Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2015-03-22 17:35

Svenska mjölkbonden snart ett minne blott

LRF:s regionchef i Västra Götaland och Värmland har varnat norrmännen för att föra den svenska jordbrukspolitiken och ansluta sig till EU. Sveriges självförsörjningsgrad har fallit från 90% till 45% sedan EU-inträdet och inom det närmaste året kan i princip hela Sveriges mjölkproduktion slås ut då mjölkkvoterna försvinner inom EU. Detta rapporteras i Land - Lantbruk & Skogsland.


"- Vi var veldig naive. Vi tenkte ikke på at vi i Sverige driver matproduksjon i et høykostmarked sammenliknet med EU [...] Han oppga at svenskene hadde 90 prosent selvforsyningsgrad før inngangen til EU, og at det nå er nede i 45 prosent."
Bloggrannen Jordbruk 2.0.1 konstaterar att det är kört för svenskt jordbruk och länkar även till att man kommer få problem på Irland, även om det inte är någon tröst.

Även Skånskan rapporterar om slopandet av mjölkkvoterna. Detta innebär att konkurrensen inom mjölk släpps helt fri inom EU, och svenska bönder ska konkurrera med den billigaste fulbonden i något fd östland. I Skånskan föreslår SEB att mjölkbönderna ska börja terminshandla med mjölken. Då blir allt bra...

Enda som än så länge räddat svenska bönder är skenande skuldsättning och låga räntor, som gjort att man kunnat göra investeringar i mångmiljonklassen i t ex mjölkrobotar och jätteanläggningar. Men det är mycket tveksamt att ens detta kan konkurrera med andra EU-länders lägre skatter, obefintliga djurskyddsregler, bondepension mm. Det är ju inte så att mjölkrobotar och jätteanläggningar bara existerar i Sverige...

Ovanpå detta har vi nu en rabiat och EU-unik tillämpning av EU:s vattendirektiv, som kommer lämpa över miljardkostnader på bönderna, som måste ta mark ur bruk och göra miljardinvesteringar för att skydda svenska vatten. För svensk tillgång på rent färskvatten har samma problem som t ex Spanien...
Till vänster Skottlands hela tillämpning av vattendirektivet.
Till höger Västra Götalands, Hallands och Värmlands
tillämpningar av samma EU-direktiv. Så kallade
harmoniserade och konkurrensneutrala lagar inom EU.

Hela Hälsingland:
"För nedre Ljusnan finns kostnader på 48 miljoner kronor för skapandet av kantzoner. Följer vi Ljusnan uppströms finns prislappen på att återställa rensade eller rätade vattendrag för 400 miljoner kronor och så kan genomgången fortsätta i område efter område. Sammanställningarna visar också att många åtgärder inte fått någon prislapp även om det pratas om en totalkostnad på runt 20 miljarder kronor."
Fast vem som ska betala för det svenska vattendirektivkalaset när bönderna går i konkurs lämnas som en övning åt Naturvårdsverket och svenska skattebetalare.

Patrik Oksanen på Hela Hälsingland sammanfattar den svenska helt vansinniga tillämpningen av direktivet, på en nivå som inget annat land i EU ens är i närheten. Inte ens Norge, som via EES/EFTA redan tillämpat direktivet.
"Fullt genomfört i den riktning som förslagen nu ligger kan svensk landsbygd packa ihop. Det är inte en hållbar lösning för ett hållbart Sverige."
Oksanen kallar det hela för kanelbullssyndromet, om ni minns när Sverige tolkade ett EU-direktiv som att det skulle bli förbjudet att sälja bullar för en t ex en skolklass. Sveriges byråkrater gör alltid sitt bästa i att tolka allt så negativt som möjligt för svensk del, så de själva kan få en anställningstrygghet i kontroll av att direktiven följs.

I morgon ska riksdagen klubba igenom höjd skatt på handelsgödsel, en ensidig svensk åtgärd för att sänka svenska bönders konkurrenskraft och slå ut svenskt jordbruk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Grönköpings Veckoblads senaste nr har en artikel som löst problemet för mjölkbönderna. Rubriken är: Mjölkkrisen övervunnen – vit vecka räddningen!

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skattefrihet för de som producerar eller system likt medborgarlön är räddningen.

   Sverige klarar inte att producera "enkla" tjänster eftersom vi har så hög nivå innan man får lov att sälja tjänsterna

   Radera
 2. Å andra sidan är kvaliteten på svenska ladugårdar (tack vare miljölagstiftning) så hög att minst hälften lätt och snabbt skulle kunna byggas om till flyktingförläggningar med högre kvalitet än Bert Karlssons baracker. El finns redan. Vatten finns redan. Avlopp finns redan. Automatiserad matdistribution rätt ned i de generöst tilltagna vattenskålarna. Ser man bara till att HBTQ-certifera den gamla höladan nästgårds så att de vuxna kan smyga undan från barnen ibland för lite egentid så är det top notch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att de redan bor sämre än hundar är det en lysande idé.
   Betydligt bättre avkastning också.

