Cornucopia?

2015-03-03 09:59

Lugn januari för polisen i Sollentuna - utreder inte grov stöld

Polisen i Sollentuna meddelade i januari att månaden varit ganska lugn. Mindre lugnt var det för Riddermark Bil, som drabbades av ett inbrott som uppenbarligen hade insiderkopplingar, men som polisen omedelbart lade ner trots övervakningsfilm och inspelade samtal från de misstänkta.


Hanne Kjöller på Bonnier/DN går igenom hur polisen omedelbart avskrev inbrottet, utan att ens vänta på övervakningsfilmerna, eller än mindre åka till platsen. Bytet handlade om ett värde på en kvarts miljon, och tjuvarna använde larmkoden vilket bevisar någon form av insiderjobb.

Tidigare har jag påtalat att polisen rutinmässigt lägger ner allt som ger mindre än tre månaders fängelse, sk vardagsbrottslighet
Skärmdump från konstaterandet om
ganska lugnt Sollentunapolisens
Facebook-sida
. Extra ironiskt i
sammanhanget är uppmaningen att
aktivera era larm...

Det kan förklara varför Sollentunapolisen på Facebook kunnat skriva följande:
"Januari månad har även för oss varit ganska lugn. [...] Tyvärr är det mycket inbrott just nu."
Mycket inbrott är ganska lugnt. Polisen bryr ju sig inte om att ens åka på inbrott, utan det handlar om att skriva in en polisanmälan i ett IT-system, och sedan lägga ner utredningen för "[d]et är uppenbart att brottet inte går att utreda. Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp".

Nej, det är uppenbart att brottet inte kan klaras upp. Eftersom man inte över huvud taget utreder.

Jag hoppas att Sollentunapolisen fortsätter få det ganska lugnt. Men man kan ju också hoppas att de börjar bry sig om när Riddermark Bil ringer in att de scannat av ett stulet körkort, eller att de bistår med att begära ut GPS-spårningen av stulna bilar, vilket de endast gjorde efter att Riddermark Bil hotat att gå till Aftonbladet.

Då Sollentunapolisen haft det ganska lugnt är det fascinerande att de inte ens orkar åka på inbrott, än mindre utreda. Däremot har man glidit runt och spridit trygghet samt trafikböter i kommunen enligt Facebookuppdateringen. Det är nog ganska mycket lugnare än att ge sig i kast med grov brottslighet.

Nog behövs det polisreformer. En sådan hade vi vid årsskiftet, innan den ganska lugna januari. Antar att organisationen inte hunnit sätta sig. Fast sitta bakom ett tangentbord istället för att utreda brott, det gör man redan.

Återigen är detta sannolikt inte de enskilda polismännens fel, utan är en fråga om ledning, direktiv uppifrån och inkompetenta och felprioriterande karriärister till chefer. Den vanlige polismannen vill nog inte göra något annat än att bekämpa brottslighet, men det hjälper inte när deras händer bakbinds - det finns gott om vittnesmål från desillusionerade unga poliser som helt enkelt ger upp och säger upp sig. Kvar blir de som ställer upp på ledningens direktiv.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

47 kommentarer:

 1. Akta dig bara för att odla förbjudna växter och torka blommorna och bladen, då blir polisen väldigt intresserad av att "hjälpa" dig på olika sätt. Vissa växter är tydligen så livsfarliga att piketen måste hantera dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, narkotikabrott är ju känt för att vara ett av de mest lukrativa för polisen i sin pinn-jakt. En kruka cannabis för privat bruk motsvarande 20 doser kan lätt förvandlas till 20x olaga innehav, 20x olaga framställning av narkotika avsedd för missbruk, 20x förberedelse till narkotikainnehav, 20x förberedelse till försäljning av narkotika = 60 uppklarade/förhindrade brott i polisens statistik. Succé!

