Cornucopia?

2015-03-28 11:58

Slut på pensionssparande - nu åker jobbskatteavdragen

Det privata pensionssparandet är redan på väg bort, då det leder till dubbelbeskattning. Alternativet investeringssparkonto får nu dubblad skatt, så antagligen vill inte regeringen att man ska ha någon privat pension alls. Men eftersom vallöften nu bryts på löpande band lär jobbskatteavdragen åka till hösten, så alla pensionärer blir nöjda med att återigen få samma skatt som de som jobbar.


Bland vallöften som brutits är bensinskatten och ROT-avdraget. Att inte röra jobbskatteavdragen var också ett löfte, men enligt uppgifter ska inkomst- och löneskatterna höjas med 18 miljarder kronor om året. Då ligger jobbskatteavdraget bra till. Alla pensionärer blir därmed riktigt nöjda, då de inte längre kommer ha högre skatt än de som jobbar,.

Jobbskatteavdraget har sedan 2006 för en medelhöginomsttagare med ca 40 000:- SEK i månadslön gett ca 4 000:- SEK mer i plånboken per månad. Runt 30 000:- SEK har skatten sänkts med ca 3 000:- SEK per månad och runt 25 000:- med ca 2 000:- SEK. 

Ett slopande av jobbskatteavdraget borde alltså kunna stärka statskassan rejält, nu när vallöften bryts dagligen.

Att det inte blir över några pengar att spara till pensionen på skattehöjningarna är förstås logiskt. Dubblingen av ISK-skatten är ett tydligt besked - spara inte pengar. Det finns nu egentligen inget sätt att spara till pension kvar, som är förmånligt och motiverat.

Istället vill förstås socialisterna att alla ska ha det lika dåligt, då det är orättvist att en del får pengar över att spara. Speciellt gäller det när man går i pension. Då ska man stå med mössan i hand och ta emot allmosor från staten, eller den tjänstepension som de socialistiska facken har ordnat åt dig. Men kom ihåg att det är arbetsgivaren som betalat din tjänstepension, så tacka vederbörande, och inte facket.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

61 kommentarer:

 1. Fast skatten på ISK är ju löjligt låg. Det är väl inte orimligt att den höjs lite? Den är sannolikt långt under EU-genomsnittet, och kommunist som du är brukar du propsa för att vi ska sänka vår standard till EU-genomsnittet.

  SvaraRadera
 2. 0,37 % i Årlig skatt på ISK eller KF.
  Inget man skräms iväg av tycker jag!
  Det som dessa konton saknar är nån form av avdragsrätt för förluster.
  Annars kan de bli en fälla om bubblan brister-eller kanske är det bara jag som optimerar för mycket?
  Många aktier har hamnat i ISK för att sedan falla rejält. Onödig vinstskatt!

  SvaraRadera
 3. Med högre skattesats på ISK, och ett framtida normaliserat ränteläge för statslåneräntan så har du plötsligt infört en form av frivillig förmögenhetsskatt...

  SvaraRadera
 4. Ja, jobbskatteavdraget kommer att trappas av. Hela jobbskatteavdraget motsvarar dock 100 miljarder, och så mycket kommer man inte att höja skatten med.

  SvaraRadera
 5. Grundavdraget är dubbelt för en pensionär....

  SvaraRadera
 6. Rent struntprat att pensionärerna skulle bli nöjda med en minskning av jobbskatteavdraget. Rent principiellt är ju pensionen en i tiden senarelagd lön, som tidigare uttagits genom avgifter och skatter. Om skattehöjningen som nu föreslås uppgår till 18 mdr motsvarar ju detta inte ens en femtedel av totala jobbskatteavdraget. Sverige år nog det enda land som straffbeskattar pensionärer och jag är fullständigt övertygad om att denna grupp vill behandlas lika ur skattesynpunkt. Det löser man givetvis med skattesänkning för denna grupp och inte genom borttagande av jobbskatteavdraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, man kan också notera att dagens pensionärer får oförskämt hög pension i jämförelse med vad de som idag arbetar och betalar skatt kommer att få den dag de går i pension.

   Radera
  2. Ni pratar som ni har förstånd till...
   Den generation som nu blir pensionärer har betalt mest skatt i historien...

   Radera
  3. Och pension är inte en uppskjuten lön...
   Det är en myt som politiken har lurat folket med...
   Det är alltid den arbetande generationen som betalar!

