Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2015-03-21 17:16

SACO: Inför fastighetsskatt, slopa ISK och höj skatten för småföretagare

SACO vill inte bara återinföra dödsskatten och skatt på makar som vill jämna ut varandras ekonomi eller ge en dator till sina barn. Man vill också införa fastighetsskatt, slopa investeringssparkonto, höja skatten på pensionssparande och höja skatten för småföretagarna genom att stryka 3:12-reglerna, samt höja priset på mat med ca 10%.


SACO:s förslag.
Grundregeln är att allt (redan skattat - pengar du har på banken är redan skattade minst en gång, t ex ditt månadssparande på lönen) kapital ska beskattas med 30% och inget annat. I eget aktiebolag kan man idag betala 20% i skatt på redan skattad vinst, men i verkligheten är skatten alltså högre pga dubbelbeskattning, vilket SACO väljer att ignorera.

Allt detta kan man se SACO:s samhällspolitiske chef Robert Boije redovisa från tidpunkten 11:00 i nedanstående video.

En liten skärmdump från presentationen hittar ni också ute till höger.

Därtill ska momsen på mat, restaurangbesök, kultur som teater, film, bio och böcker, kollektivtrafik mm höjas till 25% från nuvarande 6 - 12%.
Själva rapporten Gör om, gör rätt hittar ni som PDF här. Om ISK och pensionssparande står det bland annat:
"Skatten bör i så hög utsträckning som möjligt uppgå till 30 procent på alla kapitalinkomster. Det nya investeringssparkontot har en för låg beskattning i förhållande till annan kapitalinkomstbeskattning. Den halverade avkastningsskatten från 30 till 15 procent på pensionssparande bör också ses över."
Privat pensionssparande måste förstås motarbetas, då enda sättet att få en bättre pension ska vara genom fackets kollektivavtal med arbetsgivarna.

Angående fastighetsskatten så vill man att man ska beskattas på 30% av den kapitalinkomst man hade fått om man sålt småhuset (ej bostadsrätt alltså) till marknadspris och satt in pengarna på banken.

Förslaget innebär avsevärt högre fastighetsskatt än i det gamla systemet, där man betalade 1% av taxeringsvärdet, som motsvarade 75% av marknadsvärdet för ett antal år sedan. Den nya skatten blir i SACO:s exempel 0.9% på 100% av marknadsvärdet, eller en höjning med 20%, plus att det ska beräknas på nuvärdet och inte värdet för något år sedan.

SACO:
"För att inte skattesystemet ska snedvrida hushållets val av kapitalplacering bör en fastighetsskatt tas ut på bostaden som motsvarar skatten på bankräntan på 9 000 kronor. Alternativt kan en schablonintäkt tas ut på 30 000 kronor som sedan beskattas med 30 procent. För en placering på 2 miljoner respektive 3 miljoner kronor skulle fastighetsskatten istället vara 18 000 respektive 27 000 kronor. Marknadsvärdet på huset utgör vid varje given tidpunkt det kapital som kan placeras om, och därför är det marknadsvärdet på huset som bör utgöra basen för fastighetsskatten."
Den vars villa idag är värd 4 MSEK ska alltså betala 36 000:- SEK i fastighetsskatt, eller 3000:- SEK i månaden i ovanstående exempel. När räntan stiger stiger också fastighetsskatten.

Sammantaget vill SACO massivt höja skatterna, inklusive momsen på mat, vilket innebär ca 10% dyrare mat, återinföra en värre fastighetsskatt osv. Det enda man inte vill göra är återinföra förmögenhetsskatten.

Ni som är medlemmar i bland annat Civilekonomerna, JUSEK, Lärarförbundet, Naturvetarförbundet, Sveriges Ingenjörer, Läkarförbundet, Officersförbundet är medlemmar i SACO och stöder alltså detta lobbyarbete via bland annat er medlemsavgift. SACO har nu gjort gemensam sak med LO om att få socialdemokraterna att göra detta till faktisk politik och lag i Sverige.

Om ni som medlemmar vill anmäla avvikande åsikt till SACO så nås man på [email protected].
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Visst är det underbart med socialism :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men bara tills man får slut på andras pengar som en viss gumma en gång sade.

   Radera
  2. Tydligen går vansinnet i cykler. Just nu verkar det närma sig en veritabel toppnotering.

