Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2015-03-15 15:18

Putinavgörandets stund närmar sig

"Min erfarenhet att när det gäller rysk nyhetsförmedling, så kan de blåljuga precis hur som helst. De kan skicka ut hur många dimridåer som helst." - Kristian Gerner till Schibsted/SvD
I morgon ska man fira invasionen och annekteringen av Krim i Moskva, där krimbor, inklusive närvarande ryska militärer, fick rösta mellan JA till Ryssland eller alternativet NEJ till Ukraina. Om Rysslands president Vladimir Putin inte framträder offentligt och verifierbart då, har något hänt.Dock kan rysk maskirovka annars pågå hur länge som helst. Den bästa formen av statskupp är den statskupp som inte märks, då det minskar riskerna till motkupper eller protester. Men i morgon får vi svart på vitt om Putin är avsatt i någon form.

När sågs förresten premiärminister Medevev senast? Batman och Robin avsätts med all sannolikhet samtidigt.

En intressant frågeställning här är att rysk psyops och svansen av nyttiga idioter är nästan knäpptysta i kommentarsfälten just nu. Frågan är om de blivit tagna på sängen, eller om man inväntar direktiv från FSB och övriga ryska organisationer som hanterar vad för budskap som ska förmedlas på Internet? Man saknar helt enkelt manual för hur man ska agera på att Putin är försvunnen. Enstaka troll försöker peka på någon artikel som menar att Putin inte alls är försvunnen, som att det skulle hjälpa.

Frågan blir också hur nyttiga idioter, som satsat allt på att hylla Putin och kritisera Ukrainas valda parlament för att ombildat regeringen i väntan på nyval, och tillsatt en tillfällig president innan formellt nyval, ska reagera när sannolikt militären genomfört en statskupp i Moskva och tillsatt en junta? 

All retorik psyops använt mot Ukraina omfattar i så fall helt plötsligt Ryssland och Kreml, fast ännu värre, då regimskiftet inte sker via den lagstiftade församlingens försorg och gällande lag. Därtill handlar det i så fall om en statskupp i ett land med kärnvapen, ett land som redan bryter mot internationell rätt, mänskliga rättigheter, ingågna ratificerade avtal och invaderar och annekterar grannländers territorium i Europa för första gången sedan 1945.

Den andra frågan är då hur de ska ställa sig till den nya regimen. Vilka som är putinister respektive avlönad psyops kommer då visa sig. Avlönad psyops kommer fortsätta gå Kremls ärenden, oavsett vem som sitter i Kreml. Nyttiga idioter kan behöva ompröva hela sin världsbild.

Kan bli jobbigt.

Kanske är det därför rysstrollen är så tysta. De upplever just nu en identitetskris när ljuset från Den Store Ledarens inte längre skiner. Fascister behöver sin Starke Man och blir helt rådvilla annars. Det blir även jobbigt för den halva av Sverigedemokraterna som är putinister, och har satsat på fel kort, om kortet är ute ur leken.

Baserat på Rysslands extremt professionella och skickliga informationskrigföring det senaste året, så är det spektakulärt att man inte kunnat hantera läget som uppkommit. Min slutsats är att de som styr informationskrigföringen är helt tagna på sängen av att Putin försvunnit, eller så pågår pogromer inom myndigheterna just nu, där putinister rensas ut av den nya juntan, vilket stör informationsoperationerna. Jag gissar att de flesta av den minoritet som fortfarande är aktiva i kommentarsfält, främst är nyttiga idioter och inte avlönad psyops - de tydligaste pysopsoperatörerna har varit allt mer frånvarande i takt med att dagarna utan Putin passerat.