   Radera
  4. Så som pensionär är jag tacksam att det finns folk som jobbar och bidrager till min pension!
   Och jag anser inte att det är uppskjuten lön, utan ett stöd från yngre medboragre som jag är tacksam för...

   Radera
  5. Så vad vi behöver är förståelse över generationsgränserna!!

   Radera
  6. Kom ihåg att ATP systemet var upplagt som ett pyramidspel. De som gick in i början betalade in lite och fick ut mycket. De som betalade in pengarna till de första ATP-pensionärerna skulle kompenseras genom att de i sin tur skulle få ut mer än de betalat in. Skulle det ha fortsatt skulle hela vår BNP ha uppslukats av ATP-systemet.

   När man avbröt ATP-spelet så fick de sista ATP -pensionärerna mycket förmånliga villkor. Vi som betalat in till ATP-systemet men inte får nytta av en ATP-pension ska sedan dessutom måsta höra på pensionärernas gnäll över att de inte får göra avdrag för inkomstens förvärvande. Pinsamt.

   Radera
  7. Det är för tidigt för S att börja fjäska för pensionärerna redan nu - det kommer kanske någon ytterst liten symbolisk grej i år men den stora [infoga valfri skattesänkning/bidragshöjning här] kommer i vårbudgeten 2018 inför höstvalet samma år.

   Radera
  8. ATP - pensionärerna är över Sjuttio år nu...
   Vi som sysslat med företagande sedan högränteperioden började 1982 har inte fått ett öre över till någon sorts pension, vare sig ATP eller eget sparande...
   Självklart får man kommentaren: Vad har du gjort för fel...?

   Radera
  9. Sedan fjäsk för pensionärerna...
   Eftersom det inte finns någon fattigdomsgräns i Sverige, så finns det inga fattiga pensionärer...
   Men skall vi jämföra med kontinenten så räknas 250 000 pensionärer som fattiga...
   men betalar skatt lik förbannat, då vi inga fattiga har...
   Som sagt.

   Nu borde fattigdomsgränsen dras vid samma nivå som söderut, vilket blir idag 11100kr per månad i inkomst, och det brukar söderut innebära skattebefrielse...
   Men inte i Sverige!

   Här tycker vi att alla får skylla sig själva och hoppas på att man själv kan hålla sig flytande......

   Radera
  10. Om jag fattat rätt så går 18,5 % av bruttolönen till allmän pension. 16% direkt till nuvarande pensionärer och de buffertar som finns i systemet, och 2,5% kan jag själv investera som jag sedan får ut som egen pension. Tjänstepension och annat som jag betalar in investeras i fonder och liknande som jag sedan får ut när jag går i pension, beräknat att jag lever till ca 86 år.

   Allmän pension räknas upp till max 7,5 basbelopp av lönen. Och det som är över det räknas tjänstepension och eget sparande. Och med tanke på att de flesta här är "höginkomsttagare" kommer de att få max på allmän pension plus kanske lika mycket till från tjänstepension etc.

   Radera
  11. Själv maxade jag ut på allmän pension någon gång i slutet på 80-talet förra seklet, och kommer om kraschen uteblir, att få ca dubbel max allmän pension. det går förmodligen att överleva på, kanske med en liten guldkant. Har dock accellererat det personliga sparandet för att säkra just guldkanten.

   Radera
  12. Ett argument som alltför ofta glöms bort i diskussionen om jämställande av skattesatser för löntagare respektive pensionärer är den skatt om 9,23% i det tillgängliga löneutrymmet som går under det diskreta namnet allmän löneavgift och som administreras av arbetsgivaren men som i mottagarkontot hos finansdepartementet definieras som en ren skatt utan koppling till socialförsäkringssystemet.
   I Danmark är man anständig nog att inkludera och öppet presentera dess motsvarighet "arbejdsmarkedavgift" i den anställdes bruttolöneuppgift.
   Denna avgift/skatt är i Danmark per automatik avdragsgill för faställande av beskattningsbar inkomst.

   Med andra ord: Löntagarna i Sverige belastas i sitt tillgängliga löneutrymme med en skatt om 9.23% som inte presenteras synligt för den enskilde och som inte belastar pensionären.

   Hela debatten om pensionärsskatten borde enligt min mening hyfsas i enlighet därmed och i enlighet med en del andra ingredienser som genomförts i samband med "jobbskatteavdraget" och vilka ytterligare belastar inte bara löntagarna utan fastmer långtidssjuka och arbetslösa.

