Cornucopia?

2015-03-25 14:47

Regeringen: Hälften av ROT-reduceringen ska bli stöd till kommunbudgetarna

Regeringen presenterade idag som uppföljning på sänkandet av ROT-avdraget att 3.5 miljarder, av de 6 miljarder som ROT-avdragssänkningen ska ge, ska förstärka kommunernas generella budgetar. Detta genom att kommuner ska få subventioner för de byggprojekt de redan tänkt genomföra.


Det hela presenteras förstås som stimulans för byggande, vilket är kvalificerat inkompetent skitsnack.

Stödet ska nämligen utgå redan för projekt som påbörjas och med idag, den 25:e mars 2015, dvs sedan länge redan planerade projekt hos kommunerna. Endast hyresrätter ska få bidragen, och kommunerna får därmed några miljoner i stöd till den generella kommunala budgeten, som nu inte behöver belastas för att bygga dessa redan planerade bostäder.

Eventuella nya projekt tack vare denna subvention kommer tidigast börja projekteras nästa år, dvs 2016, och börja byggas tidigast 2017 och stå kanske klara 2018. 

Fram till 2018 kommer alltså minskande ROT-avdrag förstärka en del kommuners generella kassor, och kanske gå till kommunhybrisens monument över sina politruker.

Man kan förstås välja att applådera reduceringen av ROT-avdrag, om denna reducering hade lett till generellt ökad frihet och minskade subventioner, genom minskade skatter. Istället flyttas pengarna från individer som bygger åt sig själva efter faktiska önskemål och behov, med högsta effektivitet, till kommunala bostadspampar som generellt uppvisar stor inkompetens, korruption och nepotism.

Sedan kommer väldigt få kommuner bygga med rimliga hyror. Det innebär nämligen att familjen Kretin och familjen Pletin kan bosätta sig där, och de kostar kommunen mer än vad staten kommer erbjuda i stöd till byggandet. Så rimliga hyror kommer alltid ligga marknadsmässigt högt för att säkerställa att endast rätt personer har råd.

Men vem vet, ett och annat kommunalt bygg- och bostadsbolag kommer visa upp extra höga vinster, vilket ger den kommunala fastighetspampen ett schysst bonus för sin skicklighet i att ordna vinster i bolaget, som delas ut tillbaka till den generella kommunbudgeten.

Vart de övriga 6 miljarderna som ROT-sänkningen ska ta vägen anges inte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Skjut mig. Nu kommer kommunpolitiker att komma med löften om badhallar, modern hem för syklubbar, superköpcentrum, datorer till alla och massa andra saker.

  Uuuuh.

  SvaraRadera
 2. Har de räknat med minskningen av byggandet som det reducerade ROT-avdraget kommer leda till? Eller har man som vanligt som knappt normalbegåvade bara tittat på dagens nivåer, och antagit att byggandet kommer fortsätta att ligga på samma nivå trots de minskade avdragsmöjligheterna? Våra politiker och byråkrater brukar ha mycket svårt att fatta att folket alltid anpassar sig efter förändringar i lagstiftningen, och de förändrade ekonomiska incitamenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle det byggas mindre (nytt) om ROT-avdraget reduceras? För att folk blir mindre benägna att köpa nybyggda hus när de inte får dra av 50% av arbetskostnaderna när de river ut köket efter tidigast 5 år?

   ROT-reduktionen bör i teorin leda till en viss lönepress i byggbranschen, då några av de byggargubbar som idag bygger om kök i gamla hus istället tvingas bygga kök i alldeles nya hus. Lönepress som ger ökade vinster till byggbolagen, vilket borde göra att de bygger mer. I teorin.

   Radera
  2. Minskat byggande var kanske fel ordval. Jag menar så klart att med lägre avdrag kommer färre ha råd att/ta sig råd att renovera eller bygga ut, vilket minskar skatteintäkterna då mycket av det ROT-arbete som skulle ha utförts med dagens avdragsnivåer helt enkelt inte kommer utföras överhuvudtaget.

   Förmodligen har man inte tagit med det i beräkningen när man påstår att ROT-sänkningen kommer ge staten 6 miljarder extra att slösa bort.

   Radera
  3. Men om folk inte har råd att göra rot-avdrag betyder ju det att de betalar skatt (som de annars skulle gjort avdrag på) till staten istället för till byggar-Lasse. Om det sedan är staten eller Lasse som spenderar pengarna på det mest samhällsekonomiskt effektiva sättet är en annan fråga.

