Cornucopia?

2015-03-13 13:00

Swedbank tror på ytterligare räntesänkningar nästa vecka

Schibsted/SvD rapporterar att Swedbank tror att Riksbanken sänker styrräntan reporäntan till -0.20% nästa vecka. SEB håller dock inte med, utan tror på ytterligare kvantitativa lättnader istället.


Svenska marknadsräntor.
De svenska marknadsräntorna har vänt ner snabbt de senaste dagarna, samtidigt som svenska kronan fortsätter dyka och nu är nere i 8:64 USDSEK.

Vändningen för de långa marknadsräntorna kan gissningsvis bero på Riksbankens utlovade kvantitativa lättnader, dvs köp av obligationer på marknaderna via "nytryckta pengar". Vid senaste räntesänkningen till -0.10% utlovade Riksbanken att man skulle börja köpa obligationer för att pressa ner även de längre räntorna.

Det var naturligtvis inte acceptabelt att marknadsräntorna gick åt fel håll, så rimligtvis är det just Riksbanken som gått in här, eftersom man utlovat just detta. Nästan hela uppgången sedan senaste räntesänkningen är nu utplånad.

Rätt in i kaklet fortsätter alltså att gälla och definitionen av idioti är att upprepa något och tro att det ger något annat resultat.

Fick för övrigt höra om hur ett vanligt ensamstående butiksbiträde i 25 - 35 årsåldern hade ett lånelöfte från banken på nästan 4 MSEK, för att få köpa ett redan existerande klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening i Stockholm, aka en lägenhet. Därtill ska enligt uppgift statliga SBAB vara på sina bolånekunder om att dessa ska ta ytterligare lån på sina bostäder för att ge sig själva en guldkant i tillvaron. Samtidigt som staten via Finansinspektionen vill införa amorteringskrav...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. Kön i trapphuset på Östermalm består alltså av butiksbiträden som lånar max.

  SvaraRadera
 2. Utskicket från SBAB landade i min brevlåda. Där föreslår de att man skall bygga ett nytt badrum eller kök och finansiera detta med ett utökat bolån där den utökade delen har 40 års amortering.

  Teknisk livlängd badrum och kök: 25-30 år.

  Känns oseriöst och lite maniskt alltihop...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroro ju helt på hur man bygger, i hyreshus kan både kök och badrum bli 50 år gamla. Sen att folk tröttnar på att stirra på samma kök och badrum, eller att ett alltför trendriktigt kök och bad snabbt kan kännas pinsamt omodernt är en helt annan sak.

   Radera
  2. Kan man mata in Thailandresor och nya Volvos i bottenlåtet så känns kök 25-30 år riktigt sunt :)

   Radera
  3. Sent svar @Greenious:

   Inte om du bygger ett kök eller badrum idag, då håller de inte 50 år ens i en hyresrätt, tyvärr!

   Radera
  4. Som sagt, beror helt på hur du bygger. Idag har man inte diskbänkar av rostfri plåt, utan laminerat eller andra material som inte håller lika länge. Allmännyttan kör med kaklade badrum sen länge pga att det håller, det hindrar förstås inte slarv med tätskikten under, men rent generellt har de helkaklade badrum som är inne idag helt klart längre livslängd än köken som byggs idag.

   Utbudet av kranar och annat är enormt, men det finns en anledning till att FM Mattsson m.fl är så dyra...

   osv

   Bygger man hyreshus idag så gäller det att veta var man inte ska snåla, bygger man borätter så skiter man helt i vad som händer om 10 år. Om man själv renoverar eller bygger nytt så avgör man ju mycket själv, hur mycket man vill böja sig för trenderna osv.

   Så visst har du en poäng, men du har samtidigt helt fel... Det går alldeles utmärkt att bygga så att det håller idag, men tyvärr är många både okunniga och kortsiktiga.