   Radera
 7. Och 3:12 kommer ryka snart, bolagsskatten upp till 30% igen med,

  SvaraRadera
 8. Misstänker att det finns en och annan pensionär med sitt sparande i en ISK som nu får ännu högre pensionärsskatt. PRO lär gå i taket, not!

  SvaraRadera
 9. Enligt mina beräkningar för 2012 så hade en person med Äldreförsörjningsstöd (ÄFS) med maximalt utnyttjat bostadsbidrag, ca 500 SEK mer i månaden netto, än en garantipensionär med maximalt utnyttjat bostadsbidrag och en kommunalskatt på 32 %.

  Med slopat grundavdrag kommer antagligen personer med ÄFS favoriseras än mer.

  SvaraRadera
 10. Jag börjar bli allvarligt fundersam och nedstämd... exakt VAD har vi medborgare gjort som får politiker att hata oss så?

  Finns det ingen politiker kvar som genuint och ärligt vill befolkningen väl? Går det enbart ut på att suga ut oss så mycket det går för egen vinnings skull?

  SvaraRadera
 11. Om höjningarna fortsätter kommer vi nog se en ännu större ström av folk som söker lyckan i andra länder. Högutbildade idag är ganska lättrörliga. Bara i min bekantskapskrets finns folk som flyttat till Silicon Valley, London, Zürich och Hongkong. Och det är med hela familjen, en flytt tills vidare -- inte ungkarlar som tycker det är ballt att jobba utomlands ett år och sen komma tillbaka. Och visst ser jag över möjligheterna att flytta också.

  Cornu, du skriver ofta om invandringen. Vore intressant att se en artikel om utvandringen, du som är bra på siffror och sammanställningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också ett flertal vänner med bra utbildning i bagaget som tagit hela familjen och dragit till USA, Norge, en vän flyttar nu strax iväg till Finland tom, en arbetskollega sticker iväg till Japan nästa vecka, osv. Det är galet just nu..

   Radera
  2. Tyskland är ett bra alternativ.
   Ungdomar som inte vill studera kan söka en lärlingsutbildning i Tyskland. Företagen skriker efter lärlingar, och lärlingsutbildningarna är bra. Ingenjörer bör söka sig till Tyskland. Där är ingenjörsbristen en realitet och visar sig bland annat med höga ingenjörslöner, ungefär 50% över svenska ingenjörslöner.

   Radera
  3. Då får jag lägga till Australien och Schweiz till listan.
   Och allt är SDs fel! Dessa ondskans varelser mer personifierade än lucifer! De har hindrat oppositionen från att vara opposition och tvingar alla i hela etablissemanget att vara extrema så vi måste höja skatterna för att bekosta alla fantastiska nyanlända. De som skall se till att avfolkningen i glesbygd avstannar när de odugliga flyttat. Dessutom vill de onda rusta upp försvaret och skolan, alltså måste alla andra nedrusta. Ve dem! Eller vänta nu?

   Radera
 12. En massa spekulationer om ändrade skatter bara för att ISK skatten höjs något. Beskattningen på kapitalinkomster i ISK har ju sjunkit kraftigt på grund av ett extremt lågt ränteläge, vill vi att skatten på kapitalinkomster skall vara noll och skatter på arbete extremt höga? Kan inte heller se att det är frågan om en fördubbling av skatten på ISK. Statslåneräntan per 30/11 var 0.90% = 2700kr i skatt på 1 miljon, efter 1,25% = 3750kr i skatt. Också en rättvisefrågan i förhållande till alla dem som är inlåsta i gamla systemet med en kapitalvinstskattesats på 30%. Alltså helt ok höjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du ISK-skattesatsen kommer sänkas när ränteläget går upp?

   Radera
  2. När regeringen (oavsett färg) i sin visdom behöver pengar ändrar man bara förutsättningarna och konfiskerar vad man behöver. Det gör det bökigt att planera om man så säger...

   Radera
 13. Vad "kostar" utvandringen i uteblivna skatter? Och hur stora volymer utvandring kan vi acceptera innan det är dags att göra något åt saken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge som alla som blir kvar har det lika dåligt så kommer den diskussionen aldrig att föras. Det finns ju hur mycket som helst att göra, vi kan plöja åkrar och röja skogar.

   Radera
 14. ISK-skatten är intressant. Aldrig har så många moderatgubbar varit så förtjusta i vad som faktiskt är en ren förmögenhetsskatt.

