Cornucopia?

2015-03-01 19:11

Migrationsverket sänker sin flyktingprognos

Även om Migrationsverket fortfarande behöver mer pengar, så innebär verkets nya prognos över flyktingmottagandet färre flyktingar än tidigare prognos för 2015. Tidigare uppgifter om ytterligare ökad flyktingmottagning är alltså felaktiga.Man behåller intervallet 80 000 - 105 000 asylsökande för 2015, men sänker planeringen till 90 000, ner från 95 000. Bland annat beror detta på att situationen i Libyen gör att den vägen stängs för flyktingar från Eritrea, samt att situationen i Irak anses stabiliseras. Det betyder inte att det blir fred, bara att fler inte behöver fly undan IS härjningar och folkmord, utan frontlinjen blir någorlunda stabil.

Behovet av ökade pengar ska istället härledas till att hålla nere ärendetiderna, och budgeten för 2015 verkar vara någorlunda i balans. 

Ökade anslag berör mest åren 2017 - 2019 och några ökade summor behöver inte anslås för 2015.

Från inbördeskrigets Syrien väntas 33 000 - 43 000 asylsökande, med ett planerat antal om 37 000. Från Irak sänker man planeringen från 10 000 till 6 000, med ett intervall på 6 000 - 12 000.

En konsekvens av stabiliseringen i Irak är att en aktiv insats mot IS utbredning minskar flyktingströmmarna till Sverige, och minskar även lidandet och internflyktingar i Irak. USA och Storbritanniens (mfl länder) flyg- och markinsatser mot IS ger konkreta effekter för svensk del. Svenska militära rådgivare på plats, som utbildar kurdiska Peshmerga ger också effekt för asylsökande i Sverige. Oavsett om det kommer flyktingar hit eller inte visar detta på att det är av största vikt att det internationella samfundet agerar med kraft mot IS, för att minska lidande i såväl Irak som Syrien. Sverige borde ta en mer aktiv roll och ett ökat militärt ansvar. IS:s mördare, etniska rensare, folkmördare och våldtäktsmän kan bara stoppas med vapenmakt. En svensk ökad insats i Irak är win-win-win. Stoppa IS utbredning, mindre lidande, färre flyktingar. Vet inte vad argumentet mot detta skulle vara?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Vilka aktiva insatser i mellanöstern har minskat flyktingströmmarna hittills?

  SvaraRadera
 2. Det ena regeringspartiet kommer nog inte att gå med på någon ökad svensk insats mot IS.
  Skälen är:
  -Det är islamofobiskt (fråga Kaplan och Ruwaida)
  -Vi går "USA och NATOs ärenden" (Fråga Jakop Dalunde)
  -"Det kommer öka hotet mot sverige" (Valter Mutt kanske håller med?)
  -Det ökar spridningen av svenska vapen till konflikthärdar (Valter Mutt igen)
  -Det gynnar inte sveriges möjlighet att komma in i säkerhetsrådet. (? verkar vara en fix ide just nu)
  -Dom militära aktiviteterna ökar utsläppen av koldioxid i atmosfären. (Åsa såklart)

  I vanlig svensk ordning förväntar vi oss att någon annan löser detta. Vi behåller dock rätten att kritisera "någon annan" om något skulle gå fel eller opinionen i sverige förändras till IS fördel (för vad ska USA hatarna och vänsterfolket tycka nu?)

  SvaraRadera
 3. Hej

  OM samfundet med en viss ordförande makt verkligen skulle vilja stoppa IS, så hade det redan skedd.
  Misstänker att det finns ett "visst behov" av dessa vettvillingar som kan utnyttjas i egna syften.
  SvaraRadera
  Svar
  1. JA
   Det är jätteenkelt att styra upp andra länder. Speciellt i Mellanöstern.
   Se på Irak. Eller Syrien. Eller Libyen.

   Eller hur hade du tänkt stoppa IS. Med Folkmord, utfört med terrorbombningar?
   Eller gå in med marktrupper och bekriga dem till fots? Ställer du upp?
   Eller på det svenska sättet genom att garantera alla IS-krigare terapi och praktikjobb? (Svårigheten med det är väl att övertala muslimerna i Khalifatet att byta en evighet med fest och vin och 70 ständigt tillgängliga oskulder mot en tillvaro som bidragstagare i Tensta).