   Radera
 2. Vad är hönan och vad är ägget? Enligt min mening så är det svenska etablerade politikers brist på patriotism och kärlek till svenska folket som är grundorsaken. Det mest flagranta bevis för detta fick vi efter tsunamin i Thailand då vi kunde se hur svenska politiker (brist på) agerade jämfört med ex.vis de finska. I Finland finns en patriotisk grundton som visar sig i försvarspolitiken, invandringspolitiken, uppklarningsprocenten vad gäller villainbrott. I Finland tror jag man klarar upp 15-20% av inbrotten och i Sverige är det några få procent. Men med tanke på hur folk röstar i Sverige så verkar det stora flertalet svenskar tycka att svenska folket inte finns och att det då följaktligen inte behöver försvaras mot vare sig inre eller yttre hot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med reservation för att patriotism är ett yttre emergent fenomen för ett samhälle som redan bygger på förtroende, alltså mera är ett post faktum-mobiliserande symbolvärde än anledningen i sig, så håller jag med dig.

   Förtroende kräver kulturell synkronisering, inte nödvändigtvis på etnisk grund, vilket sedan tar sig uttryck i patriotism.

   Att Finland är mera patriotiskt kan vara att man förstår vikten av kulturell synkronisering och därför inte har större invandring än att det någorlunda mäktas med.

   Föreslår ett nytt ordspråk: "Det är lugnt, sa polisen, ".

   Radera
  2. @viktualiebroder.
   Jag kan skriva under på det du skrev. Det finns ju hela tiden ett djupare lager att penetrera.

   Radera
 3. Klart det blir lugnt och skönt om man arkiverar alla anmälningar i /dev/null

  SvaraRadera
 4. Denna situation knyter väl an till ditt inlägg igår om ett land som faller sönder. Kris inom rättsväsendet, polisen, skolan, vården, omsorgen, försvaret.

  Bara igår sprängning i Nyköping 2 döda, skyddsombud stänger skola o Malmö, rektor knivskuren i Stockholm. Vardagshändelser i det nya Sverige som bara renderar i pyttesmå notiser.

  Snuttifieringen i media för att förhindra medborgarna från att se ett större sammanhang är påtaglig. Kris i sjukvården en dag sedan medial tystnad, kris inom polis och rättsväsende en dag sedan tystnad, Akut kris i skolan en dag sedan tystnad.

  Det finns dock ett ämne som mal på från morgon till kväll 7 dagar i veckan året runt, det är propagandan för det mångkulturella Sverige, massinvandringen, flyktingmottagande och tiggarnas utsatta situation.

  Men jäklar om en affärsinnehavare skulle spilla vatten på en tiggare eller en restaurangägare begära förskottsbetalning av romer då drar alla svenska myndigheter igång med full kraft och medierna har krigsrubriker i flera dagar.

  Sverige är ett mycket sjukt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den kommentaren.

   Radera
  2. Det där täckta nog det mesta. Mycket bra!

   Radera
  3. Metro är i dag bäst (värst) på mångkulturell och feministisk propaganda. Förstasidor och/eller repotage i sort sett varenda dag.

   Radera
  4. Jag har naturligtvis noterar samma sak vad gäller radio och TV vilka jag ibland lyssnar till och ser på. Det som förundrar mig att att det inte verkar gör intryck på de svenska lyssnarna. Varje dag, i prinicp i varje program som behandlar nyheter eller samhälle är huvudämnet invandring, rasism och feminism. I tillägg skall läggas alla de på ideologisk grund satta programmen om historisk nazism och rasism. Sk. public service (publik hjärntvätt) fullständigt dränker oss i sin kulturmarxistiska agenda. Ta bara alla rasistiskt tillsatta barnprogamledare och nyhetsjournalister som vi tvingas på varje dag. Eller serier som "blå ögon". Tänk er motsvarande serie döpt till "bruna ögon" som hade till utgångspunkt att brunögda är överrepresenterade i något negativt sammanhang såsom islamism eller våldsbrottslighet.

