Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2015-03-08 11:14

Lite citat från Sveriges Radios handbok i Public Service

"Sveriges Radio har frihet att i satirens form behandla företeelser och händelser men det måste alltid framgå, t ex genom programmets presentation, utformning eller tilltal, att det rör sig om satir." - Sveriges radios Public Service-handbok
Sveriges radio har en handbok för de medarbetare som är läskunniga. Man kan konstatera att Tankesmedjan i P3 bryter mot en lång rad punkter i handboken, men frikänns då det tydligen är satir. Satir är hos SR tydligen ett annat ord för att man får bryta mot alla regler och online gäller oavsett inte SR:s handbok, då Granskningsnämnden inte får granska sådant som bara finns online. Tillägg: Programmet Veckans Boss kallar sig självt för "granskande". Ordet "satir" förekommer inte, så man kan inte gömma sig bakom satirklausulen.Man kan annars lista några av regelbrotten nedan:
"Vår skyldighet att försvara de demokratiska värdena innebär dock inte att vi på eget initiativ kan ta ställning mot eller gå till personangrepp mot enskilda eller grupper med hänvisning till deras åsikter."
Exakt detta sker i Tankesmedjans hatinslag mot Teodorescu. Teodorescu får inte heller någon möjlighet att bemöta eller försvara sig:
"Om enskilda individer, företag, organisationer eller liknande angrips ska i princip alltid den eller de som utsätts för kritik ges utrymme för ett bemötande i samma sändning."
Låt oss titta vidare:
"Medarbetare ska i sändning inte ge utrymme för sina egna uppfattningar eller värderingar i kontroversiella frågor. Det kan strida mot kravet på opartiskhet. Däremot finns enligt demokrati- paragrafen en skyldighet för medarbetare att i sändning bemöta och ta avstånd från uttalanden som strider mot det demokratiska statsskickets grundidéer eller principen om alla människors lika värde."
Ingenstans går någon hos Tankesmedjan i försvar när Teodorescu bland annat kallas blatte, eller förnedras för att hon är kvinna.

Däremot är det alltså helt OK för Tankesmedjan att ägna sig åt radiohat av Teodorescu, för det är satir. Skillnaden mellan satir och humor får väl här sägas att humor är rolig, men satir som Tankesmedjan saknar all form av humor, om man inte finner det roligt att programledarna skrattar åt sina egna uttalanden.
"Man kan naturligtvis inte ställa strikta krav på opartiskhet och saklighet när det gäller satir- och humorprogram. Sveriges Radio har frihet att i satirens form behandla företeelser och händelser men det måste alltid framgå, t ex genom programmets presentation, utformning eller tilltal, att det rör sig om satir."
Man kan dock notera att Sveriges Radio och deras medarbetare inte går ansvarsfria för att de citerar andra personers sexuella trakasserier av Teodorescu:
"Genom att hänvisa till andra medier och ge dem credit fråntar vi oss inte ansvaret för att vi sprider informationen vidare."
Vad gäller att man i satirens namn är rasistiska och drar upp Teodorescus invandrarbakgrund och etnicitet:
"Vi låter i alla typer av sammanhang medverkande av olika etnisk och kulturell bakgrund framträda som individer och inte i första hand som representanter för den egna gruppen. Vi nämner etnisk bakgrund bara då det är relevant. Vi ska också vara försiktiga i användandet av ordet invandrare eftersom detta är en icke-homogen grupp med personer som har vitt skilda erfarenheter och bakgrund. Det är begränsande att enbart belysa en person utifrån ursprung när det finns en mängd andra aspekter."
Teodorescus ålder ("ung") ska inte heller dras upp om det inte är relevant.
"Åldern på en person som förekommer i våra program ska bara anges om det är relevant."
När det gäller satir uppmanas dock till försiktighet just kring kön och etnicitet, en försiktighet som Tankesmedjan uppenbarligen inte anammat:
"Självklart kan satir och humor också uppfattas som stötande av vissa. Därför måste det vara tydligt för publiken att vårt syfte inte är att kränka någon. Vi kan självfallet driva med fördomar och folks attityder mot människor men måste vara varsamma så att programmen inte upplevs som kränkande utifrån kön, hudfärg, nationalitet, religion, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller annat. Tänk även på att det är skillnad mellan att rikta den satiriska udden mot någons åsikter/fördomar eller mot en individ/grupp."
Spontant upplever nog många som syftet var specifikt att kränka Teodorescu. Därtill var programmet kränkande utifrån kön, hudfärg, nationalitet mm. Hur bruket av ordet blatte inte ska upplevas som kränkande utifrån t ex hudfärg, lämnas som en övning åt Sveriges Radios ledning. Att göra sig "rolig" på någon annans bekostnad är tydligen satir och inte att kränka denna person.

