Cornucopia?

2015-03-21 14:34

Margot Wallström backar: Har inte kritiserat Islam och försöker återupprätta relationer med Saudi-Arabien

Utrikesminister Margot Wallström (s) backar nu från tidigare uttalanden och menar att det är en missuppfattning, som fått 57 muslimska länder att uttala stark kritik mot Wallström, tre länder att ta hem sina ambassadörer, och eventuellt ytterligare tre länder nästa vecka. Istället försöker hon via UD reparera relationerna med Saudi-Arabien, som alltså på inget sätt ska frysas om nu någon trodde det. De 57 muslimska länderna har helt enkelt fel när de upplever att Wallström kränkt dem och förolämpat islam, Wallström vet bättre än de som känner sig kränkta och även bättre än experter som bekräftar att hon kränkt islam.


"Det är för det första helt felaktigt och det skulle, tror jag, leda till väldigt olyckliga konsekvenser, så det måste vi förstås förhindra, säger Wallström, som gång efter gång betonade att den svenska regeringen har stor respekt för Islam som världsreligion, att kritiken handlar om mänskliga rättigheter och demokrati och att man vill ha en respektfull dialog med Saudiarabien."
Man kör nu aktivt på skadehantering för att stoppa missuppfattningen.
"Regeringen har nu kopplat alla relevanta ambassader och alla andra kanaler för att stoppa missuppfattningen.- Vi använder alla våra diplomatiska verktyg och det kan innebära att vi har samtal och kontakter på alla nivåer."
Kort sagt, ni som trodde att regeringen vill bryta kontakterna med Saudi-Arabien, får nöja er med att Sverige och Wallström nu pudlar så mycket det går för att inte bränna just denna relation, plus relationen med ytterligare 56 stycken muslimska länder.

Till TT via Schibsted/SvD säger Saudi-Arabienexperten Thord Jansson vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet att det inte råder något tvivel om att Margot Wallström förolämpat islam:
"När hon talade om ”medeltida straff” kritiserade hon sharialagarna, det vill säga de lagar som Saudiarabiens rättsystem vilar på. Sharialagarna och de här straffen man utmäter står stipulerade i koranen och är guds lag. Så när Wallström kritiserar straffen blir det en kritik mot islam [...] Och att göra åtskillnad mellan straffen, det vill säga lagarna, och koranen går inte."
Så det kan nog sägas vara lite pedagogisk uppförsbacke här för Wallström på flera håll. Dels förklara för 57 muslimska länder att de inte alls är kränkta och bara inbillar sig, och dels att själv läsa in sig på islam.

Hon och Sverige visar sig nu dessutom svaga, när man inte står för vad man säger utan nu försöker reparera kontakterna med Saudi-Arabien, arabvärlden och övriga muslimska länder. Lyckas man riktigt väl kan Wallström och UD alltså
 1. Gjort Israel förbannade
 2. Gjort Saudi-Arabien förbannade
 3. Gjort 57 muslimska länder förbannade
 4. Gjort alla som hyllat Wallströms kritik förbannade när hon drar tillbaka kritiken och det går upp för dem att Sverige fortsätter exportera vapen till Saudi-Arabien
Dock säger terrorismexperten Magnus Norell enligt Expressen att Thord Jansson är en knäppgök:
"Det finns alltid individer som kan uppfatta det som kritik, men knäppgökar finns överallt"
Oavsett har ännu inte någon vapenexport till Saudi-Arabien stoppats, utan det enda som har hänt på den fronten är att saudiska försvarsmakten har sagt nej till en svensk genusutbildning, vilket fått Sverige att riva upp utbildningssamarbetet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

30 kommentarer:

 1. Om hon nu inte kritiserat Islam och indirekt Sharia hur ska vi boende i sverige förhålla oss till dom som vill införa Shria här?
  http://hizb-ut-tahrir.se
  Är detta bra eller medeltid?
  Vi kan ju inte idag ha en avvikande åsikt emot Sharia för då är vi ju islamofober, rasister och nazister.

  Margot led oss till den rätta tron! Hur ska vi tänka nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagarna bygger på sharia. Sharia bygger på koranen och profetens ord. Koranen och profetens ord är islam. Sen finns det olika inriktningar av islam. Sunni, shia, wahhabism. Und so weiter.

