Cornucopia?

2015-03-03 16:00

Nästa trend? BR-dumpning?

Nu när tydligen hästdumpning1. är det nya svarta, så slogs jag av tanken på BR-dumpning. Detta är ett hypotetiskt exempel, och i den mån det förekommer har nog bankerna lagt locket på och kallar det hela för kreditförluster för att undvika att detta blir systematiskt.


Antag att du är etablerad på arbetsmarknaden, men avser att flytta från Sverige. Du kan rent av ha en riktigt god lön och ett kvalificerat jobb. Du och/eller din respektive ordnar ett jobb utomlands, förslagsvis utanför EU. Dags för BR-dumpning.

Med mössan i hand går ni till Din Vän Banken AB (DBAB) och ordnar ett lånelöfte. Sedan köper ni helt sonika en så dyr lägenhet ni kan. T ex med 50 000:- SEK i nettolön för hushållet (25+25 kSEK efter skatt) och 25% av nettoinkomsten i räntor så kan man vid 1.8% i prutad 3-måndersränta låna 50*0.25*12/0.018=8 333 333:- SEK. Har man nu bara lite extra kapital, eller kan ordna ett blankolån, så kan man köpa en lägenhet för åtminstone 9.5 MSEK.

Sagt och gjort, paret köper lägenheten för 9.5 MSEK.

Sedan lägger de omgående ut den till salu när köpet gått igenom.

De får 9.5 MSEK i näven vid försäljningen, och låter dessa pengar sättas in på en annan bank än DBAB.

Sedan flyttar paret helt sonika utomlands, efter att ha flyttat sina 9.5 MSEK vita pengar (de har ju papper på försäljningen av bostadsrätten och en bostadsrätt finns inte i fastighetsregistret, så DBAB kan inte märka att lägenheten är såld) till någon bank i Schweiz och sedan vidare till en bank på Caymanöarna.

Paret börjar sedan sitt nya liv på en plats där kronofogden inte når dem, med 9.5 MSEK på fickan. Banken upptäcker inte något förrän efter optimalt tidigast fyra månader, då man skickar ut sin ränteavi var tredje månad, och sedan ytterligare en månad för en påminnelse.

Det är möjligt att det finns någon hake här, att mäklaren på något sätt kontrollerar med alla banker etc. Men annars borde BR-dumpning vara fullt möjligt. Ju dyrare lägenhet, desto större skulder, desto mer pengar att ta med sig vid emigrationen.

Vad tror ni?

Man kan förstås tillämpa det samma på sin befintliga lägenhet (det går inte med villor på grund av pantbreven, om inte köparen köper kontant och skuldfritt) om man avser att emigrera. Vad är för övrigt avskrivningstiden på sådana här skulder? Hur många år innan man kan komma tillbaka utan att banken kan kräva något? Eller håller de på förlusten för evigt, alternativt säljer den till Domedagen Bank och Inkasso, som bevakar ärendet och kanske skickar sina personliga och serviceinriktade tjänstemän på uppdrag utomlands för att kräva in skulden?

För övrigt, bränner man 1000:- SEK om dagen räcker 9.5 MSEK i drygt 26 år, utan förräntning. Om man nu föredrar att ligga på en strand i 26 år. Kan vara en intressant lösning för pensionären.

1. Hästägare har köpt en häst billigt på den pågående rean nu när hästhobbyn är på tillbakagång. Upptäcker att det är svindyrt att ha häst och dumpar den helt sonika i någon annans hage. Eller hyr en stallplats, lämnar hästen och kommer aldrig mer tillbaka, eller för den delen betalar hyran. Ett sorts förstadie till hästdumpningen på Irland, mer om det i något annat blogginlägg längre fram. På grund av svenska lagar så får inte den nya innehavaren av hästen göra något, då det skulle vara egenmäktigt förfarande. Inte ens öppna hagen och släppa hästen fri och låta den vara någon annans problem. Kan vara bra att tänka på för den som hyr ut stallplatser åt andras hästar. Huruvida det är olagligt att stänga av elen till stängselaggregatet om en häst dumpats i ens hage låter jag vara osagt. Antagligen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

35 kommentarer:

 1. Pantsätter du inte din borätt? Men om du kan få banken att gå med på att lägga allt blanco alternativt hittar en kontantköpare som själv inte behöver pantsätta lägenheten.