   Radera
 2. Vad snällt att inte återinföra förmögenhetskatten!
  Dom inser nog att det inte längre kommer finnas något skatteunderlag till detta om genomför alla dessa förslag.

  SvaraRadera
 3. Gå ur ditt SACO-förbund idag!

  Jag gjorde det

  Trygghetsnarkoman som jag är valde jag att istället gå in i Ledarna. En mycket annorlunda fackförening inte agerar som en fackförening. Men jag kan behålla akassemedlemskap och inkomstförsäkring

  Ledarna är inte med i SACO eller TCO. Tvångsansluter inte medlemmarna till Socialism

  Fyll i och klicka. De hjälper mig att gå ur mitt gamla fack
  http://www.ledarna.se/sv/Om-medlemskapet/Bli-medlem/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har gått ur Sverigeingenjörer för ett tag sedan. Helt meningslöst förbund, jämför lönerna för en civing i Sverige med en i Tyskland så ser man vilken nytta de gjort!

   Radera
  2. Japp, gick själv ur dåvarande civilingeniörsföbundet då de inte ens visat sina klippta klor vid en händelse. Sedan har de några gånger, under nytt inflaterat namn, visat sin totala överflödighet åt några kolleger.

   Radera
  3. Som lågutbildad 25-öresingenjör tjänar jag mer än de flesta civ-ing.Misstänker att lönen inte har så mycket med utbildning att göra utan mer vad man presterar och producerar. Medlemskap i dylika organisationer är nog mer en psykologisk chimär, typ en falsk klapp på axeln, en slags självbefläckelse.

   Radera
 4. Staten gick miste om många miljarder (20 miljarder per år?) när fastighetsskatten togs bort. Den vore bra om den i någon form infördes och att man i stället tar bort reavinstskatten (flyttskatten).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har aldrig slagit dog att det ofantliga borde minska sina kostnader? Vi lever trots allt i ett av världens mest skattetyngda länder.

   Intressant att också att högskattesverige inte är så gammalt, till -67 hade vi lägre skattetryck än medel i oecd. Ungefär tills dess spirade Sverige. Värt att nämnda i sammanhanget är att 1870-1970 hade Sverige kanske världens högsta tillväxt. Sossarna har inte mycket orsak i det, grunden lades innan dem, de skördade men återplanterar ej.

   Radera
  2. Kors i taket. Jag haller med kgb.

   Nulli secundus

   Radera
  3. Ja, Markus. Många tyckte fastighetsskatten var bra. Moderaterna ville t.ex. inte ta bort fastighetsskatten utan det var en ren eftergift åt KD.....möjligen var vi många som tyckte den var för hög och borde sänkas. Det stora problemet var förmögenhetsskatten som bidrog till ännu mer absurda avgifter för högst normala bostäder.
   MEN ÄR DET HÄR EN FRÅGA FÖR SACO? BORDE INTE SACO ÄGNA SIG ÅT ATT TA VARA PÅ MEDLEMMARNAS INTRESSE PÅ ARBETSMARKNADEN ISTÄLLET FÖR ATT KAMPANJA FÖR EN SOCIALDEMOKRATISK POLITIK?????

   Radera
  4. Vanligt folk, sådana som jag, som jobbade som dräng på den tiden, betalade knappt ingen skatt alls..
   Men på 1970- talet fick sossarna hybris och ville bli av med alla "vanliga" jobb och hölde inte grundavdraet i takt med inflationen..
   Utan skattetrycket bara ökade med automatik.
   Sedan kommden underbara natten och under senare år alliansens politik..
   "Vanliga jobb" utföres numera av folk från kontinenten då ett "vanligt" jobb kostar 100 000kr mer per år än samma jobb på kontinenten...
   på grund av skattetrycket på låga inkomster...
   Hela Sverige har hoppat från plankan...

   Radera
 5. Vore helt befängt att göra det svårare för småföretagen med att öka skatten för dem. Inte direkt lockande att bli/vara småföretagare i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Fastighetsskatt ja. Övriga skatter nej.
  Det är enklare att höja skatten än dra ner på onödigheter som presstödet eller kulturstöd

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om att dra ner på föräldrapenningen.

   Radera
 7. Hur mycket skatt är rimligt totalt vid arbete?

  Tar man betalt in 100 kr så är 57 kr skatt..

  (20 kr moms 19 kr arbetsgivaravgift och 18 kr kommunalskatt).

