Cornucopia?

2015-03-03 17:33

Köpa bostadsrätt som student i Göteborg?

"Frågar åt en kompis." Om man absolut som student(par) ska köpa en liten bostadsrätt i Göteborg, då man avser att studera på universitetet eller Chalmers, var ska man köpa lägenheten då?


Vilka områden rekommenderas, var är det prisvärt, var är det inte prisvärt? Vilka områden ska man undvika?

Min spontana tanke är att man bör titta mot Mölndal, och undvika Göteborgs kommun, men jag lämnar en öppen tråd här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. Angered eller Bergsjön borde vara ett bra val om man tittar på priset

  SvaraRadera
 2. Kortedala? tvåor för under miljonen, avgift runt 3000. 25-30 min åktid med kollektivtrafik, inga byten. Kan inget om Göteborg i övrigt ska väl tilläggas

  SvaraRadera
 3. För min del otänkbart att bo i de nordöstra stadsdelarna, om man då inte är väldigt förtjust i kulturella inslag såsom allehanda skjutning, bilbränder och annan typ av skadegörelse. Detta löper man risk för även om man köper en lägenhet då man trots allt befinner sig i närområdet. Värdepotentialen för en sådan lägenhet torde vara lägre än övriga stadsdelar med tanke på ovan beskriven situation.

  Mölndal, tja det är nog inte illa, men varför inte kolla ut mot Frölunda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt våra politiker är det bra med mångfald och invandring, dock verkar det inte vara många som anammar detta eftersom det endast är ett fåtal svenskar som frivilligt bosätter sig där.

   Radera
  2. Kanske kan man kalla det rasistiskt men det är sant.

   Radera
  3. Det är ju faktiskt helt legitimt att vara rasist vad jag förstår, själv har jag insett att jag är det, eftersom definitionen idag innefattar i princip allt där man ifrågasätter invandringspolitiken som förs i detta arma land. Så ja jag bosätter mig inte i Angered, Kortedala, Biskopsgården, Lövgärdet eftersom jag är rasist.

   Radera
  4. De flesta är troligtvis inte nån större RASister, utan snarare "KULTURister".

   Det är jag i alla fall. Vad spelar det för roll vilken hudfärg en person har när den har knäppa idéer?

   Radera
  5. Existerar grader i helvetet om uttrycket tillåts. Dessa områden är ganska stora. Finns någorlunda vettiga ställen att sätta mer tillfälliga bo där också. Av dom uppräknade skulle jag nog helst välja västra Kortedala. Enda är väl att man får inse att på kollektivtrafiken talas numera inte svenska som förstaspråk och knappt andra/tredjespråk heller. Men så är det på i stort sett alla linjer om du inte åker vid jobbpendlingstiderna. Jag råkar veta då jag faktiskt bott i ett flertal av dessa områden.

   Radera
 4. Hisings Backa eller Tuve är nog ganska ok. Centrala Hisingen hade varit en bra investering för några år sedan och dessutom nära Chalmers på Lindholmen, men priserna har verkligen gått upp mycket på senare tid...

  SvaraRadera
 5. Japp, Mölndal. Titta runt Krokslätts Parkgata t ex, finns många bra föreningar där. Dessutom bra bussförbindelse rakt in till Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte direkt billigt i Mölndal, om man får tro Hemnet, även om det är rätt nära Chalmers.

   Radera
 6. Köpa för att bo eller köpa för att spekulera med hög risk? Den som följer bloggen vet hur lätt det är att få en hyresrätt och bör därför knappast ha andra skäl till att köpa än att vilja spekulera nära toppen på bubblan. I detta fall är det nog bara att hänga på den säkra trenden "segregation". Bloggens värmekartor ger en hint. Tyvärr ger detta snarare motsatsen till vad som kan kallas prisvärt, men fördelen blir väl att kan komma riktigt nära Cth/GU.

  SvaraRadera
 7. Krokslätt är perfekt. Lugnt och trevligt. Många lagom stora BR från 40- och 50-talet. Bodde där mina 6 första år i stan. Inte många minuter med cykel till Chalmers och Universitetet.

  SvaraRadera
 8. Som Jonas säger; kör på krokslätt, jag har vänner som bor där och de stormtrivs!

