Cornucopia?

2015-03-09 20:13

Svagare krona ger 27% dyrare Apple-datorer

Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) lanserade en ny Macbook och uppgraderade även Macbook Air och arbetshästen Macbook Pro med nya processorer och snabbare fast minne ("flashhårddisk"). Den svagare svenska kronan slår igenom och priserna på de olika grundmodellerna stiger rejält, med prishöjningar på runt 21 - 27%


Normalt sett brukar en ny generation säljas till samma pris som den föregående, men det gäller inte här. Med en KPI-inflation på -0.2% blir det slående när priset för att köpa en, förvisso snabbare, Macbook höjs. 

Den billigaste modellen med 128 Gb flashdisk och 8 Gb internminne stiger 27% i pris till 14 495:- SEK från 11 495:- SEK. Nästa steg med 256 Gb flashdisk stiger från 13 495:- SEK till 16 495:- eller 22% och med 512 Gb flashdisk och snabbaste processorn stiger priset till 19 995:- SEK upp från 16 495:- SEK eller 21%.

Bygger man ihop en värsting med 512 Gb flashminne, 16 Gb internminne och en i7-processor kostar  datorn nu 23 995:- SEK, mot 19 995:- tidigare, en prisökning på 20%.

Prislappen på steget in till Apple-datorer har alltså stigit rejält, och följer försvagningen av svenska kronan. Visserligen är de nya datorerna bättre, med dubbelt så snabbt flashminne och en ny generation av processorer, men prislappen kommer stoppa många från att byta till Apple. De som redan är med i Church of S:t Jobs suckar och betalar sitt tionde som vanligt.

Den nya extremt tunna Macbooken ger ingen respit prismässigt, utan kostar likvärdigt med en Pro, men utan prestandan.

Nu kommer säkert SCB kvalitetsjustera prishöjningarna och hävda att KPI fortsätter falla, men det hjälper inte den som behöver köpa en Apple-dator. Det blir till att hosta upp 20-27% mer än tidigare oavsett vad SCB tycker om att priserna egentligen fallit.

Priserna på befintliga Appleprodukter verkar normalt inte justeras med svenska kronans utveckling, och jag har under hösten reflekterat över när prishöjningarna på dessa 100% importprodukter ska komma. Svaret fick vi idag - prishöjningarna kommer med nya modeller.

Man kan om det inte redan skett - jag följer inte prisutvecklingen på andra produkter än kyrkans - dra slutsatsen att hemelektronik och datorer kommer få rejäla prishöjningar vid modelluppgraderingar även från andra leverantörer framöver. Den som drömmer om senaste modellen på platt-TV att suga näringen ur hörnen på när krisen kommer, kanske ska nöja sig med befintliga ännu ej prishöjda modeller. De är antagligen tillräckligt bra för och skiten man visar på dem är precis samma som på en nyare, 20-30% dyrare modell.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

25 kommentarer:

 1. Herregud, 20+ kkr för en laptop.. vi snackar 90-talspriser här, Fast då startade väl priserna för en Macintosh Powerbook 180 på 25.000:- exkl moms.
  Jag som halvt om halvt lovade dottern en ny Macbook i julklapp. Tror dotterns mor får vara med och pynta så att det kan bli något bättre än den absolut minsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I rättvisans namn är Macbooksens prestanda och kvalitet i topp, och en "PC" i motsvarande kvalitet och prestanda kostar likvärdigt.

   Men jag tror som du att det blir minst sagt motstånd att köpa när priserna stiger så här.

   Radera
  2. Jo, Apples datorer är ju rejäla. Dottern har ju haft sin i 4 år utan att det syns, medan den billiga skoldatorn knappt klarade första veckan innan plasten hade börjat spricka. Mitt intryck av applegrejor, apple-hora som man har varit sedan 22 år tillbaka, är att grejorna är byggda för att hålla. Säkerligen har andra helt olika erfarenheter, men jag kan inte komma på någon applegrunka jag använt där hårdvaran gått sönder i förtid.

   Kikade runt på applestore US på äppelklockorna.. de börjar på 599 och går upp till 1000 USD. Undrar vad priset blir i Sverige. Tidigare har man ju kunnat multiplicera med 10 och hamnat ganska nära. 10.000 för en klocka känns vid en första tanke rätt dyrt med tanke på att konkurrenterna går att köpa för en fjärdedel av priset. Men med tanke på vilka hutlöst dyra klockor det finns så kanske det inte är så dyrt ändå.. men det blir nog ingen apple watch för mig i år i alla fall.. särskilt inte som jag samtidigt måste uppgradera telefonen från 4s till 5 eller senare. (Vilket är synd, för jag gillar min 4s. den känns byggd som en stridsvagn och har den där härliga tegelstensvikten hos en 90-talsmobil..)