   Nej - det går inte ens att tänka sig.
   Hur står folket ut - jag begriper inte det. Det måste vara någon form av hjärntvätt, tillvänjning, hot, feghet, rotlöshet, you name it...
   På 70-talet var ju SvT:s barnprogram tämligen vänstervridet med Anders Linder i spetsen. På den tiden var det ju ändå en debatt om saken. Nu när det är mycket mycket värre är det knappt någon debatt alls om saken. Det visar, tycker jag, på den åsiktsdiktatur som kulturmarxisterna infört i Sverige. Det är likadant överallt där de har makten. Endast internet och hemma bland vänner kan en öppen diskussion föras.

   Radera
  5. @RB

   Hur vet du att de inte gör intryck på de svenska lyssnarna? För att radio och TV låtsas som att det inte gör det?

   Det kokar i folkdjupet.

   Radera
  6. @RB

   Ja SVT/SR är åsiktsdiktaturens kommandocentral. Där utformas frågorna som bär budskapet och sätter agendan, där planläggs vinklingar på reportage, där tillverkas serierna som hjärntvättar och fördummar folket och där skickas budskap till fotsoldaterna om var och när politiska motståndare planerar möten som ska saboteras.

   På SVT/SR sympatiserar 54% med MP, 15% med V. Där sitter gamla KPMLR:are och utformar frågorna i de politiska debatterna. SVT/SR har förvandlats till ett monster som ingen törs ta upp kampen med.

   Flera gånger dagligen tvingas man byta kanal för att inte bli galen när de polariserade budskapen trummas ut.

   Så här kommer det se ut varje dag resten av vår liv, och våra barns liv. Inte undra på att framtidstro och hopp försvinner.

   Marxismen är spjutspetsen på socialismen, kulturmarxismen är giftet på spjutspetsen som säkerställer att offret dör en långsam och plågsam död.

   Radera
 5. För ca 1 år sedan blev min son utsatt för en misshandel. Det hände i en folksamling och jag vet många vittnen som gärna tänkte ställa upp som vittnen. Flertal kompisar bl a.
  Förutom den psykiska aspekten så gick kläder sönder, en tand och en klocka. Taxiresor gick åt så mina kostnader blev också rätt betydande. Fick reda på någon månad senare att det var nedlagt.

  Jag vet vilka gärningsmannen/gärningsmännen är. Att drogpåverkan och noja var trolig orsak men vad lär sig hen av detta? Min son tankar om att hen inte åker dit. Och mina egna tankar om en polis som struntar i ett lättuppklarat brott. Tron på ett fungerande rättssamhälle skrattar jag bara åt.
  Sorgligt men sant.

  SvaraRadera
 6. Skulle nog säga att det är effektivitetstänkade som går för långt ibland snarare än brist på patriotism. Polisen behöver inse att det finns ett egenvärde i att utreda inbrott och vardagsbrott för att upprätthålla förtroendet för systemet. Samma sak gäller väl egentligen försvaret.

  SvaraRadera
 7. Dags att börja kalla poliser för låtsasväktare? Väktare åker i varje fall ut till platsen.

  SvaraRadera
 8. Och nu plockar polisen upp ärendet igen, vilket tydligt visar vikten av granskning av polisen. Bra alltså av Cornu m.fl att skriva om detta.

  Men om vi fortsätta tänka fritt kring brott & straff en stund. Vad tror ni skulle hända om polisen helt plötsligt skulle sköta sitt jobb någotsånär väl, och höja uppklarningsprocenten en smula, främst när det gäller "mängdbrotten"? Då tar nästa flaskhals vid, nämligen åklagarmyndigheten och domstolarna. Redan idag tar det mesta för lång tid. Detta pratas det inte tillräckligt om. En bekant hade inbrott och inbrottstjuven åkte faktiskt dit tack vare att grannarna såg det och det var mitt på ljusa dagen så polisen kom när de ringde 112. Killen var nog typisk för dem som utför mängdbrott, en narkoman. När målet väl kom upp i rättegång hade han hunnit göra sig skyldig till många fler brott. Med såna människor duger det inte att det eventuella straffet kommer långt långt efter brottet begås. Det kan snarast bli ytterliggare en anledning för dem att INTE skärpa till sig och ta tag i sina liv.

