Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2015-03-14 15:32

Nej, Sverige har inte stoppat vapenexport till Saudi-Arabien

Sverige och den socialistiska regeringen har inte stoppat någon vapenexport till Saudi-Arabien, utan ett militärt samarbete på respektive lands villkor. Vapenexporten ligger kvar och det hela handlar alltså om innehållslös plakatpolitik för att tillfredsställa socialistiska väljare som inte vet bättre.


Det ömsesidiga avtalet om militärt samarbete med avsikt att främja fred i regionen skulle hela tiden ske på respektive lands egna villkor och efter landets egna lagar. Det handlade i praktiken bara om utbildningssamarbete och militära besök. Dit kan antagligen det saudiska besöket till den svenska topphemliga flygstridsledningscentralen Grizzly i Bålsta räknas.

Sverige har relativt nyligen erbjudit saudiska försvaret en genusutbildning (eng gender) via Försvarsmaktens Gender Centre, en av alliansens stora försvarssatsningar, där Sverige skulle bli världsledande på genusoperatörer. Saudi-Arabiens försvarsmakt tackade dock nej till denna genusutbildning. En dykarutbildning ska det också varit tal om.

Allt regeringen nu gjort är att säga upp möjligheten att erbjuda fler utbildningstillfällen i militära feministisk korrekta genusinsatser, vilket tydligen är i linje med den feministiska utrikespolitiken

Ingenting i det uppsagda avtalet påverkar vapenexporten till en av världens hårdaste och mest kvinnoförtryckande diktaturer. Samarbetsavtalet handlade aldrig om vapenexport, utan om kunskapsutbyte.

Däremot kan förstås Saudi-Arabien se negativt på Sverige och svenska regeringen på grund av plakatpolitiken, där man utmålar detta för svenska väljare och den internationella arenan som något annat än det egentligen är. Den moraliska stormakten är en tunna som skramlar högt. Och vi vet att tomma tunnor skramlar mest.

Tvärt om är ny export av pansarvärnsroboten Bill 2 på gång till Saudi-Arabien rapporterar Schibsted/SvD. Gissningsvis handlar det om de robotar och system som svenska Försvarsmakten nyligen tog ur organisationen, och getts bort till Saab som exportstöd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Har jag fattat det rätt? Erieyeprojektet fortsätter, men Billrobotsamarbetet avbryts?

  Så det blir inga "genops" i Saudiarabien. Lågoddsare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Billsamarbetet fortsätter, ska rent av säljas ytterligare system, se kursiv text ovan.

   Radera
  2. Men det samarbetsavtal som slöts mellan Sverige/SAAB och Saudiarabien 2005 innehöll ju uppsättande av en Billrobotfabrik i Saudiarabien? Är inte Sveriges linje här att inte förlänga detta avtal; i praktiken avbryta samarbetet?

   Radera
  3. Fabriken som skulle byggas (faktiskt byggdes?) var för att kunna livstidsrenovera robotar, och liknande grejer. Inte bygga nya.

   Bara FYI.

   Radera
  4. Byggs, dock ej av Sverige men av en annan europeisk nation, som också har kritiserat Saudiarabiens brist på mänskliga rättigheter, detta har dock inte hindrat lukrativa vapenaffärer...

   Radera
 2. Bara ett förtydligande. Kommer Erieyeprojektet att fortsätta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörru grabben, det där namnet är taget! ;-)

   Radera
  2. Yeah, så då är vi två på denna sajt. Vad jag vet så är det avsevärt fler som har dessa fina namn i riket..... :-)

   Radera
  3. Svar ja, förutsatt att inte saudierna inte kastar ut SAAB (vilket med all sannolikhet inte kommer att hända).

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Avtalet var väl bara ett MoU ?
  (A memorandum of understanding (MoU) describes a bilateral or multilateral agreement between two or more parties. It expresses a convergence of will between the parties, indicating an intended common line of action.)

  Blev man oense om genusinriktningen kanske?
  Den sista meningen skulle kunna tolkas som ett skämt, men med denna regering är jag inte längre säker.

  SvaraRadera
 4. Om nu feminism och genus är så viktigt i försvars och utrikespolitiken så borde väl Margot hylla IDF och deras policy?
  Deras värdegrund skiljer inte på kön, sexuell läggning, religion, etniskt ursprung, nationaliet, handikapp etc etc.
  http://www.idfblog.com/blog/2015/02/23/idf-diversity-week-the-true-face-of-israel/
  Kort sagt ett föredöme för vad regeringen talar så mycket om!

  Nåt för Margot att tala väl om….

  SvaraRadera
 5. Jag ligger kvar med mina SAAB. Nu har bulgarien fått upp ögonen för JAS. Några order till och SAAB blir en av ett knappt halvdussin företag som överlever och levererar stridsflygplan. Då lär aktien lyfta rejält.

  SvaraRadera
 6. Uppenbarligen behövs lite upplysning. MoU:et är ett samarbetsavtal mellan stater och har ingen eller ytterst lös knytning till vapenexport. ISP ger tillstånd till vapenexport. Även om ett MoU utsäger att Sverige ska exportera exportkontrollerade vapen eller tjänster, ska tillstånd sökas av ISP, vilken som fristående myndighet kan (och bör) säga nej om det strider mot lagstiftningen. SAAB:s affärer med saudierna är helt oberoende av avtalet.

  SvaraRadera
 7. Oavsett så har man ju sett hur effektiva inrikespolitiska floskler är mot utrikespolitiskt agerande, man får ju lära av historien och ta höjd på detta i övriga ämnen som försvarsfrågor.

  Ta lärdom av detta kanske. #protip

  SvaraRadera