I morgon vet vi. Ingen Putin, så är han avsatt. Det kan faktiskt vara en medveten informationsstrategi från juntan att helt enkelt hålla tyst. Likt invasionen av Krim och Ukraina - så länge man inte officiellt medger att man för krig mot Ukraina, så kommer man undan. Samma strategi kanske tillämpas vad gäller eventuell statskupp - håll tyst om den, så kommer ingen motkupp. Håll tyst och säkra stöd hos avgörande ledning, eller rensa ut motståndare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Eller så är det en vätte. Stalins händer alltså.

  SvaraRadera
 2. OT: www.forsakringskassan.se har strulat hela dagen och verkar nu ligga nere. Nytt haveri på gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft strul med fasta internetuppkopplingen av och till hela dagen. Verkar ha ordnat sig efter kl 15

   Radera
 3. Visst kan det vara så att väst även här har sponsrat nån form av statskupp för att kunna fortsätta planerna på sitt dollardominerade världsherravälde. Blev väl extra brottom nu när Kina och Ryssland försöker överge dollarn med sitt egna swift-system. Troligast är kanske ändå att inget alls har hänt. Tror de flesta börjar bli trötta på att argumentera mot en vägg. Ser det på fler ställen inom alla möjliga områden. Folk måste själva vakna helt enkelt. Tror den fysiska verkligheten måste komma ikapp dem innan de är mogna att lämna sitt matrix.
  Chris Martenson har annars skrivit en ganska bra artikel nyss: http://www.zerohedge.com/news/2015-03-12/it-time-prepare-war

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zerohedge? En sajt skapad av ett gäng patetiska foliehattar, och som läses av ännu mer patetiska foliehattar som är för klent begåvade för att kunna tänka själva. Nej tack.

   Radera
  2. Allt Ryssland någonsin gör, t ex invaderar grannar, är i noblaste självförsvar eftersom USA/NATO/EU/Påskharen vill utplåna Ryssland. Att sedan en liten detalj som att Rysslands egna många, många militärövningar är mycket större än Natos (regelbundet över 100 000 man medan en "stor" Natoövning är på 5000) behöver man inte bry sig om.

   Alla vet ju att Ryssland är ett stackars oskyldigt mobbningsoffer och då behöver man inte fakta.

   Radera
  3. Anders Eriksson: Foliehattarna verkar dock få besvärande många rätt allteftersom tiden går.. :)
   Du har nog missuppfattat lite av vad ZeroHedge är. Du kan läsa den där artikeln på många sidor. Chris Martenson har inget specifikt med ZeroHedge att göra. De pulicerar artiklar från många olika skribenter.

   Radera
  4. Martin, så om artiklarna "Publiceras på många sidor" varför väljer du då medvetet att länka till den som har MINST förtroende? Det är som att skuta sig själv i foten och sen hävda "Men många skuter sig själva i foten, så jag kan inte vara en idiot då"

   Radera
  5. Vi kan ta denna artikeln istället då om det blev för jobbigt att läsa sanningen på ZH just: http://www.caseyresearch.com/cdd/chris-martenson-on-whats-really-happening-in-ukraine

   Radera
  6. Sidor som vägrar att ställa frågor, och som hellre bara tar svar ur luften och hoppas att ingen märker det, är inte särskilt mycket bättre :)

   Radera
  7. ModeratMartin: Det var inte lätt det här. Kanske bara bör läsa artikeln istället.. Den kan finnas på 10st olika sidor.. välj att läsa den på en sida som passar dig då. Bara att söka på texten på google. Men det står fortfarande precis samma oavsett var du läser den.. jag lovar :)

   Radera
 4. Den store ledaren kommer väl tillbaka efter att någon ukrainsk spion misslyckats med att förgifta honom.

  SvaraRadera
 5. Dom skrattar nog gott borta Kreml, när de hör och läser alla hysteriska spekulationer i omvärlden. Snacka om psykops: putinisterna har iscensatt ytterligare en fin maskirovka, och alla hänger på.
  Imorgon (?) när Anslutningen av Krim till Fosterlandet ska firas och Putin står där, ropar alla: Han Är Uppstånden - Ja, Han Sannerligen Uppstånden!
  Men än är inte Det Nya Fosterländska Kriget slut...