   Radera
  2. Tycker Cornu är negativ.
   Tänk vad med kvalificerade jobb som skapas. Utredningar ska skrivas, projekt ledas och utföras. Efteråt ska det göras utvärderingar och uppföljningar.
   Dessa arbetstillfällen kommer behövas nu när både skogs- och läkemedelsindustri varslar. Med saudiproblemet kanske vi får se varsel även på telekomsidan snart.
   Så sluta vara så negativa, vi kommer ska inte bara vara en humanitär stormakt, vi ska vara en miljömässig stormakt också.
   Och ju färre industrier som finns, desto mindre utsläpp, win-win helt enkelt.

   Radera
  3. Tänk om vi bara kunde låta alla dessa nya tjänster gå på export, då hade det varit bra.
   Fritidsgårdar, 90 dagars jobbgaranti och mer resurser till skolan hade garanterat gett fred i till exempel Syrien.

   Radera
  4. Jag får omskola mig till muslimskötare då istället. En lysande framtid i detta blivande kalifat.

   Radera
  5. Skillnad på muslimerna är att de generellt vet att de inte begriper sig på jordbruk så de lär inte lägga sig i hur du sköter ditt jordbruk.
   Är du dessutom rättrogen, kommer de att respektera din äganderätt på ett helt annat sätt.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Kanske tur att jag håller på att läsa igenom koranen då? Men ju mer jag läser desto mer övertygad blir jag om hur knasigt islam är. En helt otroligt motsägelsefull bok.

   Radera
  8. Mycket bra idé men än bättre är att få hem så många det går!

   Radera
 3. Vi kanske måste verka för att tillgång på svensk mjölk är en samhällskritisk produkt, som bör ingå i beredskapen precis som vapensystemen.

  För övrigt bör ett utträde ur 40-miljarderkronorsklubben EU göras.

  Med ett EES-avtal, som Norge har, kan man ha livsmedelstullar på import från EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Utan mjölk och bröd så kvittar det om vi har vapensystem eller ej. Svälter folket "kapitulerar" den folkvalda regeringen och vapnen förblir oanvända. En variant på assymetrisk krigföring. Det enda som numera är oklart är till vem ett land kapitulerar....

   Radera
 4. Fy fan, det är sånt jävla mörker.
  Undrar hur (m)u(p)parna tycker att vi ska påverka ekologin i livsmedelsproduktionen när den inte finns kvar i Sverige? Ska de skicka sina framtida förslag om ekologisk omställning direkt till Polen och Rumänien?
  Idioter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju exakt samma sak som debaclet med Saudierna. Hög svansföring, idealism och istället för en pragmatisk hållning så ser man till att man inte kan påverka alls istället.

   Tragiskt.

   Radera
  2. Sant
   Helt sanslös SVaMP politik
   Katastrof för landsbygden
   När byns sista mjölkbonde försvinner försvinner så mycket mer. Bonden ansvarar ofta för vägunderhåll (ersätts av vägföreningen) och vattenledningarna (ersätts av vattenföreningen). När bonden säljer traktorn blir man av med snöröjningen, knappast ekonomiskt att köpa traktor för snöröjningen.

   Byborna får väl packa ihop och flytta till Stockholm. Hörde om en person som efter 34 år i bostadskön fick en etta på Södermalm. Han ser fram emot att om 5-6 år kunna flytta till en 2:a. Alltså: häng inte läpp! Ställ er i bostadskön!
   Era hus på landet får ni säkert inget för men det lär gå att bo i husvagn i lämplig park i Stockholm i väntan på lägenhet. (Säg att ni är EU-medborgare. Nämn inte att ni är ekonomiska flyktingar från Hälsingland)

   Radera
  3. Nu är det inte bara SVaMP som är en katastrof för landsbygden.
   Skillnaden är snarare att de gör mer korkade saker med en större intensitet än de övriga partierna.
   SD lär inte vara bättre för övrigt.

   Radera
  4. Ja, SD vill t ex införa om möjligt ännu hårdare djurskyddsregler. Snacka om att sparka på bönder som redan ligger.

   Radera
  5. Endast de riksdagpartier som ha vill utträde ur jordbrukskolchosen EU, vinnlägger på ett seriöst sätt bättre förutsättningar för de svenska mjölkbönder och svensk levande landsbygd. Lär av Norge och Schweiz!

