Cornucopia?

2015-03-16 15:59

Japanscenariot och stagnation

Den forna tillväxtekonomin Japan är ett lysande exempel på vad som händer när man går från omogen tillväxtekonomi till mogen ekonomi som till slut drar på sig skulder och fastnar i stagnation som inte kan lösas ens med sedelpressande. Japanscenariot är ofta vad som utmålas som nolltillväxtmardrömmen, men i verkligheten är det få som sammankopplar Japan med misär.

En graf säger mer än tusen ord, så här har ni nedan japansk BNP-tillväxt sedan 1961. För att se trenden, titta på 10-års glidande medelvärde nedan.
Japansk BNP-tillväxt 1961 - 2013. Data från Världsbanken finns tillbaka till 1961.
Om man så vill kan man se en trappsteg om tre steg. Tillväxtekonomin fram till 1973 och 1974 års recession. Därefter ett lägre trappsteg som I-land 1975 - 1991. Därefter den stagnerade överskuldsatta ekonomin från 1992 och framåt.

Japan är idag världens mest skuldsatta land, men skulderna är främst interna inom landet. Inte ens Tobleronepolitik kan alltså rädda ekonomin eller lyfta den till forna höjder.

Samtidigt är man ändå världsledande inom många teknikområden, och antagligen ett ganska drägligt samhälle att leva i. Frånvaron av hög ekonomisk tillväxt är på inget sett ett undergångsscenario, annat än för politiker som därmed inte kan låna sig till valfläsk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

32 kommentarer:

 1. För att bättre se hur gemene man har det är det bättre att se på BNP per capita. Eftersom Japan har en krympande befolkning så har man i allmänhet fått mer pengar att röra sig med trots stagnerande BNP. I motsats till Sverige där befolkning växt i samma takt som BNP vilket gjort att BNP per capita stagnerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att verkligen se hur gemene man har det ska man bara högaktningsfullt skita i alla siffror överhuvudtaget och ta en titt på hur japanerna lever.
   Där kan vi snacka depression, när tillomed regeringen börjat oroa sig över att sexlivet håller på att överges av genomsnittsjapanen.

   Radera
  2. Det är nog rätt bra i Japan då inte så många flyttar därifrån. Utvandringen i Sverige verkar ligga på 10-20 ggr högre än Japan. T.o.m. svårt att ens hitta statistik om Japansk utvandring i modern tid.


   Annars tror jag inte att det som regeringen oroar sig över är en så värst pålitlig indikator. Får man tro Margot så står hela befolkningen bakom henne. Man kan även lätt få intrycket att vi har stora genusproblem, fruktansvärda löneklyftor, svåra problem med klimatet, och i största allmänhet har det fruktansvärt dåligt.

   Radera
  3. Om jag minns rätt så ligger den köpkraftjusterade medellönen för löntagare i Sverige omkring nr 7 i världen och Japan någonstans omkring nr 15.

   Radera
  4. Det är för att det är så svårt att vandra ut från Japan.

   Radera
 2. Japan hade inte en oberoende centralbank under efterkrigstiden. Centralbanken var underordnad finansministeriet och blev beordrad hur mycket kredit som skulle beviljas till olika sektorer av ekonomin -"window guidance" kallades kreditkvoteringen. Om jag förstått det rätt så har även Kina haft liknande kreditkvoteringssytem. Typiskt expanderades kreditgivninngen kraftigt till exportindustrin, medan var återhållsam med andra former av krediter. Boken "Princes of the Yen" avhandlar ämnet. Jag vill minnas att den finns översatt till svenska. Här är en dokumentär baserad på boken.https://www.youtube.com/watch?v=p5Ac7ap_MAY&list=PLDWyZdgRl4075Fgr4fzVH0T6AHXgy1DEd

  SvaraRadera
 3. Borde inte Japan vara miljöpartisternas paradis? Nolltillväxt och världens bästa järnväg?

  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant
   Dessutom är man förutseende och minskar befolkningen innan peak oil
   Smart.

   Radera
 4. Glöm inte en tydlig folkopinion mot kärnkraft. Aber är dock den japanska monokulturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...den japanska monokulturen." Kan du utveckla vad detta "aber" består av?

   Radera
  2. MP hatar monokulturer. Mångkultur är det som ska gälla.

   Radera
 5. Ja ett fredligt och stabilt monokulturellt samhälle som verkar kunna hantera jordbävningar och tsunamis såväl som ekonomisk stagnation utan att haverera. Fruktansvärt enligt det svenska etablissemanget innanför tullarna.
  Mycket bättre då med framgångssagan Malmö som är vår mest multikulturella stad. Tänk hur fantastiskt det kommer att vara att få bo där när det "kommunala utjämningssystemet" inte längre kan finansiera excesserna på Försörjningsstöds-kontot i Malmö. Det blir riktigt spännande och inte så trist monokulturellt som Japan eller Sydkorea.

  SvaraRadera
 6. Japans demografiska förändringar gör det ju givetvis utmanande att få ekonomin att växa.
  Fantastiskt att Keynesianerna tror man kan lösa detta med sedelpressarna...

