vi byggde en HELT NY STAD någonstans i Sverige där det inte finns någon stad nu? Brasilien har gjort det med Brazilia. Kina har gjort det med flera. Egypten tänker göra det.

  Någonstans norr om dalälven kanske? Jämtland? Härjedalen? Förslag någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karlsborg i Västergötland.

   Radera
  2. Ja med den mängd invandring vi har behöver vi typ ett nytt Norrköping varje år. Vi har ju gott om plats för flera nya städer och det skulle onekligen ge massvis med jobb :-)

   Radera
  3. Karlsborg blev väl aldrig riktigt färdigbyggd, något om att den blev obrukbar?

   Radera
  4. Kul ide.

   Historiskt har våra äldsta städer varit 'planerade' av överheten - Sigtuna, Göteborg, Karlskrona och till viss del Stockholm.

   Skulle rimligen behöva ligga i södra Sverige och inte för långt ut i bushen för att kunna utnyttja existerande infrastruktur. Gärna vid vatten såklart.

   Östersjökusten söder om Stockholm är generellt sett ganska underutvecklad och skulle må bra av en bra planerad stad. Vad sägs om trakterna kring Västervik? Inte allt för långt borta från Stockholm, Linköping, Norrköping; fin skärgård...

   Skulle kunna bygga staden helt i trä (även höghus) för att på så vis hålla en ekologisk profil och gynna småländsk trä/husindustri.

   Radera
  5. I Fisksätra.
   Vi kan vara fantasifulla och kalla det Fisksätra II.

   Radera
  6. Låter lite for mycket som en båt faktiskt. Nya Fisksätra låter bättre och piggare. Ungefär som i politiska sammanhang. Pigg som en åderförkalkning.
   Nya Fisksätra, nära till allt.
   Nya Fisksätra, för dig som vill bo snabbproducerat och kunna tömma brevlådan från dasset?
   Nya Fisksätra, med grannar i sex riktningar?
   Nya Fisksätra, ingen insyn eftersom fönstren blev kvar i broschyren från arkitekten.

   Radera
 6. Det är förfärligt hur (mp) utvecklats i socialistisk riktning sedan Fridolin och Romson tog över efter Wetterstrand och Eriksson. Jag uppfattade att speciellt Maria Wetterstrand förde (mp) mot en intressant liberal-grön inriktning. Nu tvingas man konstatera att (mp) ministrarna i all huvudsak är rena katastrofen. Tack till Hr. bloggredaktören för genomskådande av Kaplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, med tanke på att de flesta åtgärder runt miljön handlar om beskattning, så säger det sig nästan sig självt att partiet skulle kapas av socialister.

   Inte för att beskattningen hjälper, folk blir fattigare och fattiga människor har inte råd att bry sig om naturen, och pengarna (resurserna) används i alla fall av staten (på mer eller mindre vansinniga projekt).

   Radera
 7. Kaplan är naturligtvis mer av 'husblatte' än Teodorescu. Nu ogillar jag ordet blatte, precis som alla andra, men ordet 'hus' borde ligga för en bostadsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det rasistiskt att kalla Kaplan för husturken?
   Eller om det är okej att man kallar Reinfeldt för Skogstomten?

   Radera
  2. Är det rasistiskt att kalla Kaplan för husturken?
   Eller om det är okej att man kallar Reinfeldt för Skogstomten?

   Radera
  3. Vad skall man då kalla den rasistiskt inkvoterade kulturministern?

   Radera
  4. Bah, det hänger på betoningen.

   Radera
  5. Jag trodde att "husblatte" endast kunde användas om moderater (och allmänna högerspöken)? Fast det passar ju onekligen för bostadsminister Kaplan!

   Radera
  6. Kåkblatte som bygger kåkstäder.

   Radera
 8. Var lugna, snart kommer Kaplanstugan på 50 m2 lanseras, tillåten att uppföras överallt utan bygglov, prövning eller ordnad VVS, utom på k-märkt område och innanför tullarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns redan i Malmö, polisen påstår att EU-migranterna har besittnigsrätt.
   Markägaren är förstås förtvivlad.

   Radera
 9. En kompis till mig hävdar att det inte är några problem. Att det finns gott om tomma lägenheter i landet. Att problemet är att det är för få kommuner som tar emot och att om man sprider ut mottagandet över hela landet så är det inga problem. Alla kan ta emot 300 personer till. 300 är ju inte så många. (Det som är lite skumt är dock att det inte brukar gå att smeta ut 300 pers lite hur som helst. Alla personer är ju olika.)
  Vi måste sänka vår standard och hjälpa andra människor och att det vore rätt och riktigt om man byggde kåkstäder i Danderyd och Täby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inse att flyktingarna hamnar där det finns tomma lägenheter/fastigheter. Vilket också är logiskt - varför ska staten husera flyktingar i dyra lägenheter i storstäder när de kan husera dem billigt/billigare i glesbygden?

   Radera
 10. Notera att Kaplan också nämner att man behöver "se över" situationen för de som hyr i andra hand. Menar månne prisregleringar och besittningsrätt? I så fall kommer man effektivt döda andrahandsmarknaden - vem vill hyra ut om man riskerar få bakslag på den hyra man kommit överens om och sen dessutom inte ens kan bli av med en oönskad hyresgäst.

  SvaraRadera
 11. ...handlar exempelvis om att effektivisera leveranser och uppförande av moderna och flexibla modulbostäder"
  Låter som något en tysk statstjänsteman skulle har formulerat på 40 talet....
  Vad är det som ska levereras ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leveransen av bostäder antar jag? Men ifrågasätt inte, när folk använder obegriplig kanslisvenska är det för att du ska fatta hinten, hålla käft och sänka blicken i underkastelse.

   Radera
 12. Varför antar du att det kommer bo 3,0 personer per hushåll i alla nybyggda bostäder de närmsta åren? Genomsnittligt antal personer per hushåll i Sverige är 2,22. Att anta att snittet skulle vara 3,0 framöver är gripet helt ur luften?

  Uttrycket "nyanlända" är bättre då det inkluderar också andra invandrade än just flyktingar.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det verkar som en skitnice idé att bygga en massa bantustans att stänga in slöddret i. Därtill måste ju behövas en massa riot police, folk som vet hur man nyttjar tårgas och kravallsköld, hanterar hescos och concertina eller hur man plockar isär en Zastava i jakt på gömda vapen.

  Jag och många internationella veteraner med mig ser fram emot att bli efterfrågade på arbetsmarknaden, helt enkelt.

  SvaraRadera
 14. Cornu, vad är det för fel med att födas i Turkiet?

  SvaraRadera