   Enda sättet för skatteintäkterna att minska skulle vara en ökad arbetslöshet i byggbranschen (eller kraftigt sänkta löner).

   Radera
  4. Ja, du har helt rätt, det är inte skatten på ROT-arbetet som man får göra avdrag på som jag tänkte, utan den egna inkomstskatten. Så i just det här fallet spelar politikernas bristande förståelse för dynamiska effekter ingen roll.

   Radera
  5. Unknown, Det verkliga slöseriet är väl att riva ut välfungerande kök istället för att bygga lägenheter där de behövs. Sänkningen av ROT subventionen till villaägarna kommer förhoppningsvis att leda till att kapacitet frigörs till riktiga bygginvesteringar.

   Radera
 3. Lite Off the topic, äntligen en bankchef som säger det rakt ut med högre skulder, från vårt västliga broderland:
  "Det blir ikke flere boliger av å gi mer kreditt til de som må ha lån utover 85 prosent av kjøpesummen"

  "Han mener kunden tar den største risikoen når bufferen er liten, mens bankene tjener gode penger på å låne ut mer, gjerne til høyere risikopremie."

  http://www.dn.no/nyheter/2015/03/25/1425/-det-er-kundene-som-sitter-med-problemet-for-gjelden-flger-deg-videre

  SvaraRadera
 4. Borgaren skriker som en gris när han blir ombedd att betala sin lyxkonsumtion av borgerlig ideologi. Mångkultur och globalisering kostar och vem är bättre lämpad att betala den än han som skriker högst efter just detta? Bort med ROT. Bort med RUT. Väck med ränteavdraget. Väck med bankgarantin. Väck med riksbankens penningpolitiska interventioner. Låt borgaren betala sina egna kostnader fullt ut.

  SvaraRadera
 5. Men ärligt talat... detta är, oavsett vilken retorik som används för att förklara det, en desperat åtgärd att bistå kommunerna att hantera de enorma kostnadsökningar massinvandringen medfört. Sannolikt kommer det inte att räcka ens på kort sikt och på lång sikt kommer det att få samma effekt på tillväxten som ökade skatter alltid får.

  SvaraRadera
 6. Så inkompetent utformat att man häpnar. O Herre Gud, oss nådig var om detta faktiskt är ett ärligt försök av regeringen att stimulera nybyggnation av hyreslägenheter. Jag hoppas att det är ett bakslugt sätt att smörja kommunpamparna som man sen motiverar med något som gör sig i samtiden. Alternativet är fullständigt total inkompetens vilket är värre är medelmåttig korruption. Att sosseriet sen endast stoppar 42% (2,5/6*100) av avdragssänkningarna i egen ficka tycker jag är rätt stort.

  SvaraRadera
 7. Jag klandrar M för detta. Dom hade kunnat ta makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Ångrar redan en sak jag gjorde idag. Fick en webbenkät om förtroende för partiledare. Tryckte för "högt förtroende" för Batra (3/4). Skulle givetvis ha tryckt på "lågt förtroende" (2/4).

   Konstigt, varje gång jag läser denna blogg blir jag mer av en reaktionär gubbe. När jag är mig själv utan påverkan, väljer jag att se positivt på kvinnor.

   Radera
 8. Kommuner har redan sedan tidigare generellt varit bra på att konkurrera ut privata näringsidkare och nu ska de dessutom få statligt stöd för att driva det vansinnet ännu hårdare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart, vi har en socialistregim i Sverige och det ingår i den ideologin.

   Radera
 9. Citat Memet Kaplan; "Det är ju jätteviktigt att bygga hyrebostäder åt ungdomar, studenter och eeh..till..eehhh...*host* ...och....ehhh..till...ja.. andra svaga grupper". Slut citat.

  SvaraRadera
 10. Flyktingmottagande kostar enorma pengar. De pengarna skall nu in.
  Fler åtgärder kommer att följa.
  Du som är kritisk, du öppnar ditt hjärta.

  SvaraRadera
 11. Icke att förglömma att de kommunala bostadsbolagen sedan kommer att användas som skattkistor för ytterligare pamp-monument som sätter kommunen på kartan, vilket leder till ökade skatter alt. saftiga hyrespåslag när kåkarna sedan ska renoveras.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/pengar-flodar-ur-de-kommunala-bostadsbolagen/

  SvaraRadera
 12. Typiskt sossetänk, mer pengar till kommunpolitruker, subventioner till hyresrätter, mer svart jobb och högre arbetslöshet.
  Alliansen bär Dock en del av skulden genom DÖ..

  SvaraRadera