Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-03-14 19:59

Mellolördag: Pansarfordon och attackhelikoptrar på plats i Moskva #mello

Under lördagen har pansarfordon (stridsfordon, stridsvagnar och pansarterrängbilar) noterats i centrala Moskva, bland annat utanför stadsduman. Attackhelikoptrar har också noterats över staden. Notera att en del bilder kan vara gamla, men det har också förekommit bilder som aldrig synts på Internet förut enligt Google. Vilket i sig är en indikation på genuinitet, men ingen garanti, då det ändå kan vara gamla bilder som publicerats nu.


Värt att notera är att det inte finns någon parad utannonserad, men fordonen är nymålade, hela och rena. Eventuell segerparad på grund av Krim-annekteringen bör dock tidigast ske på tisdag, och personal verkar sitta uppsutten i fordonen på lördag kväll. Det blir rätt många dagar för manskapet att sitta där. Någon parad är dock inte annonserad.
Helikopterfotona ovan är enligt mina bedömningar genuina och från korrekt datum. Fotona hittas inte tidigare än 14:e mars 2015.

Notera att en attackutrustad Mi-8 Hip inte är ett förstahandsval för en ståndsmässig militärparad, där man vill visa upp det allra senaste. Det är tvärt om ett rätt underligt val för en parad, men ett bra val om man vill kombinera luftlandsättning av trupp med viss attackförmåga. Helikoptern på bilden är utrustad med fyra raketkapslar.

En hypotes är att försvarsminister Shoigu har tagit över, vilket förklarar Putins frånvaro. Putin framstår som en fredsduva i jämförelse med Shoigu. Hoppas ditt närmaste kärnvapenskyddsrum är iordningställt om Shoigu kör en liten presidentbytesparad i morgon.

En annan hypotes är att Sergei Ivanov tar över, stabschef för Putin, med stöd av armén.

Vid statskuppförsöket 1991 var stridsvagnarna också nymålade och fina. Enligt bedömare är moskoviterna vana vid militärparader och lyfter inte på ögonen om nymålade och prydliga pansarfordon dyker upp runt Kreml.

Här hittar ni för övrigt en PDF om gatustriderna i Moskva 1991 och 1993.

Något är på gång - Kremls presstjänst har uppmanat journalister att stanna kvar i Moskva över helgen för att något ska offentliggöras. Samtidigt är alltså Putin fortfarande försvunnen.

Men nu sägs det vara melodifestival!

Vad gäller bruket av taggen #mello, så kläcktes idén härom dagen att ta över #mello, #melfest och #melfest2015 med försvarstwittrande. Inte helt säker på om ens idékläckarna är med på det hela dock.

Själva Röda Torget var fordonsfritt tidigt i morse, rysk tid.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Putin? Han får inga poäng Måns Zelmerlöw Äger!

  SvaraRadera
 2. Fast lite underligt, även i dagens mediasamhälle, att dom förvarnar media flera dagar innan en kupp. Dålig OPSEC.

  Kan det vara en motkupp? Putin som slår ner på konkurrenter?

  SvaraRadera
 3. Vi får väl se vad de hittar på, NATO har ju förstärkt sin närvaro i Baltikum, så något kan ju vara i görningen.

  SvaraRadera
 4. Eller var det Erik som saade?

  SvaraRadera
 5. Mello nu, för sjutton! Sluta tjata om Putin.

  Finns uppenbar risk, om karln försvinner efter helgen, att han ersätts med något värre. Till skillnad från vad praktikantregeringens ministrar kallar (sd) och andra för, så är Putin fascist på riktigt, i alla fall i min bok. Det mesta stämmer:

  1. Den starke Ledaren
  2. Den repressiva staten och förföljandet av oliktänkande - diktatur kanske är för starkt ord, men bra nära är det
  3. Sammanblandningen mellan näringsliv och stat
  Osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som i Sverige då, med undantag av punkt 1...

   Radera
  2. Vad vet du om hur det är i Sverige? Rätt många av dina inlägg pekar på att du sitter och Putin-trollar på andra sidan Fredens Hav.