  SvaraRadera
 6. I avsaknad av färska bilder på den frånvarande världskändisen, erbjuds följande: http://www.spiegel.de/fotostrecke/putins-inszenierungen-foto-jaeger-fischer-kaempfer-fotostrecke-124710-9.html

  SvaraRadera
 7. Om man rensar bland folk i olika myndigheter tycker man att det borde komma ut lite indikationer? Ju fler som blir inblandade desto större risk för läckor.

  Putin kanske firar semester med Löfven? Har någon sett honom i livet eller i Sverige sensate månaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han lär ha synts i Ukraina.

   Radera
  2. Japp. Löfven var där och gjorde av med 100 miljoner dollar.
   Oklart om det var vin, kvinnor eller sång.

   Daaammmnnnn, att klara av att smälla 100 miljoner på en dag, det kräver sin man.

   Radera
 8. Kriget mot Ukraina och påföljande sanktioner är definitivt inte bra för bjiznjiz. Så det finns förmodligen motivation hos vissa i eliten att göra något åt problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke. Ett gäng inflytelserika personer/oligarker med tillgångar frusna i utlandet kanske kände att nu är det nog. Putin vägrar hårdnackat att lyssna till dem och någon tar initiativet. Vem vet?

   Radera
  2. Själva tanken med sanktionerna är ju att pressa individerna bakom regimen.

   Radera
  3. Den här killen tycker tvärt om:

   Sometime, people fight a war. Don't know what it's for 'Bjidznizz

   Radera
  4. Det var ju ett av dom inhemska skämten i Ryssland.
   "Putin kan inte vara död. Det ger honom ingen avkastning att göra en sådan affär"

   Radera
  5. Ja käre Kornu, menar du verkligen att sanktionerna givit Putin cancer och nu planera oligarkerna runt om honom eller någon annan en kupp? USA har som overdog tappat sin analysförmåga, dollar eller marinkårerna ska lösa allt.

   Radera
 9. Det kostar att ligga på topp!
  Fråga Lenin, Trotskij, Stalin, Andropov eller Krusse...
  ja, Gorbatjov..
  Nog är detta litet spännande för man känner ju igen tagen...
  Men troligen har det ingen betydelse.
  Det fortsätter nog som förut....

  Som Soltjenizyn sade..
  "Det tog 75år för kommunisterna att riva Ryssland och det tar 75 år att bygga upp det igen..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunister och kommunister. Se efter vem som betalade notan för uppkomsten av Lenin och grabbar. Lenin var förresten från Bronx. Tro inte på mitt ord, utan sök lite själv innan det självklara förnekandet kommer.

   Radera
  2. Tomas: Nog stod Sovjet 1987 betydligt högre nivå än Tsarryssland. Marknadsekonomin tar det kanske det 75 år att komma upp till samma nivå som 1987.

   Radera
  3. Bylund. Inte om du jämför med omvärlden och dess dåtida standard. Utvecklingen har gått framåt, speciellt utanför sovjet. Tsarryssland var ett land med framtiden för sig men trillade av den smala vägen. Sveriges kurs på den smala vägen är även den oroväckande vinglig.

   Radera
  4. Jag jämför med omvärlden i motsvarande tid och då kan man konstatera att en mycket stark utveckling ägt rum i Sovjet, snabbare än omvärldens även om man sackade in kraftigt sista dryga årtiondet och polemiserar mot Solsjenitsyns dyngprat. Att sedan det gått illa; kan det bero på den nyliberala chockterapin, som ryssarna tvingades på? kan du inse att det ger en resonansbotten för Putin att spela på? Väst har lyckliggjort Ryssland nyligen och det var en totalkatastrof. Nästa skådeplats blir Kiev. IMF kommer att ödelägga landet.

