Cornucopia?

2015-03-25 09:52

Konjunkturbarometern dyker - glaset är halvfullt eller halvtomt

Konjunkturinstitutets konjunkturbarometerindikator dyker ner mot mellanläget mellan positiv och negativa konjunkturförväntningar. I media väljs det fritt mellan rubriker för att visa att glaset inte är halvtomt, utan halvfullt.


Barometerindikatorn i grönt.
OMXS30 i rött.
Rubrikerna är allt mellan nöjda hushåll, optimistiska hushåll, hushållen mer optimistiska, barometerindikatorn under förväntan, minskad optimism i näringslivet etc. Eller varför inte sockra en kraschande barometerindikator med konjunkturinstitutet höjer BNP-prognoser?

I verkligheten är inte hushållen alls optimistiska. De är bara inte negativa längre. Tidigare var hushållen negativa med en indikator på 97.6. Nu ligger hushållen på 100.5. Yay! Optimism!

Däremot faller istället samtliga näringsgrenars optimism tillbaka.

Enligt konjunkturbarometermodellen är det förstås fortfarande köp, eller åtminstone ligg kvar som gäller för börsen. Därmed är inte sagt att börsen inte är övervärderad och i en bubbla, med en skarp uppgång av en omfattning vi inte sett sedan IT-bubblan. Men modellen är modellen, dvs ligg kvar till konjunkturen toppar ut.

En dubbeldipp i en återhämtning hos barometerindikatorn såg man t ex 2002 - 2003. Möjligt att det kan vara liknande nu, men den dubbeldippen skedde i ett bottenläge. Situationen påminner iaf inte längre om 2004 - 2005, vilket den gjorde tidigare.

Varför hushållen blev mer positiva kan gissningsvis stavas räntan. Konjunkturinstitutet säger nämligen följande:
"Framför allt gäller det inställningen till köp av kapitalvaror i nuläget som blev betydligt mer positiv."
Kapitalvaror, dvs sådant som svenskarna utan sparpengar att tala om alltså lånar till. I verkligheten har kapitalvarorna blivit dyrare på grund av försvagad krona.

Så är glaset halvfullt eller halvtomt? Svara till höger.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

7 kommentarer:

 1. Opinionsundersökningen är uppenbarligen irrelevant. Förmodligen introducerar de svåra fel när de försöker kvantifiera det de försöker mäta. Det ser man ju direkt att de båda kurvorna i grafen är okorrelerade. Den röda har mer än fördubblats medan den gröna oscillerat slumpmässigt mellan topp och botten. Inte minst de senaste fem årens mycket stadiga trend i OMX går på tvärs mot bruset i den irrelevanta gröna opinionsmätningskurvan. Vilka svar som statens planekonomiska byråkrater får när de frågar folk vad de tycker, saknar uppenbarligen, och föga förvånande, relevans för vad som händer ute i den verkliga ekonomin.

  SvaraRadera
 2. Börjar tro att det är ett bättre säljläge än köpläge.
  Stor likviditet, väntan på inflation som inte ännu har kommit, stora mängder pengar som kan skyfflas mellan tillgångar och börsen fortfarande på topp – kanske dags att växla mot guld exempelvis, innan det blir för trångt i dörrarna.

  SvaraRadera
 3. Baltic dry index: se den över en femårsperiod.
  http://www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND/chart

  Kommentarer överflödiga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske man tagit i drift några nya oljetankers samtidigt som efterfrågan är låg. HARPEX som legat still sedan 2012 ser ut att vara på väg upp.

   Radera
  2. http://www.cbc.ca/news/business/baltic-dry-index-drops-to-lowest-level-since-1986-1.2940711

   Radera
 4. Borde kanske be er läsa HELA denna texten först:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Dry_Index

  SvaraRadera
 5. Röstade halvtomt (som de flesta andra) för att det är nog det jag vill......
  Skulle därför tro att det är halvfullt då massan alltid skall ha fel.

  SvaraRadera