Cornucopia?

2015-03-29 14:00

Ny design och nya funktioner på bloggen

Bloggen har nu fått ny design, med en lång rad nya funktioner, inklusive anpassning till mobiltelefoner. Här följer ett urval, även om många buggar fortfarande måste rätas ut och en del ytterligare förändringar tillkommer framöver.


Maila mig gärna skärmdumpar på bloggen, från såväl dator som mobila enheter. Rapportera också gärna saker ni inte är nöjda med, men alla önskemål kan inte tillgodoses. Sedan igår lördag har de största bristerna åtgärdats, bland annat marginaler på mobila enheter.

Sökfunktionen har förbättrats, även om den inte fungerar helt som avsett än av någon anledning. Sökresultat kan presenteras som lista eller som rutnät.
Sökresultat på "Tesla" som lista. Välj layout med inringade ikoner.

Samma sökresultat som rutnät.
Motsvarande funktion att välja mellan rutnät eller lista finns även på förstasidans inlägg. Era val av lista eller rutnät ska kommas ihåg på den enhet ni använder.

För alla som har problem med synen och små typsnitt, så finns det nu ett verktyg vid inläggen, där ni kan välja större eller mindre storlek på texten. Även detta val ska kommas ihåg på enheten.
Inläggsverktyg.

Här väljer ni större eller mindre text.


Ni kan också söka i det aktuella inlägget den här vägen.
Det går nu även att kommentera med Facebook och inte bara Bloggers kommentarsfunktion. Jag ska även lägga till möjligheten att kommentera med Disqus längre fram. Man väljer vilket kommentarsfält man vill läsa eller kommentera i.

Standardvalet är Blogger. Antagligen bör kommentarerna under Facebook ha en annan kvalitet, då folk kommenterar med sina FB-identiteter. Det samma bör även gälla Disqus, när jag hinner tillföra den.

Men standard förblir alltså Blogger.
Välj Facebook för FB-kommentarer
Tillägg: Emoticonerna är nu borttagna.

Fler funktioner kommer, bland annat tematiska inläggssamlingar på första sidan, men just nu strular den funktionen. Exempelvis kan det bli grupper med ekonomiinlägg, energi-inlägg, bostadsinlägg och försvarsinlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

44 kommentarer:

 1. Tycker det är rasistiskt, sexistiskt och homofobiskt av dig att inte ha alla raser, kön och sexuella läggningar representerade bland dina emoticons.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt. Enbart på detta kraftfulla argument tog jag bort emoticonerna.

   Radera
  2. Ett utmärkt pedagogiskt exempel, kan inte alla vara med skall ingen få vara det. Rättvisa och jämlikhet i sin enklaste form!

   Kanske kan du även lägga in en fördröjning s så att ingen får ladda ner sidan snabbare än den som för stunden är långsammast. Inget djävla fjäskande för optisk fiber och ny teknik. (Tränar att bli politiker, eller nått)

   Radera
 2. Och jag tycker bara det är synd att du ändrat något som fungerade fint och inte var alls rörigt, till ..detta..
  Men så är jag ju genomgående oftast konservativ och gnäller gärna på allt som är nytt. Särskilt när jag inte upplevt nåt problem med det gamla
  Och ibland får jag ju rätt, bara för att nåt är nytt betyder inte automatiskt att det är bättre. Som tex när det handlar om statsministern i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Fungerar mycket bättre att läsa bloggen i Chrome på Androidenheter nu. Tidigare var den märkligt seg av någon anledning.

  Jag saknar att de senaste inläggen inte visas i fullstorlek direkt utan att behöva trycka på "Läs mer", men det är väl en smaksak.

  SvaraRadera
 4. Emojisarna gör verkligen att sidan får en professionell och seriös känsla. Hur tänkte du där?

  ;((

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänkte jag där? Att jag ännu inte hunnit ta bort dem, då de ingick och någon enkel funktion att ta bort dem med inte finns.

   Radera
  2. ok det förklarar ju saken, lät lite som att du hade betalat extra för just dom. :p

   Radera
 5. För mig som jobbar på sjön och därmed tvingas acceptera internet med låg kapacitet är detta

  SvaraRadera
 6. Kasst då jag hinner somna innan sidan laddat färdigt.... Trist då den gamla fungerade fint! Men snyggt blev det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs bloggen via RSS istället.

   Radera
  2. Har du riktigt låg bandbredd rekommenderar jag Lynx som webbläsare

   Radera
 7. Två stora försämringar tycker jag:

  1. Man kan inte längre läsa de senaste inläggen genom att bara gå in på huvudsidan.
  2. Man ser inte antalet kommentarer per inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med ovanstående, det är en stor försämring att man inte kan läsa de senaste inläggen på huvudsidan utan måste klicka sig vidare.

   Radera
  2. Emojisarna är också både irriterande och känns som om man kommenterar på en halvdan torrenttracker.

   Radera
  3. Ger mer klick till bloggaren. Det är gratis att läsa här så jag kan förstå syftet.

