Cornucopia?

2015-03-04 15:55

Survivalism-lajvet Hinterland

Nu kanske inte överdrivet många av bloggläsarna är sk lajvare, men nedanstående teaserfilm för lajvet Hinterland är åtminstone riktigt snygg, med rejäl Stjärnklart-känsla.

Mer detaljer kring själva lajvet hittar ni här, tillsammans med mycket inspirerande foton.

Lajvet tar 60 deltagare och sker två gånger i Kopparberg. Dels 8 - 10 maj och dels 22 - 24 maj.

Och man kan ju bara inte tycka illa om ett event som listar Stjärnklart som en av inspirationskällorna, tillsammans med riktiga mästerverk som The Road, Efter floden och Krigets färger.

Besök nu sajten, om inte annat bara för att titta på foton.
Foto: Sebastian Utbult
Foto: Jonas Aronsson
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

10 kommentarer:

 1. Det lät spännande så jag plöjde igenom hemsidan.

  Som vanligt är det en vänstersocialistpajasgrupp som arrangerar som bara måste klämma in följande.

  "På ett lajv som Hinterland är vi oroliga för att det lätt kan bli ett könsnormativt spelande och fördelande av arbetsuppgifter, hierarkier och utrymme, och det vill vi att ni spelare tänker på och arbetar för att undvika. Detta kommer också att behandlas under workshopen. Vi vill inte se sexism eller sunkigt spel på traditionella könsroller."

  Så här borde de ha skrivit:

  På ett lajv som Hinterland är vi oroliga för att det lätt kan bli en uppdelning av arbetsuppgifter, hierarkier och utrymme baserat på vad som i ett överlevnadsscenario är fullt naturligt när världen står i lågor och det vill vi att ni tänker på och klarar av att acceptera. Det kommer även diskuteras under workshopen. Vi vill inte se att folk på ett alltför aktivt sätt spelar på dessa normer och ger ett överdrivet uttryck för dessa men det kommer att förekomma. Vi vill att lajvet i så stor utsträckning som möjligt ska återspegla hur människor agerar i ett katastrofscenario även i dessa frågor och inte enbart i frågor som rör liv och död, att äta eller ätas elelr vem som ska lämnas åt sitt öde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad driver egentligen lajvare? Är det Monty Python-frågan "What's it like?"

   Hade det då inte varit bättre att se det hela som ett experiment, lite som Zimbardos tortyrförsök, för att kanske kunna förstå hur könsnormer, eller andra moraliska/politkorrekta normer (stryk det som ej önskas) är beroende av välståndsnivån?

   Steven Pinker menade, om jag minns rätt, att man kunde se en mänsklig moralisk utveckling, och att den säkert berodde på och hängde ihop med ett ökat välstånd, men inte *enbart*.

   I så fall skulle såna här lajv vara intressanta som experiment. Hur rasistisk och antifeministisk blir en genomsnittlig Svenne-Banan-politkorrekt människa när "hen" berövas konforten och blir en "han eller en "hon"?

   För övrigt anser PC Jersild det tydligen moraliskt att förkunna att hjärnan är felkonstruerad och måste luras... Undrar vad evolutionspsykologerna säger om sådana människoförsök.

   http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/darfor-maste-vi-lura-hjarnan-att-bli-moralisk/

   Radera
  2. Hela arragemanget blir politiserat av detta.

   "Allt överskott från Hinterland kommer att skänkas till Ingen Människa Är Illegals arbete med att hjälpa flyktingar och papperslösa."

   Tråkigt att vänsterliberal smörja ska pryda samtliga arragemang i lajv-världen. Jag saknar "Blå lajv-front", eller vad de nu hette när det begav sig, men den dog väl ganska snabbt... Det finns inget utrymme i lajv-världen för annat än feministhippies.

   Radera
  3. Ok. Någon äventyrlig kunskapsresa med okänt mål/okänd insikt var alltså inte aktuell, utan eventet styrdes efter ett förutstakat spår, som för en gubbe i ett ishockeyspel.

   Ett liv som en gubbe i ett ishockeyspel låter som en mardröm för mig, men upplevs alltså som intressant och som ett ideal för lajvare. Så olika vi människor kan vara. Live and let live.

