Cornucopia?

2015-03-03 07:43

Swedbank nollar sparräntorna

Swedbank nollar räntorna på i princip alla bankkonton genom att sänka dem med 0.10%. Detta enligt reklam i tryckta tidningar.


Sparkapitalkonto får 0.00% i ränta både på belopp under och över 50 000:- SEK.

Framtidskonto, med endast ett uttag tillåtet om året, är ett av ytterst få konton, som har kvar ränta, nämligen 0.05%.

E-sparkontot, som ska erbjuda lite högre ränta i utbyte mot att det inte går att göra något med kontot över disk i banken, får 0.00% i ränta. Man kan alltså lika gärna sätta pengarna på ett annat konto och hantera kontot över disk i banken.

Private bankingkonto för Swedbanks allra finaste kunder sänks till 0.10%.

Premiumkonto, för de som är lättlurade nog att betala 125:- SEK i månaden för att få en personlig säljare hos banken, med "automatiskt bättre ränta" och "bra personlig service" får nu 0.05% i ränta. Man behöver alltså (125*12/0.7)/0.0005=4 285 715:- SEK på bankkontot för att betala avgiften för denna automatiskt bättre ränta och bra personlig service.

Placeringskonto företag får 0.00% i ränta.

De enda kontona med en ränta värd att nämna förblir periodiseringskonton för enskild firma, specifikt skogskonto (och antagligen även Upphovsmannakonto, även om det bara är vi försvinnande få i kultureliten utan aktiebolag som alls är aktuella för detta konto och man sällan ödslar vare sig websidor eller trycksvärta på att upplysa om dess existens) som får 1.00% i ränta och skogslikvidkonto med 0.75%.

Alla andra konton på Swedbank förmodar jag redan hade 0.00% i ränta.

Så skynda och följ reklamen från Swedbank. Öppna ett sparkonto idag och spara tryggt dig rik! Den intressanta frågan är frågan om minusränta när Riksbanken sänker reporäntan ytterligare? Bedömningen är att vi inte kommer få se negativa räntor på bankkontona, då det inte gynnar bankens önskan om kontantlöshet - många, speciellt äldre, skulle vid negativ ränta inte börja spekulera i aktier för sina pengar, utan ta ut dem som kontanter. Vi kan rent av riskera kontantbrist på bankkontoren, vilket knappast skulle ge banken goodwill. Dessutom tjänar banken rätt bra på t ex kontokorten och vem skulle inte ta ut sin lön om räntan på lönekontot var negativ? Men det finns kanske en gräns ändå, vilket 1.00% på skogskonto skvallrar om. När reporäntan är -1.00%, och alla bankräntor är nollade, så kanske vi får se negativa räntor även på bankkonton för privatpersoner. För företag, där man inte har kortprofiten, så kan man förstås sätta räntan till negativ innan dess.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Jag hoppas detta leder till ett uppvaknande och på sikt ett uttåg av kunder från bankerna. Dock är bekvämligheten med kort så stor att detta kommer att gå trögt men vem vill se sitt kapital ätas upp av banken om minusränta införs? Intressant utveckling och ett bevis på att rådande ekonomiska system är ruttet.

  SvaraRadera
 2. Det här är rätt galet. Tveksamt om det löser några problem.
  @wikström, det är inte nödvändigtvis själva systemet som är ruttet, det är marknaden som är skev. Men det känns som ett stort experiment som kan sluta med en svensk motsvarighet till "Bränd irländsk tiger".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, marknaden har inte med saken att göra! Hade vi haft en marknadsekonomi så hade räntan aldrig varit noll och lägre, i en marknadsekonomi prissätts risk korrekt av utlånaren, dvs banken.

   Dagens värld är en *centralbankstyrd* ekonomi, inte marknadsekonomi.

   Radera
 3. Marginalen bank: 1,25% på företagstransaktionskontot och 1,35% på sparkontot.

  Ännu lite bättre för privatpersoner.

  Man måste få sitt huvud undersökt om man vill vara kund hos storbankerna. ;)
  Eller vara djupt skuldsatt så man är deras slav.

  SvaraRadera
 4. Har inte dessa konton haft samma ränta i ett bra tag nu?

  SvaraRadera
 5. Jag har, för att säga det vackert, rövknullat mig själv genom att låta mitt sparkapital ligga på banken i tron om att jag inom kort skulle få bruk för det. Så har det sett ut ett bra tag men nu börjar det närma sig riktigt smärtsamt att se värdet tyna bort så jag väljer att fråga er - anonyma internetmänniskor och Lars - vart kan jag vända mig med mina krediter? En överhettad börs (som förvisso kanske håller sig överhettad några år till)? Ädelmetaller i fysisk form som en äkta "prepper"? Digitala valutor (som just nu endast kan ses som "knarkpengar", ren spekulation och problem med Skatteverket)? Bostadsmarknaden vill jag inte ens peta på med en 3-meters påle och att investera i mig själv genom att bygga upp en förrättning ser jag inga möjligheter till i det här landet.
  Investera eller spara i tillväxtländer? Ser väldigt svart ut i mina ögon. Privata tillgångar fortsätter att socialiseras i Sydamerika. USA och Europa går hand i hand liksom exportländerna i Asien. Ett Japan som grävt sin egen grav. Ett Ryssland i regression. The list goes on.