I handboken hittar man dock inget om att man inte får ta upp någons generella utseende ("snygg", "ful" etc). Man får alltså kränka någon för att personen är ful. Man får också kränka någon för att den är dum i huvudet, dock inte under IQ 70, dvs förståndshandikapp vilket bör tolkas som en funktionsnedsättning.

I övrigt ska samma regelverk gälla oavsett om det är i livesänd radio, på sverigesradio.se eller i en podcast. Dock kan inte Granskningsnämnden göra något om det är en podcast eller enbart på sverigesradio.se. De anställda har därmed frikort att bryta mot reglerna på Internet, sk näthat.
"Granskningsnämnden kan alltså inte granska program som endast ligger som beställtjänst, lyssning i efterhand (”on- demand”) eller är nedladdningsbara, t ex poddradio. Inte heller texter på sverigesradio.se kan granskas."
Så Tankesmedjan online har frikort, både via satir och via att Granskningsnämnden inte kan granska dem. I andra svenska myndigheter (ja, SR är ett företag ägt av en stiftelse, men ni vet nog vad som avses) hade knappast satir och näthat varit en generell klausul för att slippa ansvar. I Försvarsmakten hade det varit raka vägen till FPAN - Försvarets Personal- och Ansvarsnämnd.

Avslutningsvis för er som stör er på språket i t ex Morgonpasset, eller bruket av "jävla" angående Teodorescu hos Tankesmedjan, så säger handboken följande om svordomar:
"Omotiverade svordomar ska inte förekomma, medan de kan vara befogade i speciella fall, t ex av dokumentära eller konstnärliga skäl.”... alla som kan uppfattas som företrädare för SR, SVT eller UR bör visa särskild medvetenhet vid bruk av svordomar i programmen. Vi rekommenderar därför återhållsamhet i användningen.” Så står det i den policy som gäller för alla de tre programbolagen."
Är man läskunniga på Morgonpasset, tro? P3 Populärs Hanna "Jävlar" Fahl slutade åtminstone för ett antal år sedan, men det språkliga arvet lever kvar och odlas friskt.
Skärmdump. Ordet satir förekommer inte.

Tillägg: Enligt beskrivningen av Veckans Boss (skärmdump bifogas) är inte programmet satir, utan granskande av makten. 

Satirklausulen skyddar alltså inte Veckans Boss, men Granskningsnämnden kan alltså inte granska inslag som enbart finns online.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Radioprogrammet Tankesmedjan är satir. Ja.

  Men podden "Veckans boss" är det inte.

  Podden "Veckans boss" beskriver sig själv som:
  Tankesmedjan [refererar till personerna/redaktionen bakom radioprogrammet med samma namn] kommer under oöverskådlig framtid granska den verkliga makten över världen – det genom Sveriges Radios storsatsning: Veckans boss med Tankesmedjan. I podden kommer redaktionen granska bossar, stora som små, för att ta reda på vilka de är som sitter på makten över våra liv.

  Fokus på granskning alltså. Som i samhällsgärning och konsumentupplysning. Inte satir.

  Det hela är fullkomligt vidrigt. Statsfinansierad hatpropaganda. Anmäl anmäl anmäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, bra funnet. Lagt till detta.

   Radera
  2. Statsfinansierad hatpropaganda från vänster är vad det är. Men detta kommer inte att diskuteras i Aktuellt, producenten och SRs chef kommer ej att ställas mot väggen för sina hatprogram eftersom hat ej kan komma från vänster enligt åsiktskorridorens skruvade logik. Är man höger får man skylla sig själv.

   Sverige är ett sjukt land som har en vänstervriden journalistkår som inte skyr några medel. Är det konstigt att folk inte längre vill betala för propagandan?

   Radera
  3. Eftersom GN inte kan komma åt det är det heller inte "radio", och då gäller väl samma regler och lagar som mot allt annat näthat på t.ex. Flashback. Dags skicka iväg Robert Aschberg och Trolljägarna att hänga ut Tankesmedjan. Det skulle bli "bra TV".

   Radera
  4. För att knyta an till tragedierna i Paris och Köpenhamn är ju Tankesmedjans satir eller till och med åsikter, om det nu skulle vara fråga om det, helt legitima, och ska ju kunna framföras som vilken satir som helst utan att deras liv och hälsa ska äventyras.

   Men kanske inte i den här formen och i Sveriges Radio.