  Tycker facket att detta är för lite skatt? Hur ser det ut i konkurrentländer? Vad händer i framtiden?

  SvaraRadera
 8. @Björn kolla på genomgången, SACO vill sänka skatten på arbete så de höjningar Cornu visar på är de justeringar som behöver göras för att kompensera för sänkningen.

  SvaraRadera
 9. Verklighetsfrånvända är de, politrukerna på SACO:S kansli
  Dags att lägga ner SACO. Medlemsförbunden är inte så blinda - får man hoppas

  1. Storföretagen flyttar ut sin verksamhet - en trend som pågått i många, många år
  2. Det är bland småföretagen som sysselsättningstillväxten sker
  3. Så länge 2. sker kan 2. beskattas och finansiera arbeten för SACO:s medlemmar inom K/L och stat. Om pålagan blir för betungande på 2., väljer en del inom 2. att leva på bidrag som 3. utfärdar

  Alltså: GÅ UR ditt SACO-förbund nu!
  Du kan alltid gå tillbaka när denne ekonom är avskedad eller, hellre, hela SACO avskaffat

  SvaraRadera
 10. Men att höja momsen är genialiskt: då ökar inflationen, vilket är riksbankens dröm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller hur, tänk om man plötsligt överträffar inflationsmålet o måste höja räntan rejält, vore ju hur kul som helst :)
   "va, kunden räntan gå upp också?!"

   sen när amorteringskravet kommer i sommar också så kanske priserna inte alltid gick uppåt ändå.

   blir intressant att se om de kommer stå fast vid det förresten, med dagens låga räntor kommer det nog svida rätt rejält.
   lägre räntor = högre pris = mer pengar att amortera varje månad

   Radera
  2. Man borde kanske öka momsen med 2% per år och riksbankens inflationsmål är uppfyllt!

   Det har ju gynnat oss bra förr...

   Radera
 11. Jag kom för några dagar på sedan på att en årlig fastighetsskatt på en procent av inköpspriset skulle kunna vara en bra ide. Den som köper en fastighet för fem miljoner får då betala 50.000 kr i året i skatt. Så kan man sänka andra skatter. Och dämpa fastighetsbubblan. En sådan fastighetsskatt blir inte ett problem för pensionärer och skärgårdsboende. Knappt ens för de som driver upp bostadspriserna in absurdum. Men betala för det får de senare göra. Precis som de skall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. spelar tyvärr ingen roll hur bra förslag är om de inte köper några röster. lägger S ett förslag som är bra för landet men impopulärt bland många i medelklassen kommer M direkt lova att ta bort det nästa mandatperiod så är de tillbaks i spelet.

   det är ju bara att titta på deras utspel om ökade anslag till försvaret, de skiter i landet de vill bara ha röster.

   Radera
  2. Jag kom på att m man höjer skatten till minst 5 mnkr om året så blir det jättebra! Tänk vad mkt andra skatter man kan sänka ( eller inte).

   Radera
  3. En fastighetsskatt på inköpspriset blir mer lättadministrerad, besparar långtidsboende orimligt höga och stigande skatter, reduceras med tiden pga löneinflation och skapar en del kryphål för överföring av fastigheter från äldre generationer till yngre. Barnen kan ju få överta fastigheten till ett symboliskt pris så blir fastighetsskatten minimal. Inte så illa för medelklassen alltså.

   Radera
 12. Vilka kommunistjönsar, men det finns sådana på annat håll också. Exempelvis bloggaren Bobubbla vill höja fastighetsskatten. Bobubbla ser kanske inte längre än näsan räcker men fackpamparna kör kommunism light för att attrahera alla okunniga fattiga.

  SvaraRadera
 13. Hur motiverar ni att skatten på arbetsfria inkomster ska vara lägre än för arbete? Nog för att skatterna är åt hvete för höga. Men det är väl inte rimligt att det som idag ska vara mycket dyrare att lönearbeta än alla andra sätt att tjäna pengar?
  Och när det gäller momsen, som är alldeles för hög, hur motiverar ni att staten gynnar vissa branscher framför andra? Olika momssatser är socialism om något, dvs politiskt centralstyrd ekonomi A la centerpartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att staten, du och alla andra ska skita fullständigt i om jag väljer att ge min dotter 20000 kr av min redan beskattade inkomst.