  Det rimliga vore förstås att man bara skattar när man tar ut pengar från sitt ISK, och då betalar samma kapitalvinstskatt (eller drar samma kapitalförlustavdrag) som på andra kapitalvinster. Alltså 30% idag.

  SvaraRadera
 15. Rätt i det mesta, men avtalspensionen "betalas" inte av arbetsgivaren. Det är avtalat löneutrymme som istället för lön sätts av till pension. Och det är faktiskt facket som drivit genom detta i de allra flesta fall (undantag finns så klart).
  När det gäller sparandet så tycker jag inte det verkar vara en höger/vänsterfråga. Finns gott om ekonomer från båda sidor som tycker privat sparande är skadligt (tvärtemot min privata uppfattning förövrigt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har aldrig ägt ett företag hör jag. Klart det är företaget som betalar, var tror du pengarna kommer ifrån?! Att de arbetsskygga fackpamparna har varit med och förhandlat fram ett avtal är helt egalt. Misstänker att du inte räknar med arbetsgivaravgiften då du räknar ut vad du betalar i skatt på din lön...

   Radera
  2. Jag äger ett företag med 4 anställda. De väljer att ta ut lön istället för att avsätta till pension. För mig spelar det ingen som helst roll (har inte kollektivavtal pga att det inte går för mitt företag) om jag ger löneökning eller avsätter till pension. Självklart är det ingen arbetsgivare som skänker pension till sina anställda, den tas av löneutrymmet.

   Radera
  3. Däremot kan zpeter aldrig ägt ett företag, eller är otroligt oinsatt i det företag han äger.

   Radera
  4. Kort sagt, fanns inte pension, förmånsbil, subventionerade luncher, gym mm skulle lönen vara högre i motsvarande grad. Anledningen till att det finns "förmåner" som pension är att det i vissa fall har eller har varit förmånligt skattemässigt.

   Radera
  5. Och jag som trott att det är slutkund som slantat.

   Radera
  6. Avtalspension kan t.ex. innebära att en 58-åring får en årslön i avgångsvederla plus att företaget betalar in pensionsinbetalningar till staten fram till 63 års ålder för att personen när den går i pension inte lider skada av sparken i arslet ur pensionshänseende. Inget hindrar dock personen att skaffa ett nytt jobb och därmed skörda frukterna dubbelt, med extra guldkant på tillvaron.

   Radera
 16. Ha invälningen är ju en ren vinstmaskin så DDRöverenskommelsen kommer ALDRIG att tabort jobbskatteavdraget, att invällarna kostar ca 250 miljarder är rent nonsens...
  Det kommer att bli mycket värre innan det blir bättre.
  Stackars jävla Sverige.....

  SvaraRadera
 17. Man kan inte bli rik på hederligt arbete, sade man för länge sedan. Då menade man lönearbete, på den tiden marginalskatten var 80% och den ekonomiska standarden avgjordes av hur mycket avdrag man kunde göra på skatten. Sedan sopade man bort hela det korrupta systemet i och med skatteomläggningen, och sedan dess har man kunnat bli rik, eller åtminstone nå en hög ekonomisk standard på vanligt lönearbete.
  Och märkligt nog är en massa socialister inte nöjda med det! Samma personer som agiterar för att vi måste stå upp för piloternas rätt till ett rutinarbete för 100 papp i månaden, ryter ifrån därför att medelinkomsttagaren har det för bra.

  Kanske medelinkomsttagaren har blivit för oberoende av staten, men det går ju att ordna med höjda skatter, konfiskerat sparkapital och stopp för hedgeinvesteringar som kan ge visst skydd vid krasch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någonstans där ligger kärnan i deras syfte. Man ska helt enkelt inte tillåtas bli oberoende av staten. Annars kan ju inte politikerna motivera sina insatser i "rättvisans" namn.

   Radera
 18. Kan för övrigt notera att mitt andra hemland Frankrike är inne på samma spår, de har ju för övrigt en precis lika duglig regering som Sverige. Den skattebefriade depån jag startade för kanske fem år sedan, har nu retroaktivt blivit belagd med skatt på avkastning.
  Systemet verkar dock lite smartare; när man tar ut pengarna från depån får man betala skatt på det överskjutande beloppet, alltså skillnaden på den summa man en gång satte in och den man tar ut. Det finns ingen löpande årlig avgift, och går investeringarna dåligt blir det heller ingen skatt. Verkar rimligare kan jag tycka.

