Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2015-03-14 11:39

Sammanfattning första veckan GP:s nya ledarsida

Det har gått en vecka för Stampen/GP:s nya ledarsida under Alice "Husblatten"1. Teodorescu, tillsammans med Csaba Bene "Praktikanten"2. Perlenberg. Och det är storartad läsning, där Muteborgs lokalblaska kanske förvandlats till Sveriges bästa ledarsida när tidigare infiltration av socialister i denna liberala tidning upphört genom exfiltration via fejkade sjukskrivningar eller protestpension.


Det tål att upprepas vad socialisterna sjukskrev sig över, eller tog ut sin pension för. Nämligen GP:s bolagsordning, där bland annat lika värde och yttrandefrihet och respekt för demokrati står, vilket Teodorescu påtalade i sin första ledare.
”verka för marknadsekonomi, fri konkurrens och en samhällsutveckling i reformvänlig anda. Vi värnar människors frihet, deras möjligheter att välja själva och att få utvecklas i enlighet med sina drömmar och förutsättningar. Vi står upp för tryck- och yttrandefriheten, respekten för demokratin och alla människors lika värde
De som nu alltså nyttjar de svenska trygghetssystemen för att inte behöva jobba under Teodorescu ställer alltså inte upp på ovanstående. Något annat sätt att tolka det hela på finns inte.

Ett axplock ur senaste veckans ledarsida följer.

Ägarfamiljens Peter Hjörne gör ungefär samma noteringar som mig kring nivån på den offentliga debatten.
"Tonläget, attityderna och språkbruket i såväl den nya som gamla offentligheten är ofta skrämmande. Personattacker, elakheter, rödglödgat hat och cynism varvas med trams och pladder på nätet och i radiokanalernas program och mellansnack."
Csaba Bene Perlenberg uppmärksammar hur pojkar far illa i en skola, som prioriterar flickor och flickors sätt att lära.
"Att gapet mellan flickor och pojkar är större i Sverige än i många andra länder är anmärkningsvärt, eftersom genus och feminism ibland verkar vara det enda som i dag tänks, andas och yttras i dagens debattklimat. Jämställdhetsfrågan är dock alldeles för viktig för att reduceras till en kvinnofråga. Det börjar nu bli tydligt att förväxlingen mellan feministiska frågor och jämställdhetsfrågor har gjort stor skada på en hel generation pojkar, som lämnats åt sitt öde."
Ovanstående ledare har rent av (förstås) fått feministerna att starta en egen hashtag på Twitter, #avgåcsaba. Men Perlenberg har förstås helt objektivt och mätbart rätt.
"Svensk skola har i dag inga adekvata verktyg för att tillgodose pojkars rättigheter till en likvärdig utbildning."
Teodorescu försvarar det fria skolvalet och påtalar att integration och lika möjligheter skulle bli ännu sämre om det avskaffades.
"I debatten om segregationen framhålls ofta det fria skolvalet som boven. Dessvärre missar ett sådant resonemang den stora bostadssegregationen och det faktum att det fria skolvalet snarare innebär en möjlighet för barn som bor i utanförskapsområden att söka sig till skolor utanför sitt bostadsområde oavsett storleken på föräldrarnas plånbok. Ett slopande av det fria skolvalet, till förmån för den närhetsprincip som tidigare rådde, skulle därmed cementera snarare än bryta utanförskapet."
Perlenberg avfyrar en bredsida mot Jonas Sjöstedts (v) kampanj mot valfrihet.
"Valfrihet är en kvalité i sig. Det handlar inte om att företag, som kvalitetsmässigt godkänts av myndigheterna att bedriva verksamhet inom respektive välfärdsområde, går med vinst. Det handlar om att Jonas Sjöstedt inte gillar att människor själva ska kunna välja. Det handlar om att Jonas Sjöstedt inte gillar att företag och människor inte ska vara beroende av staten som arbetsgivare."
Teodorescu angriper den rasistiska anti-rasismen och sk identitetspolitiken, där man ska vara på ett visst sätt på grund av hudfärg eller etnicitet.
"Jag tror inte på strukturella förklaringsmodeller. Jag tror inte att blonda medelålders män alltid är förövare, inte heller att mörkhåriga unga kvinnor alltid är offer. Det betyder inte att människor i vårt samhälle inte utsätts för rasism, sexism eller diskriminering. [...] I svensk debatt definieras hat och hot utifrån vem som hatar och vem som hatas, inte utifrån hatet i sig. Den strukturella förklaringsmodellens intåg i den samtida tankevärlden paralyserar reaktionsförmågan när situationen avviker från det givna mönstret."
Teodorescu påtalar det orimliga och motsägelsefulla i svensk migrationspolitik, där volymer inte får diskuteras.
"Kan Sverige rädda alla världens 57 miljoner flyktingar? Om svaret är ja, vilket det bör vara från alla som uppfattar diskussionen om volymer som inhuman, kan man fråga sig varför inte fler propagerar för öppna gränser?"
Jasenko Selimovic protesterar mot att Public Service Tankesmedjans Veckans Boss osmakligheter ursäktas i Expressen som provprat.
"Blatte kommer oftast från anonyma SD-konton. Husblatte kommer däremot ofta från etablerade personer som sällan ställs till svars och som obehindrat deltar vidare i den offentliga debatten. Den andra skillnaden är att när man blir kallad för blatte så kommer många till undsättning. Blir man däremot kallad för husblatte, då kommer istället en artikel om att man inte riktigt förstår innebörden av ordet. Det finns hat och hat tydligen. Det ena är hat, det andra - välförtjänt korrigering."
Lite osignerade ledare följer.