   Radera
 3. "Fick för övrigt höra om hur ett vanligt ensamstående butiksbiträde i 25 - 35 årsåldern hade ett lånelöfte från banken på nästan 4 MSEK"

  Lånelöftet gäller nog inte ett lån på 4M, utan att tänkt lägenhet får kosta max 4M, själva lånedelen är säkert 2,5-3M. Detta är ganska normalt om man tjänar ca 30k/mån och har gjort bostadskarriär / sparat / ärvt så man slipper belåna mer än säg 65-75%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, det vore intressant att veta vad hennes kontantinsats var för detta. 4 mille i lån är dock troligen inte något ovanligt, men då kanske till annat fölk som tjänar uppåt 40 eller så.

   Radera
  2. 4 millar i lån till nån som tjänar "uppåt 40" är hårresande mycket. En så kallad "sitting duck".

   Radera
  3. Fast var Nocab tjänar ett vanligt butiksbiträde 30k i månaden?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Vänliga

   Radera
  4. +1 Nanotec.. Har alla fått amneisa,, medel(medianen?) lönen i sv. är väl runt 23tkr!!

   Radera
  5. Senaste jag såg var medianlönen 27k, före skatt.

   Men jag reagerade också på ett butiksbiträde som tjänade 30 lök, stämmer det så ska jag nog överväga att lägga ned firman, visserligen tjänar jag mer, men får man 30 lök för enbart 40 timmar i månaden i ett yrka som i stort kräver nästan ingenting och utan ansvar så känner jag mig uppriktigt sagt som en idiot.

   Radera
 4. I det monetära system vi har idag signalerar de extremt låga räntorna att slutspelet närmar sig. Så länge det finns förtroende i fiatpengar kommer räntorna gå mot noll, det är de predestinerade att göra. Man kan likna det vid ett svart hål där ett föremål har passerat händelsehorisonten, det finns ingen väg tillbaka! Sen, plötsligt, kommer en supernovaexplosion...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står det vad som är predestinerat angående folks löner när supernovan slår till? Det vill till att lönerna drar mot himlen och inte ner i backen...

   Radera
  2. När supernovan kommer får du vara glad om du kan behålla jobbet.
   Lönen kommer du inte få ut i kronor som de ser ut idag.

   Radera
  3. Jo, slutspelet närmar sig men det är omöjligt att veta något om tidsperspektivet. Det kan rasa i morgon men det kan fortgå i tiotals år till också. Eller finns det någon som har någon fakta som ger möjlighet till att förutsäga mer exakt?

   Radera
 5. Tror inte de sänker styrräntan igen förrän tidigast framåt sommaren. Att redan ge sig på den vore att skicka fel signaler och underkänna sitt eget arbete för bara någon månad sen.

  Däremot kan de definitivt utöka sin QE, kanske köpa annat för pengarna också. Svenska ekonomer har tidigare visat en viss fäbless för att göra saker lite annorlunda, emellanåt gör de ju faktiskt rätt också, som med bankkrisen på 90-talet, där bad bank/good bank konceptet bildat skola.

  SvaraRadera
 6. Riksbankens agerande vilar på solid vetenskaplig grund. Tro inget annat.

  SvaraRadera
 7. Tycker du "fått höra" lite väl mycket saker på sista tiden Lars...
  Vet att du älskar att gotta dig i "lånetorskarnas"dumheter men du överdriver nog en del.
  Jag har själv precis köpt hus med bolån från SBAB och så enormt generösa är de INTE med sina lånelöften. Uppfattar det tvärtom som att de är väldigt tydliga med att informera om amorteringar.

  Men du kanske har dina hemliga källor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle också vilja veta var Lars fått sina källor ifrån. Vänner med två inkomster på 25k i månaden fick inte låna så mycket ens från SBAB.

   Radera
  2. Vi är två stycken med månadslöner på 30k var, lånelöfte på 3 mille med ca en halv mille kontant...

   Radera
 8. USA försöker pressa upp sin valuta medan Europa anstränger sig för att pressa ner sedan. Får vi snart se en uppköpsvåg av kapitalstarka parter i USA som fyndar i Europa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser du väl redan... titta på DAX!

   Radera
 9. Sorry, vad kommer hänta i veckan?
  Reporäntan annonseras väl förrns i slutet av april?

  SvaraRadera