Cornucopia?

2015-03-29 20:00

Räntorna tillfälligt stabila - nollränta på statens 5-åring

Detta inlägg är reklam.

Efter Riksbankens räntesänkning till -0.25% i reporänta har marknadsräntorna nu stabiliserat sig och i stort sett inte rört sig den senaste veckan. Den statliga 2-åringen har fortfarande negativa ränta, och nu har även 5-åringen i princip nollränta, vilket gör att staten kan låna upp nästan gratis för hela mandatperioden.

Upplåning som idag sker på två eller fem år kostar alltså i princip ingenting för regeringen, som kan fylla de tomma ladorna i utbyte mot nyemitterade statsobligationer. Istället kommer nästa regering, efter valet 2018, att bli sittande med de femåriga statsobligationerna och nödvändig refinansiering efter valet. Vilket mycket väl kan komma att ske till avsevärt högre ränta.
Svenska långa marknadsräntor sedan årsskiftet.
Per i fredags låg den statliga 2-åringen på -0.314%, 5-åringen på 0.025%, 7-åringen på 0.186% och 10-åringen på 0.399%.

Mer spektakulärt är att det nu nästa är gratis för bankerna att låna upp för att balansera 2-åriga bostadslån. Räntan på 2-åriga bostadsobligationer är nu endast 0.165%, medan femåringen ligger på 0.625%.

Det är förstås inte helt ovanligt med stabila räntor under en vecka. Vi såg exempelvis det innan räntesänkningen till -0.10%. Återstår nu att se om räntorna fortsätter vara stabila på den här nivån.

Antagligen kan man få fantastiska tillfällen att binda sin bolåneränta just nu. Oprutat ligger 2-åriga bostadslån på knappt 2.0% och 5-åriga runt 2.40%. Vore intressant att höra hur det har gått för de läsare som nappade på Mitt Bolåns kampanj här på bloggen. Erbjudandet kvarstår förstås och det finns kunder som har fått ner till 1.0% i ränta på bolånen, men det är gissningsvis rörlig ränta. Dessa sista två meningar är att betrakta som reklam för Mitt Bolån.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Anar jag att du skjuter på bubbelspräckningen till 2018?

  SvaraRadera
 2. Börsen i USA är i ett prekärt läge f.n. En mängd olika matematiska stops samt kanalmotstånd har tvingat t.ex SP500 och DJIA att bromsa upp sedan november förra året. Vi står inför ett vägskäl. Bryta upp över kanalen, inleda en större rekyl(typ 10%) alternativt fortsätta en konsolidering sidvägs. EPS i USA förväntas ha sjunkit med 4,6% Q1(S&P500) + en tendens till en försvagad makrobild. En liten säljsignal från 11 mars ligger och lurar. Den kan förstärkas under veckan. Terminerna öppnar dock uppåt i skrivande stund.

  Vet inte om ni observerat att varje uppgångs-våg sedan oktober förra året har startats av FED-uttalanden. Kommer realekonomin i USA att klara resten? Isf höjs räntorna i juni. Jag tror att ekonomin är för svag för det och i synnerhet om börsbolagen ger försvagade utsikter.

  SvaraRadera
 3. Negativa räntor?
  Betalar man för att man tror att staten kommer att köpa statsskuldväxlar till ett högre värde vid QE?
  Är QE en dålig affär för staten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kombination av

   1. Förlusträdsla - hellre den förlust man känner till
   2. Överlikviditet pga QE etc
   3. Obligationsbubbla - hoppas på greater fool, inklusive centralbankerna

   Radera