Cornucopia?

2015-03-10 10:51

Lex Tankesmedjan

Jag åberopar härmed Lex Tankesmedjan. Allt som står i detta inlägg ska anses vara satir och vilket språkbruk eller vilka nedsättande formuleringar som helst, inklusive kring ras, hudfärg, etnicitet, kön eller sexualitet är i enlighet med Lex Tankesmedjan godtagbara och behöver inte följas av några ursäkter.Debaclet med Tankesmedjans rasism och sexuella trakasserier mot Stampen/GP:s ledarredaktionschef Alice Teodorescu fortsätter. Varken ansvarig utgivare eller Tankesmedjan har bett om ursäkt, utan står fast vid att kalla Teodorescu för bland annat husblatte.

"Debatt har uppstått framförallt kring en lösryckt mening där man förbigående utmanar Teodorescu "att inte vara husblatte". Det har tolkats som ett exempel på rasism och partiskt "vänstervridning".
Det är olyckligt att det uppfattats på det sättet och det har naturligtivs inte varit redaktionens avsikt. Självklart vill vi inte heller ge näring åt näthat och kvinnoförakt."
Jag räknade till tio och mailade i söndags ansvarig utgivare för att få ytterligare förtydliganden, i enlighet med nya, snälla, Cornucopia? Jag har inte fått något svar. Två dagar är att anse som tillräckligt med tid att svara på, speciellt som man redan igår publicerade ytterligare bortförklaringar och alltså ingalunda är lediga.

I går publicerade man ytterligare undanflykter, som inleds med att man ska kontakta ansvarig utgivare  för att diskutera mer.
"Vill ni diskutera mer så kan ni maila ansvarig utgivare för programmet"
Men vederbörande har alltså fortfarande inte svarat. Verkar mer vara en monolog än en diskussion. Fast visst, man skriver vill ni, ingenstans säger man att man faktiskt avser att svara.
"Vad menar ni när ni använder ordet husblatte?Vi vet att ordet är problematiskt och tolkas olika beroende på vem som använder det."
Vem som använder det? Verkligen? Dags att återigen citera Sveriges Radios handbok för Public Service.
"Självklart kan satir och humor också uppfattas som stötande av vissa. Därför måste det vara tydligt för publiken att vårt syfte inte är att kränka någon. Vi kan självfallet driva med fördomar och folks attityder mot människor men måste vara varsamma så att programmen inte upplevs som kränkande utifrån kön, hudfärg, nationalitet, religion, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller annat. Tänk även på att det är skillnad mellan att rikta den satiriska udden mot någons åsikter/fördomar eller mot en individ/grupp."
Nu har programmet upplevts som just kränkande och man har alltså inte följt handboken. Vidare har man använt uttryck som "jävla blattig", dvs använt svordomar som förstärkningsord. Kring detta säger handboken följande.
"Omotiverade svordomar ska inte förekomma, medan de kan vara befogade i speciella fall, t ex av dokumentära eller konstnärliga skäl.”... alla som kan uppfattas som företrädare för SR, SVT eller UR bör visa särskild medvetenhet vid bruk av svordomar i programmen. Vi rekommenderar därför återhållsamhet i användningen.” Så står det i den policy som gäller för alla de tre programbolagen."
I övrigt hävdar man nu att man rekryterar på kompetens.
"Är det bara personer med vänsteråsikter som jobbar på Tankesmedjan?Vi rekryterar inte människor utifrån deras politiska tillhörighet utan utifrån deras kompetens och erfarenhet som komiker och satiriker."
Svaret är alltså JA, DET ÄR BARA PERSONER MED VÄNSTERÅSIKTER SOM JOBBAR PÅ TANKESMEDJAN. Annars kunde man sagt "Nej, det är det inte." Istället hävdar man att det är deras kompetens och erfarenhet som komiker som avgjort. Men eftersom det inte är humor att skratta åt sina egna förnedrande omdömen om andra ej närvarande personer, så är kompetensen som komiker högst tvivelaktig.

Vad gäller erfarenhet så kan man tycka att 23-åriga "komiker" inte är speciellt erfarna. 35-åringen kan dock accepteras som erfaren. Förhoppningsvis får dessa "komiker" nu mer erfarenhet och provar att läsa i SR:s Public Service-handok innan de försöker sig på "humor" eller "satir" nästa gång.

