Cornucopia?

2015-03-04 17:18

Räntorna skuttade uppåt på Magdalena Anderssons oansvar

Finansminister Magdalena Andersson (s) har nu helt bytt fot och bryter mot det hon sade innan valet och överger överskottsmålet i statens finanser. De svenska statslåneräntorna hickade till och steg markant snabbare än bostadsobligationerna under gårdagen.

Trenden uppåt för räntorna fortsätter alltså, och det är helt tydligt att rörelsen för statsobligationer skilde sig från bolåneobligationer under gårdagen. Bolåneobligationernas räntor fortsatte linjärt uppåt enligt pågående trend, medan statsobligationernas räntor hickade till.
Svenska långa marknadsräntor 2015.
Tvååringen påverkades dock bara marginellt, och fortsatte linjärt, vilket kan tolkas som att marknaden ser att övergivandet av överskottsmålet ger problem om längre än två år.

Sverige förmodas nu gå in i en högkonjunktur. Normalt ska vi då visa överskott i statsbudgeten och betala av på skulderna, så det finns en beredskap inför den ständigt garanterade lågkonjunkturen.

Nu är det dock en "högkonjunktur", där vi knappt orkar över 2% i real BNP-tillväxt, trots nollade, rent av negativa räntor. KPI-inflationen sänks genom sänkta räntor, vilket ger en skenbart högre BNP-tillväxt. I verkligheten ligger svensk ekonomi i respiratorn. Det är förstås mycket allvarligt att i detta läge överge överskottsmålet.

Dock har alliansen sagt att man i och med decembersveket inte kommer gå emot socialisterna i något som berör ekonomi, så man stöder därmed ett övergivande av överskottsmålet. Annars kunde Ida & Hanifs exponering av Magdalena Andersssons lögner varit rolig. Nu blir den bara sorglig.

Nu återstår att se om ränteuppgången accellererar och fönstret för Magdalena Andersson(s) Toblerone-politik snabbt stängs. Ta det på kortet åt låt nästa regering betala.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

47 kommentarer:

 1. Tycker fortfarande att det är helt fantastiskt det som sker i Sverige.
  Alliansen skulle kunna regera Sverige imorgon(typ) och få igenom 99% av sin politik (med passivt stöd av SD).

  Men det VILL man inte... :o

  Politik är att inte vilja, eller hur det nu är man brukar säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle antagligen räcka med att Alliansen föreslog att man ska tillämpa det regelverk som finns kring anhöriginvandring så skulle SD ge sitt stöd. Men det vill inte Alliansen, hellre då en regering där mp ingår.

   Radera
  2. Det är uppenbarligen så att det är viktigare att runda regelverket än att behålla överskottsmålet.

   Radera
  3. Det är många kommentatorer som inte ser verkli gheten bakom politikernas agerande. Vi hade förut en statsminister som hänvisade till sin etniskt mångkulturella bakgrund som förklaring till sin aversion mot Sd. Moderaterna valde sedan Batra med sin mångkulturella familj. Reinfeldt säkerställde därmed att efterträdaren var trogen hans mål att ersätta det etniskt svenska Foley med ett mångkulturellt folk.

   Radera
 2. Ingen är väl förvånad. Som sagt, detta har påtalats hela tiden. Inget överskottsmål och dessutom högre skatter som iofs fått skjutas framåt ett år i tid.

  SvaraRadera
 3. Helt OT - Finns det något preliminärt resultat från den nya PISA-undersökningen häromdagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är nog hemligstämplad.

   Men Fridolin gick iaf idag ut med en läsa-skriva-räkna-garanti för lågstadiet, så man får väl anta att man gör allt för att mota olle i grinden...

   Radera
 4. Så nu ska Anderssonskan raskt tömma Anders Borgs överfyllda lador. Eller hur det nu var.

  SvaraRadera
 5. Hon den där finansministern är ju inkonsekvent och är expert på att prata mot sig själv, likt en människa som blivit lobotomerad. I början av oktober veckorna efter valet var det tomt i ladorna och det fanns inga pengar att ta.
  Ett halvår senare är det fullt i ladorna och att pengarna ska användas.

  Stackars Sverige och svenskarna.
  http://www.dn.se/nyheter/politik/andersson-det-ar-en-tom-lada-vi-kommer-till/

  SvaraRadera
 6. OT, men kanske ändå inte, här är en intressant jämförelse över mängden kontanter i olika länder.
  Artikeln handlar om Sverige, men hans spekulationer är rätt ointressanta tycker jag, utan det är grafen som är intressant.


  http://jpkoning.blogspot.com/2015/02/sweden-and-peak-cash.html

  The Swedes really don't like cash. First, consider that Sweden is the only country in the world that I'm aware of where reliance on paper money is in decline. Second, no country's central bank has produced a nominal deposit rate as negative as Sweden's, for as long. Yet even at -0.85% per year, Swedish banks who own those deposits haven't fled into 0% cash, providing some indication of the degree to which they hold banknotes in disdain.

