Cornucopia?

2015-03-24 09:45

Ingen slump att 2014 blev EU-migranternas år

"Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva." - statsminister Göran Persson 2003
Det är ingen slump att 2014 blev EU-migranternas år. 2014 upphörde nämligen de begränsningar i fri rörlighet inom EU, som Göran Persson låg bakom i sin skräck för andra nationaliteter. Själva begreppet social turism myntades rent av av Persson själv i en Ekot-intervju 2003.

Den nationella socialismens ansikte.
Foto: Licensed under Creative
Commons Attribution 2.5 Denmark
Källa: Wikipedia

Även om det funnits en viss EU-migration från de forna öststaterna, som blev medlemmar 2004 och 2007, redan tidigare, så upphörde alltså övergångsreglerna 2014, specifikt den första januari 2014. Därmed stoppades alla möjligheter för EU-länder att hindra fri rörlighet från specifikt Rumänien och Bulgarien. Effekten ser vi på våra gator och torg, så till den grad att de styrande vänsterpartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ systematiskt förföljer EU-migranter i Stockholm.

Göran Persson, vars regim stolt följde i samma anda som den öppet rasistiska och främlingsfientliga regimen Ingvar Carlsson (s), kan antagligen sägas ha fått rätt när han förutspådde social turism. Dock kan man konstatera att invandringen under Göran Persson-regimen låg på volymer som Sverigedemokraterna vill se idag, dvs Göran Persson-regeringen var rasister och alla som röstade på Socialdemokraterna 1994 - 2006 är alltså rasister. Därtill är man socialister, då Socialdemokraterna är tillsammans med diverse socialistiska diktatorer medlemmar i Socialistinternationalen och firar tillika terrorism och polismord på socialisternas heliga dag 1:a maj. Med detta fokus på nationalitet, som Göran Persson visade upp 2003 - 2004, så kan man rent av kalla dem för nationalsocialister.

Persson försvarade också sitt uttryck social turism.
"Det är ett utnyttjande av vårt trygghetssystem utan att för den sakens skull vara kopplat till ett arbete i Sverige. Vi ser att vi har ett trygghetssystem som är väldigt generöst som också berättigar stöd från dag ett."
Idag för sig Sverigedemokraterna med samma retorik som Göran Persson, och vill tillbaka till Göran Perssons volymer för invandringen. Det är viktigt att komma ihåg att Sverigedemokraterna alltså inte är ett borgerligt parti, utan ett nationellt socialistiskt parti, sk nationalsocialister. Ändå lockar man till sig borgerliga väljare, trots sin traditionellt folkhemsfundamentalistiska socialdemokratiska politik. Man har dock lyckats lura en och annan borgerlig väljare att man är borgerliga. Det är dock inte konstigt att Sverigedemokraternas största väljargrupp är LO-medlemmar, dvs socialister.

Går vi tillbaka till 2004, så motionerade bland annat Fredrik Reinfeldt mot begränsningar av EU-migrationen. Man skrev bland annat:
"Den fria rörligheten kan öppna för ett utnyttjande av de svenska bidragssystemen på ett sätt som inte har varit avsikten med bidragen. Det är emellertid vår bedömning att dessa möjliga problem överdrivs. Det finns ingen grund för statsministerns tal om ”social turism” och för hans antydningar om att utländska medborgare kommer att ägna sig åt ett bidragsfusk som infödda svenskar aldrig skulle låna sig till. Individuella möjligheter till bidragsutnyttjande har därmed lagts till grund för en kollektiv mytbildning om moralen hos människor från andra länder."
Eftersom problem med EU-migranter enligt Fredrik Reinfeldt redan 2004 inte existerar, så är det inte så konstigt att just ett socialistiskt styrt Stockholm systematiskt börjat förfölja EU-migranter på en nivå som tidigare alliansstyre aldrig ens kom i närheten av.

Det nu socialistiskt styrda Stockholms stad arbetar alltså bara vidare i Ingvar Carlssons och Göran Perssons nationellt socialistiska anda, vilket alltså inte bör förvåna någon.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

32 kommentarer:

 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Benefit_tourism

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man fick fel och tyvärr kommer detta problem att växa i takt med kommande ekonomiska stagnation globalt(depression). Allting börjar inte med massinvasion. Se hur långsamt det startade med båtöverfarter från Afrika till Sydeuropa. Det bara växer och växer.

   Kan Cornu bidra med var vi hittar lagstiftningen som fram till 2014 begränsade den fria rörligheten utanför direkta arbetskrafts-skäl, dvs social turism! Samt var vi hittar lyftandet av dessa begränsningar, tack. Detta var jag helt ovetande om. Varför har det inte pratats om dessa detaljer!

