Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2015-03-31 14:06

Olja för blåbär - energi, makt och hållbarhet

"Mästerligt detaljerad läsning om vår tids mest akuta globala samhällsproblem." - Lars Wilderäng/Cornucopia? författare och bloggare
Olja för blåbär - energi, makt och hållbarhet
Bloggrannarna Johan Landgren och Roberth Hansson på bloggen Olja för blåbär har nu släppt sin utmärkta peak oil-bok med titeln Olja för blåbär - energi, makt och hållbarhet. Ni hittar den hos Adlibris för 234:- SEK, Bokus för 233:- SEK och CDON för 219:- SEK.

Behöver kanske inte säga så mycket mer än mitt citat för boken, som jag läst innan tryckning. Andra citat hittar ni hos Olja för blåbär, t ex av Per Holmgren, Birger Schlaug eller Stellan Tengroth.

Extra kul är att boken kommer ut på rationella och vetenskapsintresserade förlaget Fri tanke, som bland annat föreningen Humanisternas ordförande Christer Sturmark ligger bakom. Det är i mitt tycke en mycket hög kvalitetsstämpel på Olja för blåbär, då detta är ett populärvetenskapligt förlag jag har hög respekt för sedan tidigare.

Nu tar väl peak oil-förenkarna och börjar yra om oljepriserna, men ni andra kan vara intresserade av att boken har tagit med det aktuella prisfallet för oljan och det är inget som ignoreras.

Är man intresserad av peak oil, eller vill läsa mer i ämnet eller kanske introducera någon annan till det hela är boken en utmärkt, aktuell och svensk bok. Lättläst, detaljerad och allomfattande. Återigen så finns den hos  Adlibris för 234:- SEKBokus för 233:- SEK och CDON för 219:- SEK eller i en välsorterad bokhandel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Per Holmgren-då antar jag att han varnar för klimatet! Han är en känd klimatalarmist som dock inte alltid är så säker på sin sak. Pers Klimatskola lämnade en öppning för molnens roll-den rollen känner vi inte helt. Bra brasklapp eftersom solen har behagat oss med 20 % fler timmar sen 1980 och givit oss värme. Varför kallas detta inte för klimaförändring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Istället för att yra om något som inte hör till ämnet kan du prova att klicka på länken och se vad Pär Holmgren skriver om boken:

   "En viktig bok som beskriver vårt beroende av billig energi för att de ekonomiska hjulen ska fortsätta snurra. Alla som är intresserade av samhällets utveckling borde läsa den! Kunskap om de här frågorna ger oss en möjlighet att klara av de utmaningar vi har framför oss."

   Radera
  2. Pär skall det vara!
   Det finns en namne med samma yrke och samma budskap men med färre prickar!

   Radera
  3. Tro det eller ej-Klimathotet äventyrar tillgången på billig energi! Fråga herr Schmith eller nån anna Tysk!

   Radera
  4. Oppti läs boken först och tyck till när du är klar. Jag ska få tag i den före påsken är slut.

   Moln på olika höjd och tid på dygnet reflekterar solljus och värme olika. Det finns detaljer som undersöks mer. En annan mer störande faktor är att Arktis istäcke krymper snabbt och många av Antarktis och Grönlands glaciärer satt fart ut i havet vilket kyler havet när de smälter men samtidigt höjer havsytan.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Tack för rådet!
   Ser att du är insatt i klimatfågan. Är du orolig?
   För att modellerna skall stämma så står vi inför en snabb korrigering på ett eller annat sätt ;-)

   Radera
 2. Läste igenom smakprovet men drar genast öronen åt mig när en av författarna presenteras som aktiv i naturskyddsföreningen och genomgår en elitutbildning som fredsmäklare för FN.

  Känns som att det kan finnas en överhängande risk att detta är ytterligare en partsinlaga maskerad som objektiv beskrivning.

  De flesta skrivelser är i själva verket partsinlagor med en agenda som man själv kan dra fördel av oavsett vilket område det handlar om. Se tex DAB-utredningen som Lars skrivit om.

  SvaraRadera
 3. Läste bara "hållbarhet" i rubriken och tappade intresset direkt. Tidens mest meningslösa modeord. Hållbarhet i hållbarhetsivrarnas version är oftast helt ohållbar.

  SvaraRadera
 4. Som service åt de som inte håller med känner jag till den när nedanstående boken (har inte läst den dock):

  http://www.amazon.com/gp/product/1591847443

  SvaraRadera
 5. Inga höjda oljepriser. Inga höjda temperaturer. Ingen fred i Mellanöstern. Prognosförmåga: noll! Är det inte dags att genomskåda lögner för att tvärtom istället ta hänsyn till verkligheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill passa på att påminna församlingen om att Kapitalist är en SD-rasist, som skrev direkt rasistiska kommentarer i en tidigare tråd. Gissningsvis glömde han byta identitet och kommenterar normalt under flera olika ID:n.

   Radera