Först om Rysslands invasion och krig i Ukraina.
"När den ryske ambassadören i måndags skyllde invasionen av Ukraina på Sverige – hade vi inte föreslagit ett östligt samarbete hade ju Putin kunnat lämna Krim ifred – blev det än mer uppenbart att landet lider av grava svårigheter vad gäller kartläsning. Uttalandet är skrattretande absurt. Dessvärre blir Östeuropa knappast säkrare av att Ryssland resonerar som ett bortskämt dagisbarn."
Om socialisternas ständiga vilja att reglera folks liv.
"Ett synsätt där tvång är något som andra kan må bra av, men som man själv klarar sig utan, är själva kärnproblemet i föräldraförsäkringsdebatten. Varken grannar, regeringen eller Vänsterpartiet vet nämligen vad som är bäst för den enskilda familjen."
Om uppsägningarna inom svensk telekom och svenskt innovationsklimat.
"Sverige måste möjliggöra innovation, produktutveckling och vitalisera småföretagsklimatet på ett betydligt mer nyskapande vis än tidigare. Till detta kommer avgörande satsningar inom forskningsområdet. Sverige måste inte bara tillhandahålla bra service och kunskaper, vi måste tillhandahålla unika produkter."
Perlenberg bloggar också åt GP. Där nämns en tidnings journalists (se mitt tidigare blogginlägg om detta) utsvävningar och ett bekant namn skymtar förbi.
"[En tidnings] försvarsinriktade reporter [en journalist] fick efter en artikel om hur det stod till med Sveriges vapensystem mycket hård kritik av författaren och försvarsbloggaren Lars Wilderäng. [En journalist] fick till och med skriva en uppföljningsartikel där han delvis fick göra avbön."
Tar av mig hatten för att Perlenberg kallar mig Lars Wilderäng istället för "en försvarsbloggare", som en journalist på en tidning gjorde när jag citerades i tidningen.

Hela GP:s ledarsida hittar ni här och det finns mer som är läsvärt tillbaka till förra fredagen och regimskiftet. När socialisterna nu nyttjar trygghetssystemen för att slippa ställa upp på alla likas värde, demokrati och yttrandefrihet, har sidan blivit riktigt läsvärd. Tyvärr verkar inte Stampen/GP erbjuda någon RSS-feed, så jag automatiskt kan bevaka ledarsidan.

Man kan för övrigt notera att röster som delvis har en bakgrund utanför Sverige, som Teodorescu, Perlenberg och gästspelande Selimovic uppenbarligen behövs i den svenska debatten.

1. Enligt Tankesmedjans podcast Veckans Boss, sk satir (haha).
2. Enligt Tankesmedjans podcast Veckans Boss, sk satir (haha).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Denna kvinnan borde ju ta över och bli statsminister. Vilken människa, hade gjort Sverige mycket gott.

  SvaraRadera
 2. GP ledare är numera intressanta tittar på hemsidan flera ggr i veckan tidigare aldrig

  SvaraRadera
 3. Håller bara med, GP har verkligen börjat ta sig ordentligt och det är riktigt bra att röster som Alice får göra sig hörda. Nu gäller det också bara att vi som gillar't sprider vidare sunda förnuftiga ledare i den mån vi kan.

  Tack för denna headsup Lars, det är uppskattat.

  SvaraRadera
 4. Det verkar som att de sjukskrivna journalisterna på GP är överflödiga. Två personer kan ju med lätthet utföra de övriga arbete, och dessutom mycket bättre.