  Banken som du fått in pengarna på måste nog rapportera att du fått in ett så stort belopp om det är misstänkt och sen också när du för ut pengarna från landet. Bäst att få dina 9,5 mkr cash i dollar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl inga pantbrev för bostadsrätter, då de inte är fastigheter utan klubbmedlemskap i en förening? Man "pantsätter" den, men det finns inget centralt register.

   Radera
  2. http://www.hsb.se/dalarna/bergsmannen/2-15571/1-51944?select=1.51944

   Radera
  3. Föreningen har ett register, och en pantsatt BR är bankens egendom... Dvs, som köpare är du körd om panten är kvar efter köpet.

   Mao, den köpare som går med på det upplägget är den som blir blåst, inte banken.

   Radera
 2. DBAB kommer väl att ha pant på lägenheten, så det blir svårt att sälja den utan att lösa pantbreven.
  Man har ju pantbrev på lägenheter också, även om de fungerar lite annorlunda än med villor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hur fungerar de? Egentligen? Går systemet att gå runt är saken biff.

   Radera
 3. Br är pantsatt till banken så det blir inga pengar i handen och nej, det finns inga pantbrev på BR.

  SvaraRadera
 4. Inte värt att skitna ner sig för tycker jag. Man får ju i princip leva ett liv på flykt och aldrig återvända till Sverige/EU. För egen del skulle jag nog vilja ha 50M eller mer för att jag ens skulle överväga det.

  Vad är presiberingstiden för grovt bedrägeri förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Brott kan ej styrkas", "spaningsunderlag saknas".

   Några timmar gissar jag.

   Radera
  2. Bor man dessutom redan utomlands när man skriver på pappren så blir det favoriten "Brott begånget utomlands" som automatiskt läggs ner.

   Radera
  3. Ha ha... It's funny because it's true.

   Fast banken kan alltid driva en civilrättslig process antar jag.

   Radera
 5. Det finns inget register över pantsättningarna utanför föreningens pärmar och dator.

  Men det går BARA om du har en korrumperad vän i bostadsrättsföreningens styrelse/servicebolag.

  Andelen pantsätts genom denuntiering till bostadsrättsföreningen. När du säljer ringer köparens bank till föreningen och kollar om det finns lån. Då kan den korrupta styrelsemedlemmen eller servicebolagspersonen säga "nehepp! inga lån vad jag kan se dom köpte den cash"

  När man ändå är i farten kan man ta en sväng förbi FLERA OLIKA banker och låna upp på lägenheten, varje bank ringer föreningen som bekräftar noll i lån, en lägenhet i mitt område belånades max i 4 olika banker och ägaren bor nu mera på okänd ort. En eventuell köpare kan känna sig fetbåst om de köper ett sådant objekt.

  (Obs jag uppmanar ingen att begå dessa allvarliga brott, det resulterar i låmnga fängelsestraff)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om man själv sitter i styrelsen, och råkar ha hand om just detta så är det grönt?

   Radera
  2. Har du några referenser på den där lägenheten som belånades 4x? Funnits i nyheterna, eller lägger bankerna locket på?

   Radera
  3. Lägenheten x4 stod det om i lokaltidningen, i söderort, för säg 1-2 år sedan. Tyvärr ingen källa men det borde ha hänt på flera ställen och uppmärksammats även i andra medier. Jag är aktiv i styrelse själv så vi har tagit upp problematiken.

   Radera
  4. Jag tror inte banken litar på dig själv som källa men är ni en genomrutten styrelse så borde det gå. Mest trolig är man nog om man säger att man ärvt lägenheten eller liknande. Att det samma dag tagits flera kreditupplysningar på dig kan bortförklaras med att du inhämtat många lånelöften och jämfört räntor. Dock kommer lånet upp i UC förr eller senare. Vet inte hur snabbt dock.

