Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2015-03-10 07:19

Svagare krona: iPhone höjs med 16 - 19% i pris

Inte bara de nya Macbook Pro har höjts kraftigt i pris. Mer intressant för allmänheten är att iPhone har höjts kraftigt i pris och kostar nu 16.2% till 18.8% mer än tidigare.


Efter gårdagens högmässa i Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) har följande prishöjningar genomförts på iPhone:

iPhone 5S: +18.8% och kostar nu 6 295:- SEK
iPhone 6: +17.2% och kostar nu 7 495:- SEK
iPhone 6 Plus: +16.2% och kostar nu 8 595:- SEK

Priserna på budgetmodellen iPhone 5C är oförändrade, men instegsmodellen har så lite minne att den inte duger till mycket och knappt går att uppgradera utan att först blåsas tom, efter att ha använts ett tag - appar, musik och foton äter snabbt upp en instegsmodell av 5C.

Både MacRumors och svenska MacWorld uppmärksammar nu också att Apple höjt priset på sina produkter över hela linjen, globalt där valutor tappat mot dollarn. Det är inte bara de svenska priserna som höjts rejält.

Även Eurozonens länder, samt Kanada, Australien, Nya Zeeland mfl länder har fått se kraftiga prishöjningar. MacRumors påtalar att det är den stärkta dollarn som spelar in här. Man hävdar att Church of S:t Jobs framöver kommer justera priserna löpande, istället för att som fram till nyligen låta de ligga stilla trots valutarörelser.

För svenska köpare av iPhone kommer antagligen priserna i sedvanlig ordning döljas av operatörslåsningar med bundna 24-månaders avtal. Men rimligtvis kommer även dessa påverkas.

Frågan är dock vad prishöjningarna kommer göra med Apples försäljning? Sedan tidigare har man 93% av vinsterna i smartphone-sektorn. Prishöjningar kommer göra att en och annan kund inte kommer ansluta sig till Church of S:t Jobs, om nu inte övriga smartphoneleverantörer hänger på och höjer sina priser motsvarande.

Sedan återstår att se när den importerade "inflationen" (mer korrekt KPI, då inflation är något annat än prishöjningar på grund av valutaförsvagning), som den svagare kronan medför generellt, faktiskt slår igenom hos SCB:s KPI-mätningar. KPI ligger just nu officiellt på -0.2%, men det hjälper inte den svensk som tänkt köpa sig en iPhone eller en Apple-dator. Eller framöver antagligen även annan hemelektronik eller importerade produkter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Vad annat är att vänta, vi har en regering och riksbank som båda gör allt vad de kan för att svensken skall bli så fattig som möjligt. Men någon inflation det har vi minsann inte!

  SvaraRadera
 2. Sinnessjuka priser... Man kan få en helt OK spel-PC för 8K SEK!

  Jag vet inte vad priserna på Androids motsvarigheter ligger på, men jag hoppas ändå innerligt att min Galaxy S2 håller i några år till.

  SvaraRadera
 3. Priserna verkar inte ha slagit igenom hos elektronikhandlarna:

  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2794262

  SvaraRadera
 4. Tacka tusan för att man är så snål så att man får familjens "gamla" telefoner. Nu fick jag två stycken perfekt fungerande iphones.. Men de är juh inte senaste modellen så jag kan förstå att mina syskon inte kan ha dem då...

  SvaraRadera
 5. Jag köper aldrig en telefon för över 2.500:- och då sträcker jag mig långt! Dom där priserna för en telefon? Då måste man ju ha den fastklistrad i handen jämt. Men visst, många är ju fixerade vid sin statustelefon..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tragiska är att knappt någon behöver en dyr telefon. De som behöver en kraftig telefon är såna som spelar krävande 3d spel på sina mobiler. Tror inte det är många som gör det, och det finns inte så många krävande spel heller vad jag vet.

   Men telefoner har blivit lite som dyra märkeskläder. Man måste hela tiden ha det senaste, för att inte riskera bli otrendig.

   Radera
 6. Vilka tillverkare påverkas inte likt Iphone av den stigande USD?

  SvaraRadera
 7. Har också funderat över det där med när importerad "inflation" bör börja avspegla sig på riktigt i KPI-dravlet. Tittar man på den här kurvan, så ser det ju ut som om det borde hända ganska snart m man betänker hur mycket prylar som kommer just därifrån...

  CNYSEK trend

  SvaraRadera
 8. Men herregud, 8500 spänn för en satans telefon!!

  SvaraRadera