Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-03-08 12:38

Magasinet Neo om vänstermediat Sveriges Radio - lögner om arbetsmarknaden i Ekot

För två veckor sedan publicerade Magasinet Neo ett reportage av Ivar Arpi, som handlade om dagsaktuella Sveriges Radios vänsterinriktning. SR:s Medierna har också granskat Ekots lögner om visstidsanställningar, vilket fick Ekots intervjuade reporter att uppföra sig som en 4-åring och sedan lämna intervjun.


Reportaget heter Gärna mångfald men ingen höger och hittas här. Tankesmedjans Veckans Boss nämnde reportaget och hävdade att det var fel och att man bara anställer högerspöken, men ni kan alltså läsa reportaget och bilda er en egen uppfattning.
"Så är det vänsterinriktat på P3? När jag frågar Ramon är det absolut så. Och även om man själv inte håller med är det lätt att falla in i ledet.
– Även jag har fallit in i ryggdunkandet. Och det gör mig bitter. När det man gör lika gärna hade kunnat vara en kampanj för Feministiskt Initiativ. Då går man hem med tungt huvud och tänker: Det här kan jag fan inte stå för."
Ramon förmodar jag är ett fiktivt namn. Läs artikeln så får ni se vilka kriterier som gäller för rekrytering till Sveriges Radio.

Ett konkret exempel är att Sveriges Radio hävdar att visstidsanställningar ökar, och SR:s eget Medierna har granskat just dessa påståenden, som saknar grund. 
Jag skrev själv tidigare i veckan om att fast anställning fortfarande är normen, och ökar i antal. SCB bekräftar i inslaget ovan att visstidsanställningar inte ökat i någon nämnvärd omfattning 2005 - 2014 ("Vi kan inte se några stora förändringar."). Däremot ökade de på 90-talet, 1993 - 1999, så Ekots uttalanden om "sedan 1987" är en direkt vilseledning och speglar inte aktuellt läge. Istället är det vänsterpropaganda.

Lyssna 5:00 och framåt. Från ca 5:20 kommer intervjun med Ekots reporter. Lyssna och njut. Svart på vitt hur Ekot hårdvinklar och rapporterar felaktigheter för att gynna vänsterns agenda. 

Vänder man sig till Sveriges Radios handbok, så bröt Ekot mot ett antal punkter som fakta, opartiskhet och att inte ensidigt skildra en parts agenda (fackets agenda). 

Det hela urartar i direkt sandlådenivå, där Ekots reporter bara upprepar allt Mediernas reporter säger:
"Vad tycker du om det?" 
"Vad tycker du om det?"
"Jag frågar dig vad du tycker." 
"Jag frågar dig vad du tycker."
Vuxna människor. Sk mirroring är något som småbarn ägnar sig åt, men vad härskartekniken att avsiktligt upprepa vad någon annan säger kallas känner jag inte till. Någon psykolog kan antagligen säga vad det är för personer som använder denna härskarteknik mot en motståndare och vad det säger om personen.

12:45 avbryter Ekots reporter intervjun och lämnar. Lyssna på 05:20 - 12:58 för stor oavsiktlig humor från Ekots sida, som visar hur man vrider siffror och ägnar sig åt cherrypicking för att driva en vänsteragenda. Man hävdar att utvecklingen 1987 - 2014 är representativt för det som händer nu, vilket det alltså enligt SCB själva inte är, utan förändringen skedde alltså 1993 - 1999. Visst finns det fler visstidsanställda idag, precis som det finns fler fast anställda. Sedan 2005 har siffran visstidsanställda varierat i säsongsrensat medel mellan 19% och 21% av arbetskraften, där finanskrisen 2008 hade stor påverkan i enligt vänsterlogiken "positiv riktning" (=visstidsanställda blev av med jobbet).
Tidsbegränsat anställda som andel av arbetande, per kvartal.
12-månaders glidande medelvärde ovan jämnar ut säsongseffekterna av att tidsbegränsat anställda är vanligare under sommarens sommarjobb och semestervikarier.

Man kan då se att andelen tidsbegränsat anställda var högre 2006 - 2007 än idag. Trots att 100 000-tals fler människor är i arbete i Sverige via alliansens arbetslinje sedan dess har andelen visstidsanställningar inte passerat nivåerna från 2006 - 2007.

Vad som händer nu är ingen smygande ökning, utan en viss pendling runt normalläget 20% av arbetskraften. Som man också kan se innebär ekonomisk kris, likt akuta finanskrisen 2008, eller konjunkturnedgången 2011 - 2012 att andelen tidsbegränsat anställda minskar, när man sparar in på vikarier eller tillfälliga anställningar.