   Radera
  2. Vi behöver stora skatteintäkter för att finansiera allt som politikerna lovat till höger och vänster. Man har kunnat höja skatterna på arbetsinkomster, då de flesta arbetstagare inte är beredda att flytta för att sänka sina skatter, då inlärning av nytt språk, ny examen eller validering av den tidigare etc. kostar flera år av hårt arbete. Kapital är precis motsatt, och kan flyttas över gränserna med en knapptryckning. Om vi skulle höja kapitalskatter till samma nivåer som inkomstskatten, skulle vi med god marginal ligga högst i världen, vilket skulle driva bort kapital. Då de flesta, även politiker, inser att landets ekonomi skulle skadas hårt om fabriker, företag och annat kapital lämnade landet, så har man tvingats vara mindre klåfingrig ifråga om kapitalinkomster än om arbetsinkomster. Vi kan till exempel se att arbete och kapital är komplementära i ekonomin, så varje krona kapital extra i ett land gör varje arbetad timme marginellt effektivare, vilket ger höga löner och "bra ekonomi".

   Differentierad moms är dock svårare att sakligt motivera. Oftast är det en effekt av starka lobbygrupper och missriktad välvilja mot svaga grupper (sänkt matmoms, då "alla skall kunna äta"). När det gäller just restaurangmomsen, är den väl dessutom en effekt av EU:s konkurrenslagstiftning, som är mycket sträng mot att gynna inhemska näringsidkare framför utländska, men också att detta är ett område där skattekilen effektivt hindrar den specialisering som annars är till fördel för ekonomin.

   Exempel: Om staten tar 75 % av vad jag betalar en kock för en middag (moms+soc. avgifter+inkomstskatt), behöver jag bara vara en fjärdedel så effektiv som kocken för att hemmamål skall ge mig större nytta än restaurangmål. Halveras momsen, hamnar vi på ungefär en tredjedel istället, vilket leder till större specialisering och att jag ägnar mer tid åt sådant som jag är effektivare på, och därmed högre skatteintäkter. I motsats till detta är jag inte i närheten av en fjärdedel så effektiv som en biltillverkare på att göra bilar, så där skulle en lägre momssats ha mindre effekt på graden av specialisering.

   Personligen tycker jag dock att detta argument väger lätt mot enkelhet hos skattesystemet.

   Radera
 14. Sänk bolagsskatten till 0% som i Estland.
  För övrigt, det stora problemet med våra skattepengar som försvinner i nåt svart hål har bara SD lösningen på. Folk som jobbar är lite trötta på att få sitt kapital omfördelat till andra. Pratade med en lettländare häromdan, han sa att det positiva med urkassa socialbidrag i Lettland är att dom slipper den invandringen vi har i Sverige, ingen vill till Lettland, då dom inte skänker bort massa pengar utan vidare.

  SvaraRadera
 15. En del kommentatorer får det att låta som att det bara är att placera sina pengar i t.ex. aktier eller fonder och vips så kan man lyfta en fin avkastning som dessutom är lågt beskattad. Jag vill passa på att påminna om ordet risk. Betydelsen kan man lätt slå upp i SAOL.

  SvaraRadera
 16. Skatten kan sänkas om vi ändrar på riksbankens uppdrag.
  Inflationen förstör era pengar och riksbanken fyller på med nya pengar som ni tvingas att låna av bankerna, bankerna får ränteintäkter på nya pengar, kreditgivningen skapar alla pengar i vår ekonomi nu.

  Lösningen är att riksbanken trycker upp lika mycket pengar som inflationen förstörde och ger dom till staten.
  Nu får bankerna pengarna är det rimligt?

  M3 2600miljarder 2% av dom pengarna ger staten 50 miljarder.
  Alla kreditpengar ger staten över hundra miljarder till.

  Nu beskattar bankerna er, låt beskattningen gå till staten i stället.
  Denna reform ger stora skattesänkningar till er.

  Reformen har inget med socialism eller kapitalism att göra, det är bara en liten ändring av hur en del pengar skapas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu beskattar bankerna er och ni protesterar inte, riksbanken förstör era pengar med inflationsmålet sen trycker bankerna upp nya pengar och lånar ut till er.

   Trycker riksbanken upp samma mängd pengar som inflationen förstörde och ger dom till staten så kan era skatter sänkas.