  Hade inte Sverige varit bland de sämsta länderna i EU på missbruksvård och psykvård hade många av dessa mängdbrott inte begåtts från första början.

  Sen har vi de fall där polisen haffar fel person, låter honom sitta häktat med restriktioner i flera månader eller år, innan domstolen kommer på att han är oskyldig. Resultatet blir ett förstört liv och skattepengar som går till att betala skadestånd. Och för de som tycker att "han har säkert gjort något, rätt åt honom" vill jag påpeka att det inte är ovanligt att HELT OSKYLDIGA blir misstänkta. Och i vilket fall som helst har vi en rättsordning där man ska straffas EFTER man dömts skyldig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.dn.se/sthlm/nu-har-polisen-sett-filmen-ber-om-ursakt/

   Inbrott hos företag får tydligen inte prioritet eftersom bostadsinbrott är prio ett. Alla som råkat ut för ett bostadsinbrott vet väl att Polisen lägger ner förundersökningen direkt. Hur många bostadsinbrott klaras egentligen upp? 5%?

   Radera
  2. En kedja är bara så stark som sin svagaste länk, och om resten av rättsväsendet är dimensionerat efter polisens låtgåstrategi så kommer givetvis belastningen öka om polisen börjar göra sitt jobb.
   Men om vi bara ska se kortsiktigt och på kostnaderna för polis och rättsystem så måste det ju vara mest ekonomiskt att inte jaga några brottslingar. För samhället i stort vore detta ju en katastrof.
   Om det är så att brottslighet (som inte har tillräckligt straffvärde eller där det finns böter att driva in) lönar sig kommer givetvis fler att syssla med brottslighet. Detta kommer alltid att kosta samhället, i pengar, i minskad trygghet och om vi tittar på vad som händer i samhället nu, så i politiska omvälvningar.

   Jag tror, att för att komma till rätta med många av de problem och utmaningar som samhället står inför, så måste brott som drabbar vanligt folk utredas och beivras. Om vi medborgare inte kan känna oss trygga i vårt land, vad har då landet för existensberättigande, t.ex.
   På kort sikt måste det bli besvärligt och olönsamt att vara skurk. På lång sikt måste vi komma till rätta med de institutioner som kan fånga upp blivande gangsters och om möjligt få fason på dessa innan de glider in på fel bana. Socialtjänst, skola, psykvård etc.

   Givetvis måste vi ha ett rättsystem som så långt det är möjligt undviker att oskyldiga fängslas, men jag tror aldrig systemet kan bli helt vattentätt. Men i valet mellan enstaka oskyldigt fängslade eller att inte jaga de skyldiga över huvud taget måste ändå det bästa alternativet för samhället vara att man jagar missdådaren.

   Dessutom vill jag se en attitydförändring, där man inser att alla människor har en fri vilja, och offret är offer och gärningsmannen är gärningsmannen. När man ser gärningsmän som offer är det lätt att gå vilse i pannkakan, som vi ju sett att en del av våra politiker gjort när det gäller IS-krigsturister.

   Radera
  3. Det kan nämnas att anledningen till att många av de få bostadsinbrott och cykelstölder som faktiskt klaras upp, är att offren själva informerar Polisen om saker de fått stulna, och som de sett på auktion eller annons.

   Radera
  4. ErikG, det här med att alla människor skulle ha en fri vilja, har du några belägg för det?
   Straff löser ingenting, men visst kan det vara så att personer måste hållas inlåsta för att hindra fortsatt brottslighet. Full trygghet skulle bara kuna fås i ett totalt annorlunda samhälle än det vi lever i nu.