  As the chart below shows, cash outstanding continues to grow in almost every country except Sweden. Japan and Denmark are the only countries that come close to pacing the Swedes, although both nations continue to show incremental growth in demand for banknotes.

  Sweden reached "peak-cash" somewhere between 2007 and 2008. The reason for this change of heart is public preferences, not government diktat. . . . .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna person gjorde ett grundläggande jobb jämförande Target 2 med det motsvarande amerikanska systemet.

   Target2 and the Federal Reserve Interdistrict Settlement Account
   http://jpkoning.blogspot.com/2012/01/target2-and-federal-reserve.html

   The Idiot's Guide to the Federal Reserve Interdistrict Settlement Account
   http://jpkoning.blogspot.com/2012/02/idiots-guide-to-federal-reserve.html

   Radera
  2. Varför kontanter om man inte tillhör den svarta ekonomin? Att kontanter försvinner ur samhället är ett mått på att vi är avancerade till skillnad från landet som uppfann kreditkortet för 60 år sedan, men fortfarande betalar ut löner i kontanter och betalar räkningar med check - USA.

   Radera
  3. Det är även ett tecken på vår tillit till auktoriteter. Tänk dig ett samhälle där alla våra pengar innehas av bankerna. De bestämmer när Du får använda Dina pengar, vad du får köpa och till vilken avgift. För mig är det ett skräckscenario.
   Jag tycker det är bra med kort, men bara som ett komplement till cash.

   Radera
  4. Världens mest lättlurade befolkning. Det Kristian skriver är inte ovanliga tankegångar i Sverige, och det är verkligen katastrofalt.

   Radera
 7. Jag läser din blogg och tycker en hel del av det du skriver är intressant och tankeväckande. Också bra det du skrev om medvetet missförstånd och att det behövs ett annat och mindre hårt samtalsklimat. Jag håller helt med.

  Inte minst mot bakgrund av detta måste jag fråga dig om det du kallar för "decembersveket". Kan inte du förklara på vilket sätt det är ett svek? Så vitt jag vet har ingen borgerlig partiledning lovat ett nyval - av lätt insedda skäl, innehar man inte statsministerposten kan man inte lova ett nyval. Att beskriva det som ett "svek" förutsätter alltså att någon har ställt ut ett löfte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveket består väl i att Alliansen kunde ha regerat eftersom Sd röstade på dess budget, men det ville man inte. Det finns en ickesocialistisk majoritet och en framröstad ickesocialistisk budget, so step up to the plate! Sen kan man tycka att det vore demokratiskt om väljarna hade fått äga sitt om denna uppgörelse. Man hoppas väl att det är glömt till 2018.

   Radera
  2. Fast det i sig gör ju ingen skillnad. På en mandatperiod hanterar riksdagen ett tiotal budgetar (BP, VÄB, VÅP).

   SD sa att de skulle rösta på den budget som gick mest deras väg kring allt migrationsrelaterat. Så iaf åtta gånger - två gånger per budgetperiod och år - skulle övriga partier delta i en kapplöpning mot att tillfredsställa SD mest. Det skulle lamslå hela det demokratiska systemet och i praktiken gjort att Sverige riskerade nyval en gång per år. Vad är garantin att de inte skulle vilja och kräva att påverka budgeten inom vilket annat område som helst också? Den som är ekonomiskt intresserad bör inte minst fundera på hur nyvalssituation varje år skulle påverka förtroendet för svensk ekonomi.

   Jag begriper att man kan ha invändningar mot överenskommelsen, sakliga sådana. Men jag tycker det är intressant hur man kan beskriva en uppgörelse mellan partier som representerar 87% av väljarna, och som i sak innebär en återgång till riksdagsordningen som gällde hela vägen fram till november 2014 som ett "svek", när det inte är borgerliga partier som har vare sig utlovat eller dragit tillbaka ett löfte om nyval.

   För övrigt tycker jag att det borde stått rätt klart för den som följer svensk politik redan i början av mandatperioden att allianspartierna inte vill ta i SD med tång. I varje valdebatt framförde Fredrik Reinfeldt, "en röst på något av våra fyra partier är en röst för en alliansregering, en röst på något annat parti är en röst på just något annat". Förväntningen att man skulle regera på nåder av SD är, för att vara hård men ärlig, ganska naiv.

   Radera
  3. Om en regering ska få igenom sin budget behöver de se till att det finns en majoritet bakom den. På så vis är det folkstyre, d.v.s. demokrati, eftersom folket har röstat fram riksdagens sammansättning.

