Cornucopia?

2015-03-10 16:40

HBO klipper kablarna i USA - dock inte på Apple TV i Sverige

Gårdagens första nyhet på högmässan i Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) var att HBO lanserar HBO Now exklusivt på Apple TV i USA, helt utan krav på kabel-TV. Tidigare har amerikanska HBO Go funnits, men krävt att man har dyr kabel-TV, men med detta klipper alltså HBO banden kontra den starka kabel TV-branschen i USA. Någon samordning med nordiska HBO Nordic finns dock inte,  och nordborna får fortsätta klara sig utan HBO på sina Apple TV:s.


I princip alla amerikanska tjänster på Apple TV kräver att man har ett kabel TV-abonnemang, som kan kosta rätt rejält, där man måste betala för kanalpaket och kanaler man inte är intresserad av. HBO går nu helt förbi detta och allt som krävs framöver är en Apple TV och en bredbandskoppling i USA. 

Detta är ett upplägg motsvarande nordiska HBO Nordic, men exklusivt för Apple TV-plattformen. I Norden finns tvärt emot HBO Nordic inte på Apple TV, och att ingen samordning sker bekräftas av Karin Larsdotter på HBO Nordic:
"HBO i USA skiljer sig på flera sätt från HBO Nordic och deras nylansering av streamingtjänst och samarbete med Apple berör nu enbart dem i USA, inte oss i Norden."
Det är möjligt att det kommer en tjänst till Apple TV, men någon tidsplan kan inte ges. Larsdotter:
"Vad det gäller HBO Nordic så arbetar vi ständigt med förbättringar av vår tjänst och tittar på de alternativ som finns för att våra abonnenter ska kunna se HBO Nordics unika innehåll på bästa sätt. Så fort detta utvecklingsarbete resulterar i säkerställda och garanterade resultat kommer vi att meddela detta."
HBO Nordic kan förvisso strömmas omständligt till en Apple TV via AirPlay från en iPryl, men i valet mellan att krångla med det eller bara snabbt gå in på Netflix, med fullt HD-stöd och surroundljud via Apple TV:n så tappar den rätt dåliga kvaliteten i HBO Nordics AirPlay-lösning i attraktivitet.

Dock finns ju en rad av HBO Nordics:s inköpta serier på Netflix, speciellt de som man köper in från annat än amerikanska HBO. Kanske hälften av serierna erbjuds med bättre kvalitet både på ljud och bild via Netflix, och dessutom oftast med fler säsonger, och frågan förblir hur länge HBO Nordic överlever. Kanske är det bättre att bolaget går omkull, så HBO Now kan komma till Norden istället?

2013 drog HBO Nordic in 83 MSEK, och gjorde en massiv förlust om 186 MSEK. Bolaget blöder onekligen ur alla kroppsöppningar, och kanske drar till slut amerikanska HBO åt strypsnaran och byter ut tjänsten mot HBO Now vid en framtida global lansering? TV-bolag som HBO har antagligen mycket att vinna på att likt Netflix helt kliva runt den gamla strukturen inom TV. Frågan blir om HBO Now är embryot till ett första globalt försök att modernisera TV-branschen från grunden?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

2 kommentarer:

  1. Stoppa in en chromecast för 300 spänn i varje tv, sen kan du streama SVTs kanaler gratis, se Viasats program (3,6,8,10) via Viaplay, de övriga kanalerna via deras playtjänster. Komplettera med Netflix som du betalar i dollar. Sen är det bara att säga hej då till både kabeltv och apple-tv.

    SvaraRadera
  2. HBO Nordic är riktigt kassa på allt utom innehållet. Dålig stöd (fortfarande ingen chromecast!) och dåligt gränssnitt på web och i app. Sist jag provade var det ett himla trassel att ens hitta vilket avsnitt i en serie som stod på tur för mig att se. Istället fick man en sammanfattning av det senaste avsnittet i serien, kul spoiler. Konstigt hur efter de verkar vara.

    Netflix och de svenska kanalerna/strömningstjänsterna har lyckats göra rätt bra lösningar till slut. Använder ingen tjänst utan chromecaststöd och ett väl fungerande gränssnitt. Illegalt material via min Plex-server får fylla ut tomrummen, om jag ens orkar intressera mig för materialet.

    SvaraRadera