   Radera
 2. Mycket ambitiöst och välskrivet. Dock kan jag inte efter att ha tittat på hemsidan lite, inte komma ifrån en känsla av.....fjantighet. -Den framtida kollapsen (eller dekomplexiseringen som är ett mer passande ord) kommer inte att ske plötsligt eller skapa omständigheter som man kan göra dramatiska filmklipp om eller för den delen lajv, förutsatt att man fascineras av att lajva köttfärsköer, bensinstationsslagsmål eller liknande, som kommer att utgöra denna framtid. Googla "Winter of discontent" så får man enligt mig en rätt bra bild över hur denna framtid ser ut. Samhället och dess konsumtionsmönster kommer att retarderas till mitten av sjuttiotalets dito, och sen är det inte mer med det. Visst, inga thailandsresor, inga apelsiner på ICA till vrakpris, svindyrt kaffe, luften i våra storstäder tjock av bränd gengas, hästlort och stekt kanadagässkött. Men i övrigt kommer livet gå vidare som vanligt. Inte så roligt underlag till ett lajv, förstås men det är en annan femma...

  Folk som gillar SD kommer att glädjas, det blir färre flyktingar ty det finns inte diesel att tanka smugglarnas fordon med, och flyget blir en lyx för statschefer, Wallenbergarna, filmstjärnor och en och annan gangster. Folk som gillar MP kommer att glädjas ty det blir mindre biltrafik, mer kollektivtrafik, mer närodlat (man är så illa tvungen) och sådant. Folk som gillar M kommer att glädjas åt industri- eller storbrukarpampens återkomst (fast med mer handkraft på godsen då). Och folk som sympatiserar vänsterut kommer att glädjas åt den klassiska arbetarklassens återkomst, tänk vilka fina partiorganisationer man kan bygga när statar-liknande system återkommer och arbetare åter igen bär blåställ och svingar tunga verktyg...

  (Det sista stycket kan innehålla spår av ironi).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast lajvet handlade inte om en långsam dekomplexisering utan om ett kärnvapenbombat och invaderat Sverige. Då är det ju rimligt att det blir en plötslig och brutal kollaps. Det enda fjantiga jag ser är den nämnda delen om att bara feministhippies får existera. Trist med såna fascistoida tendenser, men annars en gedigen story.

   Radera
  2. "...det finns inte diesel att tanka smugglarnas fordon med"

   Que? Hur tillgänglig diesel i slutändan allokeras avgör väl de laglösa, i det här fallet smugglarna, i enlighet med hur de bedömer olika aktörers (De viktigaste i sammanhanget är Mig, Själv, Jag, Vi eller Vårt) behov.

   Precis som de avgör allokeringen av alla fungibla (=som man kan ta med sig och är svåra att bevaka 24/7) resurser.

   Radera
  3. Stor Ek: Fast min kommentar handlade inte om lajvets vara eller icke vara, utan jag spann vidare på mina åsikter och tankar om hur ett mer verklighetsnära scenario ser ut om man nu skall peta i systemkritisk-postapokalyptisk-"se vad dumma alla är som inte är preppers"-åhej-och-hå. -Till skillnad från scenarier som verkar tas från ganska mossiga b-actionfilmer och romanen och det efterföljande dataspelet "stalker" som jag anser att man kan finna i nämnda lajv.

   Det enda jag gjorde var att påpeka att med all sannorlikhet kommer det inte att se ut så som de tänker sig, och satt i perspektiv att de på hemsidan tar i så de gör i byxorna så blir det lite kissnödigt. Kissnödigheten når akut nivå när jag får höra att de dessutom är några utopiska vänstertomtar som kör det hela. Sedan är ju smaken olika naturligtvis. En sak jag verkligen gillade var att de hade en ordlista med egna termer som appliceras i spelvärlden. Mycket snyggt.

   Brodern: I ett scenario som jag beskrev kommer knappast krigsherrarna i lägga dyrbar diesel på att smuggla folk och prylar till väst. De kommer ha fullt upp med annat, tro mig.

   -Sen försökte jag vara lite rolig där på slutet och sätta partipolitisk knorr på den situationen, men det gick uppenbarligen inte hem...

   Radera
 3. Jag såg några tockena där survivalistlajvare på vägen från tunnelbanan, precis som på filmen fast de pratade rumänska.

  SvaraRadera
 4. Ser genomarbetat och intressant ut. Inget för mig, men säkert kul för dem som är med.

  Men det är ju en slags ödets ironi att överskottet går till s k papperslösa, dvs immigranter som fått avslag på PUT/TUT och håller sig undan avvisning, allt medan samhällsservicen ska fungera som tidigare med skola åt barnen och sjukvård.

  I den dystra framtid som lajvet beskriver så kommer energibristen göra att det inte kommer några busslaster från södra Europa och surt konstaterar att flyktingförläggningen ligger för långt från centrum för att de ska orka kliva av bussen.

  SvaraRadera