  SvaraRadera
 9. Enligt den här bloggen tar det ju 10 min att skaffa sig ett 1 hand kontrakt. Föreslår att du hänvisar det unga paret dit så sparar de massor av kapital som lär försvinna i raset som kommer..

  SvaraRadera
 10. Jag bor i krokslätt och kan säga att det är jättefint och bra och bussförbindelserna till chalmers är kanon. De tar dig dit under 10 min. MEN det är absolut inte billigt här! Lägenheterna häromkring har gått upp markant och tvåor på 40-50 kvadrat (hyffsat orenoverade) går mellan 1,6 och 1,7 MSEK.

  Om han har planer att bo här ett tag hade jag rådit han att köpa på hisingen då detta är området det satsas mest på i Göteborg. Nybyggda tvåor kan köpas för 1,375 MSEK på 45 kv vilket jag tycker är ett bra pris. 6 min till nordstan med vagn och därifrån tar det (beroende på vart han ska plugga) allt mellan 10-20 min till chalmers, göteborgs universitet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte min tvåa på 57 kvm nära Sörgårdsskolan 1985 för 125000:-. Ger ett visst perspektiv på den galna prisökningen på bostäder.

   Radera
  2. Jag köpte en 2a på Eklandagatan 1996 för 295000. Har ingen koll vad lägenheterna mitt emot Panorama går för idag dock.

   Radera
  3. Jag köpte en 2a på Eklandagatan 1996 för 295000. Har ingen koll vad lägenheterna mitt emot Panorama går för idag dock.

   Radera
 11. Man kan definitivt söka sig till de delar av Hisingen eller nordöstra stadsdelarna som verkar stå på tur att gentrifieras (kanske Hinisngs-Backa, Gamlestan, Kortedala), men jag tror att risken är stor att även lite äldre föreningar i dessa områden är en smula dysfunktionella. Med reservation för att jag inte egentligen vet särskilt mycket om varken priser eller utbud så skulle jag kolla i Björkekärr och Lackarebäck (typ söder om gamla Ericsson). Båda ställena ligger inom 15 min på cykel från Chalmers eller stan. Frölunda lider av att det ligger nära havet (priset) och ser ut som alla miljonprograms moder (problem). Dessutom är Frölunda torg en sådan typ av kollektivtrafikknutpunkt som gör att det på helgnätter är en högriskplats för alkoholrelaterad misshandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle löpa i Landala egnahem. Bodde själv där och det är bostäder som aldig faller i värde. Byggs inte sådan hus mer idag. Hade en 1:a på 37 kvm med 1389 kr i avgift. Sök er inte utanför stan även om du själv tycker om det så är den säkraste investeringen i centrum. Location Location. Vilktigast är att vara när kommunikationer...men i mina ögon är jag mycket osäker på Hisingen som folk pratar om.. vi pratar på en investering som du kanske bor i 3-5 år. Hinner inte hända så mycket på Hisingen. Vem vet bubblan sprinker kanske och då är det viktigt att ha något unikt och inte massproducerat boende runt Kville.

   Radera
 12. De Chalmers-studenter som de sista 20 åren (via sina föräldrar?) köpt bostadsrätter i närliggande Johanneberg har genom prisutveckling i princip fått betalt för att bo de 5 åren som det normalt tar att utbilda sig till Civilingenjörer. Och då har man 5-10 minuters promenadavstånd till Chalmers. Tid som sparas på att inte tillbringa timmar på daglig pendling kan ju förhoppningsvis läggas på studierna istället. Men om det nu är för sent att hoppa på den pristrenden kan man fråga sig? I vart fall är flera Brf gamla föreningar med väldigt sund ekonomi och med låga månadsavgifter så fallet kanske inte blir allt för dramtiskt när luften pyser ut bubblan? F.n. får man räkna med 50 000.- per m2 för nämd typ av bostadsrätter i Johanneberg.

  SvaraRadera
 13. Tidigare köpte många studenter (ofta med hjälp av sina föräldrar) små lägenheter i Johanneberg. Vet inte hur vanligt det är idag, bra 1or slutar nästan alltid på 2M+, och 2or på 3M+. Har varit en extrem uppgång senaste halvåret.