   Radera
  5. Plus tog upp problematiken med lägenheter som sålts med förlust/under säljarens belåningsgrad. http://www.svt.se/plus/de-kopte-lagenhet-far-inte-tilltrade

   Radera
  6. Cornu, jag har en polare som råkade ut för just det som avhandlas i denna "lokala" fråga i tråden. Säljaren satt i BR-föreningens styrelse och kunde därmed bluffa alla, inkl mäklaren, det gick inte att upptäcka att BR redan var pantsatt upp över taknocken. Lyckligtvis upptäcktes det hela i tid av en ren slump, men handpenningen som säljaren redan hade fått gick inte att få tillbaka. Min kompis stämde mäklaren och fick tillbaka handpenningen via mäklarens ansvarsförsäkring. Gissa vem som bor kvar i BR, utan att ha behövt stå till svars för någonting ? Japp, den skurkaktige säljaren/styrelseledamoten.
   Hstorien gäller en BR i centrala Göteborg.
   /Ulf

   Radera
  7. Går ju göra med annat också just där panträtter inte hårt kontrollerade. Skulle hjälpa en gammal kompis/affärsbekant när han hade problem med likvitetiten så han sålde fakturor/pantsätte dem mot mig, jag kontrollerade mot kunden och allt såg bra ut. Sedan gjorde han samma sak mot några andra också av någon anledning lyckades han övertala kunden (medelstorbola) godkänna fakturona var belånad till två olika, sedan betalade kunden min f.d affärsbekanta direkt.
   Vi pratar här totalt om några hundra tusenkronor inte miljoner.

   Personen blev åtalad men trots att bevisningen var ganska stark kunde han skylla allt på sina anställda som gjorde fel och inte hade ordentligt träning och att han var förstressad på grund av dåliga affärer och tonårsbarn med massor med problem så tingsrätten slutade med dagsböter för 50 a 50kr eller så.

   Jag har lärt mig att inte lita ens på personer man haft väldigt långa affärrelationer med.

   Radera
 6. Det kommer inte att funka, för köparen kommer garanterat att vilja låna pengar för att köpa lägenheten och vid överlåtelsen kommer hans bank att kräva att inga lån finns på lägenheten. BRF har pantförskrivning och notering om vilken bank som har lånet och i samband vid överlåtelsen så löser man lånet i bank A.

  Om man köper en lägenhet kontant, utan mäklare, så får man förstås själv ansvara för att kolla att ingen pantförskrivning finns, men vem gör det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontantköpare av lägenhet bör alltså vara vaksamma. Tack, informativt.

   Radera
  2. Det är helt korrekt som norpan skriver, kan jag bekräfta som setat några år i styrelsen för en brf. Bankens pant registreras av brf. Mäklare kollar alltid med brf om lägenheten är pantsatt innan de påbörjar försäljning. Borde alltså som norpan skriver endast kunna gå att genomföra din tilltänkta kupp vid kontantköp utan mäklare.

   Radera
  3. Eller, som jag skriver i Q&A ovan, om säljaren sitter i BR-föreningens styrelse.... Då är det rätt kört.
   /Ulf

   Radera
  4. Ulf: Det har du rätt i - det är en möjlighet.

   Radera
  5. Flute: En mycket otäck möjlighet. Som jag beskrev strax ovan, en kompis råkade ut för just detta. Osäker på hur man garderar sig. Förslag ?

   Radera
  6. Tillägg: man måste sitta i styrelsen OCH föreningen skall själva vara de som hanterar lägenhetsregistret. Mycket få föreningar gör detta numera då det är rätt hårda krav på förvaring av lägenhetsregister. När mäklaren frågar om lånen är lösta måste dessutom till ett skriftligt svar från senaste långivare och de flesta föreningar kräver attest av två styrelseledamöter.

   Tyvärr är det svårt att få detta att funka Cornu men det var ett bra försök.

   Radera
 7. Angående hästdumpning så hörde jag av en flicka som hade haft häst länge att när man skall göra sig av med en häst så är det svindyrt med veterinär och destruktion osv.

