Cornucopia?

2015-03-27 14:11

Löfvéns hyreskaserner saknar finansiering

Statsminister Stefan Löfvéns subvention av hyresrätter saknar finansiering. I själva verket är det inte en finansiering att sänka ROT-avdraget, eftersom ROT-avdraget kostar mer än budgeterat.


ROT-avdragets kostnader sägs skena med minst två miljarder, och av den anledningen sänker man ROT-avdraget och lägger 3.5 miljarder SEK på subventionering av pågående hyresrättprojekt i kommunal regi. Av dessa 3.5 miljarder SEK är alltså 2 miljarder ofinansierade. 

Hyresrättssubventionerna handlar alltså om att omfördela budgetunderskott från en post till en annan, och är sk ofinansierad Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och hoppas att någon annan betalar.

För övrigt är det ju helt fantastiskt att 3.5 miljarder SEK är allt som behövs för att ungdomar ska få en bostad. Tänk att ingen tänkt på det tidigare?

Och var är bostadsminister Mehmet Kaplan? Varför var inte bostadsministern närvarande på presskonferensen, varför var det inte bostadsministern som presenterade ROT-sänkningen och subventionen av pågående hyresrättsprojekt? Är han månne återigen i Turkiet och det skulle sett dumt ut att hålla presskonferens i Turkiet?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Jag gråter nästan när jag inser hur djupt Sverige kommer sjuka på grund av deras inkompetens :(

  SvaraRadera
 2. "Regeringen presenterade även en skattehöjning på sparande via investeringssparkonto, så kallat ISK, och kapitalförsäkring. Det förslaget beräknar regeringen öka skatteintäkterna med 2 miljarder kronor 2016"

  Höjd bensinskatt, halverad ROT, RUT osv

  Ja, det ser ju onekligen ut som att skattefusk blir en folksport igen.

  SvaraRadera
 3. Här är en sammanställning (i SvD) av regeringens nya skatteförslag:
  Bensinskatten höjs med 44 öre

  Det är när man ser de konkreta förslagen som innebörden av decembersveket verkligen sjunker in. Det finns ju inte majoritet i riksdagen för någonting alls av det här! Svenska folket har inte röstat för det här. Men vi får det ändå, bara för att ett knippe borgerliga fegisar har beröringsskräck och hellre låter Sverige gå i putten än att kompromissa i Den Enda Frågan™.

  Det där med höjd skatt på ISK är intressant, förresten. Alldeles nyss fimpade man ju avdraget på pensionssparande, men då hette det att folk kunde spara till pensionen i ISK istället. Budskapet är väl att folk skall ge fan i att pensionsspara på egen hand överhuvudtaget, det är enbart staten som skall försörja oss på ålderns höst. "Vi ska nog ta hand om dig, lille vän."

  SvaraRadera
 4. Varför inte sänka skatterna och sänka välfärden för" alla som har råd". Vi kan inte fortsätta så här när ekonomierna i väst hela tiden är på väg sakta utför under lång tid. När nästa kris kommer(snart) såt vi med byxorna nere. Varför inte förbereda oss? Svaret är självklart. Politiker idag tar inte ansvar utan fortsätter lova.....och höja skatterna utan att infria löften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +100 Sanningen är helt enkelt att politikerna idag saknar all makt och kan bara ägna sig åt ögonfägnad, spela för galleriet och maximera sin egennytta...

   Radera
  2. Yes....kurage, civilkurage, integritet och ansvar(f.ö ett märkligt begrepp hos politiker idag).
   Bättre att ha kakan innan den serveras. Men fortsätt att låna....låna hos oss tralla la. Statsskulden idag är lägre än hos de flesta andra länder men när staten tillåter att bolånen växer utomlands så som de gjort utsätter vi oss för stor fara. Betydligt värre än om vi finansierat oss hemma. Förutom risken för störningar vi ej kan påverka så betalar vi ränta till utlänningar, pengar som annars hade återinvesterats hemma. Men det tänker ingen på.

   Radera
  3. @Plassa; Jag vill nyansera mitt svar/inlägg lite grann. Visst har politikerna makt. Det är därför de sitter där sitter. Men maktlösheten du pekar på beror på att politiker gör som folk mest, dvs försöker vara populära och inställsamma för att behålla förtroendet. Höjningar av skatter är bara ett exempel på misslyckande där de saknar alternativ. De vill ju fortsätta att vara populära och lova utan att hålla för att senare betala dyrt(läs skattehöjningar igen).

   Det som krävs är att våga, dvs att göra riktiga reformer i tid istället för när bilan hänger över dem. Det kostar röster att reformera idag. Inte som fram till 60-talet när skatteintäkterna ständigt ökade. Politiker är kortsiktiga och fega. Sen har vi det stora flertalet i riksdagen som inte förstår något om ekonomin, dvs det som trots allt styr våra liv mer än någonsin.

   Istället för att bli kritiserade för att genomföra nödvändiga reformer(utan att titta på röstundersökningar) så kör man skutan i sank senare med resultat att man får ett förödande fall i förtroende.

   Radera
 5. Vart skall folk bo ?

  alliansen fick inte ihop många hyresrätter under sina 8 år av vanstyre, det enda de lyckades med var att sälja ut, avreglera, privatisera och nermontera. Många är såklart LIVRÄDDA för ökat byggande eftersom deras egna lägenheter de betalat för mycket för då kan gå ner när utbudet ökar. Men fler lägenheter på rätt platser behöver vi så kör på och låt alla borgare skrika sig hesa, de löste ju inte problemet på 8 år......

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte hur ett sänkt ROT avdrag ska få in mer skattepengar? När ROT-avdraget infördes blev ju de svarta pengarna vita vilket innebär mer skatteintäkter.
  När de nu sänker ROT-avdraget till 30% så lär väl folk inte bli lika benägna att renovera hemma som när det var 50% och de pengar som är vita nu kommer väl åter igen bli svarta?

  HUR ska detta generera mer skatteintäkter? Nån får gärna förklara det för mig :)

  SvaraRadera
 7. Bygg om tomma kontor. Det finns kvadratkilometer av dessa främst i stora städer och regioner i dess närområden.

  Bra anpassade med kommunikationer och annat. Oftast behövs bara ombyggnad av kök, våtutrymme och lite innerväggar.

  SvaraRadera