  SvaraRadera
 7. Undrar mest ur de klarade det nästan 80 procentiga fallet i fastighetspriser på 90-talet. Det knepiga där är att fastighetspriserna sjönk i takt med att de sänkte räntan.

  SvaraRadera
 8. Det japanska exemplet är en utmärkt kontrast till Sverige. Vi har en del likheter men vi har tagit helt olika vägar. Inget tyder på att vår väg är den som skapar bäst livsvillkor för invånarna. Varken teori eller empiri stödjer det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl fullt jämförbart. Sverige, skonat från kriget på 50-60-tal, med oskadd produktion skapade enorma vinster som mjölkades via världens högsta skatter.
   Japan blev hårt bombat och segermakten tog ut vinsten i billig arbetskraft och byggande av en tung industri. Nackdelen var att japan inte hade några som helst råvaror.

   Radera
 9. Japan är oxå intressant ur moralisk synpunkt. Jämför med USA. När det sker en katastrof som översvämningen i New Orleans' så kommer människor dit för att plundra. I Japan verkar det vara tvärt om. När katastrofen i Fukoshima så kommer människor dit för att hjälpa. Den japanska maffian samlade inpengar till offren och skänkte dem anonymt. Om maffian gett i sitteget namn hade ingen tagit emot pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Man får väl ge lite cred till den organiserade brottsligheten här i Sverige också! Förra veckan hade de förutsatt sig att donera en bomb från Bosnien till Malmö-området. Helt anonymt det också om inte den bosniska polisen satt sig på tvären.

   Radera
  3. "Yakuza groups have so far dispatched at least 70 trucks to the quake zone loaded with supplies [...] The gangs' charity is rooted in their "ninkyo" code, Adelstein says, which values justice and duty and forbids allowing others to suffer." - Reuters 2011

   Låter ju som riktigt reko grabbar, om det inte var för det där med mord, narkotika, utpressning, rån, stöld, prostitution, etc.

   Radera
  4. Plundringarna i New Orleans var mycket små och överdrevs kraftigt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Var det samma överdrifter med vapen konfiskationerna?

   Radera
 10. Japans ekonomiska "problem" beror på en minskande befolkning. Och en minskande befolkning är egentligen något mycket positivt om man är 129 miljoner som bor på en liten ö utan naturresurser.
  Tyvärr så har beslutsfattarna i Japan inte förstått det här utan försökte få allt att fungera som vanligt med hjälp av finansiell magi och annat trixande. Det kommer nog bli en del tråkiga efterverkningar av det. Men inte så allvarligt, Japan har en homogen befolkning så våld och oroligheter och destruktivt betende kommer hållas till ett minimum.
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick bra för Japan tills BoJ fick för sig att med ovan nämnda styrmedel rikta kreditkrav (bankerna måste låna ut enligt order) mot bolån och konsumtion. Privat kreditbubbla. Efterföljande chef för BoJ stoppade idiotin, men då gör det ont förstås. Resten vi ser sedan dess är Krugmanlösningen på det onda...

   Vet inte om en minskande befolkning kan vara en följd av många år av finansiell repression/depression. Inte lika roligt att skaffa barn då.

   Radera
 11. En minskande befolkning är något hela världen skulle må bra av då många av våra problem hade löst sig om vi bara fattat att vi skulle anpassa folkmängden till vad som är hållbart och inte bara blåsa på

  Resten problemen hade löst sig om en viss religion stoppats och aktivt avvecklats helt..

  SvaraRadera
 12. https://vimeo.com/121705174

  Min syn på Japan har förändrats rejält den sista tiden... Vem vill inte åka bräda/skidor i deras fantastiska puder dock? :)

  SvaraRadera
 13. Det är ju japanerna som inte fattat. Öppna gränserna så kommer tillväxten kunna hållas på 2% och ge välstånd till befolkningen. Adjöss badrobotar till gamlingar, hej badvakter från somalia. Det skulle bli en dröm att vara panchis i Japan med så många arbetsvilliga nybyggare från Afrika och Mellanöstern.

  SvaraRadera
 14. Skuldberget förlamar samhället, och Fukushima hade sannolikt haft ett bättre utfall om Tepco, som är djupt skuldsatt, haft pengarna till nödvändiga upprustningar och förbättringar som skjutits på framtiden.

  Ungdomar i Japan har ingen framtidstro.

  Etc, etc.

  Hur "miljövänligt" det än anses, så är inte en japansk situation något att sträva efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tankefel förlamar samhället.

   Vi har tid, människor och material att göra jobbet, men saknar det fiktiva mätetalet pengar.

   Slutar vi bygga hus för att vi får slut på meter?

   Radera
  2. Tankefel? Hur menar du då?

   Lek själv med tanken att din bostad är värd mindre än lånet du har på den. Försök lev dig in i den situationen. Verkligen. Försök.

   Radera
 15. Japan har låg invandring och gigantisk statsskuld. Länder som Sverige och Tyskland har hög invandring och låg statsskuld.

  SvaraRadera
 16. Det är billigt att flyga till Japan just nu i mars månad. Snillen som spekulerar om Japans framtid är välkomna att komma hit och se hur fruktansvärt det är, bara ni kommer ihåg att återvända till det förlovade Europa.

  SvaraRadera