Precis som jag påtalade i förra inlägget i ämnet så är stigande antal tidsbegränsat anställda ett positivt tecken för svensk ekonomi. Vänstern och facket får glädja sig åt att när svensk ekonomi vänder ner framöver, rent av kraschar, kommer tidsbegränsat anställda att snabbt minska, både i antal och som andel av de som arbetar. Vi andra sörjer att folk blir av med jobbet, men så är vi inte heller tokvänster på Ekot.

För övrigt använder sig just Sveriges Radio flitigt av frilansare, vikarier och andra visstidsanställda...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Jag vägrar tro att detta är på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg till mig!
   Vägrar tro det kan vara på allvar.
   Själv har jag bara gott att säga om de kvinnor jag arbetat tillsammans med.
   Detta inte sagt för att det är kvinnodag idag.
   Apropå det
   Skall be hustrun sätta på kaffe.
   Hembakad äppelkaka därtill!

   Radera
  2. Haha, tänkte precis samma tankar. Herregud. Är detta ett dåligt skämt eller?

   Ingen politiker som reagerar?!

   Radera
 2. Det tål att återigen påminna om rapporten "Journalistkårens
  partisympatier" från Kent Asp, Göteborgs Universitet, Institutionen för Journalistik och Masskommunikation 2006:

  http://jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf

  71% av journalisterna inom SR/SVT anser att deras partisymptier ligger hos antingen Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Även i privata mediabolag är siffrorna inte mycket "bättre".

  Hur det ser ut idag, 2015, med F!:s intåg i häxkitteln i kombination med den politiskt inkvoterade generationen hos bl a SR P3 vågar jag knappt ens tänka på. Även om merparten av dessa knappast är "journalister" per examination, så står de för ett enormt inflytande.

  Sverigedemokraternas formella intåg på arenan har väl ej heller bättrat på situationen, då det ses legitimt inom såväl vänster- som höger att utpeka dem som motpart till sin egenupplevda godhet och humanism (företrädes i vänsterns tecken). Jag gissar att det t o m är sanktionerat inom public service.

  SvaraRadera
 3. Det är tydligt att slutsatsen är enbart att andelen tillfälligt anställda ökar. Den har nått ett minima korrelerat ( och med kasualitet) till konjunkturläget, dvs tesen att de tillfälligt anställda får gå först stämmer väl. Sedan syns också säsongsvariationen men den är ju välkänd sedan tidigare.

  Så allteftersom andelen livrädda tillfälligt anställda ökar kommer arbetsolyckor, diskriminering och annan ohälsa öka inom arbetslivet, ivrigt påhejade av arbetsgivarorganisationer och tokliberaler företrädesvis boende i överprissatta lägenheter i storstädernas centrala delar. Dåliga omdömen går hand i hand.

  Arbetare i alla länder förenen eder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trivs inte folk med att vara tillfälligt eller, för den delen, permanent anställda finns ju möjligheten att starta eget.
   Kan väl rimligtvis inte bara vara en del öron märkta som skall tvingas till det.
   Varför startar t.ex inte LO egna företag.
   Man går ju enligt deras uppfattning ju genast med stor vinst som egenföretagare!

   Radera
  2. Nej, det hävdar inte LO.

   Radera
  3. Och är inte problemet med tillfälliga anställningar stort inom offantlig sektor?

   Radera
  4. Man kan inte betala vare sig mat eller hyra om man inte får ut pengar nog i månaden. Då måste man gå till staten eller kommunen för hjälp att överleva, så tim och visstidsanställningar blir då skattesubventioner till företag som inte vill anställa folk på heltid för att dessa företag vill ha mer pengar att stoppa undan i diverse skatteparadis.

   Radera
  5. Rickard, de anställda jag träffat som är mest rädda har varit de inom sjukvård och lärare, mao de som i praktiken har staten eller kommunen sin monopolchef, de kan inte sluta och bleka hos en bättre arbetsgivare.

   Sedan har du rätt i att arbetare bör förena sig. Men det bör akta sig för korrupta ombudsmän och fackföreningar, samt att de bör inse att socialismen leder till en monopolställning för arbetsgivaren staten. Vilket ytterst sällan blir bra i längden.   Radera
  6. Man bör nog akta sig för överbetalda lakejer var de än finns.

   Radera
 4. Etnisk mångfald men mental enfald.

  SvaraRadera
 5. Förresten tyckte jag det var hög humor att folk tom ändrar sina namn för att få rätt profil för jobbet på SR.

  SvaraRadera
 6. Från ordboken:
  "Echolalia

  Imitation by way of exactly repeating another person's speech. Involuntary, semiautomatic,
  uncontrollable, and repeated imitation of the speech of others. Observed in organic mental
  disorders, pervasive developmental disorders, psychosis, and catatonia."