   Oavsett hur många eller hur få som röstat in SD i riksdagen (i det här fallet Sveriges tredje största parti) så har SD all rätt att ställa vilka villkor de vill för att stödja en budget. Regeringen behöver kompromissa när de inte har egen majoritet. Om de inte kan kompromissa med SD så finns det fyra allianspartier att kompromissa med. Antingen kompromissar man som regering tillräckligt för att få igenom budgeten eller får man helt sonika avgå.

   Det är alltså inte SD som är naiva i budgetförhandlingen. De har sin åsikt och framför den. De som är naiva är regeringen som klamrar sig fast vid makten och samtidigt inte är benägna att kompromissa med Alliansen och SD i den utsträckning som krävs för att få majoritet. Det är precis detta som folkstyre handlar om, d.v.s. demokrati. Det är barnsligt att ha inställningen att antingen ska det vara på vårt sätt eller inte alls. Sossarna må ha ett maktfullkomligt arv men solen snurrar inte runt den röda rosen.

   Decembersveket består i något så fundamentalt som att Sverige inte längre är en demokrati. Vi är en regim där regimen består av parterna som ingick decemberöverenskommelsen. Efter att folket röstade in dem i riksdagen bestämde de sig för att ändra spelreglerna så att en minoritet kan styra över en majoritet.

   Om oviljan att kompromissa med SD är stark så finns 87 % av riksdagen att kompromissa med.

   Vad Alliansen har gjort är tragiskt. Jag blir lika upprörd varje gång jag tänker på det. Stjärnor som Löfven och Andersson kan nu diktera socialistiska villkor (som sakta men säkert stryper Sverige) över en icke-socialistisk majoritet. Alliansen kan sitta lamslagna (av någon anledning) tillbakalutade i riksdagen och lyfta fina löner / villkor utan att behöva ta ansvar.

   Det finns bara ett oppositionsparti, det är SD. En röst på SD är således en röst för att återställa demokrati.

   Radera
  4. FR var väldigt tydlig med vad som gällde ja, och övriga i partitopparna, men sen lyckades han ju med att köra Alliansen och M i botten för att sen avgå omgående. Så vem är det som är naiv och inte i kontakt med verkligheten? Faktum är att väldigt få Alliansväljare är emot ett samarbete med Sd, bara lite drygt 20%. Det övergripande målet verkar vara att förhindra att Sd får något inflytande över svensk politik snarare än att föra sin egna politik. På köpet får man då Mp:s politik i små doser och man ger regeringen cart blanche i budgetfrågor i fyra år.

   Jag tror inte att Alliansen kommer att ändra hållning angående Sd i närtid, och jag tror inte heller att de kommer att vinna nästa val heller. De håller på att bli ett parti för medelklassen i storstädernas finare områden, vilket max kan ge 35-38%.

   Radera
  5. Allianspartierna kommer nu stödja regeringens vårbudget oavsett innehåll. Det är att svika. Att 87% av väljarna står bakom regeringens budget är en lögn. Att 87% av väljarna är emot SD är en helt annan sak.

   Radera
  6. Om man röstar på ett parti så förutsätter man att det partiet ska göra allt för att få genomslag för den politik de gått till val på. Om man sedan struntar i det, fast man har möjlighet att få igenom sin politik, så är det ett enormt svek som jag ser det.
   Varför ska jag rösta på ett parti som inte ens försöker driva igenom sin politik?

   Radera
  7. Björn,

   att 87% av väljarna är emot SD är en lögn. De var mer för något annat parti men det innebär inte att de var emot SD. Många var ganska mycket för SD också, åtminstone deras invandringspolitik, men var som sagt ännu mer för något annat parti - men de kommer att rösta SD nästa val efter det här.

   Radera
  8. Har inte påstått det...

   Radera
 8. Holy Jesus! Och jag som trodde att noll-ränta var det nya normala. Det skulle ju vara annorlunda den här gången. Men något som ÄR annorlunda nuförtiden är att man kan trycka pengar utan att det blir inflation - se bara på USA och ECB - och nu ger sig tom gamla Riksbanken in i pengatryckarkarusellen. Och ser vi någon inflation? Nope!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillgångsinflation samtidigt som vi har prisdeflation...

   Radera
  2. Lite lustigt att man hyllar de sista 30 åren med västvärldens inflationsbekämpande penningpolitk. Det enda som har hänt efter att en centralbank infört inflationsmål vs centralbanksränta är att räntan sänks till nya lågvattenmärken i slutet av varje konjukturcykel och penningmängden ökar i lika rask (eller raskare) takt som innan paradigmskiftet.

   Radera
  3. Nu har jag inte en aning här, men kan det vara som så att pengapressandet "bara" leder till billigare krediter? Dvs höjer bara alla risker men ger ingen effekt i dagsläget, typ?

