Cornucopia?

2015-03-01 11:08

Söndagsläsning: The Killer Elite

"Gentlemen, we just seized an airfield," Colbert says. "That was pretty ninja."
"Meet the Marines of Bravo Company - proud, hardened professionals who deal in that most specialized of American exports: ultraviolence. The true story of bullets, bombs and a Marine platoon at war in Iraq"
Med anledning av gårdagens urspårning kring MÖP:ars TV-seriealternativ till Mello som Generation Kill, så kan det vara på sin plats att påminna om att förlagan i form av Evan Wrights artikelserie The Killer Elite hos Rolling Stone finns fritt att läsa på nätet. Läsvärt.Artikelserien finns i tre delar (1, 2 och 3).

För den som vill gå djupare finns förstås boken Generation Kill på Adlibris för 76:- SEK eller Bokus för 79:- SEK. Värt att notera att av sedvanliga amerikanska skäl är texten i boken i mycket annorlunda än i artikelserien, något man också ser i artikelserien Black Hawk Down respektive boken  med samma namn. Filmatiseringen av Black Hawk Down avviker dock massivt från verkligheten och är inte av samma kvalitet som TV-serien Generation Kill.

Slutligen hittar ni TV-serien hos HBO Nordic. Efter att ha läst åtminstone artikelserien, så slås man av hur autentisk TV-serien är, där replikerna är plockade rakt av, speciellt föraren och signalisten Persons oavbrutna babblande driven av Ripped Fuel och sömnlöshet. Den är rent av så autentisk att det inte gick att casta någon som Rudy Reyes, annat än Rudy Reyes själv, då han är en så osannolikt unik person.

För alla USA-hatare, så bör tilläggas att varken artikelserien, boken eller TV-serien, är svart-vita, utan problematiserar fullt ut, och visar verkligheten ner till hur civila dödas avsiktligt, eller oavsiktligt. Rolling Stones journalist Evan Wright blev senare misshandlad av några onyktra marinkårssoldater hemma i USA, för att ha solkat marinkårens goda namn, vilket nog får anses vara ett facit på objektiviteten i skildringen.

Ändå får man ha en viss beundran för åtminstone Evan Wright, som i egenskap av reporter verkligen befann sig på det fordon som ofta bokstavligen var längst norrut i den amerikanska offensiven, och verkligen var the tip of the spear, dvs sergeant Brian Colberts HUMVEE i 2nd Platoon, Bravo Company, 1st First Reconnaissance Battalion, US Marine Corps.

Artikelserien The Killer Elite hittar ni alltså här: Del 12 och 3. Exempel på riktig journalistik, boots-on-the-ground, och inte dagens Twitter-journalistik.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Tack för tipset.
  Generation Kill var nyttig läsning som sätter en hel del saker i ett andra perspektiv. Som överallt annars så är mänskligheten en blandning av kloka förnuftiga människor blandat med enfaldiga dårar. Oftast leds dessa människor av okunniga enfaldiga karriärister men den lila klicken begåvade hindrar det hela från att bli totalt fiasko.

  Minns speciellt läkarens insatser och mod att stå upp mot sitt korkade befäl:
  "-Frankly sir, I think you´re incompetent to lead this company"
  "-I´m doing the best I can"
  "-Sir, it´s just not good enough"

  USA-hatarna gör sig inte besvär att läsa då det kräver förmåga att hålla se saker från minst två, gärna flera, perspektiv. Kan ju förstöra övertygelsen om deras egna förträfflighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, "Encino Man". För övrigt en popkulturell referens som heter duga.

   Radera
 2. Länken till rolling stone verkar vara fel.

  SvaraRadera
 3. Kan även rekommendera Sebastian Jungers filmer och böcker. Ganska mycket i samma anda även om de ju är dokumentära. Men det visar väl å andra sidan hur nära verkligheten Generation Kill är.

  Obetalbar passage är när en soldat snärjer in sig i ett resonemang om att det vore bögigare att inte ta emot sex av en soldatkompis än att göra det eftersom "riktiga män" ju har sexuella behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stor inspirationskälla för din del förstår genast alla läsare. Förklarar så mycket.

   Radera
  2. På det området är jag närmast en naturkraft, så jag behöver inga inspirationskällor. Däremot är det alltid trevligt att konstatera att "great minds think alike".

   Bli nu inte avskräckta av ovanstående passage, böckerna och filmerna är genuint bra.

   Radera
  3. Var tvungen att kolla upp det, s 208-209 av den svenska pocketutgåvan av Krig som den kort och gott heter.

   Radera
 4. Se upp för översättningen dock, 10 000 rundor AK-ammunition bland annat.

  SvaraRadera