   Radera
  6. Innan vi gick med i EU var våra politiker överens om en i praktiken fullständig avveckling av Svenskt jordbruk.
   EUs jordbrukspolitik har motarbetats rejält av samtliga regeringar vi haft sen vi gick med.
   Fakta är att situationen hade varit etter värre om vi stått utanför ur ett jordbrukarperspektiv.

   Inte för att jag vill försvara EUs jordbrukspolitik det är bara det att om vi inte hade varit med hade Svenska politiker hunnit göra mer korkade saker på kortare tid.

   Radera
  7. Cornu, nu är du orättvis mot SD. SD är det enda parti som driver den viktigaste frågan för svenskt jordbruk. Att målsätta och öka den nationella försörjningsgraden av livsmedel.

   Motion 2013/14:Fö258


   Tyvärr vill inte LRF prata med SD, eftersom LRF anser att SD inte "står upp för alla människors lika värde". Utan att förklara vad det i praktiken innebär.

   Jag trodde i min enfald att bönderna hade valt att organisera sig för att främja svenskt jordbruk, men så verkar inte vara fallet...

   Radera
  8. Ser fram emot ett utträde ur EU-monstret, usch!

   Radera
 5. Dags, med andra ord, för ett nytt Bondetåg!
  Denna gång inte bara för försvaret ( av vad?) utan även för sin egen näring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För rikets fortlevnad!

   Radera
  2. Fortlevnad?
   Visst, men i vilket skick?

   Radera
  3. Tåg och tåg, är du säker på att tåget inte är inställt, ganska vanligt nu för tiden i detta land.

   Radera
  4. Alltså, ett konservativt bondetåg skulle dra röster utav helvete. Jag är inte ironisk här, bör tilläggas. Centern, partiet som bytt ideologi ett par gånger per år på sistone, gick tillbaka till viss landsbygdsagitation i slutet av valrörelsen, och det var inte lätt att värja sig emot. Det var för lite och för sent, men klart är att ett parti som skulle gå fram med en offensiv jordbruks-, industri- och delvis försvarspolitik skulle få starkt stöd, det är helt säkert. Politikerna ligger erormt långt ifrån folkflertalet idessa frågor.
   Situationen var lite lik i mitten av 1900-talet då tron på allt som ansågs modernt höll på att spåra ur. Reaktionen på det hette Torbjörn Fälldin, som kom att dra upp Centern till enorma höjder. Intressant är att han var den enda icke broilern i toppolitiken redan då, och inte var den snabbaste i debatterna. Men han hade förankring, personligt förtroende och ett starkt inslag av förnuft.
   Det kommer man rätt långt med.

   Radera
  5. @King, nu skojar du väl ändå, vi bor faktiskt i ett land där alltför många tar Marit Paulsen på allvar.
   För att inte tala om MP som på fullaste allvar tror att man kan odla ekologiskt utan naturgödsel.

   Radera
  6. Men (mp) är extremt långt ifrån folkflertalets uppfattning i de flesta frågor. Annars hade de fått mer än sju procent i valet. Så potentialen finns där.

   Radera
 6. Vad som är extra provocerande i det hela är att vi mer eller mindre frivilligt, iofs med hjälp av EU, men ändå utan politiska protester av större dimensioner, avvecklar jordbruk och delvis landsbygd. Med de mest basindustrifienliga inslagen i regimen kan vi räkna med stöd till nedläggning av osexiga fabriker i mindre orter. Alltså de som starkt medverkar till att dra skutan framåt, och erbjuder arbeten för både yrkesutbildade och akademiker. Så bra och kvalificerade jobb ska bort, tillsammans med de väldigt speciella arbeten som fortfarande finns i jordbrukssektorn. Som kompensation får vi servicejobb och jobbcoacher. Den akademiska världen behöver ju inte längre producera riktiga forskare, så de kan snabbproducera genusvetare en masse istället, som kan placeras och kvoteras in i de mest konstga sammanhang. Någonting måste ju forskningssalarna användas till när forskarna drog till Boston, varför inte studera maskulinitetsnormens inflytande över våra tågstationer i så fall?

  När man tror att det regnar är det någon vilsen frånkopplad idiot från regeringen som pissar en i nacken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med järnhand driver vi människorna mot lycka.

   Radera
 7. Taget från LRF s sida "visionerna" " en vecka efter att riksdagen hade klubbat igenom avregleringen av det svenska jordbruket tog LRF ställning för ett svenskt medlemskap i EU. Genom kraftfull opinionsbildning kom lantbrukskooperationen att spela en viktig roll vid folkomröstningen 1994."
  Så bönderna får väl skylla eländet på sin egen organisation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LRF där har du den organisation som har gjort störst skada för Svenskt jordbruk.
   Främst för familjejordbrukarna.