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Jodå - än så länge accellererar ränteuppgången på 5-åringen

  När du la ut detta inlägg så låg den på 0,285 och nu kl 20.00 var den uppe över 3,05

  http://www.investing.com/rates-bonds/sweden-5-year-bond-yield

  Nu är vi alltså tillbaka på samma nivå som vid årsskiftet - trots RB:s minusteporänta

  SvaraRadera
 11. Vad är värre? Ett överskottsmål på 1% som instiftades under radikalt olika förutsättningar för 20 år sedan, extremt nödvändigt då men överspelat nu en statsskuld på 35%, och som ändå inte följts på många år. Eller ett balansmål som följs och som frigör 40mrd om året som vi slipper höja skatter för att få in?

  SvaraRadera
 12. Det som verkar hända när vi inte håller oss till överskottsmålet är ju att marknaden straffar oss med högre marknadsräntor
  Högre marknadsräntor innebär dyrare att låna - och då är det nog inte lika intressant för Magdalena längre
  Att det bara är intressant medan vi i princip får betalt för att låna är vä det Cornu menar med att fönstret för Magdalena Andersson(s) Toblerone-politik snabbt stängs (räntorna går upp så fort hon börjar prata om att låna,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sägs om att jämföra räntorna med norska, danska, brittiska och tyska räntor. Hur rör dom sig? Går Sverige mot strömmen?

   Kausalitet och korrelation...

   Radera
 13. Anders Borg lyckade ju inte heller fixa något överskott. Han lånade till Jobbskatteavdrag. Men då vart det inget hallå. Varför är det sådant väsen nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev. I norrland kan "vart" betyda "blev" :)

   Radera
 14. Ansvarslös är väl en understatement. Sverige har en totalt inkompetent regering, den sämsta i vår långa historia. Samtidigt har vi en totalt inkompetent opposition också den den sämsta i vår historia. Våra myndigheter och institutioner har abdikerat och ställt om till survival-mode för att undvika total samhällskollaps.

  Vi har väldens mest inkompetenta och enögda journalistkår som agerar politiska aktivister i stället för att granska makten och ställa politiker till svars. Svenska STASI journalister jagar medborgarna i stället för politiker.

  Och vi är ett folk som är totalt blinda och döva när landet plundras och ruineras mitt framför våra PK- förvirrade sinnen. Majoriteten av svenska folket är totalt omedvetna om att vi tränger oss före i kön till vår egen avrättning.

  Heja Sverige friskt humör, det är det som susen gör.

  SvaraRadera
 15. Jag förstår inte upprördheten. 1%:målet som sund ekonomi saknar vetenskaplig underbyggnad. Tvärtom det är osunt. Möjligen hade det något politiskt läge efter 90-tals krisen. Däremot har det lett till som Cornu påvisat till en kraftig skuldsättning hos hushållen. Om inte staten lånar så måste hushållen göra det. Kritiken kommer nota bene inte från fackekonomer, snarast tvärtom. Kritiken kommer från inkompetenta politiker och en del virrhjärnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om inte staten lånar så måste hushållen göra det"
   Din grundtes är alltså att vi måste öka belåningen... Varför?

   Radera
  2. Connyt Det är etablerad nationalekonomisk teori att lånande och sparande måste vara i balans. Jag hävdar inte att vi måste låna mer ty lånanandet kan inte överstiga sparandet och tvärtom. Lite insikter i elementär nationalekonomi är inte skadligt förutom möjligen här på denna sajt.

   Radera
 16. Helt rätt "Madde", pengar är billiga dags att höja ersättningsnivåerna i trygghetssystemen rejält så att vi får lite konsumtion.

  SvaraRadera
 17. "The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money som Thatcher en gång sade och det stämmer ju rätt bra :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen såere Thatcherismen har kollapsat.

   Radera
 18. Du menar kapitalism? Nej den har inte kollapsat vi har bara utsatts för en kraftig och otäck vänstervåg. Tyvärr kommer det inte hålla och för dom som inte tror det eller är okunniga i ekonomi ber jag er läsa historieböckerna lite noggrannare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar thatcherismen denna småhandlar egoism och missunnsamhet, som utgör kärnan i en ideologi, som förkastat delar av nationalekonomisk kunskap. Kapitalismen är bara inne i en av i systemet inneboende kriser och har inte lyckats ta sig ur den senaste; kalla det otäck vänstervåg om du vill, jag kallar det bara faktisk verklighet. Och till sist undrar jag om du överhuvudtaget öppnat någon annan bok i historia än skolans läroböcker? Du verkar vara arketypen som visar att man inte måste vara dum och okunnig för att vara moderat men det underlättar. Faktisk jomen såere.

   Radera