   FUNDERING:
   Kan någon muslim förklara det här med de 70 oskulderna?
   Är det som grisen Särimner som slaktas och sedan uppstår nästa dag, reda att slaktas igen? Så att den lycklige mannen kan ta deras oskuld på nytt varje dag i evigheten`?
   Eller är det 70 oskulder som har levat på jorden och belönats med en plats i paradiset där de får tjäna som sexslavar i evighet? Måste mannen i så fall hushålla med dem. 70 stycken oskulder tar ju ganska snart slut om de ska räcka i evigheters evighet,

   Radera
 4. Argumentet mot det skulle väl vara samma som Calle Bildts argument mot flyganfall med JAS-plan i en tidigare internationell insats: "Vi har inte den erforderliga beväpningen för sådant." Nähä, tänkte jag, där sade han väl allt om vår förmåga att försvara oss själva. Jo, förresten, glöm inte att det kan finnas drogade barnsoldater på marken i Syrien/Irak också. Tro nu bara inte att jag raljerar eller så..... Förresten, istället för JAS-plan kan vi väl skicka 25% av vår artilleriförmåga, m.a.o. en pjäs. Ursäkta, måste sluta, jag mår illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bildt hade nog rätt. Det finns ingen lämplig beväpning mot markmål för JAS i svenska förråd.
   Våra politiker har nedprioriterat attackvapen mot markmål. Dom är nog oroliga att det ska uppfattas som provocerande i våra grannländer.

   Radera
  2. Jo, givetvis hade Calle rätt. Tror han försade sig där, inte gentemot omvärlden, de känner givetvis till att vi inte kan försvara oss. Det var gentemot svenska folket han försade sig.

   Radera
  3. Okänd. Ingen mening med att deppa för då blir man bara ledsen. Den sorts illamående du drabbats av hjälper inga vanliga kurer. Drick en liter hojtarolja snabbt och dröm dig bort till en annan värld. Vårt land har redan gått under.

   Radera
  4. Bildt hade helt fel, i själva verket så köpte flygvapnet in Paveway II bomberna såväl som Litening III kapseln för just denna typ av insats.

   Paveway II har en begränsad räckvidd vilket gör att man i princip enbart har användning för den när man har luftherravälde och då fienden inte har tillgång till höghöjdsluftvärn - dvs den passar helt utmärkt för internationella insatser men är totalt värdelös i en situation där man ska försvara Sverige från ett ryskt angrepp. Kort sagt så har man lagt massor av miljoner på att faktiskt ha en förmåga att utföra den typer av insatser som var aktuella här, en förmåga som inte är efterfrågan vid försvar av Sverige.

   Bildt bortförklaring är i klass med "Gripen flyger för högt och för fort för att kunna användas i Afghanistan".

   Radera
  5. Paveway och Walleye, för att inte tala om vanliga bomber, fungerade alldeles utmärkt i Vietnam. Det finns en anledning till att hålla sig med störflygplan.

   Radera
 5. Detta måste då ovillkorligen kombineras med ett återupprättat gränsskydd samt en minutiös kontroll av de som släpps över gränsen, åt båda håll. Även övervakningen inrikes behöver skärpas. Kanske behövs även någon form av undantagslagar för att möjliggöra internernering eller utvisning av personer på ett godtyckligt sätt.

  SvaraRadera
 6. Tält, filtar och plåster då? Det som vi brukar vara villiga att offra? Biter inte det på IS?

  Suck.

  SvaraRadera
 7. Men om någon är sugen på att bistå privat, så kan jag upplysa om att det går alldeles utmärkt.
  Kurderna tar emot utländska frivilliga. Var själv i kontakt med dem angående Kobane.

  SvaraRadera
 8. I morse på radio-Kosovo töms på förhoppningsfulla migranter.
  Säljer allt och söker sig hitåt.
  De flesta eller alla får avslag-men efter lång prövotid.

  Tragiskt för alla inblandade , på grund av vår tama hantering!
  Signalera stopp direkt-om det är stopp som gäller!

  SvaraRadera
 9. Logiken saknas:
  "Även om Migrationsverket fortfarande behöver mer pengar, så innebär verkets nya prognos över flyktingmottagandet färre flyktingar än tidigare prognos för 2015. Tidigare uppgifter om ökad flyktingmottagning är alltså felaktigt."

  Om jag gissar att jag blir miljoner kronor rikare i övermorgon men i morgon säger att det nog bara blir en halvmiljon så innebär en prognossänkning men säger inget om min förra inkomstperiods intjäning. Klart som korvspad!

  SvaraRadera