Cornucopia?

2015-03-28 10:29

Testsida för ny design av bloggen

Jag experimenterar med en ny design av bloggen. Intresseföreningen kan vara intresserade av följande test av om design av bloggen.


Del av sida. Facebookkommentartest.
Kom gärna med synpunkter. Notera en del nya funktioner i nya designen, som att man kan välja att kommentera med sin Facebook-identitet eller att man kan ändra storlek på texten (vilket också ligger kvar till senare). Sidan anpassar sig också efter din skärmstorlek, inklusive mobiltelefon. Man kan använda emotikoner i bloggkommentarer, även om man inte väljer Facebook. Disqus-kommentarer kommer, men jag orkar inte registrera dessa för testsajten.

Finns lite att fila på, som jag inte är nöjd med. T ex ingen reklam i mobilversionen, eller felaktigt skalad reklam. Bör åtgärdas.

Gissar att en del gamla inlägg med inbäddade Youtube-filmer eller stora bilder kan komma att se lite dåliga ut i nya designen, men nya kommande inlägg bör se drägliga ut.

Bloggrannar ska inte oroa sig, ni dyker upp igen vid skarpt byte. Har bara inte orkat lägga grannbloggarna i testversionen, då det inte är något som flyttas med vid migrering..
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

31 kommentarer:

 1. Jag kommer som vanligt att tycka:
  Det var bättre förr på den gamla folkhemsbloggens tid!

  SvaraRadera
 2. Fonten är bättre på nuvarande och.. scrollande text högst upp? Distraherar från innehållet.. :-/

  SvaraRadera
 3. Ser bra ut, tror många med mig tycker om gilla/like knappen.

  SvaraRadera
 4. Så det kommer finnas tre olika kommentarsystem? Låter rörigt.

  SvaraRadera
 5. Jag måste medge att jag verkligen gillar den nya designen, det är lite webb-tidning över det snarare än blogg. Snygg touch med "news-ticker". Dock känns den gamla designen mer solid och användarvänlig på något sätt, men jag antar att det är fråga om vad man är van vid...

  SvaraRadera
 6. För mycket yta och för lite innehåll på första sidan. Som det ser ut på cornudev så kan man då alltså inte egentligen läsa något alls där utan måste alltid klicka sig vidare för att läsa inläggen. Det gör att du riskerar att tappa spontanläsare som kanske inte alls tänkt att läsa vissa typer av inlägg, men som i den gamla designen läser dessa av bara farten.
  Man ser också på designen att den är us/uk, så du har mycket arbete framför dig att översätta alla datumformat och klockslag, om de inte är inlagda i själva ramverket utan ligger direkt i sidorna så är det ett litet helsike när bloggen skall uppdateras.
  I den gamla designen har du ca 70% av sidbredden för innehåll! i den nya bara 50%, även det påverkar stort att det blir en tydlig känsla av mer yta och mindre innehåll. De animerade "emotikonerna" är vedervärdiga och tar för mycket plats visuellt vid kommentarsfältet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den känns rätt bra för mobilen, i mitt fall en iphone5.

   Radera
 7. Några åsikter:
  * Kul med responsiv design, mobilläget ser bra ut.
  * Synd att man alltid måste klicka för att kunna läsa hela posten.
  * Högerkolumnen är lite för bred, bättre fördelning på befintliga versionen.
  * Animerande emojis kommer bli tröttsamt väldigt snabbt.
  * Ingen fucking jävla marquee, 90-talet är över.

  SvaraRadera
 8. Om den nya designen gör det enklare att läsa bloggen i mobilen är jag för.

  SvaraRadera
 9. Svar
  1. var en emotikon som syntes i förhandsgranskningen, men nu är två rutor.

   Radera
 10. Jag ger tummen ner. Nya designen gör både att bloggen känns mindre personlig (webb-tidning som någon sa) och den blir svårare/långsammare att läsa för oss som kvickt alt-tabbar på jobbet.

  SvaraRadera
 11. Generellt mycket fräscht intryck! Lite liten textstorlek på sina ställen, men på min retina-mac ser det väldigt bra ut. Kanske lite väl mycket brunorange, i alla fall tillsammans med alla likfärgade grafer ger det en lite dyster ton. Kanske kan en grön eller blå accentfärg komplettera?