   Jag är helt enkelt för fattig för att vara medlem i Church of St Jobs. Men det är inget nytt, det har jag alltid varit..

   Radera
  3. Dell XPS 13 verkar dock vara intressant alternativ till Macbook. Dock har de tagit bort Linux alternativet. Jag köper dock hellre OS-X än Linux då det finns bra applikationer till Mac (Word, Schrivener, OmniGraffle...)

   Radera
  4. Har en nio år gammal Mac Mini som server. Sju år gamla Macbooks använder barnen. Min egen är fyra år. Tänkte nog ett generationsskifte nu om företaget har råd.

   Radera
  5. @Erik G

   Uppgradera iPhone 4S eller 5?!
   En av mina telefoner är en iPhone 3G. Funkar fortfarande bra! Börjar bli antikvärde på den.
   Kanske inte så bra för streamad video i realtid. Men jag ringer och messar mest med den.

   Min iPhone 6 åkte in på reparation.... Ett tecken ?

   Radera
  6. MIn 17" MacBook Pro late 2011 gav upp i höstas, grafikfel. För två veckor sedan meddelade Apple att man förlängt garantin på 15 & 17" MacBook Pro med vissa felsymptom, lämnade in slagskeppet och fick den reparerad till dagen efter. Har aldrig hört talas om någon PC tillverkare som förlängt en ettårig garanti till över 3år när de upptäckt att felfrekvensen varit onormalt hög! En kollega får ta över 15" Retina MBP som jag fick panikköpa i höstas för att kunna jobba.

   Radera
  7. @Ankdammsboende, jag hade en 3GS innan, eller ja, den finns ju kvar, men den har så kort batteritid då batterierna är ganska så trötta på den. Innan dess hade jag den första generationens iPhone, men den saknar ju en hel del viktiga tekniska funktioner, som 3G t.ex. Dessutom är den ju såååå långsam jämfört med dagens telefoner.
   Ringer gör jag mest i undantagsfall med mina telefoner, det viktigaste för mig är meddelandetjänster, mail, sociala medier, kartor, busstider, kalender etc..

   Radera
 2. Beror lite på hur man räknar. En mac brukar hålla ungefär två PC livslängder. I mitt fall ca 5 år. Har aldrig haft en PC som orkat hela vägen till tre år och i regel har det behövts ett HD byte under den tiden vilket också kostar i tid, pengar och förlorat arbete.
  Räkna som en investeringskalkyl så känns det bättre för själ och plånbok.
  Sedan är det surt när priserna stiger efter varit ganska plana många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur räknar man bort valutaförsvagningen, vissa gärna din matematiska uppställning, jag är mer än nyfiken på ditt sätt att räkna.

   Radera
  2. Valutan?
   Har inte kollat priserna men även PC borde påverkas då det mesta av värde i dessa också kostar i US dollar? Mycket av den dyra hårdvaran (skärmar undantaget) måste ju bokföras i USA för att aktieägarna ska blir glada.

   Om man sedan vill räkna nuvärdeskalkyl eller pay-back tycker inte jag gör vidare skillnad. Just för mig gäller:
   1 Mac = 2x till 3x PC+mera strul och besvär. (strul är variabelt värde, men alltid för högt när det finns alternativ som kan funka)

   Jag värderar att kunna jobba effektivt och inte strula med massa programversioner uppkopplingstrassel eller drivrutiner. Man sitter ju många timmar bakom datorn. Slå ut den kostnaden. Vad är din tid värd för just dig? Vad vill du lägga din tid på? Till skillnad från pengar kan du inte tjäna tillbaka din tid.

   Är datorn robust så kan det också spara en slant (har tappat min MacB Air på en parkeringsplats, fick en buckla men funkar bra :-).

   Spelar man spel så ska man nog ha en PC och det blir en annan kalkyl eftersom man värderar andra faktorer högre.

   Radera
  3. Det är precis samma hårddiskar i Mac som PC, skillnaden är att Mac är hästlängder bättre på att dölja en kass disk än PC är, så när du väl kommer till insikt om att din hårddisk är kass, så hoppas jag verkligen att du använt TimeMachine, för disken är sannolikt bortom all räddning och en dyr tur till dataåtervinningsföretaget återstår.

   Radera
  4. Det är inte bara spel. Apple har fortfarande enorma kompabilitetsproblem, specifikt gäller det för alla som pysslar med teknik - ska man bara surfa och se på film kommer det såklart inte märkas.

   Radera
  5. @ Green

   Då har väl Apple gjort det bästa av situationen?
   För när mina olika PCs inte kunde starta eller boota upp eller det bara skramlade så hjälpte det inte att det är samma leverantör på HD som Apple har. Lägg sedan till en dag att bygga upp allting igen.
   Vilken HD som helst kan gå sönder men för mig har det aldrig hänt på en mac. Däremot 4x på lika många PCs.
   Ja visst går Time machine i bakgrunden på den datorn som har detta. Hoppas dock jag slipper använda den.