  Vad återstår? Vapenindustri och koldioxidalstrande energi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deflation innebär att ditt kapital växer trots allt.
   Har du inget behov av det nu så vänta.

   Fast lite mer koldioxid kanske skulle ge ett än mer grönare värld.

   Radera
  2. Exakt (!) samma resonemang som jag själv brottas med. Intressant att det finns någon mer som funderar i samma banor.

   Jag har börjat tänka helt utanför den sk. lådan och tänker närma mig ett sorts noll-läge: Inga tillgångar som riskeras att beslagtas genom statlig konfiskering eller inflation, men heller inga skulder som blir en belastning när bubblorna kollapsar.

   Rent praktiskt så lägger jag pengar på vettiga investeringar som ger en långsiktig återbetalning, inte ens mätt i pengar eller sk. monetär ränta:

   Flyttat till en mindre ort med billigare boende: Inga vägtullar, billigare försäkringar, inga parkeringsavgifter eller vandaliserad bil. Friskare luft. Mer motion. Trevligare folk. På markerna finns det gratis protein i form av älg, hjort och rådjur.

   "Gratis" uppvärmning med egen skog gör att jag kan acceptera en lägre lön. För över mina tillgångar på att hålla hus, traktor, redskap och fordon i gott skick. Tilläggsisolerar och sparar energi.

   Köper verktyg och maskiner som återbetalar sig genom att jag kan utföra mycket jobb själv, eller t.o.m. hjälpa andra mot betalning.

   Har gjort en extrem utrensning av skit som jag egentligen inte behöver, iPhones, iPads, TV, tidningar, försäkringar, telefonabonnemang etc. Lyxfällan på steroider. Detta är nog den investering som har lönat sig mest... uppskattar ränteåterbetalningen till 2000 kr per månad.

   Näst på tur: Solpaneler och en ny vattenpump kopplad till denna. Ny vedspis.

   Släpp konceptet att du skall få en räntabetalning i form att digitala siffror på ditt bankkonto så löser det sig.

   Radera
  3. Helt samma situation här. Jag betraktar bankpengarna som framtida handpenning till hus så jag kan göra en backstugebengt. Men först behöver jag ett ordentligt prisfall. Det känns inte alls bra med miljonskulder i såhär osäkra tider. Frågan är bara vad som lär falla först. Fiatpengarnas värde eller bostädernas. Banker och stat verkar tyvärr ha valt att helst offra pengarna först. Men men, bättre att riskera sin förmögenhet än att riskera behöva leva på existensminimum till graven.

   Radera
 6. Så det finns banker som betalar ut ränta på insatta pengar? Har i och för sig aldrig några pengar att tala om på banken (eller i madrassen) att det spelar någon roll..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så resonerar även jag. Swedbank använder jag för att betala räkningar, samt för buffertspar som är tänkt att användas rätt snart (t.ex. för semesterresor). Jag tror knappast att de tjänar några större pengar på mig. Mina fondinnehav låter jag Avanza ta hand om. Jag tror knappast att jag skulle spara några större summor på att byta bank från Swedbank för den typen av tillgångar. Jag ser det lite som ett tjänstepaket jag köper av Swedbank: Någonstans att sätta in lönen, möjlighet att överföra pengar till företag eller privatpersoner, autentisering (BankID), möjlighet att ta ut kontanter, o.s.v. Har inte stenkoll på deras avgifter men det blir väl någon tjugolapp i månaden typ.

   Radera
 7. Kan vara ett bra tillfälle att ta ut en rejäl slant i kontanter.

  SvaraRadera
 8. För att stävja sådana saker genomför Riksbanken inom de närmaste åren ett ganska så forcerat sedelbyte med början i höst, och Finansinspektionen har genomdrivit en tillämpning av penningtvättlagen så att i praktiken kontanter som tagits ur systemet svårligen kan återinföras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett intressant scenario inträffar om folk i allmänhet resonerar som RB då endast 3 % av valutan består av "riktiga pengar". Det blir fort lapp på luckan.

   Radera
 9. Flytta pengarna till länder där man får ränta.

  SvaraRadera
 10. +~2% fortfarande på Nordea Norge, fria uttag, det tråkiga är väl växelsumman, men den blir försumbar ifall man tar ut kontanter varje månad.

  Men eftersom Nordea har sådan kass riskviktning kanske det blir ett byte till Norwegian.

  Dubbla bankgarantin och en bättre regering dessutom.

  Folk borde göra någon slags WT-viral sida för facebook, "bort med staten" osv.

  SvaraRadera
 11. Man vill inte ha folk med besparingar kvar i sin bank. Man vill bara ha folk med skulder kvar. Kan man dra nån annan slutsats?

  SvaraRadera