  SvaraRadera
 19. Apropå att S fjäskar för pensionärerna men att de förmodligen sparar det till så nära nästa val som möjligt - räknar jag rätt om jag säger att 25% av pensionärerna byts ut mellan varje val???

  Med grovt men medvetet höftade siffror tänker jag så här. Den genomsnittliga pensionsåldern är ungefär 66 år. Den genomsnittliga livslängden är ungefär 82 år. Då blir den genomsnittliga pensionslivslängden 16 år. En mandatperiod är 4 år. Då går det 4 mandatperioder på en genomsnittlig pensionslivslängd. Vilket borde betyda att 25% av de pensionärer som levde på valdagen 2014 kommer att vara borta på valdagen 2018.

  Det tillkommer visserligen nya pensionärer hela tiden, fler än vad som trillar bort, men den reella siffran är ointressant här. Vad jag far efter är motivet till att alltid slänga valfläsk till pensionärerna så sent som möjligt i mandatperioderna. Om ovanstående stämmer så kan man ju förstå det till viss del, nästan 25% av de som är pensionärer just nu kommer att vara borta på valdagen 2018 och således inte kapabla att "betala tillbaka" i valbåset.

  De som å andra sidan har t.ex 1-2 år kvar som yrkesarbetande kan man köpa två gånger, först med någon form av bidrag nu när de fortfarande arbetat, sedan med någon reform för pensionärerna våren 2018 när de är nyblivna sådana.

  Fast det var främst matten jag ville åt - som en av få icke-ingenjörer på den blogg frågar jag nu artigt om den (grovt) stämmer???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte siffrorna men det förekommer en del dödsfall före pensionsåldern så till en början är nog genomsnittliga kvarvarande år efter 66 mer än 16. Flest dör för övrigt under första året efter pensionering.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. De som dör innan de går i pension är inte intressanta i sammanhanget och ej påverkbara av valfläsk i vilket fall. Tjugoåringar som dör i bilolyckor och hundraåringar som dör i sömnen är givetvis med i den genomsnittliga livslängden. Frågan är om den GENOMSNITTLIGA PENSIONSÖVERLEVNADEN är c:a 4 mandatperioder och om det då betyder att omsättningen på röstberättigade pensionärer är 25% från valdag till nästa valdag?

   En liknelse för att förtydliga: Tänk ett hockeylag eller fotbollslag som helt förlitar sig på s.k egna produkter från den egna ungdomsverksamheten. Under fyra års tid så lägger 25% av A-lagsspelarna (alltså pensionärerna) klubban på hyllan, men A-laget fylls på underifrån av yngre spelare. Det finns efter fyra år fortfarande ett lag med samma namn, men det är inte längre samma A-lagstrupp.

   Radera
  3. Ja Peter om du bara har grundskola och man så lever du i genomsnitt 17,6 år efter 65 år medan om du är kvinna med eftergymnasial utbildning är det 22,4 år som gäller och dessa siffror stiger snabbt enligt SCB. (Siffrorna är ett år gamla så nya kommer säkert strax.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Med en ålder på 80 så ska 1,25% dö alltså typ 118-tusen, men dra bort tidiga döslar säg 100-tusen o 2-miljoner pensionärer då blir det 20%, 75 -80% minns alltså förra valets valfläsk . . . . kanske.

   Radera
  5. Det bästa är nog att presentera valfläsket för pensionärerna när de ska stoppa i valsedeln i kuvertet. Annars hinner de glömma bort vem som lovade vad.

   Radera
  6. Genomsnittlig ålder pensionsavgång i är Sverige 63 år.

   Radera
 20. Lars varifrån ska vi få pengar till försvaret?
  Du vill ha ett bättre försvar, jag kan hålla med om det.
  Men hur ska du finansiera det?
  Skatten får inte höjas säger du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, det finns ett 100 tal myndigheter man kan lägga ner, minska public service, ta bort alla riktade företagsstöd, osv. Garanterar att det finns minst 20-30% i budgeten som kan sparas bort utan att någon förutom de anställda byråkraterna behöver lida.

   Radera
  2. Byråkraternas löner tar inte " 20-30% i budgeten "
   Det finns saker som kan tas bort ja, men du måste ha konkreta exempel och minskade bidrag kan ses som skattehöjningar.
   Du måste göra en konsekvensanalys av din besparingsåtgärder.
   Ta fram ett exempel på en bra besparing.

