Cornucopia?

2015-03-30 09:16

Över 90% män dödade i Syriens inbördeskrig

"Som alltid drabbas kvinnor och barn hårdast av kriget." - biståndsminister Isabella Lövin (s) och utrikesminister Margot Wallström i Schibsted/SvD.
Medan Sveriges biståndsminister och utrikesminister hävdar att kvinnor och barn drabbats hårdast av inbördeskriget i Syrien, så visar siffrorna snarare på ett relativt rent krig. Cirka 90% av de dödade är män, och stridande fd civila rapporteras som civila förluster.Krig och inbördeskrig är naturligtvis alltid helt fruktansvärt och tragiskt, men de äkta civila förlusterna i Syrien är förhållandevis låga. Man kan t ex jämföra med Vietnamkriget eller Sovjetunionens och Rysslands krig i Afghanistan med 50% - 95% civila dödade.

Det kan låta helt absurt, men det verkar alltså som bägge sidor (eller alla 5-6 sidorna) i Syrienkriget är relativt skonsamma mot civilbefolkningen. Assadregimens oljefatbomber mot städer är antagligen främst riktade mot de "civila" som tagit upp vapen mot regimen, och alla "riktiga civila" har sedan längre flytt stridszonerna.

Andelen dödade kvinnor och barn är nämligen en indikativ mätare för faktiska civila dödade, där civila med vapen i händerna inte ingår. Man kan anta att dödade riktiga civila män är lika många som kvinnorna.

FN anger cirka 220 000 dödade i konflikten än så länge, alla kategorier, per den 15:e januari.

Den enda källa som anger kön är Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som drivs av en exilsyrier i England. Enligt SOHR själva har man ett nätverk på över 200 individer som rapporterar in från Syrien.

SOHR angav 210 060 dödade till och med 7:e februari, varav 10 808 barn och 6 970 kvinnor, eller 8.5% av de dödade. Utgår man från att lika många dödade riktiga civila män är lika stort som kvinnor är "endast" 11.7% av de dödade civila.

Reuters skriver:
"The Observatory, which is based in Britain and has a network of activists across Syria, said that 10,664 children and 6,783 women were among the dead. [...] The rights group said it had counted 35,827 Syrian rebels and 45,385 Syrian army soldiers killed. [...]
Among the Observatory's documented deaths were 24,989 foreign jihadist fighters, including radical Sunni rebel groups such as Al Qaeda offshoot Nusra Front and Islamic State.
But the total death toll was likely to be much higher, perhaps by more than 85,000, said the group's chief, Rami Abdul Rahman. Groups on both sides try to hide their casualties, he said, making the fighter death toll very difficult to gauge."
SOHR är anti-regimen, och siffran 210 060 skiljer sig inte avgörande från FN:s 220 000. Man har fårt kritik från regimvänliga Russia Today för att endast klassificera faktiska soldater som rebeller. Om man inte var i armén innan kriget räknas man som civil av SOHR, även om man numera strider.

Naturligtvis lider förstås kvinnor och barn, men de dör inte. Vilket männen gör. Den svenska feministiska utrikespolitiken väljer dock att ignorera dessa siffror, eftersom det är en normativ utrikespolitik, som inte har något med verkligheten att göra. Man får ändå se det som upplyftande att så relativ få civila icke-stridande faktiskt dödats i inbördeskriget. Det kan också förklara Assadregimens brutalitet - de civila har redan flytt och man kan gå mycket hårt fram mot den befolkning som är kvar, som tydligen nästan uteslutande är män.

Man kan anta att proportionerna sårade är de samma som dödade, även om de siffrorna är nominellt mångfaldigt högre. Normalt är antalet överlevande sårade 5 - 10x så stort som antalet dödade, beroende på kvaliteten på sjukvården.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Förstasidan blir inte så snygg när du inte har några bilder till inlägget. Feedback

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet. Behöver bygga upp en bildbank av godtyckliga foton att använda i sådana här sammanhang. Behöver dock alltid vara public domain eller egna, då ingen byline kommer med.

   Radera
 2. Apropå jämlikhet och rättvis representation, måste berätta om en bild jag såg förra veckan. Vänsterpartiet, som vi ju vet har problem med matten, skröt om att de var bäst på att rättvist representera invandrare i riksdagen. Antalet röstberättigade invandrare än tydligen 12%, men V har hela 23% invandrare bland sina riksdagsledamöter.
  Jag hävdar att bäst i så fall skulle vara MP med sina 12% invandrare och att V är lika fel ute som FP med sina 6%.
  Själv tycker jag det är totalt ointressant vilket kön, etnicitet eller vad riksdagsledamoten har för sexuell läggning. Jag röstar inte på hudfärg, kön, religion eller sexuell läggning. Det borde rimligtvis vara de politiska ambitionerna som styr valet. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte jämlikt förrän det är 100% kvinnor vet du väl? Eller 100% invandrarkvinnor möjligen.

   Radera
 3. Dom bedriver ju en feministisk utrikespolitik. Dom räknar nog så att männen som dör är inte drabbade för dom är ju döda. Däremot kvinnorna till männen som är döda blir drabbade. Då blir 100% av de döda männens fruar drabbade.
  100% plus 11,7% till blir 111,7% av den kvinnliga befolkningen drabbas alltså hårdast av kriget i Syren.
  Logiskt va.

  SvaraRadera
 4. Assad regimen i Syrien hade inte "klarat" sig så här länge om man inte hade haft majoriteten av befolkningen med sig. Var finns oppositionen? Nej Regimens fiender består av terrorister beväpnade av Saudi, Qatar, Israel och illasinnade västländer i syfte att ..............

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror att en majoritet av syrierna väljer en hyfsat upplyst diktatur framför en oupplyst, medeltida diktatur? Tänk, det tror jag också.

   Om nu bara verkligheten bestod av så enkla val.

   Radera
  2. Ben, är vi för en gångs skull överens? Vill du ha en sup?

   Radera
  3. Jag tror att majoriteten väljer att slippa kriga för att få välja!

   Radera
  4. Jag tror vi är överens om det mesta som inte gäller Ryssland ärligt talat.

   Radera
  5. Varför skulle Israel välja bort en regering man vet vart man har till förmån för tex en fanatiskt Islam rörelse eller vad som kommer istället?!!

   Radera
  6. Matte, Israel vill att alla i regionen skall komma i luven på varandra och får man Syrien på fall så har Iran tappat en av sina allierade. Tycker du inte att det är konstigt att al-Quida och ISIS aldrig riktar sina attacker mot Israel? Kan det finnas någon sanning i ryktena att de är allierade?

   Radera
 5. Utan män, inget krig...
  Och utan män från MENA i Sverige, inga G.............r

  SvaraRadera
 6. Inlägget har en väldigt bra poäng. Det visar hur media och politiker har lämnat verkligheten långt långt bakom sig.
  m2

  SvaraRadera
 7. Den debattartikeln visar på vansinnet med att flytta biståndet till Sverige.
  För den som kan matte så framgår det att
  Vi satsar 30 SEK per flykting i närområdet.
  1 av 60 flyr till EU
  Tidigare vet vi att en flykting i Sverige kostar pengar-säg 300 000 SEK per år.
  Förhållanden blir då 1 kr till de som stannar i närområdet på varje 10 000 till dem som tar sig hit.

  Eller om man gör en rättvis fördelning så kunde var och en få 5000 SEK per år.
  Rätt visa?

  SvaraRadera