  SvaraRadera
 12. Varför laga något som inte är trasigt? Nej, behåll denna designen.

  SvaraRadera
 13. Den verkar gå mot DI-hållet, allt mindre plats för innehållet och mer plats för header, reklam och länkar till annat. För mig (som dock blockerar reklam) så var ca 1/3 header, 1/3 av innehåll med rubriker och text och 1/3 länkar till annat. Vet inte hur sidan skulle se ut med reklam. Byts den tredjedel med innehåll då ut mot reklam? På mobilen fick jag tyvärr upp en mobilversion och inte desktopversion som jag skulle vilja. Sidan kunde inte heller autozoomas genom dubbelklick som på andra sidor utan fick zoomas automatiskt. Där fick jag dock lite reklam precis under meny och sökfältet som dock inte störde för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu verkar bredden på innehållet ha ökats men så verkar platshållare för reklamen ha tillkommit så nu på förstasidan så består sidan till max 25% innehål. Resten är headers, reklamhållare och länkar till annat. Själv läser jag dessa sidor pga innehållet...

   Radera
 14. Nya formatet:
  + Snyggare
  + Mindre vitt
  + Mer överskådligt
  - Man måste klicka in på varje separat inlägg (som sagts tidigare), men det kanske är avsiktligt...
  - Animerad emojis svider i ögonen...
  - Lite fulare kommentarsträd.. Kanske ovana.

  SvaraRadera
 15. Det ser skit ut på mobiler pga hårdkodade width i px-mått.

  Varför inte köra width:100%?

  SvaraRadera
 16. Växla nu upp till normalstora bilder när man klickar på t.ex. en graf, inte dessa pyttesmå som ser bra ut på en 19", finns ingen anledning att ha kvar dom med dagens skärmstorlekar.

  SvaraRadera
 17. Onödigt stora höger- och vänstermarginaler på mobiler. Jag skulle även uppskatta större typsnitt för ökad läsbarhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 Typsnittet bör vara större. Raderna blir alldeles för långa för att vara läsvänliga. Det blir smått och plottrigt i en tid när trenden på webben är att gå mot stora typsnitt och ökad läsbarhet. Jfr. http://www.smashingmagazine.com/2014/09/29/balancing-line-length-font-size-responsive-web-design/

   Radera
  2. Det finns ett verktygsfält bredvid rubrikerna där du kan öka storleken på texten till önskad nivå. Detta sparas också för dig personligen.

   Radera
 18. + minde marginaler för mobil (speciellt när man inte kan zooma längrr)

  SvaraRadera
 19. Räkna med att 30-50% av kommentarerna försvinner när du går över till Disqus/Facebook. Sen bör du nog tänka igenom din AdSense-strategi, den är långt ifrån optimerad. Mobilanvändare ökar också hela tiden, och annonsintäkterna tar samma väg från desktop till mobil.

  SvaraRadera
 20. Om kommentarerna försvinner eller minskar till icke intressant nivå så faller hela grejen för min del.

  SvaraRadera
 21. Går det att göra rubrikerna något större (kan inte justeras av användaren) samt att första artikeln visar mer av sitt innehåll tycker jag det vore bra.
  Jag kikar in många gånger om dagen och läser nyaste artikeln, tror definitivt det är större chans att jag råkar fastna i ett ämne som jag egentligen inte är intresserad av från början än om jag måste klicka för att läsa vidare,

  SvaraRadera
  Svar
  1. På iPad är mycket av annonserna borta på startsidan, men det kanske du vet om redan,
   Klickar man vidare kommer annonserna fram,
   Fint med stora annonsen för stjärnklart på högersidan, men det är också en bra annonsplats för annat, många av oss har ju redan köpt stjärnklart,

   Radera
 22. Jag har problem med för liten text då det inte bara är att dra isär....
  Om det beror på min tkniska okunnighet eller så men detvstör då jag ännu inte använder glasögon för att läsa på,plattan...
  Fåfänga kanske...

  SvaraRadera
 23. Va i hela glödheta är detta?!?

  Tänkte jag först, nu har det dock sjunkit in; känns ganska stabilt.

  SvaraRadera
 24. Helt värdelöst, jag kan inte zooma med min transformer (android 4.0.3), pytteliten text...

  SvaraRadera