   Radera
  3. Kära zokrates76

   Om du på fullaste allvar tror att 2 och 3 är en bra beskrivning av det svenska sammhället så har du en väldigt smal bild av världen, Sverige och historia.

   Radera
  4. Zokrates76 har nog aldrig varit i Sverige, ens på studiebesök. Mata inte de ryska trollen.

   Radera
 6. Hoppas han blivit pappa, det gör en lite snällare..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, stridsvagnarna är där för att skjuta salut; 42 skott för ett gossebarn, 21 för en flicka. Snart vet vi.

   Radera
 7. De bler inga goouuld å gröna skouga.

  Får man ta hounden mä saj ini himmlen?

  SvaraRadera
 8. Skit i Måns.

  Putin for president!

  SvaraRadera
 9. Skulle det inte vara en militärparad snart, har för mig att T14(armata) skulle synas för första gången?

  SvaraRadera
 10. Kan det vara så att Putin övar inför den ryska melodifestivalen som han kommer delta i?

  SvaraRadera
 11. Putin kommer att välkomna "utomjordingar"?!

  SvaraRadera
 12. Nu får det nästan lov att hända nåt snart, jag har tömt hela butikens popcornlager!

  SvaraRadera
 13. Nyss meddelade tyska N24 att man fortfarande inte har säkra bevis på att Putin är OK. Detta i motsats till gårdagens bekräftelser i andra tyska nyhetskanaler. Vet inte vad man skall tro....

  SvaraRadera
  Svar
  1. En övning till dig som rysstroll och putinist:

   Antag att Putin avsatts i en statskupp (oavsett vad det kallas) och det nu meddelas att Putin och Medevev avgått och ickevalda personer tar över "tills allmänna val kan hållas".

   Du har fördömt Ukraina för något liknande.

   Kommer du då fördöma Ryssland? Eller kommer du hylla Ryssland och "juntan i Kreml"? Kommer du rent av vara hårdare då "juntan i Kreml" förfogar över kärnvapen och invaderat ett grannland?

   Radera
  2. Man kan notera att den korrupta Kievregimen avsattes av folket och den folkvalda Rada, som tillsatte en ny regering och övergångspresident. I Kremlfallet är det inte folket och statsduman som avsatte Putin/Medevev utan en antagligen militärt uppbackad statskupp.

   Radera
  3. Cornu, så du tror att det är en statskupp på riktigt?

   Radera
  4. @Cornu 12:26
   Först, ukrainaren i gemen vill helst av allt ha okorrumperade ledare. I korrumptionsgrad föreligger det inte någon nämvärd skillnad mellan Julia Timoshenko, Viktor Janukovytj eller Pjotr Porosjenko. Maktstruktur och tradition gynnar inte mer altruistiska ledare i Ukraina. Så ukrainaren i gemen har inte fått det bättre med den sistnämnde presidenten, särskilt inte om den globala finansen sätter klorna i honom, och vill tvinga på Ukraina ett EU/Nato-medlemskap.

   "Man kan notera att den korrupta Kievregimen avsattes av folket och den folkvalda Rada, som tillsatte en ny regering och övergångspresident."

   Den händelseutveckling som du beskriver stämmer dåligt överens med Der Spiegels dito, som säger:

   22 februari 2014 stormades parlamentet Verchovna Rada av Maidanmobben. Merparten av Rada-parlametarikerna och Janukovytj flydde då. 23 februari 2014 var, trots denna händelse, parlamentet beslutsfähigt, och fattade det ödesdigra beslutet att upphäva 2012 års språklag, som var den tändande gnistan till oroligheterna i östra mestadels ryskspråkiga Ukraina. Något folkvalt parlament var det inte frågan om 23/2-14!

   "I Kremlfallet är det inte folket och statsduman som avsatte Putin/Medevev utan en antagligen militärt uppbackad statskupp."

   Leker du också med tanken att Alexander Dugin är i faggorna?

   Radera