   Radera
  4. Instämmer med kritiken ovan, att inte se antalet kommentarer per inlägg är en funktion jag uppskattar.

   Radera
 8. När jag läser på min ipad går det inte att zooma, inte bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan öka upp storleken på texten med verktyget nämnt i blogginlägget.

   Problemet med responsiv design är förstås att man inte kan zooma.

   Radera
  2. Responsiv design ät bra. Bra även att man kan öka storleken på texten.
   Problemet som jag ser det är att artikeln "bara" är på halva sidbredden, resten är grejer som jag helst inte vill se. Hur som helst är det inget stort problem eftersom jag läser RSS flödet...

   Radera
  3. Nu går det att zooma, åtminstone på iPad och iPhone.

   Radera
  4. Nu går det att zooma, åtminstone på iPad och iPhone.

   Radera
 9. Detta var en riktig försämring.

  SvaraRadera
 10. Det var bättre förr!

  SvaraRadera
 11. Sorry, det var bättre förut. Upplever nu sidan som rörig. Tidigare var den mer kompakt och snabbläst. Men bra att du provar på något nytt!

  SvaraRadera
 12. Nej detta blev för rörigt. Irriterande att man inte heller ser senaste inlägget direkt utan att behöva klicka på det.

  SvaraRadera
 13. Får väl ge det några dagar, men sidan blev onekligen snyggare.

  Däremot så håller jag nog med om att det funktionsmässigt inte känns som ett fall framåt, men jag får väl stå ut ett par dar och ge det en chans, och ge cornu en chans att bena ut buggarna.

  SvaraRadera
 14. Sätt gärna en max-width till ca 1200px på #outer-wrapper. Textfärgen var tydligare förut, #222, nu ljusare #333. Textstorleken går inte att justera för texterna i sidofält och sidfot. Borde vara något snäpp större i ingångsvärdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, fixat max-width till 1200px. Well put.

   Ska se om jag kan fixa textfärgen också (på rätt ställe).

   Radera
  2. Tror det är #222222 nu. Blev onekligen bättre.

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör texten större i enlighet med instruktionen i blogginlägget, så får du färre per rad.

   Mvh

   Radera
 16. Menu-bar längst uppe har olika nyanser av brun medan status-bar längst nere olika nyanser av grå.

  Jag lyckades ändra storleken för texten i artiklarna, men det verkar tydligen inte påverkar kommentartexten. finns det en separat meny för kommentartext någonstans?

  Snyggt i övrigt, kul med lite ändring.

  SvaraRadera
 17. Klart snyggare, men vill ändå kunna läsa allt på samma sida, inte behöva klicka mig fram och tillbaka.. Det medför också att man bara kommer att läsa det som tilltalar en istället för att man kanske får upp ögonen för något nytt...

  SvaraRadera
 18. Det som är bra.. hmmm.. vete fan.. var ju liksom inget fel på förra layouten liksom..

  Det som saknas i denna layouten är att de 2-3 senaste inläggen måste klickas på för att kunna läsas i sin helhet (dock tror jag mig förstå varför du gjort så, för att du ska kunna föra lite mer exakt statistik på vilka artiklar som drar mest folk osv.) Samt att antalet kommentarer inte synes.

  SvaraRadera
 19. Både bra och dåligt.. Men med den nya responsiva designen är det ivf föredömligt lätt att blocka oönskade delar, som tex den rullande tickern, social media-joxet, listan med populäraste artiklarna etc... Borde väl vara ok att köra adblock så länge man inte blockar annonserna, utan bara "onödigt" innehåll? :)

  SvaraRadera
 20. Går inte att zooma!det blir dö yta till vänster om man inte intresserad av texten. Texten kan göras större men ger mindre yta. Påminner mig DI feta banner högst upp. Väldigt irriterande och inte alls anpassad för mobil tycker jag. Lärbarheten är försämrad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Jag brukar "dubbelklicka" på texten (på IPad) för att zooma så att den fyller ut, så man slipper se allt krafs runt om. Det funkar inte längre. Texten nu är plågsamt liten för mina ögon. Gillar inte när websidor "stänger av" bra funktioner på min IPad.

   Radera
 21. Gillar väl inte riktigt den nya designen men får man bara vänja sig så löser det sig nog. Noterade ett problem med att om man går till någon annan sida (t.ex sida 3) än första sida och sen går tillbaka så kommer man tillbaka till första sidan och inte den sidan man var på (sida 3).

  (tyckte jag skrev detta förut men den kommentaren hittar jag inte)

  SvaraRadera
 22. Som gammal och stockkonservativ hävdar jag med bestämdhet att det var bättre förr. Gäller faktiskt utseendet på bloggen också.

  SvaraRadera
 23. Ett problem som dök upp. I raden däruppe rullar det ju förbi senaste inläggen. Ibland blir rutan kvar när man råkar hovra över ett av dem.

  SvaraRadera
 24. Känns lite rörigare än tidigare, det verkar även hänga sig på Ipaden ibland..
  Bättre förr som sagt...

  SvaraRadera