   Radera
  6. Nja, jag har många gånger hjälpt både Mac & PC ägare med krashade diskar. De som oftast gått ur skärselden med lättade hjärtan är tveklöst PC-ägare.

   Jag tycker inte det är ärligt att gömma en kass disk så effektivt som Mac gör.

   Radera
 3. "Gamla" Macbook Air insteg

  US - 899$
  SEK - 9995 kr.

  Växlingskurs - 11,12 kr/dollar

  Nya Macbook insteg

  US - 1299$
  SEK - 14495kr

  Växlingskurs - 11,16 kr/dollar

  Har du missat att Apple alltid tagit mer än Forex? ;)

  Mer exempel?

  "Riktigt gamla" Macbook Pro insteg:

  US - 1099$
  SEK - 12295kr

  Växlingskurs - 11,19kr/dollar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, det känns som att Wilderäng glömde att kontrollera USA-priserna. En icke-nyhet. Däremot är det ohemult dyrt, å andra sidan har de kanske hållit priserna artificiellt låga tidigare - som jag minns det har priserna legat relativt konstant de senaste fem åren - all teknikframstegsrelaterad inflation kanske kom nu istället för fördelat över åren, för att bygga upp en stabil kundbas.

   Radera
  2. Priserna i USA är alltid utan sales tax. Vilket tillkommer beroende på var du handlar. Jämför du priserna exkl. moms så är skillnaden mindre.

   Radera
  3. Japp, med hänsyn tagen till moms blir kursen 25% lägre; ca 8.95kr/dollar. Om Apple håller sina priser på den här nivån och dollarn fortsätter stiga som tidigare, så kommer de nog göra en valutaförlust tills nästa justering. Men de tjänar kanske mer på att komponenterna blir billigare efterhand.

   Radera
 4. Men, men, men... det är ju bra för Sverige med en svag krona. Det ger ju exportbolagen större intäkter vilket senare gynnar er som löntagare några led senare, efter det att bonusarna har betalats ut, allt enligt hästskitsteoremet. Så vad gnäller ni för?

  SvaraRadera
 5. Nu redovisar inte Apple macbookens siffror separat men bedömare inom datorindustrin brukar räkna med att Apple har 15-20% vinstmarginal på macbook. I jämförelse får PC-tillverkarna vara nöjda om de har 15-20 USD i vinst per såld PC.

  Bara att gratulera Apple för att de lyckats hitta, eller mer korrekt skapa, en lönsam nisch där kunder gladeligen betalar för sig.

  SvaraRadera
 6. Förresten, kommer Apple göra slag i planerna att slutligen stänga dörren helt för tredjepartsdelar, som hårddiskar/minnen, så kunderna blir tvingade att köpa allt från Apple?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har ju redan varit där, och det var ju inte så lyckat. På den gamla onda tiden använde ju Apple "egna" processorer, dvs först Motorolas MC680XX-serie, sedan RISC-processorer från PowerPC-serien (Har för mig att de var tillverkade av IBM). Hårddiskarna och externa enheter använde SCSI-interface och minneskorten var också annorlunda mot de som användes på PC-sidan. Skrivare och tangentbord/mus använde också egna anslutningar. Ingetdera var i och för sig Apple-specifikt, MC680xx-processorerna var stora inom industridatorvärlden, SCSI-interface var standard för serverdatorer, arbetsstationer och high end datorer, vilket avspeglades på priset på hårddiskarna. Jag tror minneskorten var av samma typ som användes i t.ex SUN Sparcstation, vilket inte heller kan sägas vara billigast på marknaden. Alla speciallösningar gav förvisso Macen ett litet prestandaövertag jämfört med en PC med motsvarande processor, men det gjorde dem dyra att tillverka, köpa in och äga.
   Själv hade jag en Macintosh LC med bildskärm från Apple (14" trinitron), extern CD-rom (SCSI, "2x" och CD-caddy) och en Apple Stylewriter II bläckstråleskrivare (egentligen en Canon i förklädnad). Totalt har jag för mig att allt kostade 17.000:-. Bara skrivaren och CD-romläsaren kostade var för sig över 3000:-. Allt var inte bättre förr....

   Radera
 7. Aktieägare och i viss mån bostadsägare kan tacka Ingves & Co för att han för över pengar från framförallt sparare och de som tjänar pengar på arbete till dem. Man plockar pengar från ena fickan och lägger i den andra

  SvaraRadera
 8. Verkar som att iPhonen fick sig en rejäl prishöjning igår också.
  Kollar på Apple store och dom verkar ha höjt iPhone 6 med runt 1200kr rakt över alla modeller

  SvaraRadera