   Radera
  5. Tja, har de ingen fri vilja är de väl ett fall för sluten psykiatrisk vård, och då är de ju i alla fall borta från gatan. Men ok, jag höftar och drar till med "de flesta människor har en fri vilja"..
   Men jag bara tror det är så, du kanske har fakta som motsäger mitt antagande?

   Radera
  6. @Doktor Syn

   Vad jag har förstått får man ganska dåligt betalt för stöldgods i jämförelse med vad den beslutne förlorar, särskilt som det ju oftast finns ett känslomässigt värde med i bilden. Med dagens bensinpriser blir ju också införskaffandet av en ersättningsprodukt en förlust även om man skulle få tillbaka hela den nominella summan på försäkringen.

   Här är ett radikalt grepp: Varför inte låta Polisen fungera som en auktionsfirma eller en slags legaliserad pantbank där tjuvar kan lämna in stöldgods som sedan säljs tillbaka till de ursprungliga ägarna på kommission? Uppklarningsprocenten skulle skjuta i höjden, sakerna skulle återgäldas till sina rätta ägare och de stackars tjuvarna skulle kunna få bättre betalt för sitt slit. Dessutom kan man ju tänka sig att detta framgent kunde leda till att tjuvarna kunde göra det finaste en människa kan göra och organisera sig i ett Tjuvarnas Fackförbund, eller rent av bilda ett politiskt system!

   Radera
 9. Polisen i Sollentuna verkar inte vilja ha några kommentarer på sin kommentar om "en lugn januari", i vart fall inte när de hänvisar till Hannes Kjöllners artikel. Förut fanns flera kommentarer som hänvisade till artikeln, men nu förefaller de vara borttagna... De kan alltså inte ens bemöda sig med att svara på kritiken.

  SvaraRadera
 10. Finns det några jämförelser med andra länder?
  Mitt intryck är att polisen i t ex Tyskland har mer tid.
  Har vi lite poliser i Sverige?
  Eller jobbar de med fel saker?
  Eller har de en dålig byråkrati?

  Allt borde gå att jämföra med andra länder

  SvaraRadera
 11. Enligt GW har vi Europas dyraste & näst sämsta polis.

  Dom är väl upptagna med annat. Typ värdegrundsarbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har väl effektiviserat genom att sparka civilanställda. Vilket leder till att poliser sitter vid skrivbord och sköter administration.

   Undefär på samma sätt som sjukvården effektiviserades alltså.

   Radera
  2. Sollentunapolisen borde göra en studieresa till Åland där polisen klarar upp 59% av alla brott.

   Radera
  3. Låt mig gissa att poliserna på Åland är en del av samhället som de bor i i stället för att vara en byråkratiserad grå sörja som kallar distansen till samhället för professionalitet?

   Radera
  4. Ja magnus så är det nog plus att man tar alla brott på allvar. Kan det vara en av anledningarna varför så många svenskar väljer att flytta till ön?

   Radera
 12. Sällsynt effektivt i sammanhanget vore att avreglera knarket.

  SvaraRadera
 13. Frågeställningen borde KU bli den som Hanne Kjöller snuddar vid; kan vi vänta oss att skattebetalarna nöjer sig med att finansiera en bekväm tillvaro för tusentals poliser på Kungsholmen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt oss säga så här: det är poliserna på Kungsholmen som bekvämt håller i pistolerna.