  Brukade väl ligga runt miljonen för 7-8 år sedan, men åt andra sidan är det ju nästan gratis att låna idag. Har man en bra bankkontakt och hjälp av familjen kan nog ett studentpar få låna ca 2M. Sen förutsätts det väl att man iaf har 200-300k sparat tillsammans.

  Men dessa förutsättningar borde man kunna få en okej 2a på cykel/gångavstånd från Chalmers. Tror dock Landala,Johanneberg,Norra guldheden blir för dyrt. Men ner mot Mölndal, t.ex. Krokslätt borde gå, eller södra Guldheden, där finns det många (och ganska tråkiga) lägenheter, lite billigare.

  Sen finns det vissa nybyggnadsprojekt nere i Mölndal som borde ligga på ett ok avstånd. Hade inte köpt på Hisingen, tråkiga områden och ta sig igenom stan med vagnen varje dag, nej tack. Ha som krav att man ska kunna cykla/gå 30min till Chalmers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nocab, enligt mina erfarenheter överdriver Du priserna i Johanneberg. Visst, det har varit en rejäl uppgång bara sista halvåret, men "2or på 3M+" är en överdrift. I den förening jag äger en br. i sedan 1990 var senast säljpris för en mycket väl skött och underhållen 2.a på 45 kvadratmeter: 2 300 000.- SEK. I vår förening som omfattar ett hundratal br. så är det rejält många Chalmers studenter som bott sina 5 studieår och som antingen bott gratis eller i några fall/perioder t.o.m. haft betalt för att bo. Den prisnivån jag exemplifierar torde vara mer med sanningen överensstämmande än dina "2or på 3M+" vågar jag påstå. Jag följer prisutvecklingen relativt noga i Johanneberg inför min till 2016 planerade försäljning av min br.

   Radera
  2. De allra bästa lägenheterna går för det, men kanske lite överdriver av mig att säga att en bra lägenhet gör det :) Sen beror det mkt på storleken med. Dock är det väl ganska vanligt att 1or (40kvm+) gå för 2M+? Det tycker jag man ser hela tiden.

   Följer också prisutvecklingen och har sett flera 3or som förra året värderats runt 3M gå för 3,7-3,8M och ett par 2or gå för 3M. Detta är dock nere vid Carlanderska, uppe på berget i de stora föreningarna har jag inte så bra koll, men bör väl vara lite billigare där.

   Lycka till med försäljningen och hoppas det inte hinner crasha innan dess :)

   Radera
 14. När jag skrev "många (och ganska tråkiga) lägenheter", syftade jag på Södra Guldheden. Omkring Krokslätt, där gränsen Göteborg/Mölndal hade jag nog satsat på. Bara att kunna gå eller cykla till skolan + närheten av Safjället/Änggårdsbergen värderar jag 100 gånger mer än en nybyggd "fräsch" lägenhet i en betongklump utan charm i t.ex. Kville/Backaplan/Hisingen.

  SvaraRadera
 15. Seriöst.

  Att tro att studenter ska kunna låna pengar till bostadsrätter är ju utopi.
  Man har precis slutat gymnasiet, sökt till universitetet, man är runt 19 eller 20 år och har knappt jobbat 1 dag i sitt liv.

  Kanske har man schyssta föräldrar som kan belåna sig, men dessa Föräldrar är 1%. Tänk själva.

  Om man vuxit upp i en familj på 3-4 ungar, bott i en hyresrätt hela livet i Kista/Kortedala/Högsbo/Haninge. Name it. Vart tusan ska föräldrar hämta sina pengar ifrån, varför skulle ens föräldrar riskera sin ekonomi för att låna ut enorma pengar till ett av ens flera barn.

  Nej. Nej, det är bostadskö, studentkö och blocket som gäller. Facebook och övriga sociala medier. Kolla gränsområden.

  Och nej, det är ingen rättighet att ha en egen lägenhet när man är student, oavsett om man är singel eller ett par.

  Student-lägenhet = tak över huvudet för att kunna studera.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så hade man ansvarsfulla föräldrar som förvisso bodde i hyresrätt tog lite ansvar och inte skaffade fler barn än dom kunde ge en bra uppväxt och start i livet och då sparade barnbidraget plus lika mycket till.

   Att skaffa barn är ingen rättighet, det är ett privilegium och innebär uppoffringar i form av t.ex. kostnader för "studiefond" och dylikt.

   Radera