   Nu trycker bankerna upp samma mängd pengar som inflationen förstörde och lånar ut till er, känn er blåsta.
   På storbankerna skattar dom åt er.   Radera
 17. Den bästa pensionen är ett gäng pamp och degussatackor under madrassen :)

  SvaraRadera
 18. Så dåligt tycker jag inte förslaget verkar, det handlar ju om att ändra och förenkla skattesystemet. Skatten på arbete ska ju sänkas, så totala skatteuttaget behöver inte höjas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns absolut poänger med förslagen. Det märkliga är dock att SACO går ut med ett förslag som de säkerligen inte har mandat för. Jag är osäker på att medlemmarna är av samma åsikt som kansliet i de här frågorna.

   Det hela ser vid första anblick ut som ett skolboksexempel på "påverkansarbete". SACO går ihop med ärkefienden LO vilket ger medialt genomslag och ökar sannolikheten att få igenom några förslag. Problemet är att den enda frågan som SACO drivit tidigare inom det här området är ju värnskatten. Det är ganska kraftiga eftergifter för att få igenom dess avskaffande.

   Dessutom så baseras hela argumentet på att "Sverige har inte råd att finansiera välfärden.". Därmed lägger man genast ord i mun på medlemmarna. Vem har sagt att medlemmarna anser att dagens system är rätt? Många medlemmar skulle säkert ändra hela välfärdssystemet hellre än att höja skatterna. Detta är frågor som medlemmarna aldrig tagit ställning till då det inte har någonting att göra med vad en fackförening ska arbeta med.

   Radera
 19. Sätt rösträtten i paritet till vad man betalar i skatt. Det blir jämvikt så småningom.

  Och det vore mer rättvist, samt ger incitament att bidra för att kunna bestämma vart pengarna går.

  SvaraRadera
 20. Som alert medborgare har jag nu uppmärksammat organisationen på den påtalade defekten genom ett skarpt elektroniskt meddelande till [email protected] som torde göra s.a.s. susen.

  "Hej!

  Med anledning av högst relevanta skriverier i den s.k. bloggosfären vill jag meddela eder att ni infiltrerats av omänskliga kommunister, förmodligen robotkloner från 70-talets Ryssland eller nuvarande Nordkorea.

  Jag rekommenderar att ni startar ett relevant utrensningsprogram å det snaraste!

  Med Vänlig Hälsning!

  Neo Cortex"

  SvaraRadera
 21. Verkar som att det nu på allvar är dags att överväga att flytta utomlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lägg sedan till vår nuvarande säkerhets, utrikes och migrationspolitik så finns ännu fler motiv att se över sitt bo för sin egen skull och sin egen säkerhet.

   Radera
  2. Återkom gärna med en lista på länder som ni tycker styrs bättre...

   Radera
 22. Här om dagen erbjöd jag en mindre egenföretagare att ordna produktion av hans produkter utomlands billigt så att han istället skulle kunna ägna sig åt ren försäljning på heltid.

  Han blev inte alls glad utan tyckte det var en skymf mot Sverige att flytta produktion utomlands. Och att man som svensk minsann borde betala sina skatter i Sverige. Jag påpekade att jag som liten egenföretagare kan inte ta ansvar för det som våra politiker rent av motarbetar.

  Därefter fyllde han på med att Sverige minsann ändå var ett billigare land att producera i eftersom man rent av fick ett antal tusenlappar i månaden bara för att ta in en FAS3a i sitt företag Så det var ju billigare.

  Därmed hade han gjort mig mållös. Vissa har så mycket moral att de har dubbelt av den...

  SvaraRadera
 23. #sacogate: Sveriges Arkitekter har nu lagt upp en kommentar på sin hemsida efter att jag mejlade förbundsordföranden Jacob Sahlqvist. Det tackar vi för!

  [quote]"Saco driver frågan centralt för att sätta igång en debatt och mig veterligen har inte Sveriges Arkitekters kansli planerat delta i den diskussionen. Men jag håller med dig om utspelet onekligen har sina svaga punkter.

  Igen skall det ses som ett debattinlägg från Saco centralt och inte något som de olika förbunden enskilt ställt sig bakom.

  Gemensamma uttalanden har vi en helt andra förankringsprocesser för."[/quote]

  https://www.arkitekt.se/sveriges-arkitekters-syn-pa-sacos-debattartikel-om-skattereform-i-dn/

  SvaraRadera