   För övrigt tycker jag Cornu´s analogier har en del värde. Politiker väljer alltid argument som passar den rådande intresse(läs väljare/intresse-sfär))debatten. Ett stort problem med dagens politiker-skrå är att deras framtidssyn sällan torgförs fullt ut till folket. Ett undantag är pensionerna som man valde att skattemässigt gynna redan före 90-talskrisen. Nu tycker man att individuell avdragsrätt skall tas bort för att ersättas med skatter. Investeringskontot går snart samma väg.En politiker sonar aldrig för sina misstag bara vi väljare.

   Radera
  2. GP använde uttrycket "social turism" särskilt i samband med den s.k "byggskandalen" i Vaxholm där baltiska byggnadsarbetare jobbade utan kollektivavtal. Hans uttalande kunde ses som ett stöd till LO som var konflikt-part. Att inte betala avtalsenliga löner var att inte bidra till det svenska samhället fullt ut samtidigt som "svenskar" blev utan jobb. Klart det kan ses som nationalsocialistiskt....eller hur! Hotet utifrån avspeglas alltid i dess läror. Rätt eller fel så handlar det alltid om mitt eller ditt när det gemensamma hotas. Problemet är att stora omställningar kräver sina kortsiktiga offer och där de långsiktiga vinsterna är svåra att se, särskilt för de drabbade. Det är här politikernas balansgång tenderar att krackelera pga inte minst stora intresse-konflikter mellan bundsförvanter, medlemmar/väljare och landets intressen som helhet. Karriär-politiker tycks ha ha svårare än "ideella" politiker att navigera rätt moraliskt.

   Radera
  3. Det rör sig om övergångsregler som fattades vid Rumäniens och Bulgariens anslutning till EU 2007. Här är en artikel från 2013 som visar vad den dåvarande svenska regeringens ståndpunkt var:

   Det är inte aktuellt för Sverige att likt Storbritannien diskutera begränsningar för den fria rörligheten för löntagare från Bulgarien och Rumänien. Det slog arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) fast på fredagen.

   Från nästa årsskifte blir det fritt fram för bulgarer och rumäner att söka arbetet i samtliga EU-länder, då upphör de hindrande övergångsreglerna från 2007 att gälla.

   I bland annat Storbritannien finns en politisk diskussion att på olika sätt försöka begränsa EU-medborgares rätt att arbeta och ta del av landets sociala förmåner. Något motsvarande är inte aktuellt för Sveriges del.

   – Alla EU-medborgare ska kunna ta del av den fria rörligheten. Det är en grundläggande del av den Europeiska unionen, sade Hillevi Engström till Europaportalen på fredagen.

   Tror du att det blir någon större förflyttning av bulgarer och rumäner till västra EU 2014?

   – Det är svårt att svara på men jag tror inte det. Vi kommer också behöva människor från olika delar av Europa även till västra sidan, sade arbetsmarknadsministern.

   http://www.europaportalen.se/2013/02/sverige-varnar-fri-rorlighet-for-bulgarer-och-rumaner

   Radera
 2. Så sossarna fick rätt och moderaterna klantade till sig med jobblotsar och andra naiva förslag med andra ord?

  SvaraRadera
 3. Läser på nätet att vid avhysningen i Stockholm fanns tolkar på plats.
  Dessutom berättade man var härbärge fanns.
  Sedan blir jag lite osäker om jag minns rätt.
  Var det sopp eller sop platser man talade om?
  Det gäller i sanning att hålla tungan rätt i munnen nu för tiden.

  SvaraRadera
 4. Snälla, kom tillbaka Persson! Allt är förlåtet ...

  SvaraRadera
 5. Rätta mig om jag har fel, men EU migranter får får inga svenska bidrag, och ägnar sig därmed inte åt social turism i Göran Perssons mening. Det absurda i situationen vi hamnat i är att migranter från EU har mycket hårdare villkor än asylsökande utifrån, vilket kanske kunnat vara OK om dessa hade utretts ordentligt och kunnat styrka skyddsbehov och identitet m.m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett gäng i Göteborg lyckades få PUT mT (för de som inte är MÖP:ar står mT för "med Tillbehör") för några år sedan. Och EU och staten satsar nu 79 miljoner för att informera om deras rättigheter här.

   Migrationsverket har kommit fram till att de har rätt att söka asyl, och under asylprocessens gång bli försörjda på statens bekostnad.