  Då var det tydligen vanligt att ringa på "Scanbilen" (förmodligen inte riktiga Scan) så kunde man t.om. få en slant i näven för att de hämtade hästen.

  Men finns risk att det är en skröna. Men scary om det är sant. Någon som är i hästsvängen som kan bekräfta/dementera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svindyrt vet jag inte. Inte gratis, men att ha häst är dyrt.

   Prislista Svensk lantbrukstjänst (avlivning + destruktion). Avlivningen kan du annars låta någon bekant eller du själv göra gratis, helt lagligt så länge man har adekvat utrustning och kompetens, och följer tillvägagångssättet enligt SJV:s regler.

   Häst
   över 250 kg
   3440
   kr/st (4300 kr inkl. moms)
   Häst
   100-250 kg
   2960
   kr/st (3700 kr inkl. moms)
   Föl
   max 100 kg
   1200
   kr/st (1500 kr inkl. moms)
   Avlivning Hästar
   880
   kr/st (1100 kr inkl. moms)

   Radera
  2. Veterinär behövs iaf inte, Svensk Lantbrukstjänst gör avlivningen åt dig.

   Radera
  3. Dock har jag hört talas om att man kan sälja sin häst för 5 000 - 10 000:- till italienska inköpare, så blir det salami. Det kräver dock (även om italienarna kanske skiter i detta och "ordnar de papper som behövs") att den inte tagit fel sorts mediciner först. Inte ditt fel som säljare att de fejkar papper.

   Radera
  4. Inte insatt i hästsvängen men svartslakt av nötkreatur förekommer ju lokalt så att klämma in en och annan häst på linan kan ju inte vara så svårt om man har en "entreprenör" i närheten. Känner däremot personligen till några fall av SGT (Skjut,Gräv,Tig) vad gäller hästar. Det är ju också en lösning.

   Radera
  5. Sedan februari i år är det inte så kinkigt. Skjut och gräv ned. Vill man vara helt laglig ska man snacka med kommunen först.

   http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/djur-och-natur/smittskydd/animaliska%20biprodukter/Pages/nedgravning-av-djur.aspx

   Radera
  6. Ja då kanske det är mer vanligt än ovanligt.

   Å andra sidan har ju lagligt kött fått antibiotika hela livet så kanske en ridhäst t.om. kan göra köttmixen nyttigare i Scans Hot Dogs.

   Radera
 8. En pantsatt bostadsrätt får inte säljas. Alltså löses panten samtidigt som det nya lånet pantsätter lägenheten.
  En svaghet i systemet är att det för bostadsrätter inte finns något centralt pantregister (vilket finns för fastigheter). Förslag om att införa ett centralt register har kommit flera gånger, men hittills inte införts.
  Det är idag styrelsen som har skyldigheten att föra register över uttagna panter. I praktiken är det dock en professionell förvaltare som gör detta, och eftersom förvaltaren inte har något att vinna på en scam, så fungerar systemet idag till 99 %. Men det händer alltså att styrelsen verkligen själva för registret, och det händer också i några av dessa fall att man försöker göra en "BR-dumping".
  Tyvärr har det hänt för få fall, fler fall och vi hade haft ett centralt register idag.
  Tittar man på de bostadsministrar vi haft de senaste åren (och har idag) så blir man inte speciellt hoppfull. Det verkar inte vara ett ämbete för folk som avser göra någon praktisk nytta i verkligheten.
  För det hade ju varit en smal sak, och en efterlängtad åtgärd med ett centralt register.
  All oro borta, samt att de stora förvaltarna fick sluta skrämma små styrelser med "hur oerhört komplicerat det är att hålla ordning på alla pantbrev".

  SvaraRadera
 9. Ja, där får vi belyst en orsak till att räntan en gång i tiden var högre för BR- än lagfarts-ägande.
  Cornucopia visar tydligt o utmanande på den bank-fel-prissatta risk som faktiskt kvarstår.

  Ger lite sköna vibbar ;-) till boken "Firman" respektive filmen "Nyckeln till frihet".

  SvaraRadera