   Radera
 14. Lite utanför ämnet men ändå inte då det är fråga om varför försvar, polis och andra myndigheter inte fungerar som de borde.
  ÖB uppmanade förra veckan försvarsanställda att inte använd inte uniform när du åker till jobbet.
  Jag tycker det är alldeles för lite och för sent. ÖB borde uppmana försvarsanställda att klä sig "muslimskt" när de åker till jobbet. Nej, det var också för lite och för sent. ÖB borde uppmana försvarsanställda att konvertera till islam. Nej, det var också fel då han borde uppmana försvarsanställda att konvertera till sunnitisk islam eftersom sunni just nu verkar vara de mest aggressiva och farliga.
  Nej nu börjar jag bli sådan igen som Cornu uppmanade mig att inte vara.
  Men jag tycker precis tvärt emot min egen överbefälhavare, nämligen att han borde uppmanat alla försvarsanställda att alltid använda uniform när de går till jobbet. Risken för var och en blir ju då mycket mindre och ryggraden rätas ut istället för att krökas av vår egen ÖB.
  ÖB för samma resonemang som de svenska kulturmarxistiska tidningarna som låter sig böjas av ISIS genom att inte publicera muhammedteckningarna. De ytterst få som ändå gör det blir då ensamma måltavlor för islamisterna istället för att vi stolta tillsammans ställer upp för våra värderingar och islamisterna har inget för att utföra sina illdåd. Som det är i Sverige har ISIS vunnit på walk over. När det gäller svenska tidningar är deras defaitistiska agerande helt i linje med den kulturmarxistiska mediaelitens kamp mot allt västerländskt och allt fosterländskt.

  SvaraRadera
 15. Polisen är till för att jaga vanliga knegare och småföretagare. Det handlar om statistik. Yrkesheder är nåt som saknas i Sverige. Ett tecken på att Sverige håller på gå sönder.
  En kioskägare som jag känner blev misstänkt för att sälja otillåten tobak. En styrka på 12 personer från kommun och polis stormade hans lilla affär och beslagtog all tobak. Ett år senare skyldigförklarades han. Ingen ursäkt och han fick själv åka och hämta sin tobak. Utanför kiosken står langare och säljer droger utan att nån bryr sig. Detta är Sverige i ett nötskal.

  SvaraRadera
 16. Det känns som om mycket av det här problemet, liksom i andra yrken i offentlig tjänst, orsakas av en total brist på tilltro från ledningshåll till de enskilda yrkesutövarna. Om ledningen helt enkelt förväntar sig att vederbörande skall göra ett bra jobb med stolthet i allmänhetens tjänst, då kommer de allra flesta också att göra det. (I synnerhet om man aktivt betonar och främjer just det där med yrkesstolthet.) Men när ledningen istället klåfingrigt måste styra och mäta arbetet ner i minsta decimal och fråntar individerna alla möjligheter att själva styra sina uppgifter, då känner den enskilde polisen (eller läraren eller arbetsförmedlaren eller vad det nu handlar om) bara olust.

  Och när de hopplöst komplicerade mätsystem som införs dessutom oundvikligen mäter helt fel saker och blir lätta att kringgå och manipulera, då kommer samma personer som under andra förhållanden skulle ha gjort ett utmärkt jobb istället att använda det lilla de har kvar av kreativitet till att just kringgå och manipulera mätsystemen. Det är bara mänskligt. Självlart vill man "stick it to the man", när "the man" så uppenbart inte har någon som helst respekt för ens yrkeskunnande och lika uppenbart inte har någon koll på vad jobbet egentligen handlar om. Och när detta så småningom resulterar i att allt börjar gå åt helvete, då vill ledningen förstås bara införa ännu mer mätning och styrning för att komma tillrätta med problemet...

  Så varför råder en så värdelös ledningskultur i svensk offentlig förvaltning nu för tiden? (Så tror jag inte att det var förr i tiden. Har jag fel?) Min gissning är att det beror på att topptjänsterna tillsätts politiskt, baserat på rätt partiknapp på kavajslaget och kliande av rätt ryggar, utan hänsyn till kompetens eller erfarenhet. Sedan sipprar inkompetensen gradvis nedåt tills den efter år och decennier till slut lyckats förgifta hela organisationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som om mycket av det här problemet, liksom i andra yrken i offentlig tjänst, orsakas av "offentlig tjänst".