   Kommuner bidrar med pengar till frivilligorganisationer och egna härbärgen.

   Slutligen kommer förstås de sekundära kostnaderna, nedskräpning med mera.

   Kostnader för enskilda, som får sina liv kringskurna med åtföljande välfärdsförluster, genom den yttre anomin, eller specifikt åldringar som blir rånade/bedragna på sina besparingar kommer förstås till.

   Radera
  2. Jo, det är rätt (o)lustigt att se somalier och araber komma ut ur snabbköpen med sprängfyllda varuvagnar och passera europeiska tiggare vid entrén på sin väg mot sina parkerade skåpbilar, vilka tydligen numera ingår i vad som räknas som existensminimum.

   Radera
  3. Där jag bor brukar det tiggarna då och så sitta i väntrummet på vårdcentralen. Hur dessa kostnader hanteras mot deras hemländer vet inte jag.

   Häromdagen meddelades det att EU-pengar motsvarande 19 Mdr Euro skulle användas till att hjälpa EU-migranter som inte söker jobb. Hur man använder dessa pengar i t.ex Tyskland och Belgien vet jag inte nu när nämnda länder förbjudit tiggeriet.

   Radera
  4. En havande kvinna från Rumänien bodde länge i väntsalen på Sundsvalls station.
   Hon fick föda barnet på BB trots att hon inte kunde betala för det. Sedan fick de veta att sociala myndighet skulle ta av henne barnet om hon inte hade bostad. Då flyttade hon tillbaka. Det var väl social turism?

   Radera
  5. Men flyktingar ska ha lindrigare krav per se. Inget konstigt med det. Fristad.

   Vet inte vad du syftar på ang GP´s definition av social turism. Hans initiala kommentar gällde först i samband med Vaxholms-bygget där emigranter kommer hit och tränger ut svenska löner och arbetstillfällen(genom kringgående av lagstiftningen). Han såg ett kommande scenario. T.ex det vi nu ser. Att få läkarhjälp här utan att man har andra syften än att tigga är väl social turism om inte hemlandet står för kostnaderna. Att samtidigt få hjälp med drägliga bostadsförhållanden är också det bidrag. Varför tro att pengar i handen bara utgör bidrag? För min del spelar det ingen roll från vilket land man kommer eller etnicitet. Problemet är att en individ sällan får hjälp men så fort man uppnår en kritiska massa så känner sig politikerna att "ta ansvar".

   Folk blundar för den brottslighet som tiggeriet medför. Vi känner till att det förekommer styrning av tiggeriplatser och krav på avgifter. Har själv sett när en mörkhyad man från typ USA spelade gitarr(mot ersättning) utanför en affär hemma. Jag frågade honom vad som stod på. Där stod en man som pratade rumänska och knagglig engelska som tillsammans med tiggerskan försökte köra iväg honom från platsen med hotfull ton. Spelemannen försvann trots att jag backade upp honom. Så går det till!

   Radera
  6. @rttck

   Men nog får du hålla med om att gatubilden blir mer levande och mångkulturell när den fylls av tonerna från trasigt dragspel och plåtburk och inte monopoliseras av amerikansk imperialistisk gitarrmusik?

   Radera
  7. ja....om dom ändå gjorde nåt för pengarna. En av de första tiggarna hemma kom efter 6 mån på idén att sälja en kopp kaffe för en slant. Hade en termos utanför affären. Entreprenörs-aktigt tyckte jag och biföll hans initiativ. Men hur länge varade det tror ni? 3 dgr sen återgick han till vanligt tiggeri. Bättre nettomarginal tror jag :)

   Radera
 6. ...trots det överdrivna ironiserandet (snälla Cornu, sluta med det, blir bara löjligt) så visar det på hur både M och S glidit vad gäller inställning till migration och flyktingmottagande och att det idag är SD som står för den politik som de själva förordade för tio år sedan. Inte undra på att väljarna överger både nya M och nyvänstern och går till SD, oavsett SDs i övrigt anti-liberala politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att en serie inlägg från Cornucopia? verkligen fått de lättkränktas löjes skimmer över sig.

   När det gäller historien finns det många misstag som kommer fram. Dessa misstag sker även i vår tid, men är mindre lätta att se. Oftast därför att vi värderar andra människor med annan måttstock än oss själva. Efterhand som vi blir mer upplysta inkluderar vi fler i vår syn på vilka människogrupper som förtjänar respekt.