   Du måste gilla slopad avdragsrätt för bostadslån då det bara går till rika.
   http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

   Radera
  3. Fast om det vore så enkelt så skulle det redan ha hänt. Över hälften av utgifterna handlar om omfördelning av pengar tyvärr, så "byråkrater" och "public service" är en relativt liten andel av statens utgifter.

   Dagens klurighetstest: Specificera 20-30% reduktion genom att minska statens utgifter i tabellen nedan, jag har avrundat till hela miljarder:

   UO 1: Rikets styrelse -- 12 mdr
   UO 2: Samhällsekonomi och finansförvaltning -- 15 mdr
   UO 3: Skatt, tull och exekution -- 11 mdr
   UO 4: Rättsväsendet -- 41 mdr
   UO 5: Internationell samverkan -- 2 mdr
   UO 6: Försvar och samhällets krisberedskap -- 49 mdr
   UO 7: Internationellt bistånd -- 30 mdr
   UO 8: Migration -- 17 mdr
   UO 9: Hälsovård, sjukvård och social omsorg -- 62 mdr
   UO 10: Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning -- 101 mdr
   UO: 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom -- 38 mdr
   UO 12: Ekonomisk trygghet för familjer och barn -- 83 mdr
   UO 13: Integration och jämställdhet -- 17 mdr
   UO 14: Arbetsmarknad och arbetsliv -- 68 mdr
   UO 15: Studiestöd -- 20 mdr
   UO 16: Utbildning och universitetsforskning -- 64 mdr
   UO 17: Kultur, medier, trossamfund och fritid -- 13 mdr
   UO 18: Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik -- 1 mdr
   UO 19: Regional tillväxt -- 3 mdr
   UO 20: Allmän miljö- och naturvård -- 5 mdr
   UO 21: Energi -- 3 mdr
   UO 22: Kommunikationer -- 49 mdr
   UO 23: Areella näringar, landsbygd och livsmedel -- 16 mdr
   UO 24: Näringsliv -- 5 mdr
   UO 25: Allmänna bidrag till kommuner -- 91 mdr
   UO 26: Statsskuldsräntor m.m. -- 20 mdr
   UO 27: Avgiften till Europeiska unionen -- 40 mdr

   ... totalen är ungefär 874 mdr. 20% av detta är ~175 mdr. Kan du kapa 175 miljarder från ovanstående utgiftsområden? Det finns ju ett par fina kandidater att skära i, men om man inte vill röra transfereringarna blir det svårt.

   Radera
  4. Rikets styrelse -- tag 3 av 12 miljarder.
   Samhällsekonomi och finansförvaltning -- tag 5 av 15 miljarder.
   Internationellt bistånd -- tag 10 av 30 miljarder.
   Arbetsmarknad och arbetsliv -- tag 60 av 68 miljarder.
   Integration och jämställdhet -- tag 10 av 17 miljarder.
   Kultur, medier, trossamfund och fritid -- tag 13 av 13 miljarder.
   Näringsliv -- tag 5 av 5 miljarder.
   Avgiften till Europeiska unionen -- tag 40 av 40 miljarder.
   Areella näringar, landsbygd och livsmedel -- tag 16 av 16 miljarder.
   Allmänna bidrag till kommuner -- tag 38 av 91 miljarder.

   Summa: 200 miljarder.

   Radera
  5. Fint! Fast då har du i praktiken avskaffat a-kassan och arbetsförmedlingen, och mindre bidrag till kommuner kommer att ge högre kommunalskatter.

   Tyvärr är "Samhällsekonomi och statsförvaltning" mest ett område där statliga tjänstepensioner gömmer sig, så i ditt förslag ingår då att halvera statligt anställdas tjänstepension (om du inte vill lägga ner tex SCB, Riksrevisionen och finansinspektionen).

   Radera
  6. Man drar så klart ner någon annanstans.

   Radera
 21. När man ändå håller på kan man ju sätta in ett tak. Skatten får maximalt vara en viss %-sats och ha en frigräns så att småsparande gynnas. Exempelvis 500 kr. Skulle gynna den som har tillgångar upp till ca 130 tkr.

  SvaraRadera
 22. Jag har valt att inte använda ISK. Jag betalar gärna 30% skatt på intjänat kapital, men tycker inte om ISK-skatten, som mer verkar vara en förmögenhetsskatt.

  SvaraRadera