   Det är verkligen så långt åt helvete att man inte kan förstå att radioledningen inte ingriper. De sänker sig ju fullkomligt med det här.
   Jag undrar dessutom över hela logiken i det här; det är inte direkt ofta som en ledarredaktion får någon uppmärksamhet över huvudtaget. Och nu går vänsterdrevet helt ballistic för att en ledarsida blir socialkonservativ?

   Radera
  5. Veckans boss...

   Pete Townsend said it all: Meet your new boss, Same as the old boss.

   Radera
 2. För några decennier sedan så kämpade andra "goda krafter" mot dom onda reaktionära penningfixerade högerprofitörerna. Även då gjordes det för det arbetande folkets bästa och skapandet av det goda folkhemmet och man kunde befria samhället från ondska.
  Då skapade man bland annat episka filmverk som Der Ewige Jude och Jud Süß.
  SR för nu denna tradition vidare och förvaltar därmed ett viktigt socialistiskt kulturarv.

  (Kan finnas spår av satir i ovan. Dock lär inte det uppfattas av en socialismdyrkare då bjälken i ögat är för svår att upptäcka)

  SvaraRadera
 3. Föreslår nästa veckas boss: Kulturministern.
  SR kan gärna återanvända samma upplägg terminologi….

  Tror vi att "fira och oberoende public service" gör det?

  SvaraRadera
 4. Har Granskningsnämnden ö h t någonsin fällt SR/SVT i fall där på brist politisk objektivitet anföres?

  Anmälningarna borde ju ha rasat in efter vedervärdiga valvakor, antisemitistiska utfall mot såväl Israel, dess folk och dess ambassadör, ett närmast ogenerat kampanjarbete för F! och Miljöpartiet, Kakan Hermanssons hätska utfall mot oliktänkande - ja, listan kan göras hur lång som helst...

  Men med en regering som tillsätter en rikspolischef med uppdrag att jaga dissidenter och en statsminister som refererar till "historikern" Henrik Arnstad, samt en kulturminister som anlitar vänsterradikala aktivisterna inom Rättviseförmedlingen för att rådgiva i tillsättande av politisk rättrogna, rasifierade och genusgodkända tjänstemannaposter inom den statliga förvaltningen. Att en regering med en bostadsminister agerar inofficell utrikesminister (istället för den feministiska) i syfte att ösa pengar över den terrorstyrda låtsasstaten Palestina - så är väl förhoppningen om att detta vansinne inom SR/SVT skall få ett stopp något utopiskt...

  Att såväl regering som den tredje statsmakten, d v s socalistmedia, med dessa förutsättningar skulle släppa sin främsta propagandakanal är väl närmast otänkbart. SR/SVT idag är t o m värre på många sätt än under 70-talets vänsterflummeri där DDR och Mao var förebilderna inom företaget.

  Jag hoppas jag får uppleva ett uppvaknade ur denna naiva, självdestruktiva masspsykos som vederbörande inom nämnda mediasfär försatt nationen Sverige i. Varför inte med Alice Teodorescu som styrelseordförande för Sveriges Radio?

  SvaraRadera
 5. Någonting säger mig att ansvarig utgivare Anne Sseruwagi, chef Sveriges Radio Malmö inte har förstått ett dugg av den kritik som riktas mot Tankesmedjan/P3 - här skall det fortsätta att "granskas"...

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=6111321

  Det är inte första gången denna Anne Sseruwagi rycker ut för att försvara den anarkosocialistiska hållningen hos P3 och sina medarbetare:

  http://genusdebatten.se/sveriges-radio-ber-inte-om-ursakt-for-knyckares-sjalvmordshanande-lista-i-public-service/

  SvaraRadera
 6. Det här är den stora anledning till att jag inte betalar radio- och tv-avgiften. Även om det gör en del bra grejer så vägrar jag finansiera pajasvänsterns propagandaapparat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, ska göra mig av med min "tv" och ersätta den med en "skärm". Sen kan man ju donera motsvarande belopp till bra journalistik för att slippa känna sig snål.

   Radera
 7. Efter 40-50 år med den socialistiska flumskolan och dito samhälles uppfostransvärderingar avseende utbildning och civiliserad ton finns det knappt några anställningsbara unga vuxna som behärskar både tal OCH skrift OCH kan uttrycka sig utan svordomar. De få som faktiskt ändå finns sugs snabbt upp av den privata riktiga arbetsmarknaden eller går vidare till riktiga högskole- och/eller universitetsutbildningar.

  SvaraRadera
 8. Vi har haft 30 år misslyckad nyliberalism.

  SvaraRadera