   Så ser verkligheten ut, landets utrikesminister borde känna till detta, men nu råkar vi leva i ett land där vi förhåller oss till verkligheten som vi VILL att den ska se ut, inte HUR den ser ut. Därför har hon nu ställt till det än mer för sig själv.

   http://ledarsidorna.se/2015/03/sharia-allahs-egen-lag/

   Radera
  2. Att man piskar liberala bloggare i Saudi har i själva verket väldigt mycket med islam att göra så som den tillämpas där. Att tyckare och tänkare i Sverige inte kan ta till sig den informationen hänger samman med önsketänkandet om hur islam borde vara i deras ögon, dvs en religion som de anser borde och har tagit till sig upplysningens ideer och värderingar.

   Radera
  3. Och de kommer att fortsätta kalla SD för rasister ända tills någon islamist hugger halsen av dem...

   Radera
 2. Problemet är att det råder avgrundsdjupa värderingsskillnader mellan genomsnittliga svenskar och genomsnittliga saudiaraber. Inget pudlande i världen kan förändra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli intressant att se om Israel nu stänger "palestinska ambassaden" som ligger i Israeliska Jerusalem konstigt nog. Även SIDAs biståndskontor för "Palestinskt bistånd" ligger underligt nog också i det det förhatliga Israel.
   Sverige har ju erkänt Palestina som stat då borde väl ambassaden och biståndskontoret även ligga i den berörda staten? Kanske ett konsulat i Gaza också?
   http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/israel-planerar-ny-markering-mot-sverige_4416763.svd

   Radera
  2. Inlägget hamnade här ? Skulle varit nytt inlägg.

   Radera
  3. @ankdamm..
   Det gör inget, det var ett jäkla intressant inlägg.

   Helt rätt åt dem, hoppas alla relationer fryser till IS.
   Man har ju inget annat gjort än att klankat på Israel och hyllat Palestina.

   Och nu äntligen har det gått upp för sossarna att det faktiskt är islams fel att folk måste fly från de där icke fungerande krigiska länderna.

   Snart blir väl Löven också varse att det är deras egna jäkla invandringspolitik som skapat "samhällsutvecklingen"han beklagar sig över..


   Radera
 3. Punkt 5. För oss som tyckte att hon gjort fel hela tiden och som känner ännu större oro när man har en utrikesminister som inte har koll på vad de olika hjärnhalvorna vill.

  SvaraRadera
 4. Ursäkta, är det verkligen sant att Sverige har erbjudit Saudiarabien en genusutbildning? Westerholm på Ledarsidorna har också skrivit det, men det låter ju så urbota dumt att det inte kan vara sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det. Försvarsmaktens Gender Centre erbjöd som ett led i försvarssamarbetet en utbildning i genus åt saudiska försvaret.

   Radera
  2. Hur gör vi med alla strids-pittar?

   Radera
  3. Insåg genast att vi borde införa strids-pattar.

   Var den över bältet eller under?
   Jag är helt säker på ÖVER.

   Radera
  4. Det beror nog på om man är ung, fått barn eller så….

   Radera
  5. Ja, idag finns ju alla möjliga förklaringar…oftast är det någon annans fel också.

   Tänk på att gravitationen definierades av Newton. En vit hetronormativ man som verkade under en tid då kvinnor inte var framträdande.

   Radera
 5. Gångna veckans Människor och tro i P1 gav en intressant bild om hur och varför detta ibland anses som kritik mot islam. Rekommenderas!

  SvaraRadera
 6. Om Thord Janson
  Filosofie kandidat i statsvetenskap med internationell inriktning.

  Någon djupare formell kunskap besitter han inte. Han verkar vara mer av en känslomänniska.

  Muslimer inklusive Arabligan har utarbetat en framgångsrik och inkomstbringande strategi för att känna sig kränkta gentemot Occidenten. Vad är det för fel med att hänföra till Medeltiden? Under denna period blomstrade uppfinningsrikedomen bland annat.

