Cornucopia?

2015-03-11 14:06

Tankesmedjan bryter medvetet mot SR:s regler

Jag har fortfarande inte fått något svar från Tankesmedjans ansvarige utgivare, trots att vederbörande uppmanar att man ska höra av sig. Så det blir till att lyfta frågan uppåt i organisationen, då Tankesmedjan medger att de medvetet bryter mot SR:s egna regler.


Tankesmedjan skriver nämligen följande i sina frågor och svar om angreppen på Teodorescu:
"Vad menar ni när ni använder ordet husblatte? Vi vet att ordet är problematiskt och tolkas olika beroende på vem som använder det."
Man är alltså medveten om att ordet kan tolkas olika.

I handboken för Public Service, som SR tillhandahåller står det följande om satir:
"Självklart kan satir och humor också uppfattas som stötande av vissa. Därför måste det vara tydligt för publiken att vårt syfte inte är att kränka någon. Vi kan självfallet driva med fördomar och folks attityder mot människor men måste vara varsamma så att programmen inte upplevs som kränkande utifrån kön, hudfärg, nationalitet, religion, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller annat. Tänk även på att det är skillnad mellan att rikta den satiriska udden mot någons åsikter/fördomar eller mot en individ/grupp."
Nu upplevdes programmet som kränkande, och alltså bryter man mot regelverket, eller åtminstone handboken. Fullt medvetet ("vi vet") också. Det spelar ingen roll hur de menade, utan det som spelar roll är att det bevisligen upplevs som kränkande och/eller stötande av vissa.

Eftersom ansvarig utgivare inte svarar på denna problematik, och ej heller kring bruket av svordomar, som också bryter mot handboken, så återstår att kontakta någon högre upp i organisationen, som kanske faktiskt svarar på pressfrågor.

I övrigt konstaterar Sakine Madon att Tankesmedjan är rasister i en krönika hos Norran.
"Låt mig vara pedagogisk: Nej, det är ingen tolkningsfråga. Ljushyade, infödda svenskar tillåts ha vilka åsikter de vill utan att reduceras till ”husblattar”. Så länge invandrare hånas som blattar, för att de är invandrare, är det inget annat än ren och skär rasism."
Ren och skär rasism i Sveriges Radio alltså. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Hur tror du det hade sett ut om någon från SD hade sagt samma saker?

  SvaraRadera
 2. Får man inte vara rasist?
  Hur ska det då gå med den positiva särbehandlingen?

  SvaraRadera
 3. Och så undrar folk varför tonläget blir högre och högre...

  Krönikörer och andra raljerar fritt på scenen, kommentarsfälten är borta och inte ens när de uppmanar folk att skriva med synpunkter eller frågor så bryr de sig att svara om personerna är kritiska. Näthatet utgår från toppen...

  SvaraRadera
 4. Det allt överskuggande problemet, är den spricka som öppnats mellan invånarna i landet. Kommer den att kunna överbryggas? F.ö. rekommenderas Anders Heinö-Johanssons gästkrönika i dagens Borås Tidning. Han sopar mattan med Takesmedjan och deras likasinnade.

  SvaraRadera
 5. Nja. Själv ser jag både "husblatte" och det bättre "husneger" som starkt antirasistiska ord. Man flinar omedelbart till åt hur forna tiders rasister skötte systemet. Vad som också tydligt antyds är att en "blatte" eller "neger" driver en agenda i samma riktning som rasisterna. Detta är ett retoriskt knep som det är svårt att värja sig emot men det är inte rasistiskt för den sakens skull. Snarare är det de som inte klarar av att ta ord som neger i sin mun som har problem med racistiska åsikter. Två av de bästa antirasistiska saker jag sett är "Det våras för sheriffen" och "Dave Chapelle- show".

  SvaraRadera
 6. För att förstå uttrycket "husblatte" måste man ha en kunskap eller åsikt som jag inte besitter. Bättre vore ju att använda språk som normala icke-rasistiska människor förstår och använder, så humorn når fram till mottagaren!

  SvaraRadera
 7. OK jag tycker personligen att begreppet "husneger" får skrattet att bubbla upp inom mig utan att tycka mig besitta särskilda kunskaper. Bara tanken på att det någonsin funnits individer som delat in sina slavar i kategorier där "husnegrerna" ansågs lite finare ger ju ett löjets skimmer över rasismen. Det är en fint sätt att lyfta fram rasism och därmed även det absurda i filosofin som måste uppmuntras. Ungefär likadant som Dave Chapelle gör vilket jag tycker är föredömligt.

  SvaraRadera