  Om mångfald skrev Mats Larsson något mycket bra SvD, där han utredde skillnaderna mellan social diversitet, kognitiv diversitet och värderingsmässig diversitet.

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2015/03/04/lasarkommentar-om-mangfaldsdiversitetsbegreppet/

  Kognitiv diversitet är naturligtvis den som är värdefull, och kan inte nås genom att överdosera de andra diversiteterna.

  Eller som jag själv uttryckt det någon gång (ungefär): Tysken, fransken och rysken utgör en både social och värderingsmässig diversitet. Men det är först med Bellmans kognitiva diversitet som det blir roligt.

  SvaraRadera
 7. Kul att referera till en av de största svenska nyliberala propagandakanalerna för att påvisa SR vänstervridning - ha ha ha ha! Kul skämt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hur ser det ut med fakta i saken? Är inte siffrorna talande i sig, oavsett vem avsändaren är?

   Radera
  2. Som i alla propagandakrig där två intressen står mot varandra så vrids och böjs sanningen. Det ena intresset är i detta fall låginkomstagare i den andra hörnan skattesmitande mlijonärer, så det handlar mer om vilken sida man hejar på.

   Radera
  3. ... eller så läser man det som presenteras och inser att det finns en slutsats att dra.. och det är inte den som har presenterats.

   Ingen propagandakrig, inga FBI, inga imperialistisk elithöger, inga dunderradikala marxister. En rapport, ett statistiskt utfall.

   Radera
 8. Oj, surrealistiskt... Vilket märkligt sätt att kommunicera - att inte alls beröra frågan utan att istället som en papegoja upprepa en fras oavsett fråga. Overkligt...

  SvaraRadera
 9. De har väl lärt sig av Timbro

  SvaraRadera
 10. Tanten på Ekot är bland det märkligaste jag hört på radion i år. Både roligt och skrämmande på samma gång.

  SvaraRadera
 11. Det är möjligt att det hela bara var ett misstag och att fientligheten uppstod endast för att Ekot's reporter kände sig kränkt när en "lägre stående" journalist hade mage att ifrågasätta henne, men när Ekot's reporter reagerar på det viset blir det svart att tro något annat än att de medvetet tolkat siffrorna för att passa deras/hennes agenda.

  Hade hon bara direkt ursäktat och erkänt att de rapporterat fel så hade de istället kunnat avfärda det hela som ett mänskligt misstag.

  SvaraRadera
 12. Att public service media företräder befolkningen istället för oligarker är kanske inte så märkligt det man kan kritisera är att de sänker sig till samma lögnaktiga nivå de reklamblad och propagandakanaler bankägd mainstream media gör.

  SvaraRadera
 13. Är själv arbetsgivare, och jag fattar inte vad cornu propagerar för, skulle det vara dåligt med fasta anställningar? Skulle det vara dåligt för ekonomin och att ekonomin skulle bli bättre om man tog bort fasta anställningar? Verkar som om cornu inte vet vad fast anställning är för något. Det är jättelätt att säga upp om det blir arbetsbrist. Men det är ju allra oftast tvärt om, fast anställning har man ju för att behålla personal man vill ha. Ser inte skillnaden i den relationen jämfört med mina kundrelationer, självklart har man ofta kontrakt som är löpande och med uppsägningstid, hur skulle man annars kunna investera och lägga anbud?
  Behöver man extra personal finns ju bemanningsföretag, där de ofta också är fast anställda.
  Jag säger inte att fast anställning varken är bättre eller sämre än något annat, bara att det verkar mkt långsökt att tro att andelen fast anställda skulle påverka tillväxten ett skvatt. Frågan om att anställa handlar väl för de allra flesta om orderingång samt möjlighet att få kompetent personal?
  Skäll lite på två veckors straff när någom blir sjuk istället, det är något som försämrar kalkylen mkt mer fast eller ofast anställning.
  Det verkar snarare så att de sk högerpropagandisterna som alltid påstår sig stå på företagens sida aldrig pratar om de frågor som varken jag eller några företagare jag känner är några som påverkar. Ofta tvärt om faktiskt, särskilt på kommunnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När ekonomin går bra anställer arbetsgivarna mer tillfällig personal. Tillfällig personal i sig är ett resultat av det ekonomiska läget. Det ser du på konjunkturmönstret i grafen ovan.

   Radera
  2. För övrigt, om det enligt dig inte är någon skillnad på tillfällig eller fast personal som anställningsform, vad är då problemet? Då kan väl alla vara tidsbegränsad personal, eller?