  Det är annat än de interna utrikesdebatterna i Sveriges Riksdag, som väcker arabligisternas spelade vrede.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske borde citera hela beskrivningen av Janson:

   "Forskningsområden
   Studerar det politiska, ekonomiska och kulturella samarbetet mellan världens muslimska stater inom ramen för Islamiska konferensorganisationen OIC, Arabförbundet samt det arabiska golfsamarbetet GCC. Fokus ligger på Saudiarabiens ledande roll i dessa tre organisationer. Studerar även konfliktdynamiken vid Persiska viken med fokus på Saudiarabien och Iran.

   Nuvarande forskning
   Bedriver ingen forskning för tillfället.

   Undervisning
   Global Studies, internationella relationer, utvecklingsstudier, statsvetenskap

   Fältstudier
   Thord Janson har med saudiska myndigheters godkännande bedrivit forskning på plats i Saudiarabien.
   "

   Radera
  2. Har du, gruelse, studerat Saudiarabien på plats?

   Radera
  3. @Cornu
   Vad är det som är fel med mitt påstående?

   Om Saudiarabien ska godkänna vad som är gångbart i forskningshänseende så är det inte så mycket bevänt med vetenskapligheten.

   Nej jag har inte varit i Saudiarabien. Men jag har fått mycket information om landet av de som har arbetat där och bott där.

   Radera
 7. Nu börjar man känna igen sossarna - byt ut ordet "Harrisburg" mot "Margotgate" i följande klassiska monolog:

  https://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI

  SvaraRadera
 8. Det är lätt att misstänka att ledande (s)ossar blivit "utbildade" i vad islam är och står för av de "företrädare" för islam som man valt att omge sig med
  Och det är inte svårt att föreställa sig att dessa "företrädare" för islam har beskrivit islam på ett sådant sätt att ledande (s)ossar därefter varit av uppfattningen att islam egentligen ligger ganska nära den (s)venska (s)ocialdemokratin och egentligen inte behöver ha något med Sharia att göra (om man inte vill)
  Om man vill tro något så är det inte särskilt svårt att bli övertygad om det - Tro och solidaritet...
  Men det är ju bättre om man vet om de man vill vara solidarisk med vill vara solidariska tillbaka - på samma sätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett sannolikt händelseförlopp, kan man inte kräva en IQ-test på våra ansvariga politiker?
   Eller en djupare undersökning för att sortera bort alla de som saknar viktiga skruvar

   Radera
  2. Här har vi en islamisk åsikt om (s)vensk islam.
   http://www.hizb-ut-tahrir.se/index.php/kategori-aktuella-amnen/94-islam-i-sverige-eller-svensk-islam

   Sossarna tror att dom är bästa vänner med islamisterna till det ögonblick dom ska bli halshuggna.

   Radera
 9. Margot är en riktig hycklare!

  Det svenska "rätts" systemet släppte ur sig Pirate Bay-domen utan att blinka. Om de hade fått välja mellan antingen ekonomisk livegenskap för resten av livet eller femhundra piskrapp, då hade de antagligen valt piskrappen - om straffet därmed var slut.

  Sen kan man alltid fråga de som sparat torkade blommor från förbjudna växter och därför både blivit bötade och förlorat arbetet. Efter att svenska staten bistått med kroppsbesiktningar i strid mot FN's etiska regler för läkare.

  Tjohej Margot - hycklare där!

  SvaraRadera
 10. Vad är det för idioti att politiker aldrig får ha fel? Det är ju helt galet...

  SvaraRadera
 11. Det här kan inte sluta än på annat sätt än att utrikesministern avgår. Kanske hela regeringen och omval. På det här sättet kan inte svensk politik hanteras. Utfrysning av valets tredje största parti. En mycket tveksam överenskommelse med övriga partier för att förhindra demokratins spelregler. Tillämpa nära fri invandring som påfrästar våra uppbyggda välfärdssystem till bristningsgräns. Vara för allt islam i Sverige sen förolämpa 57 länder med samma religion utanför. Man får väl gå tillbaks till Lennart Bodströms tid för att hitta samma nivå på utrikesminister. Avgå!

  SvaraRadera
 12. För övrigt känns den så kallade Bodströmsaffären 1984 väldig lik den här smörjan.

  SvaraRadera
 13. Oskickligt arbetat och oskickliga samt oerfarna rådgivare. Riktigt pinsamt samt kostsamt för landet. Fortsätter de såhär birr de samhällsfarliga.

  SvaraRadera