   Och självklart finns det socialister som är rasister. Var och varannan svensk är ju rasist. Nu talar jag inte om nivåer på invandring eller något annat cornucopianskt dravel, utan hur man skiljer på olika människors värde utifrån varifrån de kommer, vilket språk de bryter på eller någon flummig kulturteori.

   Radera
  2. @ iblandekonomi

   Så du menar att Göran Perssons och Ingvar Carlssons rasism var ett "misstag" som det är okej för dagens sossar att bortse ifrån?

   Radera
  3. "Efterhand som vi blir mer upplysta inkluderar vi fler i vår syn på vilka människogrupper som förtjänar respekt."

   Bortsett från att respekt eller ej i första hand tillkommer individer, inte "grupper", så kan den "expanderande cirkel" som du är inne på också göra halt och gå åt andra hållet som en följd av upplysning.

   Jag menar förstås då upplysning genom input från verkligheten, inte genom input från någon som talar om vad som är "rätt" och "fel".

   Radera
  4. @Peter Andersson

   Jag menar att rasismen som syftas på här till stor del beror på felaktiga definitioner av begreppet, tex som att definiera rasism som antal invandrare som släpps in i Sverige.

   Radera
  5. @viktualiebroder

   Att ha låg respekt för en grupp människor och låta det färga av sig på respekten för individer skulle kunna vara ett sätt att definiera rasism på. Det normala är att i takt med att fler lär känna människor från gruppen normaliseras synen på dess individer och man inser att det finns bra och dåliga individer i den gruppen, precis som den egna.

   Alla värderar individer man inte känner utifrån det man anser sig känna till om gruppen/grupperna individen kommer ifrån. Det gäller bara att hålla de negativa omdömena borta så gott det går och värdera människor på deras egna meriter.

   Radera
  6. Jag tror att det folk i allmänhet i Sverige ansett sig känna till om romer tills alldeles nyligen varit att de varit utsatta för diskriminering, och att det är synd om dem och att för övrigt beter de sig som individer, som vem som helst. En slutsats om att de är förtryckta baserat på faktisk "outcome".

   Jag tror att, också tills nyligen, har de negativa omdömena om romer hållits väl borta hos gemene man, och ansetts som fördomar och varit något skamfullt.

   Vad som sker nu är nog en omsvängning till att värdera utifrån deras, (urvalet som kommit hit alltså), faktiska observerbara "meriter". Och då har de negativa omdömena visat sig svårare att hålla på avstånd.

   Radera
 7. Ditt raljerande om SD... att de är national socialister, likt NSDAP i Tyskland är tröstlöst, saknar relevans och är meningslöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, SD är faktiskt helt vanliga svenska rasister med en lång tradition av inskränkthet och djävulskap.

   Radera
  2. Många är rasister, vad är problemet med det? Det är ännu inte förbjudet.

   Radera
 8. Du har helt fel om Ingvar Carlsson. Var du ens med vid tiden? Ingvar Carlssons mest använda ord efter att, och, den, det, som, var ordet flyktingar. Jag skojar inte och är inte ironisk!

  SvaraRadera
 9. S och M gjorde upp i dessa frågor under alla år innan alliansens skapades. Verkade fungera mycket bättre.

  SvaraRadera
 10. Så många tankevurpor i inlägget att jag tappar förtroende för Cornu...

  SvaraRadera
 11. Under 2014 steg de polisanmälda bostadsinbrotten med 6 % jämfört med föregående år. Finns det någon koppling mellan en ökad kriminalitet och inflödet av de "transylvanska tíggarmunkarna" till Sverige, anser ni?

  I Norge har man i alla fall kopplat inflödet av de transylvanska tiggarmunkarna med ökad kriminalitet, bl. a. försäljning av narkotika och receptbelagda läkemedel.
  http://www.osloby.no/nyheter/krim/Tiggere-har-begynt-a-selge-narkotika-7725617.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror snarare att det är någon klantskalle hos polisen som har blandat ihop knapparna i datasystemet och tryckt på "Registrera polisanmälan" istället för "Avskriv ärendet omedelbart".

   Radera
 12. "Det finns ingen grund för statsministerns tal om ”social turism” och för hans antydningar om att utländska medborgare kommer att ägna sig åt ett bidragsfusk som infödda svenskar aldrig skulle låna sig till."
  Det är är ju onekligen lite lustigt. *harkel* Södertälje och assistensfusk, nystartsjobbsfusk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Södertälje är numera fullt av infödda *harkel* svenskar som lånar sig till assistensfusk, nystartsjobbsfusk, bidragsfusk, etc.

   Problemet löst!

   Radera