   Radera
 10. I regel tycker politiker att det är en bra idé att soldater dör för att realisera deras politiska visioner. Normalt sett tycker inte militärer/officerare att det är klokt att soldater dör för korkade politiska visioner.

  OM en kupp har skett i Moskva, så är det militära alternativet bättre än det civila.

  Just sayin'

  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tvärtom. Militärkupp är inte så troligt. Dels finns ingen sådan tradition i Ryssland. Dels är militärerna tacksamma att Putin äntligen gett dom lite pengar att leka med efter det svultna 90-talet och nästan lika svultna 00-talet. Civil kupp är mycket mer troligt, när korkade politiska visioner bara kostar pengar så kommer till slut till och med någon i en kleptokrati att reagera.

   Radera
 11. Alla behöver semester. Kan tänka mig att Putin behövde det för det har varit en arbetsam period

  SvaraRadera
 12. Han kanske är utbränd och sjukskriven...

  SvaraRadera
 13. De nyttiga idioterna är de som stödjer Natoexpansion som riskerar ett nytt världskrig:

  Berlin Alarmed by Aggressive NATO Stance on Ukraine
  General Philip Breedlove, the top NATO commander in Europe, stepped before the press in Washington. Putin, the 59-year-old said, had once again ”upped the ante” in eastern Ukraine — with ”well over a thousand combat vehicles, Russian combat forces, some of their most sophisticated air defense, battalions of artillery” having been sent to the Donbass. ”What is clear,” Breedlove said, ”is that right now, it is not getting better. It is getting worse every day.”

  German leaders in Berlin were stunned. They didn’t understand what Breedlove was talking about. And it wasn’t the first time. Once again, the German government, supported by intelligence gathered by the Bundesnachrichtendienst (BND), Germany’s foreign intelligence agency, did not share the view of NATO’s Supreme Allied Commander Europe (SACEUR).

  The pattern has become a familiar one. For months, Breedlove has been commenting on Russian activities in eastern Ukraine, speaking of troop advances on the border, the amassing of munitions and alleged columns of Russian tanks. Over and over again, Breedlove’s numbers have been significantly higher than those in the possession of America’s NATO allies in Europe. As such, he is playing directly into the hands of the hardliners in the US Congress and in NATO.

  The German government is alarmed. Are the Americans trying to thwart European efforts at mediation led by Chancellor Angela Merkel?
  http://www.spiegel.de/international/world/germany-concerned-about-aggressive-nato-stance-on-ukraine-a-1022193.html

  SvaraRadera
 14. Och att det var en cia kupp är både dokumenterat och verifierat:

  Obama Admits US "Brokered" Coup in Ukraine
  Obama Admits US "Brokered" Coup in Ukraine


  Nuland-Pyatt leaked phone conversation _COMPLETE with SUBTITLES


  Neocons and the Ukraine Coup
  Exclusive: American neocons helped destabilize Ukraine and engineer the overthrow of its elected government, a “regime change” on Russia’s western border. But the coup – and the neo-Nazi militias at the forefront – also reveal divisions within the Obama administration, reports Robert Parry.

  https://consortiumnews.com/2014/02/23/neocons-and-the-ukraine-coup

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så att passar man inte sin plats tar någon annan den. Jämför med Sverige.

   Radera
  2. Bestäm dig! Är det en CIA kupp eller neokonservativa? Illuminati? Utomjordingar?

   Om det nu är så jäkla lätt att köpa val och regimer varför vann inte Rysslands kandidat? Ryssarna är ju bevisligen mer villiga att spendera pengar och blod för att kontrollera Ukraina.

   Radera
  3. Här har du så du kan utblida dig lite om hur neocons tog över:

   The new Pentagon papers
   A high-ranking military officer reveals how Defense Department extremists suppressed information and twisted the truth to drive the country to war.
   Karen Kwiatkowski

   From May 2002 until February 2003, I observed firsthand the formation of the Pentagon’s Office of Special Plans and watched the latter stages of the neoconservative capture of the policy-intelligence nexus in the run-up to the invasion of Iraq. This seizure of the reins of U.S. Middle East policy was directly visible to many of us working in the Near East South Asia policy office, and yet there seemed to be little any of us could do about it.