   Radera
  2. Därför gick jag ur LRF. Har inte ens fått svar på de frågor jag ställt till dem via e-post. De bryr sig inte om varken nuvarande medlemmar eller sådana som fått nog. Bara topparna kan ta hem sina feta ersättningar, så är de nöjda.

   Radera
 8. Snygg bild Hela helsingland hade till sin artikel.
  En igenväxt strandäng med Al.
  Undrar om de vet att alen fixerar kväve som sedan läcker ut i sjön?
  När träden tillslut skuggar marken tillräckligt försvinner fotosyntesen på marken sen finns det inte någon vidare växtlighet som håller fosforn kvar heller för övrigt.

  SvaraRadera
 9. Jag noterade att de vill att bönderna skall strukturkalka mer, men hur går det då med EKO jordbruket?
  Det är ju inte tillåtet enligt reglerna.
  http://www.lantbruk.com/lantbruk/ekoodlare-far-klara-sig-utan-strukturkalkning

  Jag noterar en motsägelse här, strukturkalkning är bra för miljön men det är inte tillåtet vid ekologisk odling.
  Kan nån förklara för mig hur det här hänger ihop

  SvaraRadera
 10. Men Cornu - det finns ju bara ett parti som är emot denna dårskap och det är SD.
  SD har också varit emot neddragningarna inom försvaret. Du är ju en brun SD-man egentligen eller hur? Låtsas bara för att sälja böcker och blogg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. quislingar - putinlakejer

   Radera
  2. Instämmer, SD är det enda svenska partiet och nu börjar andra partier implementera delar av deras politik vilket är mycket gynnsamt för vårt land, tack!

   Radera
 11. Den svarta svanen har landat, nu ca 20 km från Grådö mejeri.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20508682.ab

  SvaraRadera
 12. Nåja i Norge är det i slutändan konsumenten som får betala.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/smorsmuggel-till-fettbristens-norge/

  SvaraRadera
 13. OT: Heminredningstips för preppers:

  http://9gag.com/gag/aB3dePA

  SvaraRadera
 14. Hotet för den lilla mjölkbonden är den stora.

  SvaraRadera
 15. Well, 1994 sade jag att Ryssland kommer bli som Tyskland efter WW1. Ett land som vill ha revansch och snabbt ta igen delar av sin forna "intressesfär". Efter FB 2004 då vi medvetet skulle ha en försvarsblackout sade jag (och många fler) att, om 10 år - ca 2014, kommer vi inse att vi ändå behöver en försvarsmakt, men att fungerande system av system är tillgängliga först 2025. Och när det gäller försörjningssäkerheten för livsmedel, läkemedel och drivmedel, så kommer vi ångra oss ca 2018, då effekterna av nästa finanskrasch i kombination med oro i världen skapar problem med import av många varor. Kan vi inte redan nu fokusera några 10-tal miljarder på att professionellt säkerställa att lander fungerar även i kris ?

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Hamnar kostnaderna i åtgärdsprogrammet på bönderna? Det är väl knappast beslutat? Åtgärdsprogrammet är inte heller bindande. Sverige kan dock få betala straffavgifter till eu om vi inte gör tillräckligt mycket för att skydda vårt vatten. Visa andra länder har implementerat vattendirektivet mer kraftfullt i sina lagstiftningar och inte så mesigt som sverige.

  SvaraRadera
 18. Vadådå? Du gillar ju när vi rör oss mot EU-snittet. Större bostadsyta per person än EU-snittet? Bostadsbubbla! Vi flyttar hemifrån tidigare än EU-snittet? Bostadsbubbla! Mjölkkvoter? Mjölkbubbla! Klart vi ska anpassa oss till EU-snittet. Varför ska vi ha högre standard än någon annan?

  SvaraRadera
 19. Sveriges självförsörjningsgrad är 0%. Livsmedelsindustrin är extremt importberoende och störningskänslig och är det första som upphör vid minsta lilla kris eller krig. Jordbruket borde avskaffas och ersättas med det enda som kan fungera, nämligen lager av färdig mat. Jordbrukspolitik är att med våld stjäla miljarder kronor från industri och handel för att sen kravlöst bara betala bort dem till giriga rika improduktiva parasiterande låtsasbönder som Göran Persson. Jordbrukspolitik har ingen effekt alls på vår förmåga till självförsörjning.

  SvaraRadera
 20. Har kompis som är Mjölkbonde och är på väg att kasta in handduken då detta sliter otroligt på kroppen och ger i princip ingen inkomst, skyhöga reparationskostnader på gård, traktorer, sinande brunnar m.m.
  Möjligen någon typ av billigt boende, tillgång till gratis Mjölk och sen kan man ju alltid äta upp en gammal ko emellanåt som kan läggas på plus-sidan.
  Svensken får se till helt enkelt köpa mjölkprodukter från svenska gårdar :-)

  SvaraRadera