  SvaraRadera
 5. Detta kommer bli intressant att följa. GP kommer utan tvivel att utmana socialisternas och de vänsterliberalas "åsiktsfrihet".

  SvaraRadera
 6. Jag håller med om att det behövs mer vänlighet i den offentliga debatten, eller åtminstone respekt mot meningsmotståndare. Det offentliga hatet kommer dock enbart från intoleranta vänstermänniskor i media och politik, och inga andra. Listan kan göras lång.

  SvaraRadera
 7. Bokmärkt!
  Lysande ledare som lyser upp och benar ur den grå förvirrade socialistiska mediageggan.

  SvaraRadera
 8. Apropå (V) kan man ju minnas att Lars Ohly var synnerligen emot friskolor
  Dock inte mer än att de dög åt dennes barn..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske var det tösen som valde skola, även fast hennes pappa är emot friskolor?

   Radera
  2. Visst!
   Men, observera: hon hade möjlighet att välja.
   Var hon myndig, förresten?

   Radera
  3. Ja, det är väl lite det som är problemet. Vänstern kan inte motstå det som är bra även om det är fel enligt dem. Vi ser det hela tiden. Friskolor, skatteplanering, etc. Men vänstermänniskor är ju bara människor, såna som Ohly och den skatteplanerande patron Göran Persson på torp. Många blir med ålder och ökad inkomst dessutom djupblå.

   Människan är svag, och om en bra möjlighet finns så kommer även vänstermänniskor att utnyttja den. Därför måste möjligheterna minskas och staten ta över det mesta, gärna helt centralplanerat med femårsplaner och allt, så att människans svaghet inte exponeras.

   Det är ungefär som de som resonerar att man måste begränsa kvinnors rörelsefrihet och klädsel så att inte män blir frestade att våldta dem. För män är svaga individer som inte kan stå emot en bra möjlighet även om de vet att den är fel.

   Radera
  4. En notering is sammanhanget är "Higher intelligence is associated with liberal political ideology and atheism, a statistical study has found.".

   En tolkning, om detta är sant, är att ytterligheterna både till vänster och höger är mer korkade ju längre ut på kanterna man går. Intuitivt känns det faktiskt helt rimligt.

   Radera
  5. Som vanligt på en Lördagskväll närmar jag mig IQ 100 med stormsteg, snart är jag där, i ett lyckligt rus som en helt vanlig människa.

   Radera
  6. Från vilket håll?

   Radera
  7. Från ditt håll så klart.

   Radera
  8. Ja, nu får du nog tänka efter innan du svarar.

   Radera
 9. Det behövs några modiga individer för att börja punktera åsiktsbubblan i Sverige. Bara en person som inte är ängslig att utfryst från (får)skocken och "vad alla tycker" eller "vad alla vet" kan påtala att kejsaren faktiskt är naken.

  Att det är individer med utländsk bakgrund säger snarare något medelsvenssons förmåga att tänka själv eller VÅGA se på saken utanför bubblan. Några generationers fostran i den "svenska förträfflighetsfascismen" kombinerat med en skola vars främsta uppgift det var att fostra dugliga skattebetalare…och misslyckades även med det kanske är orsaken?
  Om man bara tar flyktingfrågan som ett exempel så är det bland invandrare man hittar dom starkaste kritikerna av svensk flyktingpolitik. Men vem frågar dom? Dom har ju "fel" åsikt. Ett av få fall i sverige där man faktiskt kan tala om strukturell rasism. Inte din hudfärg, utan din åsikt avgör hur du bemöts av dina medmänniskor.

  Ungefär såhär som Alice sammanfattade på sitt tidigare uppdrag.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/asiktskorridoren-finns-och-ar-trang_3810510.svd

  SvaraRadera
 10. RSS-feed för GP:s ledare: http://www.gp.se/1.872491

  SvaraRadera
 11. Om vänsterfeministen funderar på hur vi ska minska de patriarkala strukturerna i skolan, kanske den socialliberala föreslår en jämställdhetsbonus eller skolranking med avseende på jämlikhet. Medan då Praktikanten ser de svaga resultaten hos pojkarna och undrar hur skolan ska kunna anpassas till att passa även pojkars natur. Han är den enda som betraktar saker som de är, objektivt sett, och föreslår att man handlar utifrån det.
  Då blir det ett starkt resonemang.

  Det verkar som om ledarsidan liksom Teodorescu tänker tankarna fullt ut. Tvärtemot hennes belackare tycker jag inte att hennes åsikter verkar vara varken särskilt långt åt höger eller märkvärdigt ovanliga. Tvärtom har säkerligen många svenskar liknande ideologisk bas. Det som gör att det blir intressat är tydligheten och att hon och de andra på ledarsidan uttrycker konsekvenser.