   Radera
  3. Jag säger inte att det inte är någon skillnad jag säger att det är starkt överdrivet om man menar att detta skulle vara en fråga som påverkar tillväxten. Men om du menar att antalet tillfälliga arbeten ökar på grund av tillväxten och inte orsakar den så är vi på samma våglängd.

   Radera
  4. Problemet med överlevnad på timanställning återstår dock.

   Radera
  5. Men, John, starta själv då!
   Det gjorde jag.
   Om en sådan som jag klarade det skall väl andra ävenledes kunna!

   Radera
  6. Lite lustigt är det ju när herr Bloggaren, som ju frenetiskt hävdar att han jobbar helt solo, nu vet hur det är att ha personal.
   Haft en uppenbarelse?
   Annars mycket bra inlägg!

   Radera
  7. Har aldrig sett något inlägg där du kommit ut som arbetsgivare.
   Visa gärna!

   Radera
  8. Men, John, starta själv då!
   ------------

   Det har jag gjort men det var inte med statssubventionerade underbetalda slavar där jag sen nolltaxerar. Sen kan jag inte riktigt anställa hela sveriges arbetslösa.

   Radera
 14. SR är allt mer vänstervridet och går bara dess ärenden. Det här tramsiga reportaget lyssnade jag på i förra veckan om den sk. diskriminering av funktionshindrade. Vridet och enkelriktat tänk. Hon, reportern kan väl öppna ett café ensam och bygga anordningar för alla. Tänk alla gamla hus som finns i alla städer med trapp ingång och ingen hiss.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6103402

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja diskriminering finns ju inte och om det finns så är den diskriminerades eget fel.

   Radera
 15. Vet inte vad du menar?

  Men vill man se det från den sidan så diskrimineras rullstolsbundna över allt. Skövla all skog och asfaltera i stället. Riv alla hus i gamla stan och överallt där det saknas hiss i fastigheten och trappa upp till lägenhet eller liten affärsrörelse. Inte är det bättre utomlands. Hur gör vi sen för syn och hörselskadade för att de ska ha rätt till exakthet. Inte bara små och egendrivna caféer kan det ju bara inte gälla. Små prylbodar mm med en anställd i gammal fastighet. Lägg ner eller fixa hiss

  SvaraRadera
 16. Men vill man se det från den sidan så diskrimineras rullstolsbundna över allt.
  -----

  Eh ja förmodligen.

  SvaraRadera
 17. Behöver du hjälp med att reda ut saker så kanske jag kan hjälpa dig:

  Bristande tillgänglighet

  Från och med den 1 januari 2015 ingår bristande tillgänglighet som en form av diskriminering i diskrimineringslagen. Med bristande tillgänglighet menas att en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning. Åtgärderna kan handla om att utjämna trösklar, att läsa upp en meny på en restaurang eller att erbjuda de hjälpmedel som någon behöver för att kunna delta i skolan eller på jobbet.

  http://www.do.se/Fakta/Ordlista/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundfelet är att de (journalister) alltid söker ett offer-perspekiv i sina reportage.

   Då hamnar de oerhört ofta fullkomligt vilse. Och låter sig villigt utnyttjas av sådana som gärna framställer sig som offer för att kunna manipulera sig till personliga fördelar.

   Jag tror dessvärre att om de varit "högervridna" istället för "vänstervridna" så skulle journalistisken vara lika undermålig. Bara de utpekade "offren" skulle se ut att vara andra. Men jag tror att det skulle ha varit samma manipulatörer som kommit fram som "offer" i den nya journalistiken också.

   Skit i att vinkla på offer!!! Just say no!

   Skit i att

   Radera
  2. Kan ljudkänsliga på T-banan som lider av "musiken" kräva åtgärder mot denna? Kan synskadade som är rädda att snubbla när de skall in på affären kräva att affärsidkaren avvisar personer som belamrar ytan i direkt anslutning till ingången?

   Jag är skeptisk. Önsketänkande lagar gäller aldrig när det gäller.

   Radera
  3. Nu är det dock definierat som diskriminering i lagen även om folk har invändningar mot detta.

   Radera
  4. Nu är det väl inte riktigt det det handlar om utan hur man tyder lagen och rimligheten i denna. Ska vi förbjuda alla små affärsidkare som har sina små rörelser i gamla omoderna lokaler som inte har råd eller möjlighet att bekosta stora omändringar för att alla ska få tillgänglighet.
   Är det bara nya gallerior/glashus i gatuplan som ska godkännas. Där bara stora kedjor med McDonalds, HM, Starbucks, Espresso House mm har råd att hyra. Är det vad reportern vill ha?

   Radera