   I saw a narrow and deeply flawed policy favored by some executive appointees in the Pentagon used to manipulate and pressurize the traditional relationship between policymakers in the Pentagon and U.S. intelligence agencies.
   The new Pentagon papers

   Ibland är det bra att veta vad man snackar om istället för att blabbla en massa skit.

   Karen Kwiatkowski
   Karen U. Kwiatkowski, née Unger,[1] (born September 24, 1960) is an American activist and commentator. She is a retired U.S. Air Force Lieutenant Colonel whose assignments included duties as a Pentagon desk officer and a variety of roles for the National Security Agency.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Karen_Kwiatkowski

   Victoria Nuland
   Victoria Jane Nuland (born 1961) is the Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs at the United States Department of State.[1]
   She served as the principal deputy foreign policy adviser to Vice President Dick Cheney and then as U.S. ambassador to NATO.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_Nuland

   Radera
  4. Hahahaha! Världsklass...

   Radera
  5. Någon ide' om var Putte kan tänkas vara?

   Radera
 15. Blir nog ingen kupp. Däremot har alla slutat tänka på Nemtsov etc. Mission accomplished.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow. Det var nog huvudet på spiken. Hade inte ens tänkt på det, vilket så klart var tanken. Det enda han behövde göra var att åka på semester i ett par dagar...

   Radera
 16. Ja det ger lite glädje att läsa Cornus maniska inlägg. Nåväl visar sig Putin och verkar vara vid vigör drar Cornu några slutsater av detta. Nej någon identitetskris lär inte inträffa; han vet vad som händer här i världen och låter sig inte rubbas av fakta. Billigt att förklara att alla som inte vill dra ut i korståg som ryska psyops eller putinkramare. Argumentationen liknar sånt jag fick höra under min psykatritjänstgöring från maniker eller paranoida schizofreniker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet förstås inte varför Putin inte synts till på ett tag men när jag läste cornus inlägg undrade jag spontant om han inte längre kan skilja på sitt författarskap och verkligheten. Resonemanget låter mer som en spännande bok. Men vi får förstås anledning att återkomma till denna diskussion när mer info finns. Tråkigt är dock att cornu och hans svans har så dålig stil i sin attityd till oliktänkande. Oförskämda och nedvärderande som den värsta PK-journalist.

   Radera
 17. Antingen har han blivit pappa igen eller så har han varit förkyld.

  SvaraRadera
 18. Den flora av rykten och konspirationsteorier runt detta har nått enorma nivåer. Om inte annat är det onekligen mycket att läsa för den som orkar.

  Putins livvaktschef ska enligt rykten ha mördats. Det lär brinna i närheten av Kreml, om inte i Kreml, ryktena går isär på denna punkt. Ryssarnas "early warning" system mot kärnvapenmissiler lär vara offline osv, osv.

  SvaraRadera
 19. Det är många konspirationsteorier nu, men de flesta är i alla fall mer underhållande än mellon. Tänk om SVT var smarta nog att anordna ett program där man fick ringa in och rösta på sin favoritteori, de skulle tjäna miljoner (överskottet kunde gå till Ukraina)!

  SvaraRadera
 20. Ja nu lär Putin ha träffat Kirgisistans ledare och enligt uppgift inte visat några sjukdomstecken och t.o.m kört honom till flygplatsen. Men uppgifterna är endast från officiella ryska källor. Så nu krävs det bevis att det var Putin Det kan ju kan ju ha varit en skådespelare, som ser lika dan ut. DNA torde inte räcka. Och han körde själv till flygplatsen är ett starkt indicium att det inte var Putin. En riktig president måste hålla på sin värdighet.

  SvaraRadera