Cornucopia?

2015-03-19 13:20

Kjell Aleklett föreläser på Alingsås framtidsvecka

Glädjande för oss på Sveriges framsida, så kommer Sveriges peak oil-nestor professor (em) Kjell Aleklett till Framtidsveckan i Alingsås, och föreläser om peak oil. Detta sker redan på måndag den 23:e mars klockan 19:00 - 20:00 under rubriken En världs drogad av olja.


I övrigt ska Avanzas mediaplåster Claes Hemberg blivit förförd av Marian Radetzkis silkeslena tunga, men blir bemött av bloggrannen Olja för blåbär.
Veckochart WTI-oljan.

Olja för blåbär har även bemött Radetzkis ursprungliga utspel, och konstaterar att Radetzki aldrig har haft rätt. Fast ändå ges han tydligen mediautrymme, då han säger det en del vill höra.

Trots pratet om att oljepriset ska krascha, så ligger oljan fortfarande kvar över 50 USD i Brent och är tillbaka på tidigare tillfälliga botten om 45 USD för nordamerikanska WTI. Man ska dock komma ihåg att situationen för oljepriset just nu inte säger något om långsiktig tillgång på olja, utan ska ses mycket kortsiktigt.

Världen kommer få i princip slut på olja, och långt innan dess passeras global peak oil, precis som global peak oil för konventiell finolja redan passerats. Det enda världen aldrig kommer få slut på är hot air.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Hittade lustigt nog igår ett inlägg av Kjell Aleklett
  Det var ett svar just på något Herr Radetzki hade skrivit,
  Vad Aleklett framförde var att i USA skulle det finnas olja för ytterligare 15 år.
  Artiklarna var från år 2001 i februari.
  Nu hukar jag mig, nåd!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Replik/oljan och världens behov"
   Detta var från en tidning.
   Hade ett urklipp som jag uppenbarligen sparat.
   Troligen Svd.
   Februari 2001

   Närmare kommer jag ej!

   Radera
 2. Trodde vi hade journalister för att visa att Hemberg och Radetzki är nakna.
  Det var tydligen fel. Lyckligtvis finns bra bloggar.

  SvaraRadera
 3. Lika som bär.
  Av någon konstig anledning får Marian Radetzki och Jerzy Sarnecki enormt mediautrymme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ett sånt ballt namn som de har måste man ju vara supersmart och väldigt bildad. Det väger ju lite tyngre än tex Bengt Persson om man säger så.

   Radera
 4. Jag röstar Radetzkis.

  Det finns de som är löjligt optimistiska. Men de ska man kanske ta med en nypa salt: http://oilprice.com/Energy/Energy-General/Oil-Price-Crash-A-Blessing-In-Disguise-For-US-Shale.html

  Oljeproduktion fortsätter bara upp och upp i USA. Hur förklarar man det? http://nextbigfuture.com/2015/03/us-crude-oil-production-hits-new-post.html

  Om jag förstår det rätt kan oljepriset långsiktigt aldrig gå över 50$/fat. För det priset kan man tillverka syntetiskt bensin/diesel.

  Jag har dock svårt att hålla isär vad dessa båda herrar har hävdat. Men jag lutar åt att Kjell har varit alldeles för peak-oil-orienterad. Det är nåt med miljörörelsen (som jag tror Kjell tillhör) och förståelsen för marknadsekonomi och fri prissättning som helt enkelt inte klickar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju undra Kjell hävdar. I Svd tror jag att han uttrycker att Peak Oil endast har konventionell olja som faktor. Ja då kan man väl hålla med Kjell. Men då är det ju en helt meningslös definition. Det som måste anses vara viktigt är hur mycket bensin/diesel man får ut marknaden. Det är nåt helt annat. Vad menas med billig olja? Är det under 50$/fatet? http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/peak-oil-ar-fortfarande-framtidens-verklighet_4037001.svd

   Radera
  2. Re HenrikM

   Nej det är inte en meningslös definition, just det Peak Oil står för är den billiga och lättillgängliga oljan. Det är just det man vill få fram att tiden med billig olja tar slut, ny olja kommer till men till ett helt annat pris och precis vad vi sett sedan ca 2000 då priset i princip bara gått upp med nu en andra rekyl. 1a 2009 men endast pga den Globala ekonomiska krisen, vilken vi fortfarande befinner oss i.

   Tänk på att vi under denna Globala kris i stort sett sedan dippen 2009 haft ett oljepris på ca 100+ dollar idag ser vi ca 50 dollar vilket är högt med tanke på den ekonomiska situation Världen idag befinner sig i, hur länge? Branschen har dragit i stoppsnöret på tåget det har bara inte bromsat in ännu. Investeringstopp, neddragningar, uppsägningar kommer att leda till en ny topp för oljepriset inom inte alltför lång framtid vilken kommer sänka ekonomin än en gång.

   Precis som Matt Simmons sa RIP så kommer vi få se stora rörelser i oljepriset efter Peak Oil, tja vad skall man säga. Han sa också att vad man borde göra va att för varje uppgång i oljepriset skulle man sätta ett golv för oljepriset, på det viset säkra framtida investeringar för att säkra tillgång men även ge incitament för nödvändiga alternativ som är ett måste framöver. Detta för att göra övergången så smärtfri som möjligt.

   Istället så lever nu den alternativa industrin i en osäker miljö och framtid samtidigt som oljeindustrin går en turbulent framtid till mötes. Förlorare är allmänheten i hela Världen.

   Radera
 5. Framtiden för våra stackars pensionärer?
  http://www.nrk.no/verden/250.000-pensjonistar-lever-i-fattigdom-i-sverige-1.12265317

  SvaraRadera
 6. "så ligger oljan fortfarande kvar över 50 USD i Brent "
  Jaha, så det är $50 som är peaken? Jaha. Den verkar inte alls så farlig. Peakarna hade alltså fel. Peaken kom, peaken gick och ingen brydde sig det minsta, för samma sak har hänt och händer hela tiden med alla slags varor och tjänster. Utbud och efterfrågan varierar på ett komplicerat och i långa loppet oförutsägbart sätt. Peakarna har förutsett detta "om fem år" sedan över ett sekel. Nu har de äntligen fått rätt: deras peak kom och gick. Hoppas att de istället kan börja ägna sig åt någonting vettigt nu.

  SvaraRadera