  SvaraRadera
 12. Någon som kan förklara vad AD menar med "SDs stängda gränser"? De vill väl bara minska asyl- och anhöriginvandringen med 90%, dvs ner till en mer normal och hanterbar europeisk nivå? Antagligen ett sätt för AD att distansera sig från SD när hon tar upp en sådan känslig fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är konstigt hur även i övrigt förnuftiga människor lyckas missa det som SD upprepar gång på gång, att de inte alls vill stoppa invandringen eller stänga gränserna, utan bara minska ner volymen till de mer sansade nivåerna som gäller i våra grannländer och i resten av världen.

   Radera
 13. Håller med, nu är det intressant att ta del av G-P:s ledarsidor, mycket tänk och läsvärt, till skillnad från för då mellanmjölksliberalerna härjade fritt där...

  SvaraRadera
 14. Nu fattas bara att GP rekryterar Ivar Arpi också, så blir ledarsidan helt optimal!

  SvaraRadera
 15. Känns lätt patetiskt när det snackas om åsiktskorridor och vänstermedia när 100% av media kontrolleras av högeråsikter. Som exempelvis feminism, en ärkehögerideologi. Eller är det inte så att alla partier är feminister utom kd (och ev sd).

  SvaraRadera
 16. Ursäkta mig, säkert duktig kvinna, men ....
  Har hon inte samma öron som Sofia Arkelsten? Är det rent av samma människa med nytt namn?

  Ingen nedsättande om öronen, men nog är de ... öhh ... ett slags unikt blickfång.

  SvaraRadera
 17. Det är verkligen märkligt att folk sjukskriver sig för att det är jobbigt på jobbet. Ungefär som de borgerliga ministrarna Maria Borelius och (en till, kommer inte ihåg längre) som sjukskrev sig när drevet gick.
  Det enda rimliga är att journalisterna på GP, och givetvis ovanstående ministrar, åtalas för bidragsfusk.

  Men det är ju inte så konstigt att borgerliga politiker saboterade sjukförsäkringen, eftersom de själva är skurkar och fuskare. Som man är själv, dömer man andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett vanligt fel som många gör är att titta på detaljer, istället för att titta på helheten. Ser man historiskt kan man identifiera parametrar som gör att ett samhälle fungerar bra: Vetenskap, demokrati, sjukvård, fungerande rättssystem som garanterar äganderätten, konsumism, etc.

   I ljuset av den större världsbilden blir tolkningen av lokala och individuella förhållanden ganska väsensskillda.

   De finns de som hävdar att sovjetstaten besegrades av rock and roll och jeans. Möjligt, men kanske det var annat som också spelade in. Vad vi vet är att segrarna skriver historien, och det är rock and roll och jeans, och kanske oljebolagen.

   Radera
  2. En intressant aspekt i sammanhanget är att just jeans var otroligt åtråvärda i den gamla sovjetstaten. Ett arbetarplagg som man av outgrundliga anledningar inte kunde, eller vägrade att producera. Ett tydligt fall fall av polariseringssjuka, eller min fiendes fiende är min vän, oavsett. Eller hur?

   Radera
 18. F.ö. Lyssna på Ron Paul om "secession", ISIS, den svaga staten. https://www.youtube.com/watch?v=g36Ef5Fvkok (lyssna särskilt också på hans utlägg om Pol Pot!) Ron Paul är bara så jävla bra! (Dessutom har han ju den trevliga texan drawl.)

  Det är mer och mer som tyder på att staten försvagas och något nytt byggs upp - klansamhället är framtidens samhälle. Och USA kommer att vända sig in mot sig själv, trol inte bara för att de är less på att vara världspolis, utan också för att de inte har råd att vara det.

  SvaraRadera
 19. Apropå ledarsidor
  Finns undersökning om hur många av tidningarnas läsare som ögnar igenom ledarsidor?
  Åldersgrupper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att det är en väldigt liten del, de som på ett eller annat sätt har inflytande. Typ jag och du :-)

   Radera
 20. Det mest anmärkningsvärda är nästan att en ledarskribent, som oftast är journalister, citerar en namngiven källa, i detta fall Bloggägaren. Annars koketterar de gärna med sin obildning, eller låtsas ha kommit på allt själva. Frågan är vilket som är värst.

  Men så är inte Perlenberg jounalist, utan... ja allt möjligt kulturellt. En "runtenomare" som det heter på skånska. Altmuligmand på danska.

  SvaraRadera