Men som sagt, något svar från ansvarig utgivare har jag inte fått. Här skulle man kunna kalla ansvarig utgivare för jävla husblatte, rent av kalla hela Tankesmedjans "komiker" för jävla husblattar, men det tycker jag är dålig smak, även om satir och Lex Tankesmedjan har åberopats och all form av god smak därmed ska kastas ut genom fönstret.

Sverige behöver ett trevligare och anständigare debattklimat, inte ett hårdare där vi kallar varandra för nedsättande ord nu förstärkta med svordomar.

Lex Tankesmedjan upphör här och gäller inte i kommentarsfältet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. "det är skam att tappra männer täckes tala om en sådan (-na)"
  För att nu citera Runeberg
  Tror, lustigt nog, att etablisemanget inte fattat att det finns ett internet med folk som inte är beroende av subsidier.
  Märkligt i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Hur många "höger" eller "libertiner" är det som ansöker till anställning till ett sådant program då?

  Dags att börja tillsätta cheferna till SVT/SR på samma sätt som domstolarnas nämndemän?

  SvaraRadera
 3. Vänstervridningen hos SR är tragisk.
  Och bortförklaringarna i Tankesmedjan når bibliska nivåer.
  Varför angripa en person istället för att diskutera hennes åsikter?
  Tankesmedjan kanske känner sig lite svettig då man förmodligen skulle
  förlora en sådan diskussion.
  Lägga ner SR. Privatisera.

  SvaraRadera
 4. Tankesmedjan har hävdat att deras "vänstervridning" är pga att borgerligheten styrt i 8 år.
  Nu styr de inte längre, då angriper de alltså liberaler/borgerliga utanför istället...
  När blir första satiren om Löfens oförmåga eller Fridolejs barnvakter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan säkert tänka sig att de skojar lite om Fridolins barnvakter eller något mindre lämpligt Löven gjort. Men vi vet ju alla att det bara blir lite gemytligt skojande. När det gäller politiska motståndare är det en helt annan sak. Då är det hånfull och aggresiv ton och offret ska nedgöras till en sådan nivå att vederbörande inte längre ska anses legitim i samhällsdebatten. Det är inte humor eller satir. Det är politisk propaganda. Finansierat av public service.

   Radera
 5. Lite svårt att se hur "husblatte" kan användas på ett icke nedsättande vis.

  Men jag föreslår ett nyord här. Istället för att kalla kebab och falafel för snabbmat borde det heta husblattekost.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialdemokrat är ju redan ett skällsord. (åtminstone för de som kan sin Egon Olsen) Kanske dags att föra upp radiopratare eller SR medarbetare också på listan över användbara invektiv.

   Radera
  2. Varför gå över sundet efter vatten, allas vår Errol Nordstedt gjorde också skällsord av socialdemokraterna.

   Har jag gått och lagt mig så har jag gått och lagt mig!

   Radera
  3. Apropå kebab såg jag på något ställe om något hastigt avlidet begreppet "hebabl-der"
   Aldrig sett i tryck förut.

   Radera
 6. "Att du inte skäms öronen av dig" - Cornucopia. Auja, nu får du tillbaka den du gav mig för några månader sedan :)

  SvaraRadera
 7. Är en trogen lyssnare av P1 sen över 20 år. Har alltid gillat kvalitén på innehållet men börjar bli allt mer gråhårig. Vänstervridningen är stor och påfallande ofta lyser reportrars politiska färg igenom i olika inslag. Sämre journalistik och väldigt färgade gör att man ofta blir väldigt irriterad att det får sändas i kanalen där kvalitet har varit varumärket, är förvånande.
  Har ett flertal gånger mejlat till Sveriges radio men får aldrig något svar.

  SvaraRadera
 8. @Nils Nilsson Håller med, P1 dras definitivt med i förfallet om än i långsammare takt. Ekots signatur var tidigare en sorts trygghetsmarkör som följt mig genom livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var bättre på C H Hermanssons tid! Skämt åsido, det är ju mäjligt att herrarna börjar bli gamla helt enkelt?

   Radera
  2. Kan det vara för att man inte hör längre?

   Radera
 9. SR har likt SVT förfallit till att bli propagandaapparater för kommunister och Miljöpartister. Objektiviteten och sakligheten har kastats över bord och självinsikten är lika med noll. Jag mejlade ansvarige utgivaren som svarade att Tankesmedjan slår mot både höger och vänster Lol på det svaret!

  SvaraRadera