   Bättre?

   Radera
 17. Jag förstår inte allt gnäll på polisen. Det är ju inte så att det dimper ner en faktura från dem varje månad i din bevlåda? Det gör inte det hos mig i alla fall. Man kan tänka sig att den fakturan dimper ner i statens brevlåda istället. Alltså betalar staten för den tjänsten med stulna pengar(skatt) och inte du! Konsekvensen av denna mellanhand är alltså att dina behov hamnar sist i kön och du får ta del av de rester som kan avvaras till dig när det gäller polisiära tjänster. Polisens uppgift är alltså inte i första hand att skydda dig, utan att skydda staten mot dig och kommer fördelaktigheten prioritera brott mot staten högst.

  Hade du betalat för polisiära tjänster på en fri marknad, så hade du antagligen inte hört slutet på historien om din stulna cykel tills brottet var löst. Hade inte brottet lösts så hade du kunnat välja att säga upp prenumerationen och välja ett annat bolag.

  SvaraRadera
 18. Lösningen på problemet är rimligtvis att man höjer skatten för att få mer resurser och sedan ökar takten på invandringen för att göra samhället mer spännande och fräscht. Det kan också vara läge för ännu en omorganisation av polisen samt några utredningar.

  Vidare bör polisen få tyngre vapen med större magasin, bepansrade fordon samt beväpnade drönare. Om de sedan riktar in hårdhandskarna mot samhällsfarliga brott som piratkopiering, näthat och förolämpning av profeten offentlig transperson så kommer civilsamhället snart att blomstra!

  SvaraRadera
 19. Nyligen avslutades en utredning om grovt dopningsbrott i Växjö. Protkollet finns att ladda ned på nätet, vilket jag gjorde. Minst sagt intressant läsning. En frisör och hans kumpan har importerat stora mängder dopningsmedel från en vän i Kuwait, mer eller mindre öppet i kartonger och i eget namn utan finesser, och sedan sålt dessa i stor skala. Inget ovanligt, ett samhällsproblem knappast någonsin blir av med när ytlighet och utséende är den moderna religionen som tillbedjas framför altaret i 100hz hd. Sjukvården får ta smällen förr eller senare, men det är ju många mandatperioder bort och inget någon betydelsefull människa behöver bry sig om!

  Summa sumarum: mannen och hans kumpan får 500kr var i böter, men utredningen, som av helt obegripliga skäl kom fram till att grovt brott inte kunde styrkas fast det var ett mycket enkelt fall av utredningen att döma, kostade samhället flera miljoner kronor i häkteskostnader, advokatkostnader (bara de på en halv miljon kronor) samt givetvis tolkar i mängder, och så tillkommer sedvanlig tumrullning.

  Så man ska inte tro att när polisen faktiskt gör en utredning, att det gör någon märkbar skillnad.

  SvaraRadera
 20. En sak som skrämmer är att man måste gå till en tidning för att något skall hända. Det är väl bra att det händer men alla som inte har möjligheten eller kontakterna.

  SvaraRadera
 21. @börjesson
  Problemen i offentlig förvaltning kan sägas ha haft sin början i avskaffandet av strikt tjänstefel, förvärrades när Fälldin-regeringarna massanställde till det offentliga och fick spiken i kistan med NPM... Typ

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Dags för privata alternativ till polisverksamhet.
  Lite konkurrens skadar inte. 😊

  SvaraRadera
 24. Nu när Dan Eliasson blev riskpolischef så kommer siffrorna att bli bättre. Annars ordnar Dan den saken och raderar lite oönskade data ur systemen som han gjorde på sin tidigare tjänst.
  Verkar ju vara helt OK att göra på svenska myndigheter.

  SvaraRadera
 25. Ännu ett fall av Polisen som inte gör något:

  http://cattasbubbla.se/2015/03/03/jag-behver-hjlp-att-hjlpa/

  SvaraRadera